במסגרת החוק הכלכלי הרחב שעבר בתקופת ממשל ביידן, ה-Inflation Reduction Act (או IRA), ניתנו הטבות מס סחירות משמעותיות לפרויקטים העוסקים באנרגיה מתחדשת ובאגירה. אך כעת, לאור הצורך בצמצום הגירעון האמריקאי הנרחב, גל הבנייה האדיר של אנרגיות מתחדשות וסדר העדיפויות השונה של המפלגה הרפובליקאית, הקונגרס צפוי לבטל את ההטבות הללו, מה שעלול להשפיע לרעה על חברות אנרגיה מתחדשת.
● אחרי הראלי בוול סטריט: שלוש הזדמנויות השקעה שנותרו
● טרנד ההשקעות "נטוש את אמריקה" קיבל כעת ראשי-תיבות משלו: ABUSA
מתחילת היום (ה'), חברות האנרגיה המתחדשת חוו ירידות: כך למשל, מניית אנלייט ירדה ב-6.5%, ומניית דוראל ירדה ב-4%. לשתי החברות יש פרויקטים משמעותיים בארה"ב. עם זאת, שתיהו מתעקשות: הפרויקטים שלנו יושלמו לפי שהחוק ייכנס לפועל.
על-פי החוק המוצע, הטבות המס יישללו אך ורק ממי שלא יתחיל בבנייה ב-3 החודשים הקרובים, או לא יחבר את המתקנים לחשמל עד סוף 2028. בהצעת החוק המקורית הטבות המס היו אמורות להצטמצם בהדרגה, אך בגרסה הסופית הן יסתיימו בבת-אחת החל מ-2029.
אנלייט, למשל, צפויה כמעט לשלש את יכולת הייצור הסולארית שלה בארה"ב מ-3 ג'יגה-וואט כיום ל-8.6 בסוף 2027, מה שיגדיל את ההכנסה שלה מ-500 מיליון דולר בשנה ל-1.4 מיליארד. כלומר, על ההכנסה הזו החברכ תהיה זכאית להטבות המס המדוברות. אולם פרויקטים מאוחרים יותר, כמובן, כן ייפגעו מביטול ההטבות.
בדוראל גם מדגישים כי פרויקטי הדגל שלהם, כולל אלה באינדיאנה שנסגרו פיננסית (לרבות לגבי הטבות המס) לפני 3 ימים, כבר בשלים ויהיו מוכנים לפני פקיעת המועד.
מי שסובלת מכך יותר מכך היא מניית סולאראדג' התנודתית, שיורדת ב-25% בוול סטריט. בכך, היא מוחקת את כל העליה שנרשמה עם פרסום הדו"חות החיוביים שלה לפני שבועיים על הרבעון הראשון של 2025
"ודאות רגולטורית לפרויקטים הבשלים"
יוני חנציס, מנכ"ל דוראל הנכנס, אומר לגלובס כי "התיקון להצעת החוק, בנוסחו העדכני, מאפשר ניצול של הטבת המס המלאה עבור פרויקטים שיחלו בבנייה בתקופה הקרובה או שיחוברו לרשת עד לסוף 2028 - ובכך מעניק ודאות רגולטורית לפרויקטים הבשלים של דוראל בארה"ב. ההטבה חלה על פרויקט אינדיאנה - בהספק של 1,600 מגה-וואט - שחלקו הראשון כבר מחובר לרשת, ויתר חלקיו נמצאים בבנייה; וכן על שורת פרויקטים נוספים שעתידים לצאת לדרך ולהתחבר עד שנת 2028".

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל הנכנס / צילום: כדיה לוי
לדבריו, "הביקוש לחשמל בארה"ב נמצא בשיא, והדרך היעילה, המהירה והנקייה ביותר לעמוד בו היא הקמה מסיבית של מתקני אנרגיה מתחדשת. המאפיינים הכלכליים של התחום הם שמייצרים, לפני כל דבר אחר, את שיווי-המשקל השוקי והכלכלי שהופך את האנרגיה המתחדשת לחלופה הנכונה, הזולה והמשתלמת ביותר למשק האמריקאי ומהווים בסיס איתן להמשך הצמיחה של שוק האנרגיה העולמי - בכל תרחיש רגולטורי".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.