מנכ"ל הרלב"ד לשעבר: "המשטרה בפשיטת רגל, הייתי הולך לבג"ץ שיחייב אכיפה"

ד"ר ארז קיטה, לא מופתע ממגמת ההידרדרות בתחום הבטיחות בדרכים, וסבור כי היא נובעת מהיעדר אכיפה: "הכל מותר בכבישים"

ד''ר ארז קיטה, מנכ''ל הרלב''ד לשעבר / צילום: יוסי זמיר
ד''ר ארז קיטה, מנכ''ל הרלב''ד לשעבר / צילום: יוסי זמיר

ד"ר ארז קיטה עסק כל חייו הבוגרים במאבק בקטל בכבישים. בשנת 2009 הוא החל לעבוד כסמנכ"ל בעמותת אור ירוק אותה הקים איש העסקים וזוכה פרס ישראל אבי נאור לאחר מות בנו בתאונת דרכים, וב־2017 נבחר לנהל את העמותה. ב־2022 אבי נאור מונה על ידי שרת התחבורה דאז מרב מיכאלי לתפקיד יו"ר הרלב"ד. וועדת האיתור בחרה בקיטה לתפקיד המנכ"ל, והשניים, שעד לאותו מועד ביקרו בחריפות את פעולות הממשלות בתחום - נכנסו לתפקיד ביצועי. הם הציגו תוכנית לאומית לבטיחות בדרכים, אבל בשנת 2023 הודיעו, קודם נאור ואחריו קיטה, על עזיבה.

עוד בסדרהלכל הכתבות

הצג עוד

כעת, שנה לאחר שעזב ונוכח מספר ההרוגים המצמרר, בוחר קיטה לשבור שתיקה. בראיון לגלובס הוא תוקף את המשטרה ש"פשטה רגל" ואת המינויים של רגב למועצת הרלב"ד: "אין מינויים מקצועיים", והוא לא אופטימי לגבי המצב בכבישים.

"בחרתי לעזוב כי מבחינתי מנכ"ל רלב"ד זה לא תפקיד פקידותי, הוא אמור להיות מי שמוביל ומיישם אג'נדות, אבל הגעתי למצב שאני לא יכול לעשות את זה, גם בגלל שפרצה המלחמה, אבל לא רק. קיצוצים תקציביים לא קטנים, מחוקקים שלא מוכוונים לנושא ואחרי שאבי (נאור) עזב לא היתה מועצה", הוא אומר.

הצגתם תוכנית בעלות של 5 מיליארד שקל והמדינה דיווחה למועצה האירופית לבטיחות בדרכים שהיא מממשת אותה. כמה כסף הועבר בפועל?
"התוכנית אושרה בממשלה, אבל לא תוקצבה. אלה היו דמדומי הממשלה הקודמת והיא לא הייתה יכולה לעשות את זה. בסוף היא הקצתה 80 מיליון שקל לפיילוט באשכול רשויות המפרץ. בתקציב 2023 קיבלנו עוד 200 מיליון לערים בטוחות, פרויקט שאמור היה להסתיים עכשיו - לפני שעזבתי קבעתי קריטריונים לחלוקת הכסף אבל עד היום הם לא אושרו והכסף לא יצא".

מה קרה לפיילוט במפרץ?
"התקציב להסברה ולחינוך מומשו אבל בעקבות השבעה באוקטובר היה משבר כוח אדם בביצוע תשתיות, ואני לא יודע להגיד האם הפיילוט מומש".

"להתחיל בקמפיין הפחדה"

קיטה מעריך שהשנה תסתיים עם לפחות 420 הרוגים בכבישים. "אין מה להתפלא שאנחנו שועטים קדימה באופן שלילי", הוא אומר. "אין ניידות בכבישים והכל מותר. גם אין אכיפה דיגיטלית. לכן, מה יש להתפלא?".

לדבריו, "אם מסתכלים על הכבישים הבינעירוניים שם מרבית ההרוגים, מצב התשתיות בישראל לא קטסטרופה. לכן, זה עניין של אכיפה. אני הייתי הולך לבג"ץ שיחייב אכיפה בתחום. אנחנו הולכים 20 שנה לאחור והמשטרה בפשיטת רגל".

מה מצאת ברלב"ד?
"יש צוות טוב ומקצועי שהייתי צריך להחיות אחרי שגם לפני לא היה מנכ"ל שנה וחצי, ולא היתה מועצה. היום יש מנכ"ל חדש ומוכשר, גילי כהן, אבל אני מניח שהרלב"ד שוב תכנס לסחרור והמועצה תהיה בחוסר תפקוד - זה לופ שאנחנו חוזרים עליו, ועוד מדובר בנושא שיש עליו קונצנזוס, אין כאן ימין או שמאל".

מה היית עושה אילו היית היום בתפקיד?
"הייתי מנסה לאתגר את הממשלה, במובן שהייתי מוציא חוות דעת והמלצות לשרה בכתב. זה מאתגר פוליטיקאים שיודעים שדברים כאלו ייצאו, וכנראה שגם הייתי מקבל על הראש. אם היו לי גם כלים אמיתיים, הייתי מחיל את 'מה שטוב לאירופה טוב לישראל' על מצלמות האכיפה הדיגיטליות, ומתחיל בכל הכוח ליצור קמפיין הפחדה בנושא. חינוך למשל הוא חסר משמעות היום, קודם כל אכיפה אינטנסיבית כדי ליצור בלימה".

הממשלה הודיעה בחודש האחרון על הקמת ועדת שרים בנושא הבטיחות בדרכים. זה משהו שיכול לקדם אותו?
"תאורטית כן, אבל אם מתבססים על העבר היתה כבר ועדת שרים שקמה ולא התכנסה".

אתה חושב שהדרג הפוליטי רתום לנושא?
"במילה אחת, לא. רק בחודש האחרון היו פה תאונות מחרידות ואני לא רואה התבטאות של שרת התחבורה והשר לבט"פ. אם זה היה מעניין, לפחות היו מתייחסים, מביעים חמלה".

מירי רגב הצהירה שתמונה למועצת הרלב"ד, מה שלא קרה בסוף.
"אני כמובן הסכמתי, אבל ידעתי שזה לא יקרה כי בסוף הלחצים שם הם אחרים לגמרי, והמחויבויות הן אחרות ולא מקצועיות. אני לא חושב שמונה שום מינוי שהוא רק מקצועי למועצה. וכך היה עם כל השרים, זה לא משהו שאופייני רק לה".