למרות שורה ארוכה של גורמי אי-ודאות המשפיעים על פעילותה של חברת התובלה הימית צים , החברה אשררה את התחזיות השנתיות שמסרה בעבר. במקביל, היא פרסמה דוחות טובים לסיכום הרבעון הראשון של השנה. הכנסות החברה צמחו ב-28.5% ביחס לרבעון המקביל לכ-2 מיליארד דולר, הרווח הנקי קפץ יותר מפי 3 ל-296 מיליון דולר וה-EBITDA המתואם גדל ב-82.4% והסתכם ב-779 מיליון דולר. החברה ייצרה ברבעון 855 מיליון דולר מפעילות שוטפת. צים ממשיכה לצפות ל-EBITDA מתואם שנתי של 1.6-2.2 מיליארד דולר ול-EBIT (רווח בנטרול ריבית ומס) של 350-950 מיליון דולר.
● בעקבות העלאת דירוג האשראי: טבע ממחזרת חוב
● הישראלית שצנחה ביותר מ-70% בסופ"ש, וזאת שעלתה בעקבות הדוחות
בהמשך לדיווחים, מניית החברה מזנקת בכ-9% במסחר בוול סטריט היום (ב') ונסחרת בשווי של 2.4 מיליארד דולר בבורסת ניו יורק. מתחילת השנה, מניית החברה ירדה בכ-14%, אך טיפסה ביותר מ-50% מהשפל אליו נפלה בחודש שעבר על רקע סוגיית המכסים. מוקדם יותר השנה פורסם שמנכ"ל צים, אלי גליקמן, שוקל לרכוש את השליטה בחברה, מהלך שהוא לא הכחיש אך מסר עליו כי החברה אינה מגיבה לשמועות. גם כעת תגובתו בנושא דומה.
"היה לנו רבעון פנומנלי עם רווח נקי של כמעט 300 מיליון דולר, בתקופה של אי-ודאות משמעותית בשווקים, בעיקר בכל הקשור להחלטות הממשל האמריקאי בנושא מיסוי", אמר גליקמן לאחר פרסום הדוחות.
כחברה המובילה מוצרים באוניות, ובעלת קווי סחר משמעותיים בין סין לארה"ב, צים נתפסה כנפגעת אפשרית ממלחמת המכסים בין שתי המדינות, וכשלאחרונה ארה"ב וסין הודיעו על רגיעה בניסיון להגיע להסכם, המניה קפצה. לדברי גליקמן, בימים שחלפו מאז צים חווה לחץ ביקושים גדול, הנובעת משילוב של תקופת ההקפאה של 90 יום במכסים שהטיל טראמפ, ותקופת ההצטיידות לקראת החגים בארה"ב (חג ההודיה וחג המולד).
"אנחנו חושבים שהתקופה הקרובה תהיה תקופה של עלייה בביקוש. הרבעון השלישי הוא בדרך כלל חזק יותר בשנה לקראת החגים, וההודעה של ארה"ב וסין תוביל ללחץ חיובי ולעלייה בביקושים ובתוצאות". לדבריו, "זה גורם לאפקט הפרפר כי מתחיל להיווצר לחץ, ואצל המתחרים יש מחסור באוניות ומכולות, והם מפנים אוניות ומכולות לקווים האלה שהם יותר רווחיים. זה יכול להוביל למצב שהלחץ בביקוש יגרום לעליית מחיר התובלה הימית, ואנחנו כבר רואים את זה".
בהקשר זה, צים נהנית מהמדיניות שקבעה לא לחתום על חוזים ארוכי-טווח שמקבעים מחירים שהם לעיתים הפסדיים. גליקמן אומר כי "התוצאות של צים, אומר בצניעות, טובות משמעותית ביחס לתוצאות המתחרים ב-15%-20% בשולי הרווח EBIT ו-EBITDA. זה נובע גם מהאיכות שלנו באוניות יעילות יותר שמתאימות לקווים שלנו, צי שמופעל ברובו בטכנולוגיית גז נוזלי. וזה בא לידי ביטוי גם בהחלטות עסקיות-מסחריות - גם השנה החלטנו לא לחתום על חוזים ארוכי טווח במחירי הפסד. ככל הידוע לנו, יש חברות שמוכנות לסבסד לקוחות אסטרטגיים. אנחנו בדוקטרינה שונה, אנחנו מעריכים את השירות שאנחנו נותנים ולא חותמים על חוזים ארוכי טווח במחירי הפסד. ככל שהמחירים יעלו - צים תוכל ליהנות מכך יותר".
מצד שני, בשלב זה עוד אין חדש בנושא מיסוי אוניות שיוצרו בסין ושעוגנות בנמלי ארה"ב, מיסוי שיוטל החל מאוקטובר אם לא יהיה שינוי. גליקמן מעריך שהנושא יידון וייפתר בסופו של דבר, אך כרגע הוא עדיין מעיב על עתיד תוצאות החברה.
גורם שלילי נוסף הוא החות'ים. כזכור, איומי החות'ים הובילו לכך שחברות התובלה הימית לא עוברות במיצרי באב אל מנדב ותעלת סואץ, אלא עוקפות את אפריקה, מה שמאריך את זמן התובלה ומקטין את היצע האוניות הפנויות. הדבר תרם לעלייה במחירי התובלה הימית ברבעונים הקודמים, אך כעת ייתכן שינוי.
לדברי גליקמן, "יש אי-ודאות בנושא על רקע החלטת טראמפ על הסכם הפסקת אש עם החות'ים, שלא יתקפו אוניות אמריקאיות. זה מתחזק עם הורדת עלויות של 15%-25% שמציעים כדי לעודד חברות ספנות לעבור בתעלת סואץ. כרגע אנחנו לא רואים חברות גדולות שעושות זאת, רק קטנות. יש משמעותיות של ביטוח ושל לקוחות שלא רוצים להעביר סחורה שם". עם זאת, אם החברות הגדולות ישתכנעו לחזור ורק צים, כחברה ישראלית, תישאר בחוץ - המשמעות עלולה להיות פגיעה בתוצאותיה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.