רות פולצ'ק / צילום: איל יצהר
"הקורונה הייתה רק זריקת הפתיחה בשבילנו. אנחנו כבר נערכים ליום שאחרי"
כשפרצה מגפת הקורונה, רות פולצ'ק, בין השאר מייסדת she codes, קהילת מפתחות התוכנה המונה מעל 50 אלף נשים, שברה את הראש במה תוכל לסייע. היא התגייסה לכמה מיזמים התנדבותיים כגון "אמץ רופא", אבל חשה שהתרומה שלהם מוגבלת. כפעילה בפורומים של חדשנות, היא זיהתה בשלב מסוים "משהו שיכולה להיות לו השפעה ענקית על המצב". המשהו הזה היה דרך להעלות בצורה דרמטית את מספר בדיקות הקורונה, באמצעות שילוב בין טכנולוגיה ישנה ומוכרת - איגום בדיקות (פולינג) - לבין אלגוריתמים וקומבינטוריקה.
איגום הוא איסוף דגימות של כמה נבדקים לבדיקה אחת. הוא אכן חוסך בדיקות, אבל החיסרון הוא שאם אחת המבחנות יוצאת חיובית, כל אחד מהנבדקים שנכללו בה חייב לחזור על הבדיקה. שילוב של אלגוריתמיקה יכול לחסוך את כל זה ולגלות במדויק מי מבין הנבדקים שהפכו את המבחנה לחיובית, הוא הנשא. "יש על כך ספרות ענפה", אומרת פולצ'ק, "אבל כל זה נשאר באקדמיה. שאלתי את עצמי, איך זה שאף אחד לא עושה את זה?". המשמעות של הגברת כמות הבדיקות היא החזרת החיים לקווים פחות או יותר נורמליים, שכן היא תאפשר בדיקות נרחבות, למשל לכל המורים עם השיבה ללימודים, ותוריד - או אפילו תמנע - את הצורך בסגרים ובהגבלות.
המחשבה הזאת גרמה לפולצ'ק לחבור לידידה צביקה ווגמן ולהקים יחד את LessTests, המסוגלת להכפיל את כמות הנבדקים עד פי 10. החברה הפכה לראשונה בעולם שקיבלה אישור רגולטורי לאיגום מתמטי, קיבלה השקעה מחברת ניאופארם, והתחילה פיילוט של הבדיקות בקופת חולים מאוחדת, ולדברי פולצ'ק, בקרוב הם יעבדו עם קופות חולים נוספות.
החיסון לא יהפוך אתכם למיותרים?
"יש הרבה מדינות שהחיסון עוד לא הגיע אליהן, ויש אצלן ביקוש גדול לבדיקות לקראת החורף. אני מניחה שבמשך זמן רב יהיו בדיקות במעברי גבול ובשדות תעופה, ואיגום כמו שלנו הוא אידיאלי לכך. אבל הקורונה הייתה רק זריקת הפתיחה בשבילנו. אנחנו כבר נערכים ליום שאחרי, כי השיטה שלנו מתאימה לכל הבדיקות מבוססות הנוזלים, חלקן בדיקות שממעטים לעשות כי הן יקרות מאוד. אפשר אפילו לחשוב על בדיקות נרחבות לאיידס באפריקה".
עבדתם מול הממסד כאן. איך התרשמת ממנו?
"משרד הבריאות הפתיע אותי לטובה. התהליך שעברנו איתו במעבדה המרכזית שלו לנגיפים היה יחסית מהיר. קיבלנו אישור רגולטורי בתוך פחות מחודשיים".
פולצ'ק, ילידת רחובות, גדלה בבית דתי ולמדה באולפנת בני עקיבא בתל אביב. משפחתה ציפתה שתהיה רופאה, אבל כשהגיע הרגע להחליט, "הבנתי", היא מספרת, "שאם ארשם לרפואה אנעל את כל הקריירה לכיוון אחד, ורציתי להשאיר את העתיד פתוח".
לאחר לימודי כלכלה ופילוסופיה באוניברסיטה העברית, ולימודי יזמות במסגרת תוכנית חילופי סטודנטים באוניברסיטת בראון שבארצות הברית, התקבלה לעבודה בבנק ההשקעות ליהמן ברדרס, שלימים, קריסתו הרועשת סימנה את תחילת המשבר העולמי של 2008.
היא עצמה התפטרה ב-2007 כי רצתה להיות יזמת. בנתה כמה חברות בתחום האינטרנט, המובייל והביג דאטה, ולאחר מכן הייתה ראש האקסלרטור של סיטיבנק. אולם מה שהפך אותה לאושיית הייטק הוא she codes, שהתחיל לאו דווקא מתוך אג'נדה פמיניסטית אלא יותר מתוך צורך חברתי להיפגש עם נשים כמוה. תוך כדי תנועה, זיהתה את הבעיות הייחודיות של נשים בתעשייה, ואת המחסור הגדול במתכנתים - בעיקר מתכנתות - והמיזם תפס כיוון אחר.
איפה תהיי בעוד עשר שנים?
"בונה דברים גדולים, שיש להם השלכות גם על המשק והכלכלה".
שלומית לן