שירות ווייז (waze), שנוסד לפני קרוב ל־20 שנה ונמכר בהמשך לגוגל תמורת מעל מיליארד דולר, כבש את המקום הראשון במדד המותגים לשנת 2025.
waze החל את דרכו כ־FreeMap Israel - מיזם ללא מטרות רווח שהוקם ב־2006 על ידי אהוד שבתאי במטרה ליצור בסיס נתונים דיגיטלי וחינמי של מפות בישראל ולהוות חלופה לשירותי GPS שהיו בתשלום. בהמשך, הצטרפו אמיר שנער ואורי לוין, הטלפונים החכמים נכנסו לתמונה והמיזם שינה כיוון ושם והפך לחברה מסחרית.
● למדד המותגים המלא לשנת 2025
בשוק הישראלי, שהיווה את מגרש הניסוי הראשוני, החלה האפליקציה לפעול ב־2010 עם כ־300 אלף משתמשים. עד סוף אותה שנה, הגיעה למיליון משתמשים בארץ ועוד 4 מיליון בחו"ל. משם היה זה רק עניין של זמן עד לאקזיט הגדול.
בתוך שנה בלבד, שילשה החברה מרעננה את מספר המשתמשים שלה ל־15 מיליון, כאשר השוק האמריקאי הפך למנוע הצמיחה העיקרי. קצב הגדילה המסחרר המשיך וב־2013 נמכרה החברה לגוגל תמורת 1.1 מיליארד דולר - מדובר היה באחד האקזיטים הגדולים ביותר עד אז לחברה ישראלית. העסקה בוצעה לאחר מירוץ אינטנסיבי בין ענקיות הטכנולוגיה אפל, אמזון ומטא (שהייתה אז פייסבוק).
כיום, על פי ההערכות, השירות שמציעה החברה פעיל ביותר מ־180 מדינות. לפי מאגר הנתונים statista, נכון לשנת 2023, רק בארה"ב היו לאפליקציה קרוב ל־10 מיליון הורדות ומבין אפליקציות הניווט, היא שנייה רק למוצר אחר מאותו בית - גוגל מפות. לשם השוואה, למקום השלישי ברשימה היו 1.4 מיליון הורדות בלבד.
אותה חברה, שני מוצרים מתחרים
בשנים שלאחר עסקת הרכישה עם גוגל, החלו מייסדי ווייז לנטוש אחד אחרי השני, למרות התנאי המקדים לפיו ווייז תישאר ישראלית ועצמאית. מי שהיה המנכ"ל בעת העסקה, נועם ברדין, עזב כעבור 6 שנים, תוך שהוא תקף את תרבות העבודה בגוגל, בטענה שלא דרשה מספיק מהעובדים.
לאחר עזיבת ברדין, החלה גוגל לקדם שינויים שפגעו במעמדה העצמאי של waze. בגל הפיטורים שערכה ענקית הטכנולוגיה ב־2023, היא קיצצה מכוחה של אפליקציית הניווט שאוחדה עם חטיבת מוצרי המפות של גוגל Geo ועברה בפועל לניהולה. לאחר מכן, השביתה גוגל את מערכת הפרסום הייחודית שהייתה לווייז.
הסיפוח הזוחל נמשך ב־2024, כשדיווחים של משתמשי waze החלו להופיע על גבי גוגל מפות. אז האם גוגל, שמחזיקה בשני שירותים מקבילים, צפויה לאחד ביניהם? אחת ההשערות היא שבענקית נמנעים מכך בשלב זה בשל כוח המותג waze.
המנכ"ל הנוכחי של החברה, גיא ברקוביץ, התראיין לאחרונה לגלובס וגם שלל את האפשרות הזו. לדבריו, מדובר בכלל במוצרים משלימים זה לזה. בנוגע למודל הפרסומות של ווייז, הוא הסביר כי החברה החלה לשלב פרסומות באפליקציה שלה בארה"ב: "הגענו להחלטה שהדרך למקסם את פוטנציאל המכירה של ווייז היא אינטגרציה עם מערכת המכירות של גוגל".
הקשר הישראלי המיוחד
באותו ראיון, ברקוביץ התייחס למערכת היחסים של הישראלים עם ווייז, שהפכה לאפליקציית הניווט הפופולרית בישראל: "אני תמיד שומע שהיחסים בין הישראלים לווייז הם יחסי אהבה־שנאה. זה טוב, כי תמיד יש איזשהו יחס. אני מעדיף שאנשים יכעסו על ווייז מאשר שיכעסו על הנהגים סביבם".
כיום, יותר מעשור לאחר הרכישה ולמרות האתגרים והשינויים בדרך, ווייז עדיין שומרת על הזהות הישראלית שלה ועל הקשר המיוחד עם המשתמשים המקומיים. השאלה המרכזית שעומדת כעת על הפרק היא האם היא תצליח לשמור על הייחודיות הזו או שתהפוך עם הזמן לעוד שירות של גוגל, תוך איבוד הקסם הישראלי שליווה אותה מההתחלה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.