OpenAI רוכשת את החברה של מעצב העל של אפל בעסקת ענק

OpenAI הודיעה על רכישת io, סטארט-אפ חומרה בתחום הבינה המלאכותית שהוקם על ידי ג'וני אייב, שמוכר כמעצב העל של אפל • בתוך זמן קצר, עם שתי עסקאות ענק בהיקף כולל של כ-9.5 מיליארד דולר, OpenAI מתחילה לתפקד כענקית טכנולוגיה של ממש, שבעצם פועלת להשתלט על כל שרשרת הערך של עולם הבינה המלאכותית

מייסד ומנכ''ל OpenAI, סם אלטמן / צילום: ap, Markus Schreiber
מייסד ומנכ''ל OpenAI, סם אלטמן / צילום: ap, Markus Schreiber

חברת OpenAI הודיעה הערב (ד') על רכישת io, סטארט-אפ חומרה בתחום הבינה המלאכותית שהוקם על ידי ג'וני אייב, מי שמוכר כמעצב העל של אפל - ואחראי בין היתר על עיצוב האייפון. מדובר בעסקת מניות בשווי של כ-6.5 מיליארד דולר, כלומר הרכישה הגדולה ביותר שביצעה החברה מאז הקמתה, זאת כשבוע בלבד אחרי שהודיעה על רכישת ווינדסרף (לשעבר Codeium) בסכום של כ-3 מיליארד דולר. כלומר, בתוך כשבועיים OpenAI הספיקה להודיע על רכישה של שתי חברות בכמעט 10 מיליארד דולר.

נחשפו טכנולוגיות בינה מלאכותית חדשות של מיקרוסופט שפותחו בישראל

הרכישה הנוכחית תאפשר ל-OpenAI להקים חטיבה ייעודית לפיתוח מוצרי חומרה חכמים ולשלב בשורותיה את אייב ואת צוות המהנדסים והמפתחים של io, המונה כ-55 איש, לפי בלומברג. רבים מהם עבדו גם הם בעבר באפל והיו שותפים גם כן לעיצוב האייפון, האייפד וה-Apple Watch. המוצר הראשון בעיצובם צפוי לצאת לשוק במהלך 2026. מניית אפל יורדת כעת, אחרי ההודעה על העסקה, ביותר מ-2%.

אם בעבר התמקדה OpenAI בפיתוח מודלים כמו GPT ובהפצתם דרך אפליקציות לצרכן דוגמת ChatGPT או דרך APIs, כעת המהלכים שלה מלמדים שהיא מבקשת לשלוט גם בכלי העבודה עצמם ובחוויית הפיתוח. בתוך זמן קצר, עם שתי עסקאות ענק בהיקף כולל של כ-9.5 מיליארד דולר, OpenAI מתחילה לתפקד כענקית טכנולוגיה של ממש, שבעצם פועלת להשתלט על כל שרשרת הערך של עולם הבינה המלאכותית - מהמודל, דרך הממשק ועד המכשיר הפיזי שביד המשתמש.

"שיתוף פעולה שיניב עוד ועוד מוצרים"

"יש לי תחושה שמה שלמדתי בשלושים השנים האחרונות הוביל אותי לרגע הזה", מסר ג'וני אייב בהצהרה משותפת עם מנכ"ל OpenAI סם אלטמן, כפי שדווח בבלומברג. עוד הוסיף כי "זה שיתוף פעולה שיניב עוד ועוד מוצרים".

הסטארט-אפ io הוקם בשנה שעברה על ידי אייב יחד עם סקוט קנון, אוונס הנקי וטאנג טאן, שלושה בכירים לשעבר בצוותי העיצוב וההנדסה של אפל. OpenAI כבר רכשה בעבר 23% ממניות io, וקרן הסטארט-אפים שלה השקיעה גם היא בחברה.

בין המשקיעים הנוספים נמנות הקרן Emerson Collective של לורין פאוול ג'ובס - אלמנתו של מייסד אפל סטיב ג'ובס, Thrive Capital, Maverick Capital ו-SV Angel.

אלטמן עצמו אינו מחזיק במניות ב-io. לדברי אלטמן, השקת ChatGPT המחישה את הצורך בעיצוב חומרה מחדש כדי לממש את מלוא הפוטנציאל של הבינה המלאכותית: "AI הוא קפיצה אדירה קדימה, שדורשת גם צורת מחשוב חדשה לגמרי", אמר. לדבריו, המוצר שיפותח במסגרת המיזם המשותף יהיה ברמת איכות "שטרם נראתה במכשירי צריכה".

לצד רכישת io, סוכם גם כי LoveFrom, סטודיו העיצוב העצמאי של אייב אותו הקים ב2019 לאחר שעזב את אפל, יוביל את עיצוב מוצרי OpenAI, הן בתחום החומרה והן בתחום התוכנה. הסטודיו הזה כאמור יישאר עצמאי ולא נרכש במסגרת העסקה.

אלטמן סיפר כי שיתוף הפעולה עם אייב החל בכלל סביב שיחות על שיפור ממשק המשתמש של ChatGPT, עוד לפני שנדונו רעיונות בתחום החומרה, כך לפי הדיווח בבלומברג.

OpenAI, שהוקמה ב-2015, הפכה לשחקנית מרכזית בעולם הבינה המלאכותית מאז השקת ChatGPT בסוף 2022. "אני מרגיש שעבודתי החשובה והמשמעותית ביותר עוד לפניי", סיכם אייב. "זה מזכיר לי את הימים הראשונים באפל, רגע לפני האייפוד והאייפון".