הפשרה להמשך קיומה של "דירה בהנחה": רוב ערי המרכז יישארו בחוץ

לאחר חודשים של מאבק, שעיכב שיווק עשרות אלפי דירות, משרד האוצר ורמ"י הגישו להסכמות • החל מספטמבר, תוכנית "דירה בהנחה" תחול רק ביישובים שבהם המחיר למ"ר למגורים עומד על 20 אלף שקל לכל היותר, כולל מע"מ

בנייה חדשה / צילום: פביו טרופה
בנייה חדשה / צילום: פביו טרופה

ההסכמה שהתקבלה בין משרד האוצר לרשות מקרקעי ישראל באשר להמשך פעילותה של תוכנית סבסוד הדירות הממשלתית "דירה בהנחה", באמצעות מכרזי "מחיר מטרה", אמנם שמה סוף כנראה לחודשים של מאבק שעיכב שיווק עשרות אלפי דירות - אך סותמת את הגולל באשר להמשך קיומה של התוכנית באזורי הביקוש, החל בספטמבר הקרוב.

אריק מירובסקי, פרשנות | הנתונים של תל אביב מסמנים: תחילת מגמה חדשה במחירי הנדל"ן
בר לביא, פרשנות | סעיף חדש מקפיץ את האינפלציה ומעמיד את הנגיד בדילמה
המחשבון | זו אחת הטעויות הכי נפוצות של בעלי משכנתאות. כך תימנעו ממנה

ההסכמות בין הצדדים קבעו כך: עד לסוף אוגוסט יימשך מסלול "מחיר מטרה", אשר מהווה בעצם כמאגר הדירות לתוכנית ההנחות, כפי שהוא היום - בעיקר כדי לשחרר לשיווק דירות במכרזים הממתינים בקנה כבר זמן רב. מדובר על כ־23 אלף דירות, כך על פי ההערכות, מהן כ־7,000 במרכז הארץ. עוד סוכם כי בתקופה זו שיעור המגרשים שיוקצו לחיילי מילואים יהיה 50% ביישובים באזורי עדיפות לאומית. ביישובים שאינם באזורי עדיפות לאומית תינתן עדיפות לחיילי מילואים ב־35% מכלל היח"ד שישווקו.

מתחילת ספטמבר, ועד לסוף 2027, התמונה תהיה שונה לגמרי: התוכנית "דירה בהנחה" תחול רק ביישובים שבהם המחיר למ"ר למגורים עומד על 20 אלף שקל לכל היותר, כולל מע"מ, לפי נתוני רשות המסים נכון לסוף דצמבר 2024. זהו השינוי המהותי בהחלטה, שכן עד כה רף ה־20 אלף שקל נקבע לפי מחירי סוף שנת 2020, ומאז מחירי הדירות עלו בכ־40% - מה שישאיר ערים רבות בחוץ.

התנאי: רף 20 אלף שקל למ"ר

רשימת היישובים הסופית שבהם תחול ההחלטה תיקבע בידי ועדת המשנה של מועצת מקרקעי ישראל, אך כבר כעת אפשר להצביע על אלו שבוודאות, או באופן כמעט ודאי, לא ייכללו במסלול מחיר מטרה: בערים כמו תל אביב וסביבתה, כולל בני ברק, רמת גן, גבעתיים, פתח תקווה, קריית אונו, המחיר למ"ר מגורים גבוה משמעותית מ־20 אלף שקל, כך שהסיכוי שהן ייכנסו לרשימה קלוש עד לא קיים. רעננה, כפר סבא, מודיעין ונס ציונה נמצאות סביב רף של 30 אלף שקל למ"ר ומעלה, על פי נתוני אתר מדלן, כך שגם לגביהן אין סיכוי גדול להיכללות במסלול.

בראשון לציון, ברחובות ובנתניה המחיר נע סביב 25 אלף שקל למ"ר ומעט יותר מזה בסוף 2024, כך שגם הן "גבוליות" עד כדי חוסר אפשרות לכניסה למסלול. באשדוד וביבנה, למשל, המחיר עמד על כ־23 אלף שקל למ"ר בסוף 2024, ומאחר שההחלטה קובעת כי תתאפשר החרגה של ערים מסוימות שבהן המחיר אינו עולה על 24 אלף שקל למ"ר, ייתכן ששתיהן יוכלו להיכלל במכרזי מחיר מטרה העתידיים.

בחיפה, בחדרה, בלוד וברמלה המחיר הממוצע למ"ר היה מעט נמוך מ־20 אלף שקל למ"ר בסוף 2024, לפי נתוני מדלן, ולכן סיכוייהן להיכנס גבוהים יחסית. באר שבע, שבה המחיר למ"ר בסוף 2024 נע סביב 14 אלף שקל למ"ר, תהיה בוודאות חלק מהערים שבהן המסלול יימשך. כך גם קריית גת, אשקלון, אופקים, נתיבות, עפולה, כרמיאל ועוד ערים רבות בפריפריה.

יש לציין כי בתחילת הדרך שאפו במשרד האוצר לבטל את קיומה של התוכנית לחלוטין, בטענה שאינה יעילה וגורמת לבזבוז כספים רב. במשרד הבינוי והשיכון וברמ"י התעקשו על המשך התוכנית, ואף היו רוצים להמשיך את התוכנית במתכונתה הנוכחית - וכך גם ראשי ערים רבים, כמובן, שנותרו מחוץ למשחק. בסופו של דבר הושגה מעין פשרה, שמשמעותה התמקדות תוכנית "דירה בהנחה" בפריפריה, והשארת ערים רבות בחוץ, כולל כאלו שהיו חלק מהתוכנית שנים רבות, ואחרות שרק נכנסו אליה לאחרונה - ובהן רעננה וכפר סבא.