המורדים החות'ים "מטפטפים" טילים בליסטיים לעבר ישראל, שמצידה תוקפת נכסים של שליחה של איראן בתימן, במסגרת מעין משוואה ממושכת שנוצרה בין הצדדים - כאשר גם הפסקת האש בין החות'ים לבין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לא שינתה זאת. עם זאת, ייתכן כי תפנית ראשונה לגבי "המצור" הימי החות'י על ישראל מגיעה מהונג קונג: לגלובס נודע כי חברת ספינות המכולות בגודל בינוני W Ships מציעה למשלחים ישראלים יבוא שבועי של משלוחים מסין לישראל דרך הים האדום.
● כותרות העיתונים | פריים של 2 שניות גילה את האמת על מערכת ההגנה האווירית באיראן
● פרשנות | התקיפות הישראליות בתימן נובעות מבורות מודיעינית ומתפיסה מערבית שגויה
אלא שבשל איומי החות'ים, החברה מבצעת תהליך "שטעון" במצרים בדרך לישראל. בהליך שטעון, מובילים את הסחורה למדינה שלישית, במקרה זה למצרים, ושם מחליפים את שטרי המטען, מעמיסים את הסחורה לאוניה אחרת - ומובילים אותה לישראל. המעבר של הסחורות בים האדום ובתעלת סואץ אמנם מקצרת את המשלוחים מסין לישראל, אבל הליך השטעון מביא לעלויות גבוהות יותר. כך, למשל, משלוח מננשה, נמל אסטרטגי בדרום סין, יימשך ב־W כ־28 ימים - מול כ־50-44 ימים בצים וכ־48-38 ימים ב־MSC.
בה בעת, משך ההובלה המוצע ב־W משנגחאי ומקינגדאו שבמרכז סין, עומד על 32 ו־35 ימים בהתאמה. בצים, לעומת זאת, מציעים 46 ו־50 ימים בהתאמה. שורש הפערים הגדולים הוא, כמובן, התעקשות ענקיות הספנות שאינן סיניות שלא לחזור לנתיב הים האדום, שעד המלחמה עברו בו כ־15% מהסחר העולמי הימי וכ־30% מתנועת המכולות.
מי שהבהירה לאחרונה כי היא לא מתכוונת לשלוח ספינות בקרוב לים האדום היא ענקית הספנות מארסק, שחולשת על 14.3% מהובלת המכולות בעולם. מנכ"ל מארסק, וינסנט קלרק, אף שלח מסר שנשמע כמכוון לטראמפ. "לעבור דרך דבר מסובך, יקר וקשה של היפוך מחודש של קווי השילוח אל הים האדום - על בסיס חדשות לגבי עסקה שאנחנו לא מבינים, פרטיה לא ברורים, וכמותה כבר הופרו - אני חושב שזה בלתי אפשרי", הסביר קלרק.
מארסק, MSC ויתר החברות הגדולות נפגעו פעמים רבות ממתקפות החות'ים, לעומת החברות הסיניות שנהנו, לפי בלומברג, מהתחייבות חות'ית לפני יותר משנה כי ספינותיהם לא יותקפו בים האדום. כפי שהחברות שממוקמות בסין היבשתית נהנו מהפריבילגיה, כך גם חברות שממוקמות בהונג קונג. אך עוד קודם לכן, כפי שנחשף בגלובס, הענקית הסינית קוסקו, הרביעית בגודלה בעולם, החליטה להפסיק לשוט לישראל בעקבות איומי שליחיה של איראן.
לחברת W מהונג קונג אין קווים רבים, אבל כאלו שבהחלט רלבנטיים לישראל, בין אם מהודו ובין מסין. קו שעשוי לגעת בישראל כולל יציאה מקינגדאו, מעבר בשנגחאי ובננשה, ואז שיט ללא תחנות נוספות עד הים האדום. קו נוסף מחבר מקינגדאו, שנגחאי, נינגבו ושקו בסין לסינגפור, וממנה לנאבה שבה ומונדרה בהודו - עד לפורט קאסים וקראצ'י בפקיסטן. הקו האחרון שרלבנטי לישראל עובר במונדרה, נאבה שבה, ג'דה בערב הסעודית, אלכסנדריה במצרים, וגבזה בטורקיה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.