שלושה מהלכים בפלח מיסוי החשמל עומדים להיכנס לתוקף בתחילת 2026 - ולהם השלכה משמעותית על החלטות קנייה של צרכנים רבים, פרטיים ומוסדיים. אך נראה כי אלו יידחו מסיבות שונות.
● בלעדי | וויז אייר תקים בסיס בנתב"ג? התנגדות במשרד התחבורה מאיימת על התוכנית
הראשון הוא פרסום גובה מס הקנייה החדש על רכב חשמלי, שבהיעדר החלטה אחרת עשוי לעלות בינואר הקרוב מ־45% כיום ל־83%; המהלך השני הוא הטלת מס נסועה בגובה 15 אגורות לקילומטר על כלי רכב חשמליים, שגם הוא אמור להיכנס לתוקף במהלך 2026, כפי שאושר בחוק ההסדרים בשנה שעברה; ואילו השלישי הוא רפורמת הטבות מס שווי השימוש לבעלי רכב "ירוק" צמוד מהעבודה.
כפי שנחשף בגלובס, ועדת הכלכלה מפעילה על האוצר לחץ כבד לפרסם בהקדם את תוכניותיו בנושא כדי ליצור בהירות. בשבוע שעבר הצטרף ללוחצים גם מנכ"ל משרד האנרגיה, יוסי דיין. במכתב ששלח לאוצר הוא ציין את הירידה במכירות הפלח בויקש לקבע את ההטבה על שווי השימוש לרכבים חשמליים למשך 5 שנים.
האוצר עדיין לא פרסם את תוכניותיו בנושא אבל על בסיס מקורות מאחורי הקלעים כבר אפשר לשרטט תרחיש של המהלכים המתקרבים. בסוגיית מס הנסועה משדרת כיום צמרת האוצר, באופן לא רשמי, כי מס זה ירד מהפרק, לפחות ביחס ל־2026. הבעיה היא, שהמס היה אמור להוסיף להכנסות המדינה כ־1.3 מיליארד שקלים בשנה כבר ב־2026 וכרגע אין לו מקור תקציבי חלופי.
החלק השני הוא הקפאת מס הקנייה על רכב חשמלי על 45%, לפחות ב־2026. האוצר היה שמח להעלות את המס ל־57% או יותר, אבל ספק אם יש לו ברירה. על פי החוק, בתקופה של כמה חודשים לפני הבחירות לא ניתן לבצע שינוי במסים ולכן המס יוקפא כברירת מחדל.
לגבי שווי השימוש ברכב חשמלי, הצפי הוא הגדלת הטבת שווי השימוש החודשי על רכב חשמלי החל מ־2026. זאת מאחר וההטבה זו נשחקה ריאלית; שנית, למהלך, שישפיע על התלוש של עשרות אלפי עובדים הנוהגים ברכב כזה, יש בונוס אלקטורלי עקיף; שלישית לישראל אינטרס בין לאומי להכריז בהקדם על רפורמות תחבורה "ירוקות" לקראת ועידת האקלים הבין־לאומית (COP) שתתקיים בברזיל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.