על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● בבריטניה ממליצים: הצבא צריך ללמוד מצה"ל
● דוח הסחר בנשק: היבוא למדינות אירופה זינק, ואיפה מדורגת ישראל?
1באיראן קוראים לצבא הלבנוני להתנגד ל"פנטזיית ההתיישבות של ישראל"
בעיתון של המשטר האיראני, טהרן טיימס, טוענים שישראל מעוניינת להגשים את פנטזיית ההתיישבות שלה בלבנון כחלק "מהמיתוסים התלמודיים האכזריים" ותוהים האם הצבא הלבנוני יצליח להגן על דרום לבנון. "לפי הנרטיב התנ"כי המעוות של האויב הישראלי, דרום לבנון מייצגת את הגליל העליון, והמשטר הציוני השיק תנועה שמטרתה להקים התיישבות בדרום לבנון כחלק מ'ישראל הגדולה'", נכתב.
בטהרן טיימס כותבים כי "תנועות התנחלויות מציעות תוכניות לדרום לבנון" מה שלטענתם יהפוך "למציאות". שופר המשטר קורא לצבא הלבנוני להרתיע את צה"ל וכך למנוע "פלישה מחודשת ללבנון".
העיתון האיראני קורא לצבא לבנון לבצע "התנגדות מזוינת לכיבוש" אך מבקר אותו על יחס רופס כלפי צה"ל. "באשר לצבא הלבנוני, למרות אומץ ליבם של חלק מחייליו, הוא מעולם לא הרתיע את האויב הישראלי. למעשה, בשלבים היסטוריים מסוימים, קבוצות שהתפצלו ממנו שיתפו פעולה עם הכיבוש נגד תושבי הדרום ותרמו לפילוג בלבנון", נכתב.
בטהרן טיימס אומרים כי ברגע שהצבא הלבנוני סירב להתנגד ל"כיבוש הישראלי" התנגדות עממית צמחה "ותרמה באופן ישיר ויעיל להאצה, אם לא לכפייה, של נסיגת הכיבוש הישראלי מהכפרים שבקו החזית".
מתוך טהרן טיימס מאת סונדוס אל-אסעד. לקריאת הכתבה המלאה.
2איך ויקיפדיה הפכה לשדה הקרב החדש של מלחמת ישראל-חמאס
מלחמת ישראל-חמאס על דעת הקהל העולמית גולשת גם לדפי האנציקלופדיה המקוונות ויקיפדיה. "עורכים מתנדבים המתחזקים את האתר נאבקים כיצד למסגר את האירועים האחרונים במזרח התיכון", פורסם בבלומברג.
ויקיפדיה הפך לאחר ממקורות המידע הנצפים והנגישים ביותר. למשל, בינואר האחרון "ויקיפדיה באנגלית רשמה כ-12 מיליארד צפיות בדפים וכ-130 מיליארד בשנת 2024". אולם במשך שנים צצו "סכסוכים בין 265 אלף העורכים המתנדבים של ויקיפדיה". בעידן של דיסאינפורמציה ומלחמה על האמת סכסוכים כאלה "הם בלתי נמנעים. 'מלחמות עריכה' צצו סביב כל דבר, מאיות המילה 'יוגורט' ועד להגדרת מיתון כלכלי", נכתב בבלומברג. אולם כעת, המלחמות האלה גולשות גם למלחמת ישראל-חמאס. בדצמבר האחרון אילון מאסק כינה את ויקיפדיה "Wokepedia" בעקבות הדיווח כי 40 עורכים תומכי חמאס פעלו יחד "כדי לשלול את הלגיטימיות של ישראל". מאסק קרא לעוקביו להפסיק לתרום לאתר.
ארגונים יהודים רבים טוענים שהעריכה בוויקיפדיה היא מגמתית ומוטה לצד חמאס והפלסטינים. בעקבות הביקורת "נאסרה עבודתם של לפחות 14 עורכים על עמודים הקשורים לנושא". בנוסף, "בינואר האחרון, ועדת הבוררות של ויקיפדיה קבעה כי חשבונות מזויפים המשמשים להטעיה, המכונים 'בובות גרב' (sock puppets), הם 'בעיה מתמשכת' אשר 'גורמת להפרעה משמעותית' בדפים הקשורים לפלסטין ולישראל".
המאבקים במזרח התיכון השברירי יצרו בוויקפידיה "סערה פנימית חסרת תקדים" על אמינות המידע ועל הנרטיב. לדוגמה, הדף על מלחמת ישראל-חמאס זכה ליותר מ-9.8 מיליון צפיות ומושך בממוצע 21 אלף צפיות ביום. דובר ויקיפדיה אמר כי בשנים האחרונות ועדת הבוררות של ויקיפדיה הטילה סנקציות על מספר משתמשים שהשתמשו "בדיסאינפורמציה או בבובות גרב כדי לקדם נקודת מבט פרו-איראנית".
ארגונים יהודים דואגים במיוחד מעליית האנטישמיות וטוענים כי ויקיפדיה מקדמת דימוי שלילי ליהודים. במרץ האחרון הקונגרס היהודי העולמי פרסם דוח הטוען כי הגרסה האנגלית של ויקפידיה "מכילה הטיה אנטי-ישראלית המנציחה דיסאינפורמציה ומקדמת סטריאוטיפים שליליים". בינואר אתר החדשות היהודי-אמריקאי Forward דיווח על יוזמה של מכון המחקר האמריקאי The Heritage Foundation "לזהות ולמקד עורכים בוויקיפדיה שעובדים על עמודים הקשורים למזרח התיכון וסומנו כאנטישמיים". מכון המחקר ביקש לחשוף את העורכים שנשארים אנונימיים.
לארי סנגר, מייסד-שותף נוסף של ויקיפדיה, תמך ברעיון ואמר כי "מנהלים ואלו שיש להם סמכות משמעותית במערכת צריכים להיות ניתנים לחשיפה וביקורת באותה קלות כמו כל עיתונאי רגיל".
מתוך בלומברג מאת מרגי מרפי. לקריאת הכתבה המלאה.
3הדרוזים בסוריה נקרעים בין השלטון החדש לישראל
לאחר נפילת אסד ועליית ארגון מורדים האסלאמיסטים היאת תחריר א-שאם, הדרוזים הסורים מודאגים ממקומם תחת השלטון החדש. "חברי הזרם הדתי הקטן מוצאים עצמם לכודים בין שני כוחות שרבים מהם אינם סומכים עליהם: הממשלה החדשה, בהובלת אסלאמיסטים בדמשק, ושכנתה העוינת של סוריה, ישראל, שניצלה את מצוקתם של הדרוזים כתירוץ להתערבות במדינה", פורסם ב-ABC News.
הממשלה הזמנית הבטיחה לכלול את הדרוזים תחת שלטונם, אך העובדה שלארגון העולה היו בעבר קשרים עם אל-קאעידה הקיצוני "גורמת למיעוטים לחשוד בכוונותיהם".
"בשבוע שעבר, בג'ראמנה, פרבר של דמשק עם אוכלוסייה דרוזית גדולה, חמושים אלמונים הרגו חבר בכוחות הביטחון של הממשלה, מה שהוביל לגל מעצרים באזור". בישראל החליטו לשלוח לג'ראמנה כוחות על מנת "להגן על הדרוזים", אולם מנהיגים דרוזים "התכחשו במהירות להצעה".
הדרוזים נתונים כעת "למעגל של חוסר אמון", מצד אחד הם רואים עצמם ככלים בידי ישראל, ומצד שני העוינות מצד השלטון החדש מעמיק את חששותיהם.
אבו עלי, דרוזי שעובד כמסגר, אמר ל-ABC News כי רוב לוחמי המיליציה הדרוזים ישתלבו בצבא סורי חדש אם זה יהיה "צבא שמגן על כל הסורים במקום לדכא אותם כמו המשטר הקודם". בנוסף, "הדרוזים אומרים כי הם רוצים שהשלטונות החדשים של סוריה יכללו אותם בתהליך פוליטי ליצירת מדינה חילונית ודמוקרטית".
מתוך ABC News מאת קרים שחייב. לקריאת הכתבה המלאה.
4מה חושבים ערבים-אמריקאים על טראמפ?
בבחירות האחרונות לנשיאות ארה"ב, ערבים-אמריקאים רבים נקרעו בבחירתם. הם לא היו מרוצים ממדיניות ביידן ותמיכתו בישראל, ולכן ויתרו על האריס והלכו אחרי טראמפ שהבטיח שלום. כעת, לאחר הצהרותיו השנויות במחלוקת של הנשיא הנכנס והתוכנית שלו לעזה, ערבים-אמריקאים רבים חוששים "כיצד יראה עתידה של עזה תחת נשיאות טראמפ", פורסם בוול סטריט ג'ורנל.
במשך שנים, ערבים-אמריקאים הצביעו למפלגה הדמוקרטית, אך ב-2024 "התפצלו כאשר התפקיד של ארה"ב בלחימה של ישראל נגד חמאס ומותם של עשרות אלפי פלסטינים היו בראש סדר העדיפויות שלהם". ארבעה ערבים-אמריקאים התראיינו לוול סטריט ג'ורנל ואמרו שבבחירות האחרונות חלקם הצביעו למועמדת העצמאית ג'יל סטיין "במחאה על תמיכת שתי המפלגות המרכזיות בישראל" ואחד מהם הצביע לקמלה האריס, ואחר לטראמפ "נלהב מהבטחתו לשלום".
"הקבוצה מהווה מיקרוקוסמוס של התסכול הרחב מהצעת טראמפ להשתלט על עזה ומחיבוקו לראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו. במקביל, רבים אמרו כי אין להם חרטות על הצבעתם נגד האריס, משום שהאמינו כי היא הייתה ממשיכה את מדיניות הממשל הקודם. הם גם רצו להעניש את הדמוקרטים", נכתב.
נד מאלח, בן 43, היחיד בקבוצה שהצביע לטראמפ אמר שסרטון הבינה המלאכותית בה נראה טראמפ נופש בעזה המשוקמת הוא "בחירה גרועה" והוסיף "זה פשוט טראמפ, ולזכותו עומד ההישג של תיווך הפסקת האש בין ישראל לחמאס מלכתחילה". מאלח אופטימי שהנשיא יכול לעזור במשא-ומתן לשלום ארוך-טווח.
מוחמד ריאד, ערבי-אמריקאי בן 48, אמר לוול סטריט ג'ורנל כי במדיניות ארה"ב בעזה "לא ראיתי שום הבדל בין הדמוקרטים לרפובליקנים". רוב הערבים-האמריקאים שהתראיינו אמרו כי הם "פסימים לגבי עתיד הפלסטינים תחת טראמפ" והוסיפו שהם מקווים "שהצבעתם לימדה את הדמוקרטים לקח חשוב: לא לקחת אותם כמובן מאליו". "בפעם הבאה, הם יחשבו פעמיים לפני שינסו לשכוח אותנו", אמר מאלח.
מתוך הוול סטריט ג'ורנל מאת אליזה קולינס. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.