זה היה אמצע פברואר, יום שבת. נעם ויצנר בילה עם ילדיו באתר השעשועים "קיפצובה", כשהנייד שלו צלצל. כך הוא התבשר על קבוצת התיירים מקוריאה שסיימה טיול לאורכה ורוחבה של ישראל, והתגלתה ככזאת שכללה חולי קורונה. צמרת משרד הבריאות הוקפצה לחמ"ל, הצוות החל לעבוד במתכונת חירום, והמאבק האמיתי בקורונה, שלא הסתיים עד היום, החל.
מאז, כבר כמעט שנה שויצנר עובד מבוקר עד ליל בצמוד לצמרת משרד הבריאות. זוהי שנתו השמינית במשרד, ובשנים האחרונות הוא מכהן כראש מטה מנכ"ל. כלומר, ראש מטה מנכ"לים. ויצנר נותר במקומו בזמן שארבעה מנכ"לים התחלפו, כולם הבינו שהוא יד ימינם.
זהו כמובן אירוע חריג בנוף הממשלתי והפוליטי בישראל. לרוב, מנכ"ל חדש יביא איתו לתפקיד גם את אנשיו. אך במשרד הנסמך במידה רבה על אנשי מקצוע ותיקים, ועל היכרות עם הקרביים של המערכת, ויצנר הוא איש מקצוע ואיש ביצוע עם ניסיון רחב בתחומים רבים. מנכ"ל המשרד הקודם, משה בר סימן טוב, הגדיר אותו כ"אדם שתמיד שם", משקף לו את הנקודות המתות, ועוזר לו לחשוב על כל נושא בצורה הפתוחה ביותר ובאמון מלא.
"מה שגורם לי להישאר בתפקיד זה לא רק העניין, אלא גם תחושת האחריות", אומר ויצנר. "כשמשה בר סימן טוב עזב חשבתי שאסיים את התפקיד שלי למרות חדוות העשייה. אבל אני מרגיש שאני מסוגל לתרום. בגלל הזיכרון הארגוני והיכולת לתת סיוע ממשי למנכ"ל כדי שדברים יתקדמו - אני אפילו די נדרש".
ויצנר מתגורר עם בת זוגו איילה ושלושת ילדיהם בקהילה משותפת בשכונת קריית יובל בירושלים. הוא מעורב בעשייה החברתית בעיר, וגם משמש יו"ר המכינה הקדם צבאית שהקימה הקהילה. בזמן המחאה החברתית כיהן כמנכ"ל התאחדות הסטודנטים, ומאז שהוא זוכר את עצמו הנושא החברתי נמצא עמוק ב-DNA שלו. "כל נושא העשייה והניהול הציבורי־ממשלתי עם ממשקים חברתיים זה המקום שלי", הוא אומר. "זה תמיד משך אותי בתחומי העניין שלי. מגיל צעיר יש לי רצון להיות מעורב חברתית כדי לעשות את העולם יותר טוב, וגם בגיל 39 אני עדיין מאמין בזה. אני רוצה לייצר מציאות שוויונית ומתוקנת, למשל, בריאות פחות ביורוקרטית שמגיעה לפריפריה, שיש בה יותר השקה לרווחה. ואני מבין שהזירה הציבורית היא המקום לעשות את זה".
בתוך המכונה התפעולית הכלכלית-בריאותית שנקראת משרד הבריאות, לא תמיד פשוט לראות את האנשים שנמצאים בחצר האחורית, ועוד הרבה לפני שמישהו שמע על הקורונה, ויצנר שם לו למטרה להיות האיש שמאיר את הפינות החשוכות. בין שמדובר בשורדות זנות או באוכלוסיות רווחה או בעלי מוגבלויות, כראש מטה מנכ"ל, הוא מצליח לא פעם לכוון גם אליהם את הזרקור ולדאוג שהאנשים הזקוקים לסיוע לא יהיו שקופים. דוגמה אחת לכך היא קידום ניידות לטיפול בנוער קצה ובשורדות זנות, כזרוע ביצוע של המנכ"ל במשרד.
"אני לא מחליף את אנשי המקצוע שנותנים את הטון והתוכן, אלא נכנס למקום שבו אני גורם לדברים לקרות", הוא מסביר. "לפעמים מדובר בפעולות קטנות ומעייפות שהן אלה שצריך לבצע כדי לגרום לזה שדברים יקרו במהירות".
מה היית רוצה שמשרד הבריאות ייקח איתו הלאה מתקופת הקורונה?
"מערכת הבריאות היא אחת מאבני החוסן של מערכת ציבורית מתפקדת. זה החוסן הלאומי שלנו. אבל מערכת הביטחון היא המערכת המובילה, היא זו שתמיד בראש סדרי העדיפויות. האירוע הזה ממחיש כמה מערכת הבריאות משמעותית וחשובה. אנחנו צריכים להשכיל ולאפשר למערכת הזו להיות יותר טובה ולהקנות לה יותר משאבים שהיא יכולה לנצל. זו מערכת טובה ויעילה, מובילה לפי מדדים בינלאומיים, אבל אנחנו נלחמים על השקל הנוסף שאנחנו יודעים שייתן תוצר משמעותי מאוד. וזה מגיע לנו, לציבור".
שני אשכנזי