באילו ערים מבצעי המימון של הקבלנים נחתכו בחדות, ואיפה דווקא לא

לפי נתוני הכלכלן הראשי באוצר, מאי האחרון היה אחד מחודשי מאי הדלים ביותר במכירות הנדל"ן ב-25 השנים האחרונות • בנוסף נרשמה ירידה חדה במבצעי המימון בשל מגבלות בנק ישראל ברוב אזורי הארץ, אך רמת גן בלטה בהיקף המבצעים

ירידה ברכישת דירות חדשות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ירידה ברכישת דירות חדשות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חודש מאי היה אחד מהחודשים הדלים ביותר במכירות דירות ב-25 השנים האחרונות - כך עולה מסקירה החודשית של אגף הכלכלן הראשי אודות שוק הנדל"ן למגורים. כך, במאי נרשמו 6,698 עסקאות - ירידה של 16% לעומת החודש המקביל. מכירות הקבלנים ממשיכות להתכווץ, והן הגיעו ל-1,720 דירות שנמכרו במהלך חודש זה (ירידה של 44% לעומת החודש המקביל), לא כולל 654 דירות מוזלות שנרכשו במסגרת "דירה בהנחה".

המאבק על פרויקט הנדל"ן היוקרתי בתל אביב ותביעת המיליונים נגד הדיירים והיזם
דד-ליין למפונים במלונות: נדרשים למצוא דיור חלופי או לחזור לדירתם עד תחילת אוגוסט

עוד מצא הכלכלן הראשי כי נמשכות הירידות במבצעים הפיננסיים של יזמי הנדל"ן. ירידות אלה החלו בעקבות פרסום מגבלות בנק ישראל באשר למבצעים אלה, עם זאת לא בכל אזורי הארץ. בדוח צויין כי "בולט במיוחד אזור נתניה, הכולל את ערי השרון. כך, משיעור של כשני-שליש מסך מכירות הקבלנים בשוק החופשי באזור זה בחודש מרץ, ירד שיעורן לחמישית בלבד בחודש מאי. ירידה חדה בשכיחות הטבות המימון נרשמה גם באזור חדרה וירידה מתונה יותר באזור באר שבע. מנגד בולט אזור המרכז עם גידול בשכיחות היחסית של הטבות המימון בחודש מאי, בהמשך לגידול שנרשם בחודש הקודם. בולטת במיוחד רמת גן, עם שכיחות הטבות מימון ב-70% ממכירות הקבלנים בעיר זו בחודש מאי, לעומת שיעור של 27% בלבד בחודש מרץ".

עלייה ברכישות דירות עם ממ"ד עוד לפני מבצע "עם כלביא"

מהדוח עולה גם כי האיראנים הם מקדמי המכירות הטובים ביותר של דירות עם ממ"ד. מהנתונים ניתן ללמוד שבסמיכות לשיגורי הטילים האיראניים בשנה שעברה, ובמסגרת מבצע "עם כלביא", רוכשי הדירות הגדילו את רכישות הדירות עם ממ"דים. .

חובת הדיווח על קיום ממ"ד בדירה הנרכשת החל רק לפני שנה. כל הדירות החדשות כוללות ממ"ד, אך חלק גדול מהדירות הישנות הוקמו לפני חובת הקמת הממ"ד שהחלה ב-1992, והן אינן כוללות ממ"דים, למעט דירות שעברו הליך של תמ"א 38 שבו נוסף להן ממ"ד.

מבדיקה קודמת שערך האגף התברר כי בעקבות מתקפת הטילים הראשונה והשנייה מאיראן, שנערכו במאי ובאוקטובר 2024, קפץ משקל הדירות יד שנייה שכוללות ממ"ד. לאחר שבמאי משקלן הגיע לכ-58% מכלל הדירות יד שנייה שנרכשו (לעומת כ-55% בחודשים מלפני), בחודשים שלאחר מכן אחוז הדירות עם ממ"דים מכלל הדירות יד שנייה שנרכשו ירד והגיע לכ-52%, עד שבספטמבר ואוקטובר 2024 הוא עלה מחדש והגיע לכ-56% באוקטובר. ככל הנראה, בין שתי מתקפות הטילים הציבור היה בתחושה שהתחממות הגזרה מול האיראנים, כמו גם המלחמות בלבנון ובעזה, מצויות בירידה.

אחרי מתקפת הטילים השנייה, ועם פרוץ המערכה נגד חיזבאללה בספטמבר שנה שעברה, הציבור התפכח והבין שהמערכה עלולה להיות ארוכה והרסנית ומסוכנת יותר, ועד לסוף השנה נשמר שיעור גבוה יחסית של כ-55% דירות שנרכשו עם ממ"ד מכלל הדירות יד שנייה שנרכשו. ייתכן כי הדבר נובע מהפרשי המחירים הגדולים בין דירות עם ממ"ד לבין דירות בלי ממ"ד, ועל הסתמכות גדולה של תושבים בתל אביב על קירבה למקלטים ביתיים וציבוריים.

באזור חיפה, לעומת זאת, שהיה מאוים על-ידי ירי רקטי מלבנון יותר מכל אזור אחר, למעט אזור הצפון, נרשם גידול בשיעור עסקאות עם ממ"ד מאז נחתם הסכם הפסקת האש עם לבנון בנובמבר שנה שעברה.

החל מינואר השנה משקל הדירות עם ממ"דים מכלל הדירות יד שנייה עלה שוב והגיע לשיא של 60% באפריל האחרון - זאת ככל הנראה, להערכת אגף הכלכלן הראשי, "על רקע השיח התקשורתי על אפשרות של מערכה מול איראן, אשר פרצה ב-13 ביוני".

ואולם המגמה לא הייתה אחידה בכל האזורים, ודווקא באזור תל אביב, שכולל רק את הערים תל אביב ובת ים, נרשמה מתחילת השנה דווקא ירידה בשיעור הדירות עם ממ"דים מסך הדירות יד שנייה שנרכשו.