בנק אוף אמריקה מסמן מניות מובילות במרוץ לרכב אוטונומי

בבנק אוף אמריקה טוענים כי חזון הרכב האוטונומי מתחיל להתממש, ומצביעים על 28 מניות של חברות ייצור, שבבים, תוכנה וביטוח שיובילו להערכתם את התחום • הנציגה הישראלית ברשימה - מובילאיי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen
בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

אחרי 15 שנים של הבטחות, כלי הרכב האוטונומיים חווים את "רגע ה-ChatGPT" שלהם - והופכים מחזון למשהו אמיתי. כמה אמיתי? עד כה הסיעו נוסעים במרחק ששווה לזה שבין כדור הארץ לכוכב נגה ובחזרה, עם כ-1.3 מיליון נסיעות בתשלום מדי חודש וירידה של 92% בהיקף התאונות. כך עולה מעבודת מחקר מקיפה של בנק אוף אמריקה על התחום, שאותה הוביל האסטרטג הגלובלי של הבנק, חיים ישראל.

רשימת השורטים של ג'יי.פי מורגן כוללת גם ישראלית אחת
פחות גיוון, יותר ריגוש, אך גם סיכון: איך קרנות סל הפכו לספורט אקסטרים?

להתפתחות הזו יש כמובן גם השלכות על החלטות השקעה, ובבנק מסמנים 28 מניות של חברות אשר יובילו להערכתו את התחום. החברות, שהשווי המצרפי הנוכחי שלהן הוא 9 טריליון דולר, מגיעות מתחומים שונים - החל מיצרניות רכב דרך יצרניות שבבים ועד חברות ביטוח. ויש גם נציגה ישראלית - מובילאיי , בניהולו של המייסד המשותף פרופ' אמנון שעשוע.

רוב המניות מרשימת ה-28 של הבנק מומלצות על-ידו ב"קנייה", אך חלקן בהמלצות "נייטרלי", ביניהן גם מובילאיי. זו נמנית עם המפתחות המובילות של מערכות עזר לנהג (ADAS) וטכנולוגיה לרכב אוטונומי, ששבבי ה-EyeQ שלה הוטמעו ביותר מ-170 מיליון כלי רכב. מובילאיי נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 13 מיליארד דולר, לאחר שמנייתה נחלשה לאחרונה על רקע מימוש מניות חלקי של בעלת השליטה בה, אינטל.

יחד עם מובילאיי, בקטגוריה של השבבים לתחום הרכב האוטונומי מוזכרות גם אנבידיה, קוואלקום , NXP , הורייזן רובוטיקס ו-STMicroelectronics .

בתחום ה-OEM (היצרניות), המניות שמזכירים בבנק אוף אמריקה הן Daimler Truck המייצרת משאיות אוטונומיות, טויוטה שמשתפת פעולה עם Waymo (של אלפבית) וכן יונדאי.

מניות תוכנה שנכללות ברשימת המובילות בתחום הרכב האוטונומי, כוללות את אמזון שמציעה פתרונות Mobility as a Service, אלפבית שמציעה מוניות אוטונומיות באמצעות החברה הבת Waymo, דסאו סיסטמס מתחום הפלטפורמות לסימולציה, באידו ו-Pony AI. בתחום החיישנים נמצאות בין היתר Hesai ו-RoboSense ובתחום המוביליטי המניה המוזכרת היא Uber .

מוניות ב-7 ערים

הגורמים לשינוי הנוכחי בשוק הרכב האוטונומי, לפי הבנק, כוללים פריצות דרך בתחום הבינה המלאכותית והמחשוב, ירידה במחיר החיישנים, סביבה רגולטורית נוחה יותר וגם התחרות בין ארה"ב לסין. כל אלה, להערכת הבנק, משחררים שוק עם פוטנציאל של לא פחות מ-1.2 טריליון דולר בשנת 2040. מתוך כך, כ-700 מיליארד דולר לכלי הרכב עצמם, והיתר מתחומי הלוגיסטיקה, התחבורה הציבורית ועוד.

החישוב כולל גם תחבורה ציבורית, משאיות, כלי רכב אוטונומיים לכרייה וחקלאות וכדומה. כבר היום, מציינים בבנק, יש למעלה מ-200 פרויקטי רכב אוטונומי ברחבי העולם, ומוניות אוטונומיות כבר נוסעות ב-7 ערים (מהן 5 בארה"ב ושתיים בסין).

לפי בנק אוף אמריקה, הציבור עדיין מהסס - רק 13% מהבוגרים בארה"ב מוכנים לסמוך על טכנולוגיה של רכב אוטונומי, ו-53% מציינים חששות בטיחותיים כמכשול העיקרי לאימוץ נרחב של הטכנולוגיה. יחד עם זאת לדברי הכלכלנים, רמת העניין עולה וישנם יותר ויותר דיונים על הנושא ברשתות החברתיות, על רקע ההשקות האחרונות, ובפרט של טסלה בטקסס.

בבנק אוף אמריקה מוסיפים כי הרכב האוטונומי צפוי לשפר את הבטיחות ויסייע לפתור בעיית מחסור משמעותית בנהגי רכב מסחרי. נכון להיום, תאונות גורמות לאלפי מתים ביום, כאשר 94% מהתאונות מיוחסות לטעויות אנוש - כך שהתקווה היא שרכב אוטונומי יוכל להוביל לשיפור גדול בבטיחות בדרכים. באשר למחסור בנהגים, זה מיוחס להתבגרות הגיל הממוצע של נהגי משאיות ואוטובוסים במדינות שונות, עד כדי כך ש"אם המגמה תימשך, לא יהיו מוניות בלונדון בשנת 2045".

להערכת כלכלני הבנק, במקרה של אימוץ מוגבר של רכב אוטונומי, מספר כלי הרכב ב-2050 יקטן ב-23% מזה של 2025, בין היתר משום שמדובר ברכב שיתופי. במקביל, מספר הקילומטרים שיסעו ימשיך לעלות.

הטכנולוגיה במחלוקת

המחקר מתייחס באופן נרחב לטכנולוגיה הנדרשת, ובין היתר הוא מפרט טכנולוגיית חיישנים כגון רדאר, מצלמות ו-LiDAR (חיישנים מבוססי לייזר) האוספים נתונים על הסביבה, שמעובדים לצורך קבלת החלטות בעזרת מחשוב ובינה מלאכותית. הם מפרטים בנושא ה-LiDAR כי הדעות בשוק חלוקות. טסלה למשל לא מאמינה שצריכים אותם לנהיגה אוטונומית, ומתבססת על מצלמה בלבד. במחקר מזכירים שמובילאיי הישראלית מציעה שילוב של רדאר ו-LiDAR להבטיח גיבוי אחד לשני. נזכיר, שמובילאיי סגרה בשנה שעברה את יחידת ה-LiDAR שלה ומשלבת במערכותיה את ה-LiDAR של אינוויז, גם היא מישראל.