השכר בהייטק יורד לראשונה מזה 4 שנים. אלו העובדים שנפגעו הכי הרבה

לפי דוח מקיף של אתוסיה, שוק ההייטק הישראלי ספג מכה קשה ב-2024 • הנפגעים העיקריים הם הג'וניורים, עובדים עם פחות משנתיים ניסיון, אשר זמן חיפוש העבודה שלהם הגיע לשיא של 11 חודשים בממוצע • מספר המשרות הפתוחות צנח, ומספר העובדים בתעשייה כמעט ולא גדל • עם זאת, ישנם גם סימנים ראשונים להתאוששות

ירידה בשכר עובדי ההייטק / אילוסטרציה: Unsplash, ussama-azam
ירידה בשכר עובדי ההייטק / אילוסטרציה: Unsplash, ussama-azam

שוק ההייטק הישראלי, שהתרגל לצמיחה מתמדת ולשכר גבוה, ספג מכה קשה ב-2024 - כך עולה מדוח מקיף של חברת אתוסיה, המתמחה בגיוס והשמה בתעשיית ההייטק.

לפי נתוני הדוח שמתפרסם היום (ה'), לראשונה מאז משבר הקורונה, השכר הממוצע בענף ההייטק הישראלי ירד ב-3% והתייצב על 29,900 שקל. אומנם הנתון עדיין גבוה פי 2.3 מהשכר הממוצע במשק, אך הירידה מסמנת מפנה משמעותי במגמת העלייה שאפיינה את השנים האחרונות. 

לראשונה מזה עשור: מספר העובדים בהייטק הפסיק לגדול
לראשונה בישראל: מטא תשלם מיליון דולר בגין אפליה במערכת פרסום משרות

עוד חושף הדוח כי הנפגעים העיקריים הם דור העתיד של ההייטק הישראלי. הג'וניורים, עובדים עם פחות משנתיים ניסיון, נמצאים במצב קשה במיוחד, כשזמן חיפוש העבודה שלהם הגיע לשיא של 11 חודשים בממוצע. המספרים מדאיגים - מ-300 משרות חודשיות שיועדו לג'וניורים ב-2023, נותרו רק משרות בודדות בחודש במהלך 2024.

בנוסף מצא הדוח כי המגייסים היחידים בשוק היום הם הארגונים הגדולים והרב-לאומיים, וגם הם מעדיפים לקלוט בעיקר את המצטיינים ואת בוגרי האוניברסיטאות המובילות.

לפי אייל סולומון, מנכ"ל אתוסיה, "אי-ודאות פוליטית וביטחונית, ירידה בביטחון המשקיעים ותנודתיות בכלכלה הגלובלית הם אלה שמשכו את תעשיית ההייטק הישראלית כלפי מטה, כאשר מגבלת היצוא והפגיעה בתחרותיות היוו גם הן אתגר משמעותי".

מספר המשרות הפתוחות צנח 

המשבר מורגש בכל רובדי התעשייה: מספר המשרות הפתוחות צנח מ-12,750 בדצמבר 2023 ל-9,200 בלבד - ירידה של 28%. עוד לפי נתוני הדוח, המוביליות בענף נחתכה ביותר מחצי, כשרק כ-1,800 עובדים מחליפים מקום עבודה מדי חודש, לעומת 3,785 בשנה שעברה.

לראשונה מזה עשור, מספר העובדים בתעשייה כמעט ולא גדל. בסוף 2024 מנתה התעשייה 417 אלף מועסקים, עלייה של פחות מאחוז בהשוואה ל-413 אלף בסוף 2023. זאת לעומת צמיחה ממוצעת של 4% בשנים קודמות.

נתון מדאיג נוסף העולה מהדוח הוא שיעור העוזבים מרצון, שצנח לשפל של 5% - הנמוך ביותר בעשור האחרון.

סולומון מוסיף כי "העלייה בהוצאות הממשלה בשל המלחמה פגעה קשות בביטחון המשקיעים. כידוע, תעשיית ההייטק תלויה בהשקעות המגיעות מחוץ לישראל, ואלה ירדו ב-60% בהשוואה ל-2023. כתוצאה, סטארט-אפים רבים נאלצו לפטר עובדים, וחלק ניכר אף נסגר רק בשל הקושי בגיוס כספים". 

סימנים ראשונים להתאוששות

עם זאת, ישנם סימנים ראשונים להתאוששות: בזמן כתיבת הדוח נרשמה עלייה של 10% במספר המשרות הפתוחות בתעשייה.

סולומון מציין כי "היחלשות עצימות הלחימה והירידה בהיקף המילואימניקים, לצד ודאות פוליטית בארה"ב עם היוודע תוצאות הבחירות, הם תנאי פתיחה מצוינים ל-2025".

הוא מעריך כי "תחזיות חיוביות של האוצר הן לגבי ירידת האינפלציה והן לגבי יציבות הריבית יעזרו לשוק לתקן את עצמו ולשנות מגמה ב-2025 ולחזור לשיעורים שראינו ב-2022 אחרי משבר הקורונה, מבחינת מספר החברות החדשות, עלייה בכמות המשרות במשק וכמובן התאוששות בגיוסי הכספים".