הפלישה הסינית לשוק הרכב הישראלי נמשכת במלוא התנופה, ואת עיקר המחיר משלמים המותגים האירופים. ב-2015, למשל, תפסו כלי רכב מתוצרת אירופה כ-40% מכלל מסירות הרכב בישראל. ב-2025 נתח השוק שלהם עומד על כ-28%, ורובם הם בכלל כלי רכב של יצרנים קוריאנים ויפנים המיוצרים באירופה.
● עשור לסוגיה שפילגה את ישראל: האם "שוד הגז" הפך ל"נס כלכלי"?
● מהיפר־אינפלציה בוונצואלה לפסגת עמק הסיליקון: המסלול הלא צפוי של השותף החדש בהפועל תל אביב
● למה ביטלה השכנה של ישראל עסקת ענק לרכישת מטוסי קרב?
סקודה היא המותג האירופי היחיד שעדיין נמצא ברשימת עשרת המותגים הנמכרים ביותר. מובילת המכירות שלה, אוקטביה, היא הנציגה האירופית היחידה ברשימת עשרים הדגמים הנמכרים בישראל.
סוד הצלחתה הוא פנייה למכנה המשותף הרחב ביותר - גם לציי רכב, שמחפשים רכב תכליתי ולא מתבלט, וגם למגזר הפרטי, שמתייחס אליה כאל "פולקסווגן במחיר נגיש". סוג של סמל מעמד עממי.
גם באירופה האוקטביה מובילת מכירות בקטגוריה, ואין פלא שהעדכון האחרון שלה נצמד לנוסחה המוכרת עם מעט מאוד שינויים. חדי עין יבחינו בפגושים חדשים מלפנים ומאחור, שינוי קל בפנסים ועוד פרטים משניים. אבל בשורה התחתונה, זו עדיין המשפחתית המוכרת, שהדור האחרון שלה הוצג לפני שנתיים.

עיצוב חיצוני
יש לה ממדים חיצוניים מכובדים, חרטום מודרני ומשופע והגריל הטרפזי המוכר. פרופיל הצד זורם לאחור בקו "מהיר" ומחצין חישוקים נאים בעיצוב רטרו, והזנב הקצר והספורטיבי מצליח להסוות היטב את העובדה שיש לה חמש דלתות.
פנים הרכב
תא הנוסעים היה ונותר אחד השימושיים בקטגוריה, והוא מתוכנן היטב לנסיעות משפחתיות ממושכות. המושבים קדמיים חובקים את הגוף ותומכים בגב, מרחב הראש סביר לקטגוריה מלפנים ומאחור, והמושב האחורי רחב מספיק לשלושה מבוגרים בממדים סבירים; הנוסע באמצע יצטרך למקם את רגליו משני צידי מנהרת תמסורת די גבוהה. מרחב הרגליים מאחור מכובד אם כי יש בפלח חלופות יותר מרווחות.
כבר לא מדברים על רמת הגימור המחוספסת של האוקטביות הקודמות ־ התחושה כעת מזכירה את המותגים היקרים של פולקסווגן. בידוד הרעשים טוב, למעט רעשי רוח שמופיעים ב-120 קמ"ש וצפונה.
האבזור התקני נדיב מבעבר ובגרסה הבכירה כלל גם פתיחה וסגירה חשמלית של דלת תא המטען, די חיוני לאור ממדיה. גג שמש לא מוצע באף גרסה וגם לא שליטה חשמלית במושבים, שהיא כמעט לחם חוק ב"עידן הסיני". מנגד יש חבילת בטיחות אקטיבית מקיפה ולא יותר מדי טורדנית.
מולטימדיה ומצלמות
עיקר השינויים בדור המחודש התמקדו במערך פיקוד, שמיישר קו עם רכבי הדור האחרון של קבוצת פולקסווגן. כל הדגמים מצוידים כעת בלוח מחוונים דיגיטלי גדול וחד עם גרפיקה נאה, ובדגם הבכיר שבו נסענו יש גם מסך מולטימדיה גדול, מקביל לזה של דגמי פולקסווגן וסיאט מהדור האחרון.
זה לא המסך הכי דקיק בשוק, אבל יש לו רזולוציה טובה, תגובה די מהירה וממשק אנוש קל להתמצאות. יש גם כמה מתגים פיזיים לשליטה במערכות, אבל השליטה במערכת האקלים עדיין דורשת דפדוף בתפריטים מסיחי דעת. למוט ההילוכים תצורה של מתג קטן וקפיצי שממוקם בין המושבים ־ פתרון לא אלגנטי במיוחד.
תא מטען
תא המטען העצום, שמסתתר מתחת לדלת האחורית המתרוממת, הוא עדיין אחד היתרונות הגדולים של האוקטביה לחובבי ניוד המטענים. הוא יכול לבלוע ללא מאמץ עגלת ילדים כפולה או שני זוגות אופניים, וקיפול המושב האחורי מגדיל את הנפח ליותר מ־1,500 ליטר.
מנוע וצריכת דלק
את גרסת הבסיס של האוקטביה אפשר להזמין עם מנוע 1.5 ליטר טורבו-בנזין, שמצויד בהספק צנוע של 116 כ"ס ומיועדת בעיקר לציים. רוב הלקוחות בישראל מזמינים את הגרסה החזקה יותר של המנוע, שמייצר הספק 150 כ"ס ומתוגברת במערכת היברידית "קלה".
זהו מנוע ותיק ומוכר, חלק ושקט על פני רוב קשת הסל"ד ועם רזרבות מכובדות של מומנט, שמסייעות לו לצבור מהירות בקצב מהנה ולשייט במהירויות גבוהות ללא מאמץ.
התאוצה מאפס ל-100 קמ"ש אורכת 8.5 שניות ואף שמהירות סופית של 229 קמ"ש לא רלוונטית לכבישי ישראל, טוב לדעת שסקודה סומכת על המכוניות שלה גם במהירויות כאלה. תיבת ההילוכים מורידה ומעלה הילוכים בזריזות.
על הכביש
מי שייצמד למצב התכנות החסכוני וימנע מתאוצות אלימות, ייהנה מצריכת דלק ריאלית של קרוב ל-18 ק"מ לליטר, נתון מרשים למכונית טורבו־בנזין. מנגד המצב הספורטיבי נוטה לשלוח את סיבובי המנוע לטריטוריה גבוהה, ודוחק את צריכת הדלק לכיוון 14-15 ק"מ לליטר.
על הכביש הקלף החזק של האוקטביה הוא משקל עצמי צנוע יחסית של כ-1.43 טונות. זהו יתרון משמעותי בעידן שבו הרבה משפחתיות בגודל דומה סוחבות עליהן לפחות 200 קילו נוספים של סוללה ומנוע חשמלי. למרות ממדיה המכונית מרגישה קלילה, אתלטית ומתמסרת בקלות לפקודות.
ההגה די זריז ומדויק, בעיקר לאחר ניתוק מערכת הסיוע לשמירת הנתיב, והעברות משקל מתבצעות ברהיטות. הכיול הרך של המתלים אמנם משחרר קצת יותר נטיית גוף בפניות ממה שמורגלים בפולקסווגן, אבל הבונוס הוא יכולת ספיגה מרשימה של מהמורות מכל גודל. המכונית נטועה היטב באספלט במהירויות גבוהות, ונעים לצלוח איתה מרחקים.
מחיר
האוקטביה החדשה היא משפחתית שימושית, זריזה, בנויה היטב וחסכונית. הדור החדש מוסיף על כך תחושת פרמיום ותחכום. למרבה הצער היא מותירה מאחור לא רק את התדמית העממית, אלא גם את התמחור העממי, ומיישרת קו עם הרף הגבוה המקובל בפלח.
גרסת ה-150 כ"ס הבסיסית מתחילה בכ-168 אלף שקל ונוסקת עד 192 אלף שקל בגרסת האבזור הבכירה. ברף הזה אפשר לרכוש לא מעט דגמי קרוס־אובר חזקים ומאובזרים היטב מתוצרת סין ואפילו קוריאה ויפן. לא נותר לנו אלא להמליץ לסקודה ולעמיתותיה האירופיות לרדת ממגדל השן של תמחור הפרמיום ולהתייחס לצונאמי הסיני ששוטף את ישראל, כפיילוט למה שצפוי באירופה בעוד זמן לא רב. מ־0 ל־100 קמ"ש
חלק מהמתחרות
מאזדה 3 סדאן 2.5 ליטר
170־180 אלף שקל עולה מאזדה 3 סדאן בגרסה לשוק האמריקני, שנחתה בישראל לאחרונה. החידוש המרכזי הוא מנוע בנפח 2.5 ליטר שמייצר 191 כ"ס ומאיץ ל־100 קמ"ש ב־7.8 שניות

מאזדה 3 סדאן 2.5 ליטר / צילום: יח''צ
יונדאי אלנטרה הייבריד
170־189 אלף שקל עולה האלנטרה ההיברידית, שמשלבת מנוע 1.6 ליטר בנזין ומנוע חשמלי ומצהירה על צריכת דלק ממוצעת של כ־23 ק"מ לליטר

יונדאי אלנטרה הייבריד / צילום: יח''צ
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.