המאבק המתמשך בין רשות מקרקעי ישראל ומשרד האוצר סביב שיווק קרקעות במסגרת "מחיר מטרה" עומד להגיע לשיא חדש השבוע - ובינתיים מתברר כי המסלול הזה התייבש כמעט לגמרי. בעוד שבמשך שנים פורסמו מכרזים לעשרות אלפי יחידות דיור בכל שנה במחיר מטרה, ובשנים מסוימות אף יותר מ-40 אלף דירות, בדיקת גלובס מגלה כי מתחילת שנת 2025 פורסם לשיווק רק מכרז אחד במסלול זה. המשמעות: ירידה עד לאפס כמעט, במסלול שנחשב לאחד מערוצי השיווק המרכזיים של רמ"י בשנים האחרונות.
● מחיר כמו בשדה דב: בכמה מוכרת עיריית ת"א את הדירה של מניה ביאליק?
● חשד לתרמית של עשרות מיליונים: כך הסתבך קצין שייטת שהפך ליזם נדל"ן
בחודשים האחרונים פרצה מחלוקת עצומה סביב מכרזי "מחיר מטרה", אשר מספקים למעשה את מלאי הדירות לתוכנית "דירה בהנחה" לסבסוד ממשלתי של מחירי הדירות. האוצר ורמ"י היו מאז ומתמיד חלוקים באשר לתועלת המופקת מהתוכנית, אשר פועלת על גרסאותיה השונות מאז 2015. בסוף השנה שעברה פג תוקפה של התוכנית, ומאז מנסים הצדדים להגיע להסכמות אשר יובילו לחידושה. אך לא רק שהתוכנית לא התחדשה - נראה כי המחלוקת שרירה וקיימת, ומביאה לעצירה כמעט מוחלטת של מכרזים במסלול "מחיר מטרה".
186 דירות בשמונה חודשים כמעט
בשנים האחרונות מסלול "מחיר מטרה" נחשב לאחד המרכזיים בפעילות רמ"י: בשלוש השנים האחרונות, מדי שנה, פרסמה הרשות לשיווק במסלול זה כמות שחצתה את רף 30 אלף יחידות הדיור, שהיוו שליש ויותר מכלל יחידות הדיור שפרסמה הרשות באותה שנה. בשנת 2021, למשל, רשמה הרשות שיא של 46,342 דירות שפורסמו במסלול זה.
המספרים הללו ממחישים עד כמה קריטי ומהותי הנושא, ועד כמה המחלוקת המתמשכת "תוקעת" שיווקים מתוכננים דרך המסלול הזה. מבדיקת גלובס עולה כי מתחילת שנת 2025 פורסם רק מכרז אחד במסלול "מחיר מטרה", מכרז עבור 186 יחידות דיור באילת. לשם ההשוואה, בשנת 2024 פורסמו 80 מכרזי מחיר מטרה, מהם 58 שכבר נסגרו. כל 44 המכרזים במסלול שאמורים להיסגר עד סוף 2025 פורסמו בשנים עברו, ומתוכם רק שבעה כבר נפתחו להצעות.
השנה שווקו בהצלחה מכרזים עבור 5,246 יחידות דיור במסלול מחיר מטרה - אך גם במקרה זה, רובם ככולם תוצר של עבודת רמ"י בשנים עברו; למעט מכרז אחד, כלל המכרזים ששווקו השנה בהצלחה פורסמו או נפתחו להצעות כבר בשנת 2024. מכרז אחד, שוב באילת, פורסם גם הוא ב-2024, נפתח להגשת הצעות בפברואר 2025 - ונכשל. מתוך כל 20 המכרזים במחיר מטרה שנסגרו השנה, 14 נסגרו במהלך החודש הראשון של 2025, קרי גם הם תוצר של הפעילות בשנים קודמות. במילים אחרות, מסלול "מחיר מטרה" התייבש לגמרי - וכל עוד לא יחודש, המצב צפוי להישאר בעינו.

"הכרעה בנוסח מכרזי מחיר מטרה"
לצד תחושת הדחיפות בחידוש התוכנית יש להזכיר גם את הטענות כי התוכנית אינה משיגה את מטרתה. בעבר אמר סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, מתן יגל, מהמתנגדים הגדולים ביותר לתוכנית, כי היא "לא טובה ומאוד בעייתית, מעלה ביקושים ומעלה את מחירי הדיור. הפורמט הקיים מאוד לא טוב, לא חכם ולא יעיל". בהזדמנות אחרת הציג האוצר נתונים שלפיהם עלות סבסוד הקרקעות בתוכניות הממשלתיות לדירות מוזלות הסתכמה בכ-50 מיליארד שקל.
על רקע כל אלו דרש בתחילה האוצר, בתוקף, כי מסלול "מחיר מטרה" ייעצר. לאחר חודשים ממושכים של מחלוקת ואף קרבות בין האוצר לרמ"י, נדמה היה שהצדדים הגיעו לפשרה: המסלול יימשך עד לאוגוסט במתכונתו הנוכחית, ומסוף אוגוסט יתקיים בעיקר בפריפריה, מחוץ לערי המרכז ולאזורי הביקוש המרכזיים בישראל.
אלא שנראה כי המחלוקת הזו לא נפתרה לחלוטין. מ"מ שר הבינוי והשיכון, חיים כץ, זימן ישיבה של מועצת מקרקעי ישראל שתתקיים השבוע, בין היתר לטובת "הכרעה בנוסח מכרזי מחיר מטרה". מלשכת השר נמסר כי "בכוונתו של השר חיים כץ להביא להכרעה בפלונטר המשפטי סביב תוכנית מחיר מטרה, המתעכבת בגלל בירוקרטיה משפטית.
"במאי השנה המועצה החליטה על צמצום תוכנית מטרה ליישובי הפריפריה בלבד, אלא שמאז הנושא נמצא בדיון משפטי לגבי נוסח ההחלטה", הוסיפו מלשכת השר, "וכך, לאחר שבמשך חודשים רבים לא התקיימו הגרלות לדיור מוזל לציבור, ולמרות ההסכמות שהתקבלו במאי, אלפי דירות ממתינות לשיווק.
"עיקר הפערים בין רמ"י למשרד האוצר הם על תחולת התוכנית, ואם החלטת המועצה, שלה הסמכות להתוות את מדיניות הקרקע בישראל, קבעה כי התוכנית נכנסת לתוקף מיידי, או שמאפשרים שיווק במרכז הארץ עד לחודש אוגוסט השנה".
במילים אחרות, גם הסיכום שהושג בין הצדדים בישיבה האחרונה נמצא בסימן שאלה גדול. "נוסף על כך, הצדדים חלוקים בשאלת הגורם הקובע את רשימת הרשויות המקומיות שישתתפו בתוכנית, ולגבי אופן החישוב וקביעת מחיר מ"ר דירתי".
השר, אשר מנסה לגשר בין הצדדים, גורס כי בשל המציאות הנוכחית מעוכב שיווקן של כ-23 אלף יחידות דיור במסלול מחיר מטרה, מהן 7,000 יח"ד במרכז הארץ. "ברגע שייפתר הפלונטר תצא גם הגרלה ל-7,500 דירות", ציינו בסביבת השר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.