12 מיליון מ"ר של שטחי מסחר פרוסים כיום ברחבי ישראל, אך מבט עדכני על המגמות בתחום מגלה שינוי מעניין: הרחובות חוזרים לתמונה, המרכזים העירוניים הקטנים מתקשים להתעדכן, והצמיחה המשמעותית נרשמת דווקא בשכונות מגורים. בהרצאה בוועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי, הציג תמיר בן שחר, מייסד ובעלים של משרד צ'מנסקי בן שחר, תחזית לשוק.
● ועידת ישראל לנדל"ן | מנכ"ל מליסרון אופיר שריד: "עם ישראל מוכיח ברגליים שהוא עם תאב חיים"
● ועידת ישראל לנדל"ן | יעקב אטרקצ'י: "המקום הכי קשה למכור דירות היום הוא בתל אביב. למה? כי רמ"י שיווקה בשדה דב מאסות"
● ועידת ישראל לנדל"ן | ליאת שוב, בנק לאומי: "החלטות תכנוניות לא יכולות להתבסס על שורת הרווח של מחר בבוקר"
"בונים הרבה מאוד מטרים בכל הפרויקטים של הבילוי ושל הרחובות, שבעצם הם התוכנית של המרכז המסחרי החדש. מתוך כ-12 מיליון מ"ר של שטחי מסחר, 60% מהם ממוקמים ברחובות. מי שמתחזקים במרכזי המסחר אלה המרכזים האזוריים הגדולים, כמו ביג, מת"מ, הקריון וכמובן המרכז המסחרי השכונתי. מי שמאוימים אלה המרכזים העירוניים היותר קטנים, של 10-15 אלף מטר, שקשה להם להשתנות".
"במדינת ישראל יש 1.2 מטרים רבועים של מסחר לכל תושב", הוסיף בן שחר. "אנחנו רואים את המעבר של השטחים למסחר שכונתי, למרכזי לייף סטייל, לרחובות. וכמובן שאנחנו עוברים גם לשטחי ההסעדה, לשירותים, בילוי ופנאי על חשבון שטחים אחרים. יזמים - תתחילו לקנות רחובות, זה הולך להיות הסיפור הבא".
האונליין לא מחסל את הקניונים, וגם לא טילים מאיראן
האופטימיות, לדבריו של בן שחר, נובעת גם מהגידול הדמוגרפי הקבוע ומהרגלי הצריכה המקומיים. "האוכלוסייה בישראל גדלה ב-2% כל שנה. כלומר, כוח הקנייה רק הולך וגדל. הישראלים מבזבזים, גם אם יש מלחמה באיראן, או אם בלילה נפלו עלינו 800 טילים - למחרת בבוקר כל המרכזים המסחריים נפתחו כאילו ישנו בלילה".
עוד ציין בן שחר כי בשנים האחרונות נבנים בישראל בממוצע כ-500 אלף מ"ר של שטחי מסחר מדי שנה, כאשר עיקר הפעילות מרוכזת במחוז תל אביב ובמחוז המרכז. עם זאת, לדבריו, היזמים צריכים להסתכל לא רק על סך הפרויקטים המתוכננים, אלא על היחס בין פרויקטים שבאמת נבנים ברגע נתון לבין התחלות בנייה חדשות - מדד שמעיד על היקף הפעילות בפועל. לפי הנתונים שבן שחר הציג, ירושלים מובילה עם 88 אלף מ"ר של בנייה פעילה, אחריה פתח תקווה, ותל אביב במקום השלישי.
לדבריו, היחס הזה בין התחלות בנייה לבין גמר בנייה מצביע על כך שכיום נבנים יותר שטחי מסחר מאשר בשנים הקודמות, נתון שסותר את התחזיות הפסימיות שנשמעו בעבר, שלפיהן המסחר הפיזי ייעלם בגלל המעבר לאונליין או ייחלש בעקבות פתיחת השמיים והאפשרות לטוס לחו"ל ולקנות שם.
לדברי בן שחר, היזמים ממשיכים לבנות שטחי מסחר למרות החשש מהאונליין - מה שמעיד שהשוק בפועל לא קרס אלא להפך, החדירה של האונליין לשוק מוגבלת - רק 10% מהמזון, 15%-20% מסך ההוצאות והרוב המכריע של הצריכה עדיין נעשה פיזית. גם צריכה פיזית עדיין חיונית, במיוחד בתחומים כמו בילוי, פנאי, הסעדה, תחומים שבהם האונליין לא מהווה תחליף. "מה שהילכו עלינו אימים, שהאונליין יחליף את המסחר, ושהשמיים הפתוחים שמאפשרים לקנות בחו"ל יחלישו את המסחר בארץ, בעצם מלמד שהיזמים עדיין ממשיכים לבנות".
לצד השינויים בשטח, משתנים גם דפוסי הצריכה, בעיקר אצל הדורות הצעירים. לדברי בן שחר, דור ה-Y (שמהווה כיום כ-40% מהאוכלוסייה) ודור ה-Z שאחריו צורכים פחות חפצים ויותר חוויות, כמו נסיעות, תרבות, כושר, בילוי ופנאי. "מה שמעניין את הצעירים זה משפחה, חברים, קהילה וחוויות אישיות. הם פחות קונים מוצרים ויותר מוציאים כסף על מה שעושה להם טוב עכשיו", אמר.
לדבריו, מגמות כמו טבעונות, קיימות והעדפה להסעדה אפליקטיבית על פני שיחה טלפונית עם המסעדה, הן חלק מהשינוי. "אנחנו רואים שינוי גם בהרגלי האכילה - ילדים כבר לא אוכלים בבית שניצל של אמא, אלא יורדים אחרי בית הספר למרכז המסחרי השכונתי, קונים אוכל וחוזרים. זו מציאות שיזמים צריכים להתחשב בה כשהם מתכננים את הפרויקט הבא".
המשרד עובר מיתוג מחדש, ומי שלא יבנה צפונה, יפגע גם בתל אביב
"משרדים כבר לא עומדים בפני עצמם", אמר בן שחר. "יש היום פארקים, ואנחנו לא מכירים את המוצר הזה כ'קופסה', אלא כל מקום הופך להיות ממותג, עם קונספט ותמהיל מאוד ברור. יש לנו מרכזי יזמות, פארקי מדע, הייטק וכמובן עסקים, תעשייה ופארקי לוגיסטיקה. כל אחד הוא מוצר עם תמהיל אחר והגדרה אחרת".
"מי שינצחו לאורך ציר הזמן - ורואים את זה גם באינדיקציה, גם בביקושים, גם בשכר דירה ובוודאי בתפוסות - הם אלה שמצליחים לייצר מוצר מדויק יותר, עם ערך מוסף גבוה יותר", הוסיף בן שחר.
לדבריו, כיום נבנים בישראל עד 900 אלף מ"ר של שטחי משרדים, כאשר 70% מהם מרוכזים במחוז תל אביב והמרכז. "אם לא נבנה מחיפה צפונה, ומקריית גת דרומה, אז גם תל אביב כנראה תהיה בבעיה מסוג אחר".
בהקשר של פרויקטים חדשים, אמר בן שחר: "אני מקווה שהמשרדים החדשים של אנבידיה יהיו בחיפה, ולא ביישוב קטן של 20 אלף נפש. או יותר טוב, אם המדינה תצליח להביא אותה יותר צפונה. אבל הסוגיה הבעייתית היא מאיפה מביאים את אותם 5,000 מהנדסים שהם מבקשים".
*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק לאומי ובחסות קבוצת מבנה, שיכון ובינוי, סולל בונה ומשרד פישר (FBC&CO)
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.