עכשיו זה סופי: קבוצת דלק שבשליטת איש העסקים יצחק תשובה קיבלה את ההיתר הדרוש מבנק ישראל להשלמת רכישת ישראכרט. זהו האישור הרגולטורי האחרון שנדרש, וכעת נותרו פרטים טכניים בלבד. מניית ישראכרט טיפסה במסחר בבורסה ביותר מ-6% לאחר שנודע על האישור, אך העליות התמתנו מעט בהמשך.
● בלעדי | חשיפת גלובס: בבנקים מקדמים תיקון לחוק שכר הבכירים ולהעלאת שכר המנכ"לים
● הראלי של מניות הביטוח: הפניקס עקפה בשווי את הבנק הבינלאומי
קבוצת דלק החלה במהלך מול ישראכרט בדצמבר האחרון, והצעתה גברה על הצעות של מנורה מבטחים ובנק ירושלים. בהתאם להסכם ההשקעה שנחתם, דלק תרכוש בדרך של הקצאה 37% ממניות ישראכרט תמורת 1.3 מיליארד שקל (לפי שווי חברה של 3.56 מיליארד שקל), וערב השלמת העסקה תחלק ישראכרט דיבידנד של 1.2-1.3 מיליארד שקל לבעלי המניות. דלק צפויה להגיע להחזקה של 40% בישראכרט, הודות לרכישת מניות שביצעה בשוק.
בבנק ישראל הסבירו כי "הפיקוח על הבנקים סיים את תהליך בדיקת בקשתו לקבל היתר שליטה בישראכרט". הבדיקה נדרשה מאחר שישראכרט היא אחת משלוש חברות כרטיסי האשראי הגדולות בישראל, ובעקבות העבר של תשובה - שכלל הסדר חוב בדלק נדל"ן בתחילת העשור הקודם, הסדר מול הבנקים בזמן הקורונה והשקעה כושלת בארה"ב עם אי.די.בי - היה חשש "יציבותי" בבנק ישראל.
השאלה המרכזית היא כיצד תיראה ישראכרט ביום שאחרי. החברה בניהולו של רן עוז עוברת להיות מחברה ללא גרעין שליטה לחברה עם בעלים דומיננטי מאוד. מדובר בחברה הגדולה בענף, עם קרוב ל-6 מיליון כרטיסי אשראי (פעילים ולא פעילים), וב-2024 היוותה כ-40% מהמחזור המצרפי של שלוש החברות בתחום. מבחינת הביצועים הפיננסיים, כמו למשל התשואה על ההון, היא מפגרת אחר המתחרות.
הערכות: שינויים בהנהלה
על פי ההערכות שונות, בדלק עשויים לבצע שינויים גדולים. עד כה, במהלך תהליך רכישת השליטה, בדלק לא יכלו להיכנס לקרביים של החברה, וכעת הם צפויים לעשות כן.
סבירות גבוהה קיימת לשינויים וחילופים גם בתוך הנהלת ישראכרט, והמטרה היא להביא לשיפור בשורת פרמטרים פיננסיים.
לאחר השלמת המהלך צפויים אנשי דלק בניהולו של עידן ולס לשבת עם הנהלת ישראכרט ולשרטט את האסטרטגיה לתקופה הקרובה והרחוקה. מבחינת תשובה, האיש החזק יהיה מנכ"ל דלק עידן ולס - מי שהיה הדמות הדומיננטית גם מאחורי רכישת השליטה.
בשונה מכאל ו-MAX, בעלי השליטה החדשים בישראכרט לא מגיעים מתוך ענף הפיננסים, על כל המשתמע מכך. גורמים בשוק ההון גורסים כי ההבדל הגדול הוא האפשרות להתחרות בצורה ישירה באלמנטים השמורים לבנקים, שכן בניגוד למוסדיים הם אינם בעלי עניין בהם.

תהפוך ל"בנק קטן"?
אחד המקומות שבהם עשויה ישראכרט לפעול בצורה אגרסיבית הוא הצעת פיקדונות בנקאיים. משרד האוצר ובנק ישראל כבר הציגו דוח ביניים, במטרה לאפשר לחברות מסוימות, בהן חברות כרטיסי האשראי, להציע פיקדונות. אומנם מדובר בהליך ארוך שטעון חקיקה, אך בסופו יהפוך בין היתר את ישראכרט למעין "בנק קטן" - כזה שמציע ביד אחת הלוואות וביד השנייה פיקדונות.
בשורה התחתונה, בדלק יכולים להיות מרוצים. מעבר לעובדה שהצליחו להקדים שחקנים גדולים וחזקים כמו מנורה מבטחים, הם יחזיקו בזרוע פיננסית משמעותית, לראשונה מאז נאלצו למכור את החזקותיהם בהפניקס ב-2019. כך למעשה מגוון תשובה הן את ערוצי הפעילות והן את הסיכונים שהוא נוטל.
האישור הסופי שהגיע מבנק ישראל תאם כמעט במדויק את ההערכות המוקדמות של דלק, שלפיהן המהלך יושלם עד סוף יוני. ימי הלחימה מול איראן שיבשו רק במעט את התמונה. האישור מגיע אחרי שבחודש מרץ רשות התחרות כבר אישרה את המכירה, וזאת לאחר שבחודש פברואר בעלי מניות ישראכרט אישרו את מכירת השליטה בחברה. ישראכרט הפכה לחברה ציבורית בבורסה בשנת 2019, כאשר בנק הפועלים נאלץ למכור בה את חלקו, בעקבות ועדת שטרום להפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים.
מאבק בחברות הביטוח
הדרך להשלמת העסקה הייתה ארוכה ומורכבת, וכללה תחרות צמודה בעיקר מול מנורה מבטחים, שהגישה הצעה מקבילה. זה התחיל כבר לפני שנתיים, כשהראל ומנורה התחרו על רכישתה של ישראכרט. הראל אמנם זכתה בשלב הראשון, אך נחסמה על ידי רשות התחרות, מה שסלל את הדרך למאבק מחודש.
בשלב השני מנורה שוב ניסתה את כוחה, אלא שלמרוץ הצטרפו גם תשובה, בנק ירושלים, ואפילו הצעה של חברת התעופה אל על, שירדה מהפרק במהרה. בסופו של דבר בעלי המניות הצביעו בעד ההצעה של קבוצת דלק.
כפי שנחשף בינואר האחרון בגלובס, בתחילת הדרך דלק ומנורה מבטחים אף דיברו על הגשת הצעה משותפת. בין הצדדים התקיימה פגישה במשרדי דלק בהרצליה. הצדדים לא הגיעו להבנות, אך הרכבת יצאה מהתחנה, ובקבוצת דלק גיבשו החלטה ללכת על עסקה משלהם. בדלק התחילו עם רכישה של 4.9% ממניות ישראכרט מחוץ לבורסה, ומשם הכדור התגלגל עד לאישורו הסופי של בנק ישראל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.