האינפלציה עלתה לקצב שנתי של 3.3% ביוני; מחירי הדירות יורדים בפעם השלישית ברצף

הצפי היה לאינפלציה של 3.1% • עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי תרבות ובידור, מזון וירקות טריים, דיור, תחבורה ותקשורת ובריאות • ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי הלבשה, פירות טריים וריהוט וציוד לבית • מחירי הדירות ירדו ביוני ב-0.3% • בנק מזרחי: קצב האינפלציה לא יקל על בנק ישראל לשקול הורדה קרובה של הריבית

אינפלציה בישראל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי
אינפלציה בישראל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.3% בחודש יוני 2025, בהשוואה לחודש מאי 2025, מעל הצפי שהיה בין 0.1% ל-0.2%. בשנים עשר החודשים האחרונים (יוני 2025 לעומת יוני 2024), מדד המחירים לצרכן עלה ב-3.3% בעוד התחזית היתה ל-3.1%.

"כפסע ממחסור בדלקים": התרחיש שמפחיד גורמים במשק האנרגיה
חברת הביטוח שקפצה לצמרת טבלת התשואות, וכמה עשו החוסכים?

עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי תרבות ובידור שעלה ב-1.1%, מזון וירקות טריים שעלו ב-0.7%, כל אחד, דיור שעלה ב-0.5%, תחבורה ותקשורת שעלה ב-0.4% ובריאות שעלה ב-0.3%. ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי הלבשה שירד ב-4.5%, פירות טריים שירדו ב-2.5% וריהוט וציוד לבית שירד ב-0.4%.

בשוק העריכו שמדד יוני ירשום עלייה חודשית של בין 0.1 ל־0.2% - מה שישאיר את האינפלציה השנתית מעל היעד העליון של בנק ישראל, 3.1%.

בחודש שעבר (מאי) המחירים ירדו ב-0.3% בעוד הצפי היה למדד אפסי. האינפלציה עמדה על 3.1%. זו היתה הפתעה טובה, מאחר שהאנליסטים העריכו קצב שנתי של 3.3%-3.4% במאי. באפריל עמד הקצב השנתי של האינפלציה על 3.6%.

מחירי הדירות ירדו

מדד מחירי הדירות ירד ב-0.3% באפריל־מאי 2025 לעומת מרץ־אפריל, בהמשך לירידות של 0.2% בחודש הקודם ושל 0.1% בחודש שלפניו, לפי הנתונים המעודכנים. בעקבות זאת, העלייה השנתית במחירי הדירות התמתנה ל-3.9%.

בפילוח לפי מחוזות נרשמו שינויי המחירים הבאים: ירושלים (1.2%), צפון (1.3%-), חיפה (0.0%), מרכז (0.3%), תל אביב (0.6%-) ודרום (0.2%-). מחירי הדירות החדשות ירדו ב-0.4%.

כאב ראש לבנק ישראל

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות הגיב לנתוני המדד, "מדד יוני הפתיע הפעם כלפי מעלה, בניגוד למדד מאי. בשורה התחתונה, הן קצב האינפלציה והן ליבת האינפלציה עדיין עולות יותר מ-3% (והפעם תוך התרחקות של האינפלציה הכללית מהרף העליון של יעד האינפלציה), מה שלא יקל, כשלעצמו, על בנק ישראל לשקול הורדה קרובה של הריבית.

"נתוני מחירי הדיור מצביעים על ירידה מצטברת של 0.6% בשלושת החודשים האחרונים; יחד עם קיפאון במדד המחירים של התשומה בבנייה למגורים הירידות עשויות לאותת, ככל שתימשכנה, על התמתנות של סעיף הדיור במדד. סעיף זה עלה 0.5% בחודש האחרון ובשל משקלו הגבוה היווה כמעט מחצית מעליית המדד. אולם, התמתנות זו לא בהכרח תתחדש בקרוב, אם לשפוט לפי קצב עליית מחירי החוזים בקרב שוכרים מתחלפים, שעדיין עומד על 6% בקירוב".

"התנודתיות החודשית, כשגם החודש אחראי לכך במידה רבה סעיף התחבורה והתקשורת, בדגש על נסיעות לחו"ל, נופש וטיולים, שעלו בין 4.5% ל-7.1%. אנו ערים, עם זאת, לקשיים הכרוכים במדידת סעיפים אלו, כאשר גם בחודש יוני התמודד המשק עם הפרעות ביטחוניות בתחום התעופה וצריך לראות מה תהיינה ההשלכות על מדידת הסעיפים הללו בחודש יולי".