עיריית תל אביב־יפו מוכרת את דירתה של מניה ביאליק ז"ל, אשתו של המשורר הלאומי, חיים נחמן ביאליק. הדירה מוצעת למכירה במחיר מינימום של 12.5 מיליון שקל, ובהתאם לנתוניה, מדובר על סכום המבטא מחיר למ"ר ברמות הגבוהות ביותר הקיימות היום בעיר.
● העיר שמובילה את טבלת מכירת הדירות החדשות מסמלת משבר
● מיני פנטהאוז בשכונה יוקרתית - בלי ממ״ד. איך זה עובד ומה יש במקום?
● עסקאות השבוע | במגדל ליד הבורסה ברמת גן: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בקומה ה־31?
הדירה היא דירה מספר 3 בבניין ברחוב מלצ'ט 3 בלב העיר, בין שדרות רוטשילד לרחוב אלנבי. מדובר בדירת ארבעה חדרים, בשטח כ־145 מ"ר, כולל שתי מרפסות - אחת בשטח כ־30 מ"ר והשנייה בשטח כ־8 מ"ר. הדירה כוללת גם הצמדת זכות לחניה רובוטית בבניין ולמחסן. לעירייה, כך בחוברת המכרז, זכות חכירה על הדירה לתקופה של 999 שנים. ביאליק עברה לדירה לאחר שמסרה את בית ביאליק לעירייה עם פטירת המשורר, וראש העיר ישראל רוקח סייע לה בתמורה לרכוש אותה.
בתנאי הסף הכלולים בחוברת המכרז, נכתב כי "הצעתו הכספית של המשתתף במכרז לא תפחת מסך של 12,500,000 שקל, בתוספת מע"מ כדין. הצעה שתנקוב בתמורה נמוכה מסכום זה תיפסל". בשקלול נתוני הדירה, המחיר למ"ר שמבטא מחיר המינימום הוא כ־76,220 שקל לפחות - רמת מחיר שאפשר למצוא כיום, בין היתר, בפרויקטי הבנייה החדשים והיוקרתיים ביותר ברובע שדה דב, הנבנה בימים אלו, בצפון העיר.
"אפשר בהחלט להניח שתהיה התעניינות גדולה במכרז הזה", אומר גורם בענף שאיתו שוחחנו, "אבל מחיר המינימום שנקבע - רחוק מהמחיר האמיתי של הדירה. בתכנון מיטבי, היא יכולה אולי 'לגרד' מלמטה את השווי הזה, אבל במצבה הנוכחי, אלו לא רמות המחיר שלה לטעמי".
המכרז פורסם על־ידי העירייה בימים האחרונים, ויישאר פתוח להצעות עד ל־14 בספטמבר, קרי בעוד כחודשיים.
"כל האלמנטים בבניין שוחזרו למקור"
הבניין ברחוב מלצ'ט 3 נבנה עוד בשנות ה־30 של המאה הקודמת, ונחשב בניין באוהאוס קלאסי. בהתאם, הוא יועד לשימור על־ידי העירייה. חברת אנשי העיר ביצעה בו פרויקט התחדשות עירונית, במסגרת תמ"א 1/38 (תוספת וחיזוק), ולשש הדירות שהיו קיימות בו במקור, והתפרסו על פני שלוש קומות, התווספו עוד שלוש דירות, אחת בכל קומה. בשתיים מהקומות, נבנה דופלקס, ששטחו עומד על 273 מ"ר, עם 127 מ"ר מרפסות, שנמכר לפני כמה שנים, תמורת כ־25 מיליון שקל. עסקה זו שיקפה מחיר של כ־74,300 שקל למ"ר - נמוך מרמת המחיר שמשקף מחיר המינימום במכרז החדש של העירייה.
"זה היה פרויקט מסובך, שעלויות הבנייה בו היו גבוהות מאוד, גם במונחים של היום - סביב 20 אלף שקל למ"ר", מספר רון חן, בעלים ומנכ"ל של חברת אנשי העיר. "הבנייה שלו הסתיימה לפני 3-4 שנים, במהלכה הרמנו את הבניין לטובת בניית חניון רובוטי. ביצענו עבודת שימור קפדנית, במהלכה כל האלמנטים בבניין שוחזרו לרמת המקור. לדוגמה, גם המעקה במרפסת בתמונה המפורסמת של מניה ביאליק ז"ל, שוחזר לאותו דגם וסוג.
"זה פרויקט במקום מצוין, בלב של הלב של תל אביב, שכל הדירות בו הן דירות גדולות, בשטח 100 מ"ר ויותר. לקח לנו הרבה מאוד זמן להוציא אותו לפועל, בגלל המורכבות שלו, ובמשך הזמן הזה, אפשר להניח שהדירה המדוברת הושבחה מאוד".
העירייה ביקשה למכור כבר ב־2009
מניה ביאליק ז"ל הורתה לפני פטירתה להוריש את דירתה לשימושים ציבוריים. במשך שנים, פעלו בה ספרייה ולאחר מכן מוזיאון - "אוסף התיאטרון על שם יהודה גבאי ז"ל". לפני כמה שנים, פונה משם המוזיאון, וכבר ב־2009 פורסם כי העירייה מבקשת למכור את הדירה.
עצם הבקשה למכור את הדירה עמדה במוקד מחלוקת מסוימת, שכן לכאורה ייעדה ביאליק ז"ל את הדירה לשימושים ציבוריים בלבד. בעבר התייחסה לכך העירייה וציינה כי אין מניעה למכור את הדירה. נציין כי לאחר שהמוזיאון פונה מהדירה, הקימה העירייה את "בית האישה" על שם מניה ביאליק, הנמצא מאחורי מתחם "בית ביאליק", ברחוב ביאליק 22 בעיר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.