סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
14:25
נעילה חיובית בתל אביב: מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4%, מדד ת"א 90 התקדם בכ-0.8%. בקרב המדדים הענפיים, בלטו לחיוב מדד רשתות השיווק, שהתקדם בכ-1.7%, כמו גם מדדי הביטוח והבנקים, שקפצו שניהם בכ-1.3%.
מנגד, בלט לשלילה מדד הטכנולוגיה, שהשיל מערכו כ-0.1%, ונגרר מטה על-ידי המניות הדואליות, ביניהן קמטק , אנרג'יאן , טבע ואלביט מערכות .
מחזור המסחר הסתכם בכ-1.81 מיליארד שקל.
המניות שבלטו לחיוב בסיום יום המסחר המקוצר: ארגו פרופרטיז , נאייקס , אלקו , דלתא מותגים ושפיר הנדסה .
המניות שבלטו לשלילה: אלקטריאון , אל על , קנון , אופקו הלת' ופורמולה מערכות .
14:00
חברת התקשורת הלוויינית גילת הודיעה היום כי זכתה בחוזה בהיקף של מיליוני דולרים, לאספקת טכנולוגיית אנטנות מתקדמת עבור חברה ביטחונית גלובלית. המניה עולה כעת במעל 4%.
13:20
העליות בתל אביב נמשכות: מדד ת"א 35 עולה בכ-0.3%, מדד ת"א 90 מטפס בכ-0.6%. בקרב המדדים הענפיים, מדד הביטוח קופץ בכ-1.4%, מדד רשתות השיווק מתקדם בכ-1.3%; מדד הבנקים עולה בכ-1%, כאשר מדד הנפט והגז עולה בשיעור דומה. מדד הטכנולוגיה יורד כעת בכ-0.2%.
את העליות במדד רשתות השיווק מובילות קסטרו , דלתא מותגים , אלקטרה צריכה , שופרסל ורמי לוי .
12:30
עליות בתל אביב: מדד ת"א 35 מתקדם בכ-0.4%, מדד ת"א 90 עולה בכ-0.6%. מדדי הביטוח והבנקים קופצים בכ-1.4% ובכ-1.1%, בהתאמה. בולט לשלילה מדד הטכנולוגיה, שיורד כעת בכ-0.2%.
המניות הדואליות רושמות ירידות כעת, ביניהן קמטק , נייס , סאפיינס , אלביט מערכות ואיי.סי.אל .
11:45
המגמה החיובית בתל אביב נמשכת: מדד ת"א 35 מתקדם בכ-0.3%, מדד ת"א 90 עולה בכ-0.7%. בולטים לחיוב כעת מדד הביטוח ומדד רשתות השיווק, שקופצים בכ-1.7% ובכ-1.5%, בהתאמה.
צילו-בלו קופצת בכ-10%, לאחר שדיווחה הבוקר כי התקיימו התנאים המתלים לעסקה במסגרתה תזרים 47 מיליון שקל כנגד הקצאת 40% ממניות חברת לוינסקי עופר, בראשות עופר ארביב. מחיר העסקה משקף שווי של 70 מיליון שקל (לפני הכסף) ללוינסקי עופר , העוסקת בייזום ובנייה בתחום הנדל"ן ובהתחדשות העירונית בפרט.
11:00
עליות בבורסה בתל אביב: מדד ת"א 35 מתקדם בכ-0.3%, מדד ת"א 90 מטפס בכ-0.8%. מדד הביטוח בולט לחיוב, וקופץ כעת בכ-2%.
מניות שבולטות לחיוב כעת: דלתא מותגים , תמר פטרוליום , כלל עסקי ביטוח , שפיר הנדסה ואלקטרה צריכה .
מניות שבולטות לשלילה: קמטק , אל על , נייס , שוב אנרגיה ואופקו הלת' .
הירידה במניית אל על באה לאחר שאתמול, קפצה בכ-6%, בעקבות דיווח על כך שקיבלה ממדינת ישראל אישור לחזור ולחלק דיבידנדים למשקיעים החל משנת 2025 - כלומר, שנה אחת מוקדם יותר מההסכמים עליהם היא חתומה בעקבות משבר הקורונה.
10:20
עליות קלות בבורסה בתל אביב: מדד ת"א 35 עולה בכ-0.4%, מדד ת"א 90 מתקדם בכ-0.8%. בקרב המדדים הענפיים, מדד הביטוח בולט לחיוב, עם עלייה של כ-1.6%. מדד הבנקים מתקדם בכ-1%.
בשוק המט"ח המקומי, השקל נחלש מול הדולר בכ-0.5%, ושערו עומד כעת על 3.69 שקלים. מול האירו, השקל נסחר ביציבות, ושערו עומד על 4.18 שקלים.
10:05
עליות קלות בפתיחה בתל אביב: מדד ת"א 35 מתקדם בכ-0.2%, בעוד מדד ת"א 90 עולה בשיעור דומה. בקרב המדדים הענפיים, מדד הטכנולוגיה בולט לשלילה, עם ירידה של כ-0.4%. מנגד, בולטים לחיוב מדדי הבנקים והביטח, שעולים בכ-0.5%.
את הירידות מובילות המניות הדואליות קמטק , נובה , נייס וסאפיינס . גם אלביט מערכות וטבע נמצאות בטריטוריה שלילית, עם ירידות של עד 0.5%.
8:05
1. שוק המניות
יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת.
האופטימיות שפשטה בשווקים שמעבר לים בתחילת השבוע, לאחר הודעת ממשל טראמפ ביום שבת האחרון בדבר החרגת שבבים ומוצרי אלקטרוניה מתוכנית המכסים, הביאה לפתיחה מעודדת של שבוע המסחר המקוצר בתל אביב. מדד ת"א 35 עלה בכ-2.2% ומדד ת"א 90 עלה ב-2.6%. בקרב המדדים הענפיים, בלטו לחיוב מדדי הבנקים והפיננסים, שעלו ב-2.8% ו-3.2%, בהתאמה.
מדד הנפט והגז בלט גם הוא לחיוב, בהובלת אנרג'יאן , שקפצה במעל 5%, לאחר שדווח כי תחנת הכוח "קסם" חתמה על הסכמי אספקת גז ממאגרי הגז של החברה, בראשם "כריש-תנין", בשווי צפוי של 2 מיליארד דולר למשך 17 שנה, ועם שותפות "תמר" בשווי 700-800 מיליון דולר עד 2035. תחנת קסם צפויה להתחיל את פעילותה החל משנת 2029.
● עסקת מיליארדים בשוק האנרגיה: תחנת הכוח קסם רוכשת גז, 4 שנים לפני שתחל לפעול
מניית אל על ריכזה גם היא עניין אתמול, לאחר שדיווחה כי קיבלה ממדינת ישראל אישור לחזור ולחלק דיבידנדים למשקיעים החל משנת 2025 - כלומר, שנה אחת מוקדם יותר מההסכמים עליהם היא חתומה בעקבות משבר הקורונה.
עם זאת, אל על לא תוכל לחלק דיבידנדים על רווחי שנות השיא של 2024-2023. כזכור, בשנת 2024 על רקע שליטתה בשמים בעקבות מלחמת חרבות ברזל, ובעיקר בקווים הרווחיים לארה"ב (90.7%), אל על רשמה רווחי שיא של יותר מחצי מיליארד דולר (545 מיליון דולר), זינוק של כמעט פי חמישה ביחס לשנה שלפניה, על הכנסות שיא של 3.4 מיליארד דולר, זינוק של 37% ביחס לשנת השיא הקודם, 2023.
● קיבלה אישור מהמדינה: אל על חוזרת לחלק דיבידנד
בהמשך לימים האחרונים, גם אתמול בוול סטריט נרשמה תנודתיות בוול סטריט. על אף הרוח הגבית שקיבלו מניות הטכנולוגיה לאחר ההודעה, נותרה עדיין תחושה של אי-ודאות בשווקים; זאת, בין היתר, על רקע הודעת מזכיר מחלקת המסחר של ארה"ב, הווארד לוטניק, מערב יום ראשון, לפיה החרגת מוצרי האלקטרוניקה מתוכנית המכסים הינה זמנית בלבד, וכי נערכת עבודת מטה לקראת הטלת מכסים בתחום הטכנולוגיה בטווח החודשיים הקרובים.
בוול סטריט, בסיומו של יום מסחר תנודתי, המדדים המובילים ננעלו במגמה חיובית: הנאסד"ק עלה בכ-0.6%, בעוד הדאו ג'ונס וה-S&P 500 התקדמו שניהם בכ-0.8%. לאחר שבתחילת יום המסחר, מניות השבבים הובילו את העליות, על רקע הודעת ממשל טראמפ באשר להחרגת שבבים ומוצרי אלקטרוניקה מתוכנית המכסים, בהמשך היום, הן איבדו גובה, ולבסוף מחקו את העליות.
אנבידיה , ברודקום , TSMC , סופר מיקרו קמפיוטר ומארוול סיימו את יום המסחר בטריטוריה שלילית. מנגד, AMD התקדמה בכ-1%. אינטל סיימה את יום המסחר בעלייה של כ-3%, על רקע דיווח לפיו החברה הסכימה למכור 51% מהחזקותיה באלטרה, חטיבת השבבים הניתנים לתכנות שלה, לקרן הפרייבט אקוויטי סילבר לייק מנג'מנט - כך פורסם בבלומברג. לפי הדיווח, העסקה מעריכה את אלטרה בשווי של 8.75 מיליארד דולר - בערך מחצית מהסכום שאינטל שילמה כדי לרכוש אותה לפני עשור.
ענקיות הטכנולוגיה אמזון , מטא , טסלה ומיקרוסופט סיימו גם הן את יום המסחר עם ירידות של עד 2.5%. מנגד, אלפאבית עלתה במעל 1%.
לצד זאת, בין מניות הטכנולוגיה שרשמו עליות בעקבות הודעת ממשל טראמפ, ניתן למנות את אפל ודל , שעלו במעל 4%. גם מניות הטכנולוגיה הסיניות רשמו עליות במסחר: מניות ענקיות המסחר המקוון עליבאבא , PDD , ג'יי.די. ובאידו , התקדמו בעד 6%.
הבוקר, החוזים העתידיים על וול סטריט ביציבות, כאשר שלושת המדדים המובילים נעים סביב האפס.
באסיה, הבורסות נסחרות כעת בעיקר בעליות: הניקיי היפני מטפס בכ-1%, הקוספי עולה גם הוא בשיעור של כ-1%, ההנג סנג מתקדם בכ-0.1% ובורסת שנגחאי יורדת בכ-0.1%. מדד הטכנולוגיה של הונג קונג יורד בכ-1%, לאחר שרשם חמישה ימי מסחר רצופים של עליות. מובילות את הירידות במדד חברת השבבים SMIC, שמאבדת כ-2%, בעוד חברות הרכב אקספנג ולי אוטו מאבדות עד 3%.
2. שוקי האג"ח
בשוק החוב המקומי, תשואות האג"ח הממשלתיות רשמו ירידות קלות אתמול: התשואה לעשר שנים ירדה בכ-3 נקודות בסיס ונעמדה על 4.03%; התשואה לשנתיים ירדה בשיעור דומה ונעמדה על 4.37%.
בסקירתם השבועית, כלכלני לידר שוקי הון מציינים כי "השקל חזר להתחזק על רקע העליות בשווקים. נדמה שהקשר בין אג"ח ארה"ב לאג"ח הישראלי נחלש. למרות הגישה הניצית של בנק ישראל, צפויה התמתנות באינפלציה ושלוש הורדות ריבית שנה קדימה, מה שיתמוך באפיק השקלי הארוך".
בשוק החוב האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתיות לעשר שנים יורדת הבוקר בכ-2 נקודות בסיס, ועומדת על 4.34%; תשואת האג"ח הממשלתיות לשנתיים עולה בכ-2 נקודות בסיס, לרמה של 3.84%.
בשבוע שעבר, מחירי האג"ח בארה"ב ירדו בחדות (התשואות עלו), ושיקפו סיכון גובר על החוב הממשלתי האמריקאי. תשואת האג"ח לעשר שנים זינקה מ-4.20% ל-4.43% בתוך ארבעה ימים - הקפיצה הכי מהירה מאז 2008. התשואה ל-30 שנה רשמה את הזינוק החד ביותר בשלושה ימים מאז 1982, אז התרחש אחד המשברים הפיננסיים הגדולים אי פעם.
לזינוק בתשואות האג"ח האמריקאיות יש מספר סיבות, ובראשן מלחמת הסחר עליה הכריז נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. החשש ממיתון גלובלי בהובלת הכלכלה הגדולה בעולם וירידה בשער הדולר הובילו לזינוק כמעט חסר תקדים. רבים בוול סטריט מעריכים כי העלייה בתשואות האג"ח היא זו שהובילה את טראמפ להשהות את תוכנית המכסים על רוב המדינות ל-90 יום, ולהכריז על הקלות בתוכנית.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
בשוק המט"ח המקומי, השקל נחלש בכ-0.2% מול הדולר, ושערו עומד על 3.68 שקלים. השקל נסחר ביציבות מול האירו, ושערו עומד כעת על 4.17 שקלים.
אופ"ק (ארגון המדינות המייצאות נפט) הנמיך אתמול את תחזיתו לביקוש לנפט ב-2025. בדוח שפרסם הארגון, נמסר כי תחזית הביקוש העולמי ל-2025 ירדה ל-1.3 מיליון חביות ליום, לעומת תחזית ל-1.4 מיליון חביות, שיצאה במרץ. התחזית נחתכה מ-1.4 מיליון ל-1.3 מיליון גם עבור שנת 2026. בדוח נכתב כי "הכלכלה הגלובלית ראתה מגמת צמיחה יציבה בתחילת השנה, אך מסלולה בטווח הקרוב נתון באי-ודאות גבוהה יותר, לנוכח ההתפתחויות האחרונות בתחום המכסים".
הבוקר, מחירי הנפט רושמים עליות קלות של עד 0.5%: מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד על כ-61.7 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על כ-65.1 דולר.
מחיר הזהב מטפס בכ-0.6%, ונע הבוקר סביב 3,250 דולר לאונקיה.
4. מאקרו
היום, בשעה 18:30, צפוי להתפרסם מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ. הציפייה המרכזית בשוק היא להמשך מגמת ההתמתנות של האינפלציה. התחזיות בשוק נעות כעת בין 3.1% ל-3.3% (קצב שנתי) במדד הקרוב.
למרות החששות מאי-ודאות גאו-פוליטית וכלכלית, ההסכמה בשוק היא כי האינפלציה בישראל צפויה להתכנס ליעד בשנה הקרובה (3% ברף העליון), מה שיאפשר לבנק ישראל להפחית ריבית כבר במהלך 2025. לפי תחזיות הבנק, צפויות שתי הפחתות ריבית השנה.
יונתן כץ, הכלכלן הראשי בלידר שוקי הון מזכיר גם כוחות עולמיים מרסנים: "האטה גלובלית ועודף היצע סחורות צפויים להפעיל לחץ כלפי מטה על מחירי היבוא. רק בשבוע האחרון, מחירי הנפט ירדו ב-9%, והנחושת ב-11% - אלה נתונים שעשויים לאזן את הלחצים כלפי מעלה במדד הקרוב".
● לקראת מדד מרץ: האם ההתמתנות באינפלציה תימשך?
לאחר עלייה קלה בפברואר ל-23 נקודות, מדד אמון הצרכנים של הלמ"ס נע בחזרה לפסימיות במרץ, לרמה של 25 נקודות. כלכלני לידר שוקי הון מציינים בסקירתם כי "חלה ירידה חדה במיוחד ברכיב 'השינוי במצב הכלכלי של משקי הבית בשנה האחרונה'. חידוש הלחימה בעזה, גזירות האוצר והירידות החדות בשוקי ההון בעולם, השפיעו לרעה על מצב הרוח של משקי הבית. פסימיות זו צפויה לתמוך בריסון בביקושים במשק".
בארה"ב, הנתון החשוב השבוע יהיה המכירות הקמעונאיות, והוא יתפרסם ביום רביעי. מדובר במדד חשוב לניטור הוצאות הצרכנים. הדוח צפוי להראות עלייה של 1.4% במכירות - עלייה חדה לעומת 0.2% בחודש הקודם. כאשר מנכים מהנתונים את רכישות הרכב והדלק, שהן תנודתיות במיוחד, ההערכה היא שהמכירות הקמעונאיות עלו ב-0.4%.
ובכל זאת, בוולס פארגו מסבירים שמדובר באשליה. "ההוצאות במרץ ובאפריל עשויות לזנק כשצרכנים מקדימים רכישות לפני המכסים", כתב צוות הכלכלנים של וולס פארגו, "אולם לאחר מכן, סביר להניח שנראה ביצוע חלש של הוצאות הצרכנים במחצית השנייה של השנה".
5. תחזית
בסקירתו השבועית של ארי ואלד, האסטרטג הטכני של בנק אופנהיימר, הוא טוען כי קפיצות חדות במדד הפחד (VIX), כפי שנרשמו בשבוע שעבר, אז הגיע ל-60 נקודות, מהוות הזדמנויות לרכישת מניות לטווח-ארוך.
ואלד משתמש בניתוחו במתודולוגיה של קביעת התחתית של שוק המניות, שלדבריו, הצליחה לספק איתותים נכונים בעבר. לדבריו, לפי שעה, רק 4 מתוך 10 הפרמטרים מציינים את רמת התחתית, ביניהם עוצמת הירידה של מדד ה-S&P 500 (ירידה של 21% מהשיא) ומדד ה-VIX, שזינק לשיא של 60 נקודות. לכן, ממתין ואלד עד לסימני התייצבות במהלך הירידה הנוכחי, על-מנת לקבוע האם מדובר בתיקון מהותי בתוך מגמת עלייה ארוכת-טווח, או שמא בהיפוך למגמת ירידה ארוכה.
בסקירתו, מנתח ואלד את תקופות השוק הדובי של העבר. ואלד מציין כי 16 מתוך 20 מקרי השוק הדובי שהתרחשו מאז 1950 היו מוגבלים לירידה של 30%, או נמשכו פחות משנה. רק בארבע מקרים של שוק דובי קשה, שהחלו בשנים 1968, 1973, 2000 ו-2007 - הציג מדד ה-S&P 500 ירידה חדה וממושכת. בינתיים, מהלך הירידה הנוכחי מסתמן כתיקון, בדומה למשברי 1998 או 2011, ולאו דווקא כשוק דובי המלווה במיתון.
טענה נוספת שמציג ואלד ככזו התומכת בגישתו השורית, מבוססת על ניתוח עוצמת השינוי במדדים לאורך חמש ועשר השנים האחרונות. לדבריו, בניגוד למשברי העבר, שהתאפיינו בעלייה או בירידה חריגה בתקופה הקודמת להם (עלייה חריגה בשנת 2000, ירידה חריגה במשברי 1968 ו-2007), המצב הנוכחי הינו יציב יחסית, כאשר חלק ממדדי המניות לא רשמו עליות חריגות קודם לכך, וחלקם (כמו מדד ה-Russell 2000 של החברות הקטנות) נותרו ללא שינוי במהלך העשור האחרון. ואלד מציין כי גם מדד Advance-Decline, המצביע על יחס בין מספר מניות במגמת עלייה לבין מספר מניות במגמת ירידה, היה במתאם גבוה עם מדד ה-S&P500 עד לאחרונה - זאת, בניגוד לתקופות המשבר בשנים 1968 ו-2000, אז מדד Advance-Decline ירד עוד בטרם תחילת מהלך הירידות בשוק המניות.
בהמשך, מנתח ארי ואלד את תקופות הירידות הקודמות, בהתבסס על מספר נקודות שיא חדשות בשוק המניות. כעת, עומד נתון זה על 639 - מספר שלילי, המשקף את מהלך הירידות (בהשוואה למספר חיובי של כ-250 שיאים חדשים בסוף 2024). המספר השלילי הנוכחי דומה לנקודות השפל של 2022 (משבר האינפלציה) ושל 2018 (סבב קודם של מלחמות הסחר, בקדנציה הראשונה של טראמפ), אך עדיין נמוך בהשוואה לרמות שפל של משבר הקורונה (1250), משבר 2011 (1000) והמשבר הפיננסי העולמי ב-2008 (2000). בכך, מבחינה זו, קיים עדיין פוטנציאל ל-downside בשוק המניות, ונדרש מעקב צמוד אחר התנהגותו בהמשך.
במסגרת הסקירה, המתייחסת גם לאפיקי Small-Cap (כנהוג מדי חודש), חוזר ארי ואלד על המלצתו השלילית על מדד מניות החברות הקטנות Russell 2000, הכולל חברות בעלות איכות נמוכה, וממליץ לנצל עתות חוזקה למימוש אחזקות. כהרגלו, מציג ואלד את רשימות "לונג" ו"שורט" בקבוצת Small-Cap, כאשר בצד הישראליות, הוא משמר את המלצתו החיובית על מניית סייברארק ומוסיף נציגת סייבר ישראלי חדשה - צ'ק פוינט .