סגירה צורמת בבורסה: ת"א 35 צלל ב-6.5%, דלק נפלה בכ-25%

מדד הבנקים צנח ב-5.7%, מדד הביטוח בכ-5.8%, ומדד ת"א נפט-גז התרסק ב-16.5% • הנפט מתרסק, והתשואות על האג"ח של ממשלת ארה"ב קורסות • דלק רשמה עוד יום הרסני בצל התרסקות הנפט • יו"ר רשות ני"ע: "ממליצים לציבור לכלכל את צעדיהם בקור רוח"

הבורסה בתל אביב נצבעת באדום בצל הקורונה / צילום: טלי בוגדנובסקי , גלובס
הבורסה בתל אביב נצבעת באדום בצל הקורונה / צילום: טלי בוגדנובסקי , גלובס

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

17:27

יום מסחר של ירידות בבורסה הסתיים היום (ב') בנפילה חדה של המדדים המובילים.  מדד הבנקים צנח ב-5.7%, מדד הביטוח בכ-5.8%, ומדד ת"א נפט-גז התרסק ב-16.5%. מדד ת"א 35 איבד 6.5%, מדד ת"א 90 נפל ב-6.8%. בצד השלילי בתל-אביב המשיכה לבלוט מתחת לכולן מניית קבוצת דלק, שהצלילות בה במהלך המסחר נעו בטווח של כ-20%-30%, בעוד יחידות ההשתתפות של דלק קידוחים שבשליטתה נפלו כ-16%. באנטרופי כותבים כי המשך נפילת מחירי הנפט והגז ללא מהלך של הזרמת הון עלול לקרב מאוד מהלך של הסדר חוב בקבוצת דלק.

לראשונה מאז המשבר הפיננסי של שנת 2008 הופעל היום "מנתק זרם ראשון" עם פתיחת המסחר בת"א,  בשל ירידה של יותר מ-5% במדד הדגל - ת"א 35, שנרשמה לקראת הפתיחה. בעקבות כך, נדחה המסחר בבורסה בכחצי שעה. הירידות החדות היום השלימו לת"א 35 צניחה של כ-20% במדד מתחילת חודש פברואר. בדומה לשוק ההון המקומי, הירידות האחרונות בשווקים ברחבי העולם הכניסו את חלקם להגדרה של "שוק דובי", עם ירידה של כ-20% משיאן האחרון.

מחזור המסחר בשוק המניות הסתכם ב-4.77 מיליארד שקל.

16:40

המסחר בתל אביב מתנהל לקראת הנעילה בירידות שהתמתנו במעט השעה החולפת, לצד הירידות בשוקי העולם. ת"א 35 מאבד 4.4%, ת"א 90 יורד בכ-5%, ומדד הבנקים מצמצם נפילה של 7% מוקדם יותר לירידות של 3%.

מחזור המסחר בשעה זו מסתכם ב-4.1 מיליארד שקל.

15:00

המפולת בבורסה בת"א נמשכת. אחרי פתיחת שבוע דרמטית אתמול, עם ירידות של כ-5% במדדים המובילים, מחריפה היום המגמה כשבשעות הצהריים עמדו הירידות על כ-8%. כל זאת עם החרפת "בהלת הקורונה" בשווקים הפיננסים והמשך התפשטות הווירוס הסיני במדינות העולם. החוזים העתידיים בארה"ב הצביעו על ירידות שערים חדות הצפויות לקראת פתיחת המסחר שם, ולצד זאת קריסה במחיר הנפט שהגבירה את חששות המשקיעים מפני מיתון בכלכלה העולמית.

הבורסה בתל אביב משלימה צניחה דו-יומית של כ-12% וירידה של כ-22% מרמת השיא שקבעה לפני כחודש, במהלך פברואר. הירידות היום החזירו את מדד הדגל של הבורסה כשנתיים וחצי אחורה - להיסחר סביב הרמה בה נסחר באוגוסט 2017. ברקע לירידות בזירה המקומית, ההערכות בשוק הן שהפידיונות הכבדים מקרנות הנאמנות נמשכים, ומצטברים לסכומים של מיליארדי שקלים ביום. לפי הערכות, היום הפידיונות הגיעו ל-6 מיליארד שקל.

רפי גוזלן, כלכלן ראשי בבית ההשקעות אי.בי.אי, העריך היום כי "השווקים רעדו תחילה מהקורונה, וכעת יחד עם הצניחה במחירי הנפט נוצר זעזוע המייצר סיכוי גבוה למיתון בכלכלה העולמית". לדברי גוזלן, "אחרי שהעולם התאושש ממלחמת הסחר שנמשכה זמן רב בין ארה"ב לבין סין, כעת הוא מתמודד עם שני זעזועים משמעותיים. זה יותר מדי בבת אחת ואין יותר מדי כריות ביטחון שיסייעו להתמודד עם אותם זעזועים".

עוד לגבי הנעשה בשוק הנפט הוסיף גוזלן כי "השלב הראשון בירידה במחירי הנפט היה בגלל הקורונה. עכשיו התפרק ההסכם לקיצוץ בתפוקת הנפט, משום שרוסיה רצתה תנאים מסוימים להם הסעודים לא הסכימו, ויש מלחמה על נתחי שוק, שטוב לא ייצא ממנה. זו כעת יכולה לספק את הדחיפה לעבר מיתון עולמי".

בדומה לאתמול, גם היום הירידות בשוק המניות היו רוחביות, ונגעו בכל מניות מדד ת"א 35. בצד השלילי בתל-אביב ממשיכה לבלוט מתחת לכולן מניית קבוצת דלק, שהצלילות בה במהלך המסחר נעו בטווח של כ-20%-30%, בעוד יחידות ההשתתפות של דלק קידוחים שבשליטתה מאבדות כ-20%. הצניחות החדות היום נרשמו אחרי צניחה של 31% שהציגה מניית דלק אתמול וירידה של כ-14% שנרשמה ביחידות ההשתתפות של דלק קידוחים.

ירידות חדות נרשמות גם באג"ח של קבוצת דלק, והסדרות השונות שלה צללו בשיעורים דו-ספרתיים, שהגיעו עד כ-40% והתשואות על חלק מהסדרות הגיעו לרמות זבל דו-ספרתיות גבוהות, ובחלקן אף נעו סביב ה-100%. הצניחה האגרסיבית במחירי הנפט בעולם גורמת לחששות המשקיעים מפני הסדר חוב אפשרי שתיאלץ הקבוצה של יצחק תשובה לגבש.

ירידות דו-ספרתיות בטווח של כ-10%-17% מציגות עוד לא מעט מניות, בהן פתאל החזקות, חברה לישראל, שיכון ובינוי , אלוני חץ ו אנרג'יאן .

מדד הנפט והגז שוב בלט לשלילה, ובשעות הצהריים הירידות בו כבר התקרבו ל-20%. כל זאת, כאמור, על רקע הירידה החדה במחירי הנפט בעולם. עוד בולטים לשלילה היום מדדי הנדל"ן והביטוח, שבמהלך המסחר הירידות בהם נעו סביב כ-10%. בין מניות הנדל"ן, אלה של אפריקה מגורים , קבוצת אשטרום , אזורים , אפי נכסים , מבנה , דמרי ועוד צוללות בטווח של כ-10%-15%, ובענף הביטוח בלטו מגדל ו כלל , שהירידות בהן התקרבו במהלך המסחר לכ-20%.

מניית אופקו בולטת בניגוד למגמה, עם קפיצה של כ-20%. ברקע למסחר, החברה דיווחה בסוף השבוע על פיתוח ערכה שתסייע לזיהוי וירוס הקורונה.

גם באפיק הקונצרני ירידות השערים היו חדות, ושלושת מדדי התל-בונד המובילים (תל-בונד 20, 40 ו-60) יורדים בכ-2%-2.5%. מלבד האג"ח של קבוצת דלק, סדרות רבות מציגות ירידות דו-ספרתיות, בהן של אי.די.בי פתוח, פתאל, חלל תקשורת, נורסטאר, אלרוב נדל"ן, כנפיים ועוד.

ירידות שערים חדות נרשמו גם באפיק החוב הממשלתי, בעיקר באפיק צמוד המדד, שם בחלק מהסדרות הירידות הגיעו ליותר מ-1.5%, בעוד הירידות באפיק השקלי הגיעו בחלק מהסדרות ליותר מ-0.5%.

15:00

מתחדש הלחץ על המדדים בתל אביב. מדד ת"א 35 צונח ב-8%, מדד הבנקים ב-7.2%, מדד ת"א 90 צונח ב-7.6%, מדד הביטוח בכ-10% ומדד ת"א נפט גז מתרסק בכ-18% בצל צניחת הנפט הלילה ל-30 דולרים לחבית.

טבע  נופלת ב-12%, שפיר הנדסה  ב-11%, שופרסל  ב-8.4%, בזק  ב-8.3%, מליסרון  ב-9.1%, מניית פועלים  נופלת ב-7.6%, לאומי  ב-7.7%, הראל השקעות נופלת ב-7.7%.

הבוקר, הבורסה הפעילה שתי הארכות מסחר למשך כ-3 דקות במסחר הפתיחה, לאור ירידה של למעלה מ-2.5% במדד ת"א-35. לאחר מכן ולאור ירידה של 5% במדד ת"א-35, הופעל 'מנתק זרם' והמסחר הופסק למשך 30 דקות.

בתוך כך, נראה כי הפאניקה בבורסה חלחלה לציבור שלפי הערכות פדה מיום חמישי האחרון בסביבות 8 מיליארד שקל מתעשיית הקרנות המנוהלות. לפי הערכות מורן צביק, מנהל קשרי יועצים במיטב דש, ביום חמישי האחרון נפדו כ-1.3 מיליארד מהקרנות המנוהלות, אתמול היו פדיונות של מעל 4 מיליארד שקל והיום, הערכה מדברת על מעל ל-3 מיליארד שקל פדיונות, נכון לשעה 12:00 בצהריים. לדבריו מדובר בין היתר על הרבה פקודות בקרנות שנסחרות בימים שני עד חמישי, כלומר שיש הרבה פקודות שניתנו החל מיום חמישי, שישי ואתמול ורק היום נכנסו לתוקף.

יו"ר רשות ניירות ערך, ענת גואטה, התייחסה היום לירידות החדות בשווקים ומסרה כי "כאמירה למשקיע וככלל, קבלת החלטה בחופזה, אינה משרתת אינטרס של אדם זה או אחר ועיקרון זה רלוונטי כמובן, לכל תחומי החיים ובתוכם גם להשקעה בשוק ההון.
אנו ממליצים, גם בעת מאתגרת זו, לציבור המשקיעים לכלכל את צעדיהם בקור רוח תוך הענקת המשקל המתאים לצרכיהם האישיים ולאופק ההשקעה הרלוונטי".

מחזור המסחר מסתכם בשעה זו בכ-2.7 מיליארד שקל.

14:00

ירידות חדות בבורסה בתל אביב בהמשך למפולת בשוקי העולם עם קריסת מחיר הנפט הלילה ל-30 דולרים לחבית, ביום הגרוע מאז ינואר של 1991. בשעה זו המדדים באירופה קורסים בכ-9%, בוול סטריט החוזים העתידיים צוללים בכ-5% בשעה זו. התשואה על האג"ח האמריקאי קורס ב-0.32%, הזהב מזנק לשיא של 7 שנים, והין שנחשב למקלט בעת משבר דווקא צולל ב-3%. 

מחזור המסחר בשעה זו בשוק המניות מסתכם בכ--2.1 מיליארד שקל, מחזור חריג בהמשך למחזור ענק של 3.4 מיליארד שקל שנרשם בירידות אתמול.

לפי שעה,  מדד ת"א 35 צונח ב-6.8%, מדד הבנקים ב-6.6%, מדד ת"א 90 צונח ב-7%, מדד הביטוח בכ-8% ומדד ת"א נפט גז מתרסק בכ-18% בצל צניחת הנפט הלילה ל-30 דולרים לחבית.

11:45

נמשך הלחץ על הבורסה בתל אביב בצל המפולת בשווקים. מדד ת"א 90 נופל ב-6%, מדד ת"א 35 מאבד 5% לרמה של 1,400 נקודות מדד הבנקים צמצם ירידות של 7% ל-ירידות של 5% 'בלבד', מדד ת"א נפט-גז צולל בכ-12%, מדד הביטוח נופל יותר מ-8%.

הנפילות במניית קבוצת דלק  התמתנו לירידות של 18% 'בלבד', אם כי האג"ח של הקבוצה מגלמות הסדר חוב בצל קריסת מחיר הנפט נוכח התמוטטות הברית שבין אופ"ק לרוסיה. המינוף של דלק על הנפט התברר כהימור גרוע עם התרסקות הנוזל השחור כעת לסביבת מחיר של 30 דולרים בלבד.

מחזור המסחר לשעה זו מסתכם בכ-930 מיליון שקל, מחזור שנחשב חריג לשעה הראשונה של המסחר. נזכיר כי המסחר נפתח הבוקר האיחור לאחר שהופעל מנתק זרם עקב תנודות חריגות במדד ת"א 35.

בשעה זו החוזים העתידיים על המדדים המובילים בוול סטריט נופלים ב-4.8%, והתשואות על האג"ח של ממשלת ארה"ב קורסות. מדד הפחד נוסק ב-30% והזהב קופץ לשיא של 7 שנים.

10:40

המסחר בבורסה בתל אביב נפתח באיחור לאחר הפעלת מנתק זרם וזאת לראשונה מאז המשבר הפיננסי של 2008. מדד ת"א 90 נופל ב-7.8% בפתיחה, ת"א בנקים צונח ביותר מ-7%, ומדד ת"א 35 נופל ב-6.6%. 

בשוק המט"ח השקל נחלש בבוקר מסחר סוער.

השווקים נכנסו הלילה לסחרור עם צניחה של 30% במחיר הנפט על רקע התפרקות הברית של אופ"ק ורוסיה. הנפילה במחיר הנפט מפילה את מדד ת"א נפט גז בעוד 17%, ואת מניות האנרגיה ודלק שקרובה להסדר חוב בראשן. מניית דלק קבוצה , שחשופה לתנודות במחיר הנפט, צוללת בכ-20% ואגרות החוב מתרסקות בעוד 20% בהמשך לנפילה דומה אתמול, כך שהתשואה לפדיון על האג"ח נסחרת עמוק ב'זבל', מה שמשקף את אבדן האמון של המשקיעים כי ביכולתה של דלק לשרת את החוב. 

מדד הביטוח צונח בעוד 7.9%, מניות הנדל"ן בולטות בירידות, כך שיכון ובינוי  נופלת ב-7.5%, אלוני חץ  ב-7.35%, וגזית גלוב  ב-7%. בתחום המלונאות פתאל החזקות  צוללת בכ-7% לאחר שעדכנה הבוקר על התייעלות וצפי לאבדן של 50 מיליון שקל ב-EBITDA כתוצאה מהשלכות התפשטות הקורונה שצפויות לנגוס ב-10% מהכנסות הקבוצה ברבעון הראשון של 2020.

באירופה הבורסות נופלות בכ-8%, מדד הפחד (VIX) מזנק ב-40%, התשואה על האג"ח האמריקאי ל-10 שנים נופלת לשפל היסטורי של 0.32%, והזהב נוסק לשיא של 7 שנים.

10:11

נוהל חירום בבורסה בתל אביב. בשל הצפי לנפילות חדות במדדים הופעל 'מנתק זרם' לאחר עיכוב בפתיחת המסחר, וזאת לראשונה מאז 2008, אז באחד מימי המסחר באותה תקופה (20.11.2008) בשל הירידות החדות, שהגיעו לכ-8%, הופסק המסחר לשלושים דקות.

מנגנון מנתק הזרם של הבורסה קובע כי במקרה של שינוי המגיע ל-8% - שלילי או חיובי, במדד הדגל של הבורסה - ת"א 35, שבאותה עת שהופעל במשבר הכלכלי העולמי הקודם נקרא מדד המעו"ף וכלל את 25 המניות הגדולות של הבורסה, המסחר מופסק לחצי שעה.

בשעה זו נרשמת מפולת בשווקים כאשר החוזים העתידיים בניו יורק נופלים 5%, מדד הפחד (VIX) נוסק ב-40%, התשואה על האג"ח ל-10 שנים דל ממשלת ארה"ב מתרסקת ל-0.32%, הזהב נוסק לשיא של 7 שנים ובאסיה הניקיי צלל בכ-5%.

10:05

יום שני ברציפות של עיכוב בפתיחת המסחר בבורסה ('פתיחה אנגלית') בצל הצפי לירידות חדות במדד המוביל ת"א 35. בהמשך לנפילות שנרשמו אתמול, הופעלה 'פתיחה אנגלית שנייה', בשל תנודה קיצונית במדד המוביל.

07:00

דריכות לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב לאחר הירידות החדות שנרשמו אתמול עם פתיחת השבוע, בהובלת מניות הבנקים והאנרגיה. גם מדד הביטוח בלט לשלילה ואפשר לומר כי זוהי פתיחת שבוע שהשוק היה מעדיף לשכוח, וכנראה לא יוכל לשכוח. 

אתמול המדדים רשמו ירידות במחזור מסחר חריג של יותר מ-3.4 מיליארד שקל. מדד הבנקים נפל ב-5%, ת"א-35 ירד בשיעור דומה ומדד ת"א נפט-גז צלל ב-14.3%. מניית קבוצת דלק התרסקה אתמול ב-30%.

לפי גיל פבמן ודודי רזניק מבנק לאומי: "החשש ממיתון עולמי עקב התפשטות נגיף הקורונה בעולם הביא להמשך מגמת ירידת התשואות הממשלתיות. הורדת הריבית המפתיעה של הפד, שהייתה קטנה מהצפי בשוק, לא עצרה את המפולת בשוקי המניות והביאה לירידה חדה במיוחד בתשואות הממשלתיות בארה"ב שהקרינה במידה חלקית גם על התשואות המקומיות והגדילה את הסיכוי להורדת ריבית בנק ישראל בתקופה הקרובה. צמודי המדד ממשיכים בביצועי חסר על רקע הערכה כי סביבת האינפלציה יכולה עוד לרדת לאור הירידה המסתמנת בפעילות במשק".

אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות, כותב: "אנו מרגישים בנוח יחסית לומר שפשוט אין לנו מושג לאן הדברים הולכים. נכון, כל מי שעוסק בתחום התחזיות הכלכליות יודע שלא לדעת זה מצב העולם הבסיסי אבל כפי שרשמנו בשבוע שעבר, הפעם מדובר על מצב שונה וייחודי. הפער בין התרחיש שבו סאגת הקורונה חולפת תוך חודשיים (תרחיש שמצדיק עליות חדות בשווקים כבר היום) ובין התרחיש שבו שיעור דו ספרתי גבוה של אוכלוסיית העולם נדבקת בנגיף (תרחיש שבו השפל עוד רחוק) הוא פער שתלוי במידה רבה בסוגיית העמידות של הנגיף לטמפרטורות גבוהות יותר, סוגיה שלמומחים אין עדיין הכרעה לגביה".