בתחילת 2022 הפכה חברת הנדל"ן המניב סאמיט, בהובלת זוהר לוי, לבעלת עניין בחברת תחנות הדלק והקמעונאות פז. הדיווח על החזקה של סאמיט בפחות מ־5% במניות פז הוביל לקפיצה במניית הדלק, שנסחרת בבורסה ללא גרעין שליטה. זאת, בעקבות ציפיות של המשקיעים שלוי יבנה פוזיציה גדולה יותר בפז ואולי אף יהפוך לבעל שליטה בחברה.
● מדוידי ועד פרנקל: האם המוכרים הגדולים בבורסת ת"א מסמנים נקודת שיא בשוק?
● ניתוח | התשואות וההפקדות גדלו והפנסיה של הישראלים כבר שווה מעל טריליון שקל
מבחינת סאמיט של לוי, פז הייתה דווקא השקעה פיננסית בתחילת הדרך, חברה שבה היא זיהתה הזדמנות. בהמשך, הכיוון השתנה, וסאמיט החליטה להפוך את פז להשקעה אסטרטגית ולרכוש מניות נוספות. במאי 2024 היא כמעט הכפילה את החזקותיה דאז ועלתה להחזקה של 16% בפז, לאחר ששילמה כרבע מיליארד שקל בעסקה ששיקפה פרמיה. בשוק התייחסו לעסקה כהוכחה לכוונות של לוי להעמיק את ההשפעה בחברה ואולי אף להפוך לבעל שליטה.
המניה הצליחה מדי
סאמיט, שמינתה שני דירקטורים מטעמה בפז (זוהר לוי עצמו ואמיר כהן), שאפה ככל הידוע להגדיל את החזקותיה עד 20% מהמניות, אך מקורבים למהלכי החברה טוענים כעת כי לא מצאה את ההזדמנות לרכוש אותן במחיר מתאים מבחינתה. בכך היא שבה להיות השקעה פיננסית, וביום רביעי שעבר התברר סופית שלוי זנח את רעיון ההשתלטות.
לאחר שמניית פז שילשה את מחירה מאז השקיעה בה לראשונה, מכרה סאמיט למספר גופים מוסדיים (בהובלת כלל ביטוח ובתי ההשקעות מור ואלטשולר שחם) שני שלישים מהחזקותיה ב־767 מיליון שקל (מחיר מניה של 653 שקל - הנחה של 4% על מחיר השוק). לרוכשים ניתנה אופציה (בתוך הכסף) לרכוש את יתרת המניות בסכום כולל של 354 מיליון שקל.
עבור לוי מדובר בסיבוב פיננסי מוצלח מאוד: סאמיט השקיעה 665 מיליון שקל במצטבר ברכישת המניות, וכעת היא מקבלת עבורן סכום כפול כמעט של 1.1 מיליארד שקל (בהנחה של מימוש האופציה). בנוסף, היא ממשיכה להחזיק 13% ממניות חברת בית הזיקוק באשדוד (בז"א), שפוצלה מפז בשנת 2023 בשווי של 95 מיליון שקל. בתוספת דיבידנדים שקיבלה לאורך התקופה מפז ומבז"א, היא רושמת רווח כולל של מעל 650 מיליון שקל על השקעתה בפז. מניית סאמיט זינקה בעקבות המימוש בפז והשלימה עלייה של 33% בשנה האחרונה. החברה נסחרת בשווי של 4.8 מיליארד שקל (חלקו של זוהר לוי - 51% מהמניות).

לא הפעם הראשונה
אגב, אין זה המקרה הראשון שבו זוהר לוי וסאמיט מעוררים בשוק ציפיות על כוונות השתלטות, אך מסתפקים בסיבוב פיננסי רווחי. בשנת 2016, לוי - שעד אז התמקד עם סאמיט בנדל"ן בגרמניה - הפתיע כשרכש 20% ממניות חברת הנדל"ן המניב כלכלית ירושלים (כיום מבנה נדל"ן), שנקלעה לקשיים פיננסיים בעקבות פשיטת הרגל של בעליה דאז, אליעזר פישמן. למרות שגם אז דובר על מהלך השתלטות, כחצי שנה לאחר מכן נמכרה רוב ההחזקה בכלכלית, בעיקר לידי איש העסקים דוד פורר, תוך שסאמיט רושמת רווח נאה של מעל 200 מיליון שקל על ההשקעה.
כיום, סאמיט מתמקדת בשוק הנדל"ן האמריקאי. בתוך כך, סאמיט דיווחה על הסכם לרכישת מגדל משרדים בשדרות מדיסון, במנהטן, ניו יורק תמורת 42 מיליון דולר. בחברה ציינו כי המגדל בן 42 קומות ושטחו 500 אלף רגל רבוע, כך שהמחיר משקף "עלות הזדמנותית" של 86 אלף דולר לרגל רבוע. עוד ציינו כי שיעור התפוסה הוא כ־53%, דמי השכירות השנתיים מסתכמים לכ־17 מיליון דולר והרווח התפעולי הנוכחי מוערך בכ־3־4 מיליון דולר בשנה. סאמיט מתכננת לשווק את השטחים הפנויים ולהשביח את הנכס.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.