מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מדד הבנקים זינק היום (ד) בבורסה במעל 2%, עלייה חדה לאחר שנסחר הבוקר בעליה של פחות מ-1%. המשקיעים מעריכים כי המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי עשוי להתרצות ולאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד. עד כה התיר המפקח חלוקה של עד 40% מהרווח הנקי של הבנקים מדי רבעון בתור דיבידנד מדי רבעון. לחלק מהבנקים יש כבר מדיניות מוצהרת שמאפשרת להם חלוקה של עד 50% מהרווח הנקי, אך הם כאמור מוגבלים לחלוקת רווחים לפי הרף הנמוך יותר.

בדיקת גלובס | הבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה
הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

נציין כי עם פרסום תוצאות הרבעון הראשון של השנה, במהלך חודש מאי, נערך בנק דיסקונט בניהולו של אבי לוי, ושינה את מדיניות חלוקת הרווחים שלו כך שיוכל לחלק 50% מהרווח הנקי, חלף - 40% עד אז.

מניות חמשת הבנקים הגדולים עלו בשיעורים שנעו בין 1.7% ל-2%. מניות בנקי לאומי והפועלים עלו ב-2.5% בהתאמה ומגלמות להם שווי שוק של 92 ו-84 מיליארד שקל בהתאמה. ואילו מניות הבנק הבינלאומי עלה ב-2.3% לשווי שוק של כ-25 מיליארד שקל. מניות דיסקונט ומזרחי טפחות עלו בשיעור של כ-1.8%. כאשר שווי השוק שלהן עומד על 41 ו-57 מיליארד שקל.

"צפי שיאושר לבנקים להגדיל את החלוקה"

"בשוק יש צפי להורדת ריבית כבר בהחלטת הריבית הקרובה, מה שהוריד את מדד ת"א-בנקים אתמול (ג'). אני עם זאת מניח שנראה את הפחתת הריבית דווקא בהחלטה הבאה (לא בשני הקרוב)", אומר מוטי ציטרין סמנכ"ל, ראש תחום מוסדות פיננסיים, מימון מובנה ומוצרים נוספים במידרוג.

לדבריו העלייה היום מגיעה להערכתו על רקע הצפי שהמפקח יתיר לבנקים להגדיל את חלוקת הדיבידנדים. "העלייה במדד הבנקים להערכתי באה על רקע הצפי שיאושר לבנקים להגדיל את החלוקה. יש להם עודפי הון משמעותיים שנצברו על רקע הרווחיות הגבוהה שלהם. לכן יש להם אפשרות לחלק לבעלי המניות רווחים מוגדלים. כמו כן, יחסי הלימות-ההון של הבנקים חורגים בהרבה מהמגבלות של המפקח. וזה הופך להיות כבר ניהול הון לא אפקטיבי. צריך גם לזכור שהבנקים הקטינו הפרשות מתחילת המלחמה, ואנו צופים ירידיה בסיכון במשק, קל וחומר אמור להשתרשר לחלוקה מוגדלת".

תגובת בנק ישראל: "הפיקוח על הבנקים שוקל את מדיניותו במגוון רחב של סוגיות באופן שוטף, לרבות בנושא חלוקת דיבידנדים, בשים לב להתפתחויות הכלכליות והאחרות הרלוונטיות. לא חל שינוי במדיניות הפיקוח בנושא".