בורסות עולם | סיקור שוטף

ירידות שערים באירופה; ההנג סנג ירד ב-1%

הניקיי ירד ב-0.9% • החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה מעורבת • באי.בי.אי צופים 3־2 הפחתות ריבית בארה"ב בשנה • הביטקוין בשיא כל הזמנים • בהמשך היום יתפרסמו מדדי מנהלי הרכש בגוש האירו, בריטניה וארה"ב

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock
הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

12:11

מניית איזיג'ט נסחרת בירידות שערים לאחר שדיווחה על הפסד בששת החודשים הראשונים של השנה, אך מציינת כי ההזמנות הנוכחיות מצביעות על כך שתעמוד בציפיות לרווח שנתי כולו. חברת התעופה מסרה כי רשמה הפסד של 394 מיליון ליש"ט (529 מיליון דולר) במחצית הראשונה של השנה, בהשוואה להפסד של 350 מיליון ליש"ט בתקופה המקבילה בשנת 2024.

11:04

יום המסחר באירופה מתנהל לפי שעה במגמה שלילית. דאקס יורד ב-0.8%, פוטסי משיל מערכו 0.6% והקאק יורד ב-0.8%.

בארה"ב, החוזים העתידיים נסחרים במגמה מעורבת.

בשוק הסחורות, מחירי הנפט יורדים בכ-1%. מחירה של חבית מסוג ברנט נסחר סביב 64 דולרים ומחירה של חבית מסוג WTI עומד על 60.9 דולרים.

09:16

הבוקר באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים במגמה שלילית. ניקיי יורד ב-0.8%, בורסת שנחגאי יורדת ב-0.2%, ההנג סנג משיל מערכו 0.9%, מדד הקוספי יורד ב-1.3%, והניפטי ההודי משיל מערכו כ-1%.

החוזים העתידיים בוול סטריט נסחרים לפי שעה במגמה מעורבת.

אמש (ד'), וול סטריט ננעלה בירידות שהלכו והחריפו לקראת הנעילה. נאסד"ק ירד ב-1.4%, דאו ג'ונס ב-1.9% ו-S&P 500 ירד ב-1.6%. זה היה היום השני ברציפות של ירידות לאחר ששה ימים רצופים של עליות.

כלכלנים מזהירים: וול סטריט התאוששה מהמפולת אבל הסכנות לא נעלמו

ריכזה עניין מניית אפל שירדה בכ-2%, וזאת בעקבות ההודעה של חברת OpenAI על רכישת io, סטארט-אפ חומרה בתחום הבינה המלאכותית שהוקם על ידי ג'וני אייב, מי שמוכר כמעצב העל של אפל - ואחראי בין היתר על עיצוב האייפון. מדובר בעסקת מניות בשווי של כ-6.5 מיליארד דולר, כלומר הרכישה הגדולה ביותר שביצעה החברה מאז הקמתה, זאת כשבוע בלבד אחרי שהודיעה על רכישת ווינדסרף (לשעבר Codeium) בסכום של כ-3 מיליארד דולר. כלומר, בתוך כשבועיים OpenAI הספיקה להודיע על רכישה של שתי חברות בכמעט 10 מיליארד דולר.

הרכישה הנוכחית תאפשר ל-OpenAI להקים חטיבה ייעודית לפיתוח מוצרי חומרה חכמים ולשלב בשורותיה את אייב ואת צוות המהנדסים והמפתחים של io, המונה כ-55 איש, לפי בלומברג. רבים מהם עבדו גם הם בעבר באפל והיו שותפים גם כן לעיצוב האייפון, האייפד וה-Apple Watch. המוצר הראשון בעיצובם צפוי לצאת לשוק במהלך 2026.

גם אלפאבית (גוגל) ריכזה עניין ועלתה בכ-3% לאחר שהחברה הודיעה כי תציע "מצב בינה מלאכותית" (AI mode) בחיפוש לכל המשתמשים בארה"ב, מה שמעיד על מחויבותה לעצב מחדש את ליבת עסקיה כדי להדביק את הקצב עם המתחרים החדשים בעידן הבינה המלאכותית. "אנחנו רוצים להביא את המודלים הטובים ביותר שלנו לידיים שלכם," אמר מנכ"ל גוגל, סונדאר פיצ'אי, ביום שלישי בכנס המפתחים של החברה במאונטין וויו, קליפורניה. "לכן אנחנו משיקים מהר יותר מאי פעם."

בלומברד אודייר מתייחסים לסיום עונת הדוחות לרבעון הראשון בוול סטריט ומציינים כי היא סיפקה הפתעה חיובית למשקיעים: "החברות האמריקאיות הפגינו עמידות גבוהה מהמצופה, והדבר תרם לבלימת החששות מהשלכות מדיניות המכסים, לחיזוק האמון של המשקיעים ולהתאוששות שוקי המניות".

עוד ציינו כי "למרות שהשפעת המכסים לא נעלמה, רק כ-10% מהחברות שדיווחו ציינו פגיעה ישירה ברווחים, וגם אז מדובר בפגיעה מתונה של אחוזים בודדים. כ-58% מהחברות האמריקאיות שמרו על התחזית השנתית שלהן ללא שינוי - נתון חיובי, במיוחד לאור התחזיות להורדות תחזית שהיו נפוצות בתחילת הרבעון. רק 16% מהחברות הפחיתו תחזית, פחות מהממוצע ההיסטורי . החששות מהאטה בהשקעות הון התבדו: ענקיות הטכנולוגיה לא רק שממשיכות בהשקעות נרחבות בדאטה סנטרים, אלא גם מדווחות על האצה מחודשת בהכנסות מתחום שירותי הענן, ככל שמגבלות קיבולת מתחילות להתפוגג. גם חברות תעשייה דיווחו על גידול משמעותי בהזמנות, והצטברו עדויות לכך שמומנטום ההשקעה בתשתיות חשמל ואוטומציה נמשך ואף מואץ .

לסיכום, הדגישו כי "הדוחות החזקים ותנופת ההשקעות משדרים רמת ביטחון תאגידית גבוהה - תופעה שעומדת בניגוד לחששות ששררו בקרב המשקיעים בחודשים האחרונים". בלומברד אודייר מעריכים כי מגמות היסוד החיוביות יחד עם תמיכת זרמי ההשקעות לשווקים, צפויים להוביל לעלייה חד ספרתית גבוהה במדדי המניות במהלך השנה הקרובה. בהתאם לכך , הבנק בחר להגדיל את החשיפה למניות בתיקי ההשקעות, תוך תגבור ההשקעה בשווקים המפותחים (בדגש על יפן) ובשווקים המתעוררים (ובהם הודו). מבחינת סקטורים, ממשיכים להעדיף מניות מחזוריות - בעיקר בתחומי שירותי התקשורת וחומרי הגלם - ולעומת זאת להפחית חשיפה למגזרי מוצרי הצריכה הבסיסיים ולתחום האנרגיה.

בשוק החוב האמריקאי, תשואות אג"ח האוצר האמריקאי המשיכו לעלות אמש (ד') לאחר מכירה פושרת של אג"ח ל-20 שנה בהיקף של 16 מיליארד דולר. הבוקר (ה'), המגמה יציבה בשוק החוב האמריקאי כאשר התשואה על אג"ח ל-10 שנים מתקרבת ל-4.6% והתשואה על אג"ח ל-30 שנים עומדת על 5.08%, הרמה הגבוהה מאז 2023.

עיקר חשש הוא בנוגע לגירעון האמריקאי התופח. סוחרים מגדילים את ההימורים על כך שתשואות האג"ח לטווח ארוך יזנקו, על רקע חששות מהחוב. ביום שישי, סוכנות הדירוג Moody’s הורידה את דירוג האשראי של ארה"ב מתחת לרמה המושלמת של AAA. עבור רבים, המסר ברור: אם אמריקה לא תסדר את ענייניה הפיסקליים, הסיכון הנתפס שבהלוואה לממשלה יעלה.

בשוק הקריפטו, מחיר הביטקוין נסחר הבוקר (ה') בשיא כל הזמנים במהלך המסחר היומי, ועומד על 111,376 דולר. הביטקוין נמצא במגמת עלייה מאז השפל האחרון שנרשם בתחילת אפריל, כאשר משקיעים מכרו את כל סוגי הנכסים המסוכנים בשיאו של הסכסוך המסחרי (מלחמת הסחר).

"השיא החדש של הביטקוין הוא תוצאה של שילוב של מרכיבים חיוביים בכלכלה העולמית," אמר אנטוני טרנצ'ב, מייסד-שותף של בורסת הקריפטו Nexo. "המרכיבים כוללים נתוני אינפלציה מתונים יותר בארה"ב, ירידה במתח במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, והורדת הדירוג של החוב הריבוני של ארה"ב על ידי Moody’s - מה שהפנה את תשומת הלב לנכסי ערך חלופיים כמו ביטקוין."

"נכנסנו ליקום מקביל, שונה לגמרי מתחילת אפריל, כאשר החששות המאקרו-כלכליים הגלובליים היו בשיאם והביטקוין צנח ל-74,000 דולר," הוסיף אנטוני טרנצ'ב.
"ייתכן שנפתח חלון של שלושה חודשים שבו לנכסים מסוכנים תהיה הזדמנות לפרוח, בזמן שנרקם הסכם רחב יותר בין ארה"ב לסין."

מחיר הביטקוין מטפס בעקביות בחודש מאי, עם עלייה של 16% עד כה החודש, כשהעלייה מונעת מתנופה מצד חברות והאימוץ הגובר מצד וול סטריט. ההיקף המצטבר של השקעות בתעודות סל (ETF) העוקבות אחרי מחיר הביטקוין חצה את רף ה-40 מיליארד דולר בשבוע שעבר, ונרשמו רק יומיים של יציאות הון מהקרנות הללו במהלך חודש מאי.

בגזרת המאקרו, היום (ה'), צפויים להתפרסם מדדי מנהלי הרכש בבריטניה, גוש האירו וארה"ב. בנוסף, יתפרסמו בארה"ב נתוני מכירות בתים.

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של IBI מתייחס בסקירתו לסביבה המאקרו כלכלית הצפויה בארה"ב: להערכתו, סביר שהעלייה בשיעור המכסים שמוערכת בכ-15% (לאחר ההפחתה האחרונה על סין ודחיית מכסי הגומלין) תבוא לידי ביטוי בהאצה באינפלציה במהלך המחצית השנייה של השנה לסביבה של לפחות 4%-3.5%, כאשר סימן השאלה יהיה בנוגע למשך השפעת העלייה והזליגה לענפי השירותים. "אמנם אופן העלייה בציפיות לאינפלציה המגולמות בשוק ההון מכוון לעלייה זמנית בשנה הקרובה לכ-3.5%-3.25% וירידה לאחר מכן לסביבה של כ-2.5%, אך אי ודאות זו על רקע מצב שוק העבודה והשיפור המהיר בשווקים, תומכים בעמדת ההמתנה ממושכת אליה מכוון הפד, אלא אם תחול הרעה משמעותית בפעילות או בתנאים הפיננסים". הוא מוסיף כי ההתפתחויות האחרונות בשווקים משקפות צפי לכ-2 הפחתות עד סוף השנה וכ-3 הפחתות בשנה הקרובה, ותמחור זה ממשיך אופטימי מד.