סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
15:55
בסיום יום מסחר תנודתי, שהתנהל לרוב ללא מגמה ברורה, הבורסה בתל אביב ננעלה בעליות קלות: מדד ת"א 35 עלה בכ-0.1%, בעוד מדד ת"א 90 התקדם בכ-0.2%. בלטו בעליות מניות השבבים הדואליות טאואר וקמטק . גם מניית חברת האלקטרוניקה טלסיס בלטה לחיוב, עם עלייה של 7%.
בקרב המדדים הענפיים, מדד הנפט בלט לחיוב, וקפץ בכ-1.7%, על רקע העלייה שנרשמה במחירי הנפט בסוף השבוע שעבר. מנגד, בלט לשלילה מדד רשתות השיווק, שנפל בכ-1%, בהובלת ריטיילורס , יוחננוף ושופרסל .
מחזור המסחר הסתכם בכ-696 מיליון שקל.
מניות נוספות שבלטו לחיוב בסיום יום המסחר: נאייקס , מספנות ישראל , דלתא מותגים , ורידיס ומג'יק .
מניות נוספות שבלטו לשלילה: קבוצת אקרשטיין , נייס , אלביט מערכות , אלקטרה צריכה ודלתא גליל .
15:30
המסחר בתל אביב עבר כעת לירידות קלות: מדד ת"א 35 נחלש בכ-0.1%, בעוד מדד ת"א 90 יורד בכ-0.3%.
15:15
המסחר בתל אביב מתנהל בשעה זו ללא מגמה ברורה. מדד ת"א 35 נע סביב האפס, כאשר מדד ת"א 90 יורד כעת בכ-0.2%. בולט לחיוב מדד הנפט, שקופץ בכ-1%. בולט לשלילה מדד רשתות השיווק, שנחלש בכ-1.1%, בהובלת ריטיילורס ויוחננוף .
14:30
בשעה הזו, המדדים המובילים ת"א 35 ות"א 90 נסחרים סביב האפס. טאואר וקמטק עדיין מובילות את העליות. גם חברת האלקטרוניקה טלסיס בולטת לחיוב, עם עלייה של כ-6%. מבין המניות הדואליות, בולטות לשלילה אלביט מערכות ונייס , שתיהן עם ירידות של כ-2.5%.
13:45
המסחר בתל אביב עבר לעליות קלות: מדד ת"א 35 עולה בכ-0.2%, מדד ת"א 90 מתקדם בשיעור דומה. מדד רשתות השיווק בולט לשלילה, עם ירידה של כ-0.5%, בהובלת רמי לוי , יוחננוף וריטיילורס .
13:00
בשעה זו, מדד ת"א 35 יורד בכ-0.1%, כאשר מדד ת"א 90 מטפס בכ-0.4%. מדד הנפט בולט לחיוב, עם עלייה של כ-1.1%. מנגד, בולטים לשלילה מדדי הבנקים ורשתות השיווק, שיורדים בכ-0.4%.
חברת המיקרו־מוביליטי, מיה דיינמיקס , מזנקת כעת בכ-11%. בשבוע שעבר, החברה הודיעה על חתימת הסכם שותפות עם חברת אלתא מערכות, חברת־בת בבעלות מלאה של התעשייה האווירית, לכניסתה כשותפה אסטרטגית בחברת מיה רובוטיקס, חברת־בת בבעלותה מלאה של מיה דיינמיקס. יחד עם העלייה כעת, המניה משלימה זינוק של מעל 50% בשלושת ימי המסחר האחרונים.
12:00
המסחר בתל אביב עבר למגמה מעורבת: מדד ת"א 35 נסחר ביציבות, בעוד מדד ת"א 90 מתקדם בכ-0.6%. בולט לחיוב מדד הנפט, שקופץ בכ-1.5%, בהובלת נאוויטס . הקפיצה במדד הנפט מגיעה לאחר שמחירי הנפט התאוששו מעט בסוף השבוע שעבר, לאחר שירדו לשפל של יותר מארבע שנים, על רקע החששות מהאטה כלכלית ומהפרעות בסחר הגלובלי. בולטים לשלילה מדד הבנקים ומדד רשתות השיווק, שנחלשים שניהם בכ-0.3%.
בקרב המניות הדואליות, נייס ואלביט מערכות יורדות כעת בכ-2%.
11:15
בשעה זו, מדד ת"א 35 עולה בכ-0.1%, בעוד מדד ת"א 90 מתקדם בכ-0.5%. מדד הנפט קופץ כעת בכ-1.5%. מדד הבנקים בולט לשלילה, עם ירידה של כ-0.3%.
מניית תאת טכנולוגיות הדואלית מזנקת כעת, לאחר שהמניה קפצה בוול סטריט ביום חמישי ב-13.8%, במחזור מסחר גבוה מהממוצע, והמשיכה לטפס גם במסחר המאוחר, ללא סיבה נראית לעין. בניגוד ברור למגמה הכללית בשוק המניות האמריקאי, מניית תאת רושמת עלייה של 27.9% מתחילת השנה, והיא נסחרת כעת במחיר שיא של כל הזמנים, 32.84 דולר, המשקף לחברה שווי שוק של 359 מיליון דולר. באתר המשקיעים Simply Wall Street, כתבו בשבוע שעבר שהחברה כבר לא נמצאת "מתחת לרדאר" של המשקיעים, והוסיפו כי למרות שלהערכתם מכפיל הרווח שלה גבוה (32.8), הסיבה היא שהמשקיעים מאמינים שתמשיך במגמת הגידול ברווח.
10:30
עליות קלות בתל אביב: מדד ת"א 35 מתקדם בכ-0.4%, מדד ת"א 90 מטפס בכ-0.7%. בולט לחיוב מדד הנפט, שקופץ בכ-1.5%.
מניית הייפר גלובל פתחה את שבוע המסחר בעלייה דו-ספרתית. החברה, העוסקת בתחום ה-OEM בתעשיית המחשוב, הודיעה על הזמנה מלקוח חדש בתחום הביטחוני, שצפויה להסתכם בשלב זה ביותר מ-11 מיליון דולר. ההזמנה היא לאספקת מערכות מחשוב טקטיות, שיפותחו בחברה בהתאמה לצורכי הלקוח לאורך חמישה רבעונים. הלקוח הוא מישראל. החברה מעריכה שההתקשרות עשויה להתרחב משמעותית בהמשך. הייפר גלובל, המנוהלת על-ידי שחף שרגר, נמצאת בשליטת קרן פימי ויו"ר החברה הוא גילן בק מפימי.
10:05
פתיחה חיובית בתל אביב: מדד ת"א 35 מתקדם בכ-0.5%, מדד ת"א 90 עולה בכ-0.3%. בולט לחיוב מדד הנפט, שקופץ בכ-1%.
מניות שבולטות לחיוב בפתח יום המסחר: קרסו מוטורס , טאואר , נאייקס , קמטק וטלסיס .
מניות שבולטות לשלילה: פז אנרגיה , אל על , נייס , אלקטרה נדל"ן ופרטנר .
חברת שירותי ה-IT וואן טכנולוגיות השלימה את רכישת בזק אונליין מידי בזק, תמורת 33.6 מיליון שקל נטו. בזק אונליין עוסקת בהקמה, ניהול ותפעול של מוקדי שירות טלפוניים והיא מפעילה מוקדים עם אלפי נציגים. עבור בזק מדובר בפעילות שאינה בליבת העסקים, ומבחינת וואן הפעילות סינרגטית. נציין שבספרי בזק, החברה הנמכרת הייתה רשומה בשווי גבוה יותר מהעסקה. שלי כהן, מנכ"ל אשכול חברות בקבוצת וואן העריך שתחום שירות הלקוחות יעבור מהפכה של ממש בשנים הקרובות, ולדבריו וואן עם בזק אונליין ממוצבת בחזית השינוי, עם היכולות להוביל אותו.
8:30
1. שוק המניות
יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת.
שבוע המסחר המקוצר לרגל חג הפסח הסתיים בבורסה בתל אביב בעליות שערים. חרף הירידות החדות מעבר לים, על רקע אי־הוודאות בשווקים סביב מדיניות המכסים של ממשל טראמפ, זינק מדד ת"א 35 בכ-3% ומדד ת"א 90 ב-3.8%. בלט לחיוב מדד נפט וגז, שזינק ב-8%, כאשר מדדי הפיננסים והבנקים עלו בכ-7%.
בוול סטריט, המדדים המובילים סיימו את שבוע המסחר התנודתי בירידות: ה-S&P 500 ירד בכ-1.5%, הנאסד"ק נפל בכ-2.6% והדאו ג'ונס נסוג בכ-2.7%. ביום שישי, לא התקיים מסחר בוול סטריט ובמרבית השווקים בעולם, בשל יום שישי הטוב. גם מחר (ב'), בורסות רבות ברחבי העולם יהיו סגורות, לרגל חג הפסחא.
חולשה משמעותית נרשמה בסקטור השבבים, לאחר שאנבידיה דיווחה כי מגבלה חדשה של ממשל ארה"ב על יצוא שבבים לסין, צפויה לגרום לה לפגיעה בהיקף של 5.5 מיליארד דולר ברבעון. בעקבות הדיווח, המניה השלימה ירידה של יותר מ-10% ביומיים. חדשות רעות למשקיעים באו גם מצד חברות שבבים נוספות: AMD דיווחה כי גם היא צופה פגיעה כספית משמעותית בעקבות ההגבלות החדשות מצד ארה"ב, והתוצאות הכספיות שפרסמה ענקית השבבים הדנית ASML פספסו את תחזיות האנליסטים. יצרנית השבבים הגדולה בעולם, TSMC , אמנם עקפה את התחזיות, אך לא תמחרה בהן את מדיניות המכסים החדשה.
זעזוע נרשם גם בסקטור חברות ביטוח הבריאות, שנחשב דווקא לדפנסיבי וליותר חסין מפני טלטלות בשווקים. מניית יונייטד הלת' התרסקה בכ-23% ביום חמישי האחרון, ומחקה איתה בדרך למטה עשרות מיליארדי דולרים משווי השוק של החברה, לאחר שפרסמה דוחות רבעוניים מאכזבים. ענקית ביטוחי הבריאות, שנחשבת לאחת החברות החזקות בארה"ב, גררה איתה למטה גם את מדד הדאו ג'ונס, ומניות ביטוח בריאות גדולות נוספות, ביניהן הומנה וסי.וי.אס הלת' . ב-CNBC אף דווח כי קרן הסל iShares US Healthcare Providers, העוקבת אחר מניות בתחום ביטוח הבריאות, נפלה בכ-6.8%, ורשמה את היום הגרוע ביותר שלה מאז 2020.
ביום חמישי האחרון, הבנק המרכזי באירופה הוריד, כצפוי, את הריבית ב־0.25% לרמה של 2.25%, על רקע האי־ודאות שעורר סחרור המכסים העולמי והחששות בנוגע לצמיחה הכלכלית בגוש האירו. בערב, לאחר הורדת הריבית, אמר בערב טראמפ בפגישה בבית הלבן כי תהיה לו "מעט מאוד בעיה" לסגור עסקה עם האיחוד האירופי, במסגרתה יופחתו מכסים ומחסומי מסחר אחרים. עוד אמר טראמפ כי לארה"ב "יש משהו שכולם רוצים", בהתייחסו לגישה לשוק הצרכנים האמריקאים.
הנשיא טראמפ עלה בסוף השבוע למתקפה חזיתית מול יו"ר הפד, ג'רום פאוול. טראמפ אמר כי סיום כהונתו של פאוול, לא יכול להגיע מהר מספיק, בטענה שהפד כבר היה צריך להוריד את הריבית, ובכל מקרה - עליו לעשות זאת כעת. טראמפ, שכינה בלעג את פאוול - אותו מינה בעצמו במהלך כהונתו הראשונה - בשם 'מאחר מדי' (Too Late), כתב בפוסט שפרסם בבוקר יום חמישי בפלטפורמה שלו, Truth Social, כי "סיום כהונתו של פאוול לא יכול להגיע מהר מספיק!". בהמשך, בוול סטריט ג'ורנל פורסם כי טראמפ דן בחדרי חדרים בפיטורי פאוול מזה מספר חודשים, אך טרם קיבל החלטה סופית בעניין.
לאחר שענקית הסטרימינג נטפליקס פרסמה תוצאות כספיות חיוביות ועקפה את תחזיות האנליסטים, עונת הדוחות בוול סטריט תתפוס השבוע תאוצה: בין היתר, ידווחו ענקית הטכנולוגיה אלפאבית (גוגל) , יצרנית הרכב החשמלי טסלה , חברות התרופות נוברטיס ומרק , וכן חברת מוצרי הצריכה פרוקטר אנד גמבל . גם שתיים מהחברות הישראליות הגדולות שנסחרות בוול סטריט יפרסמו דוחות: חברת אבטחת הסייבר צ'ק פוינט וחברת האוטוטק מובילאיי . בשוק יצפו להתייחסות החברות למדיניות המכסים ולחששות ממיתון.
● עבור נטפליקס, תרחיש האימים של הכלכלה עשוי להיות בשורה טובה
סנדיפ ראו, אנליסט מחקר בחברת Leverage Shares, התייחס לעונת הדוחות בצל אי־הוודאות הגדולה בשווקים, והעריך כי מתיחות הסחר צפויה להימשך בזמן הקרוב: "יותר מעשירית מחברות ה-S&P 500 דיווחו עד כה, ולפי שעה, 71% מהן רשמו רווח גבוה מהמצופה ו-61% רשמו הכנסות גבוהות מהמצופה. החברות אמנם מציגות תוצאות מאוד מרשימות, אך מציבות סימני שאלה לגבי העתיד. כך למשל, הבנקים דיווחו על תוצאות גבוהות, אך כמעט כולם העריכו כי מיתון עולמי הוא בלתי־נמנע - ועל כן הסנטימנט בשוק יחסית רעוע. הדואליות הזו צפויה לחזור על עצמה לאורך כל עונת הדוחות".
ראו הוסיף: "עד כה, נראה כי מלחמת הסחר כלל אינה קשורה לשיפור הגישה של החברות האמריקאיות לשווקים הגלובליים, ולראיה, ההצעות של האיחוד האירופי, ויאטנם ויפן למסחר נטול מכסים - לא הובילו להסכמי סחר, לפי שעה. על כן, מתיחות הסחר לא צפויה לדעוך בקרוב, אולי להיפך. אחד המגזרים המושפעים ביותר ממלחמת הסחר הוא מגזר השבבים. מצד אחד, סין מגבילה את יצוא המינרלים החיוניים לייצור שבבים, ומנגד, ארה"ב מגבילה את מכירת השבבים של חברות כמו אנבידיה לסין. אנבידיה נאלצה בשבוע שעבר להודיע על פגיעה של 5.5 מיליארד דולר, על רקע הקשחת מגבלות היצוא לסין, אך ייתכן שהערכה זו שמרנית מדי. גם TSMC הציגה תוצאות חיוביות, והביעה אופטימיות לגבי המשך הצמיחה, אך לא בטוח שהחברה אומדת נכונה את הסיכונים הגאו־פוליטיים".
2. שוקי האג"ח
"נדמה שהקשר בין איגרות החוב של ארה"ב לאלו הישראליות נחלש", נכתב השבוע בסקירת המאקרו של יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון. המלצת החשיפה שלהם באג"ח הממשלתיות בישראל היא באפיק השקלי הארוך.
ביום חמישי, תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב ל־10 שנים נעמדה על כ־4.33%. נתונים שפורסמו השבוע מראים שבחודש פברואר, נרשמה עלייה בהחזקות זרים באג"ח אמריקאיות, לסך של כ־8.8 טריליון דולר. בבנק יוליוס בר ציינו השבוע כי לא נרשמה מכירה נרחבת של אג"ח ארה"ב על־ידי בנקים מרכזיים זרים, מאז הכרזת המכסים.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
האם כבר אפשר להספיד את הדולר האמריקאי כ"מטבע חוף מבטחים"? איב בונזון, מנהל השקעות ראשי ביוליוס בר, לא ממהר להסיק זאת, ומעדיף לנקוט בגישה של המתנה, שכן "גיבוש דעות נחרצות מוקדם מדי על שינויים מבניים כה עמוקים, עלול להתברר כצעד שמחירו כבד מאוד". להערכתו, "בטווח הקצר נראה כי הדולר במצב של מכירת יתר מובהקת, מה שמעיד על פוטנציאל לתיקון נגדי. אם אכן יקרה תיקון כזה, ייתכן שזה יהיה הזמן הנכון לבחון מחדש את העמדה שלנו לתיקי השקעות דולריות, שנוטה לעודף משקל".
בשוק הסחורות, מחיר הזהב עלה השבוע לשיא, וביום רביעי עמד לזמן קצר על 3,360 דולר לאונקיה, בצל האי-ודאות הכלכלית והגאו־פוליטית. עם זאת, סקר מנהלי קרנות שערך בנק אוף אמריקה, מצביע על כך שרבים מהם חושבים שהפוזיציה של לונג על הזהב נהייתה "צפופה מדי".
מחירי הנפט התאוששו מעט השבוע, לאחר שצנחו לשפל של יותר מארבע שנים, על רקע החששות מהאטה כלכלית שתוביל לירידה בביקושים. ביום חמישי האחרון, מחירי הנפט רשמו עליות של עד 3.5%, כאשר מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד כעת על כ-64.7 דולר ומחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על כ-68 דולר.
4. מאקרו
כאמור, ביום חמישי האחרון, הבנק המרכזי האירופי (ECB) ביצע הפחתת ריבית נוספת של 0.25%, על רקע אי-הוודאות הנרחבת שנגרמה בשל סחרור המכסים העולמי והחששות בנוגע לצמיחה הכלכלית בגוש האירו. המהלך הוריד את הריבית המרכזית של הבנק, לרמה של 2.25%, לאחר שבשיא, באמצע 2023, עמדה על 4%.
במסיבת העיתונאים שבעקבות ההחלטה, נשיאת הבנק המרכזי האירופי, כריסטין לגארד, אמרה כי "אי־ודאות יוצאת־דופן" מעיבה על התחזית הכלכלית לתקופה הקרובה. "יצואנים באזור האירו עומדים מול מחסומים חדשים למסחר, אך ההיקף שלהם נותר לא ברור. הפרעות למסחר הבין-לאומי, מתחים בשווקים הפיננסיים וחוסר־ודאות גאו־פוליטי מכביד על ההשקעות בעסקים", אמרה לגארד. לגארד הוסיפה כי צרכנים עלולים להיות יותר זהירים באשר להוצאת כספים, בשל אי־הוודאות. לגארד ציינה גם כי "הכלכלה בגוש האירו בנתה לעצמה מידה של חסינות למול הזעזועים הגלובליים", ואמרה שהכלכלה כנראה צמחה ברבעון הראשון של 2025. באשר להחלטה להוריד את הריבית ב-25 נקודות בסיס, לגארד ציינה כי ההחלטה התקבלה פה אחד.
בישראל, יפורסמו מחר בשעה 13:00 נתוני הצמיחה לרבעון הרביעי של 2024. ביום רביעי הקרוב, יפורסם שיעור האבטלה לחודש מרץ.
באירופה, יפורסמו ביום רביעי מדדי מנהלי הרכשי במגזרי הייצור והשירותים בצרפת, בגרמניה ובבריטניה, כמו גם בגוש האירו. גם בארה"ב יפורסם ביום רביעי מדד מנהלי הרכש, בנוסף לנתוני מכירות בתים חדשים ולמלאי הנפט הגולמי.
ביום חמישי, יפורסם סקר ה-IFO למצב העסקים בגרמניה. בארה"ב, יפורסמו באותו יום שיעור התביעות הראשוניות לדמי אבטלה, הזמנות מוצרים ברי קיימא לחודש מרץ, וכן נתוני מכירות בתים קיימים.
5. תחזית
בתקופה של שוק תנודתי מאוד, ולאחר הירידות החדות במדד ה-S&P 500, באתר ההשקעות MarketWatch בחרו קבוצה של 15 מניות טכנולוגיה שזכו להכי הרבה המלצות קנייה מצד האנליסטים (על בסיס נתוני FactSet). מדובר במניות שלפחות 75% מהאנליסטים מחזיקים בגישה שורית לגביהן. באתר ציינו כי בעבור משקיעים שיש להם תיאבון לסיכון, התקופה הנוכחית עשויה להיות הזדמנות טובה "לקנות בירידות" (buy the dip), כזו שלא רואים לעתים קרובות.
בתחום השבבים, נמנו מניות אנבידיה , ברודקום , סינופסיס ו-NXP . נוסף לאנבידיה, מבין ענקיות הטכנולוגיה נמנו גם מטא ואלפאבית (גוגל) .
בתחום אחסון המידע, נמנו מניות ווסטרן דיגיטל ומיקרון . בתחום התוכנה, נמנו סיילספורס , וורקדיי , אריסטה נטוורקס , טרימבל , וסרוויס נאו . כמו כן, נמנו חברת המחשבים דל וחברת האנרגיה הסולארית פירסט סולאר .
ב-MarketWatch ראו לנכון להרחיב על ארבע מבין מניות אלו:
מיקרון - המניה נפלה ב-18% השנה, בשל אי־ודאות בסביבת המאקרו. עם זאת, אנליסט בחברת הפיננסים Baird ציין כי ישנו צורך הולך וגובר לאחסון זיכרון ברוחב-פס גבוה, מה שמגדיל את השוק וצפוי לספק רוח גבית לחברה. לפי FactSet, הרווח למניה של החברה צפוי לגדול ל-8.37 דולר ב-2025 ול-11.23 דולר ב-2026; זאת, כאשר הרווח למניה בשנה החולפת עמד על 3.20 דולר.
פירסט סולאר - המניה נפלה בכ-29% השנה, בעיקר בשל אי־ודאות סביב מדיניות המכסים של הבית הלבן, כמו גם סביב גורלן של הטבות המס הירוקות תחת ממשל טראמפ - כך לפי אנליסט נוסף של Baird. עם זאת, ליצרנית הציוד הסולארי יש תחזית חזקה לצמיחה ולמכירות, שצפויה לסייע להגדלת הרווח שלה למניה. האנליסטים צופים רווח למניה של 17.86 דולר ב-2025, כאשר בשנה החולפת הוא עמד על 12.02 דולר.
מטא - מניית החברה נפלה בכ-14% מתחילת השנה, גם על רקע רצון המשקיעים לצמצם סיכונים בסביבה הכלכלית החסרת־ודאות, וגם על רקע התביעה הפדרלית שהוגשה נגדה בגין טענות להפרה של חוקי התחרות, שעשויה לגרום לה להתפרק לכמה יחידות נפרדות. עם זאת, החברה קיבלה תנופה חיובית ממכירות בתחום המודעות, שהיו החלק הארי בהכנסות בגובה 165 מיליארד דולר שנרשמו ב-2024. מכפיל הרווח של החברה עומד כעת על בערך 21 - קרוב למכפיל רווח של מניית ערך.
אלפאבית (גוגל) - מניית החברה ירדה בכ-19% השנה, כאשר ברקע מתנהלים במספר חזיתות שונות קרבות משפטיים נגדה, בגין טענות להפרה של חוקי התחרות. ביום חמישי האחרון, שופטת מחוזית בארה"ב קבעה כי גוגל מתנהלת כמונופול בתחום המודעות, במסגרת תביעה פדרלית שהוגשה נגדה ב-2023. הפסיקה עשויה לאפשר לתובעים לדרוש פירוק של מוצרי הפרסום של גוגל ליחידה נפרדת, והמשקיעים מחכים לראות מה יהיו התוצאות בהליכים המשפטיים שמתנהלים מול החברה. עם זאת, אנליסטים ב-Baird איששו לאחרונה את גישתם החיובית כלפי המניה, קנה המידה של החברה, נתח השוק שלה ומסלול הצמיחה שצפוי לה בהמשך.