בורסות עולם | סיקור שוטף

פתיחת שבוע שלילית בשווקים על רקע הורדת הדירוג לכלכלת ארה״ב

באסיה ירידות שערים של כ-0.5% בעוד החוזים על וול סטריט מאותתים על ירידות של עד 1% • זאת לאחר שבוע מסחר קודם חיובי למדי שמיד לאחריו הגיעה הורדת דירוג לכלכלת ארה״ב • שר האוצר האמריקאי טען כי מדובר בתגובה מאוחרת למעשים של ממשל ביידן

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock
בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

10:27

בתחילת השנה הודיעה חברת אבטחת הסייבר צ'ק פוינט , המנוהלת על-ידי נדב צפריר, על כוונתה להקים מרכז מחקר חדש ל-AI וסייבר בתל אביב בהשקעה של מיליוני דולרים.

כעת החברה מודיעה על מהלך של גיוס 500 עובדים טכנולוגיים בשנה הקרובה. הגיוס יתמקד בהשתלבות בצוותי הפיתוח הקיימים ובהקמת קבוצות חדשות, והוא חלק מהרחבת הפעילות של מחקר ופיתוח של מוצרי הגנה בעידן ה-AI. בסוף 2024 צ'ק פוינט העסיקה 2,874 עובדים בישראל (כ-43% מכלל העובדים בחברה).

10:21

הורדת דירוג החוב של ארה"ב ביום שישי משפיעה על כל השווקים בעולם והבוקר נפתח המסחר באירופה בירידות, אם כי קלות מהצפוי - פרנקפורט יורדת ב-0.1%, פריז ולונדון ב-0.3%.

בארה"ב, שוק החוב מגיב להורדת הדירוג. תשואת האג"ח ל-10 שנים עולה ב-4 נקודות בסיס לרמה של 4.52%, והתשואה על אג"ח ל-30 שנה ב-6 נקודות בסיס לרמה של 5.00%. מהלך מעל רמת 5% עבור האג"ח הארוכות יוביל לרמות שלא נראו מאז 2023 - אז הגיעו לשיא של 5.18%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 2007.

מייקל שומאכר ואנג'לו מנולאטוס, אסטרטגים בבנק וולס פארגו כתבו שהם מצפים ש"תשואות אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 ול-30 שנה יעלו בעוד 5-10 נקודות בסיס בתגובה להורדת הדירוג מצד מודי'ס (Moody’s)".

למרות שתשואות עולות נוטות בדרך כלל לחזק את המטבע, החששות בנוגע לחוב עשויים להגביר את הספקנות כלפי הדולר. מדד של בלומברג המודד את ביצועי הדולר כבר נמצא קרוב לשפל של חודש אפריל, והסנטימנט בקרב סוחרי אופציות כלפי הדולר הוא השלילי ביותר זה חמש שנים.

08:12

הורדת הדירוג לכלכלת ארה״ב ביום שישי שולחת את השווקים לטריטוריה השלילית עם פתיחת שבוע המסחר.

מסתער על מניות בת"א ומשקיע דרך מדדים בחו"ל: כך פועל מוביל שוק הגמל
המיליארדרים שמהמרים נגד המניה הלוהטת והמשקיעה המפורסמת שמאמינה בחברת נשק ישראלית

הניקיי היפני מאבד כ-0.5% וכך גם הקוספי בדרום קוריאה. ההאנג סאנג בהונג קונג יורד ב- 1%.

גם החוזים על וול סטריט אדומים עם ירידות של עד 1%.

ברקע, ביום שישי, לאחר סגירת המסחר בוול סטריט, הודיעה חברת הדירוג מודי'ס על הפחתת הדירוג של ארה"ב ל-Aa1. זו הפעם הראשונה שמודי'ס עושה כן מאז הקמתה ב-1919, ובכך היא מיישרת קו עם שתי החברות הגדולות האחרות פיץ' ו-S&P. המשמעות: אף חברה כבר לא מעניקה לכלכלה הגדולה בעולם דירוג טריפל A "מושלם".

הסיבה לכך, עלייה עקבית בשיעור הגירעון ובהיקף תשלומי הריבית שהממשל נדרש לשלם בכל שנה. החוב האמריקאי עומד על סכום אסטרונומי של 36 טריליון דולר. לפי מודי'ס, הגירעונות הפדרליים צפויים להגיע ל-9% מהתמ"ג עד 2035, עלייה מ-6.4% ב-2024, בעוד שיחס החוב-תוצר צפוי לעלות ל-134% בטווח זמן זה. תשלומי הריבית עשויים לתפוס עד 30% מההכנסות הפדרליות עד לאותה שנה, פי שלושה מהרמה ב-2021.

בבית הלבן תקפו חזיתית את ההחלטה. סטיבן צ'אנג, הדובר של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, האשים את האנליסט של חברת הדירוג בהיותו מבקר ותיק של מדיניות הממשל. "אף אחד לא מתייחס ברצינות ל'ניתוח' שלו. הוא הוכח כטועה שוב ושוב", אמר.

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט תקף אף הוא את הורדת הדירוג ואמר בראיון ל"פגוש את העיתונות" של חדשות NBC, מדובר ב-"אינדיקטור בפיגור. אני חושב שזה מה שכולם חושבים על סוכנויות אשראי."

בסנט טען כי הורדת הדירוג קשורה למדיניות ההוצאות של הממשל הקודם של ביידן שהכיל לדבריו סדרי עדיפויות מוטעים כמו מאבק בשינויי האקלים.

למרות המהלך, במודי'ס הדגישו את כוחה של הכלכלה האמריקאית: "לארה"ב נשארים יתרונות אשראי יוצאי דופן כמו הגודל, החוסן והדינמיות של הכלכלה שלה, והתפקיד של הדולר האמריקאי כמטבע רזרבה עולמי".

הורדת הדירוג חתמה סוף שבוע אופטימי למדי בשווקים, מדד S&P 500 זינק ב-5.3%, והדאו עלה ב-3.4%.

שבוע מצוין במיוחד עבר על מניות הטכנולוגיה הודות להפשרת המתיחות הגלובלית ולביקורו של הנשיא דונלד טראמפ במזרח התיכון. מניות טסלה ואנבידיה זינקו ב-17% ו-16% בהתאמה השבוע, כאשר המתיחות בין ארה"ב לסין נרגעה וסבב העסקאות של טראמפ במזרח התיכון הציב עסקאות טכנולוגיות במוקד. מטא עלתה ב-8%. אפל טיפסה ב-6% ומיקרוסופט ב-3%.

וולמארט הקמעונאית הגדולה בעולם הודיעה על העלאת מחירים, "שיעור המכסים עדיין גבוה מידי, לא תהייה לנו ברירה אלא להעלות מחירים לאחר ששיבושי האספקה גרמו להתרוקנות של המדפים". בתגובה, טראמפ תקף את החברה: "וולמארט צריכה להפסיק לנסות להאשים את המכסים כסיבה להעלאת מחירים. הם צריכים, כמו שאומרים, 'לאכול את המכסים' ולא להעמיס על הלקוחות הנאמנים כלום. אני אעקוב, וכך גם הלקוחות שלכם!!!'".

מניית חברת התרופות נובו נורדיסק ירדה לאחר שמנכ"ל החברה, לארס פרוירגארד יורגנסן, הודיע ​​כי יפרוש מתפקידו. עם זאת, יורגנסן יישאר בתפקידו "לתקופה כדי לתמוך במעבר חלק להנהגה חדשה", בזמן חיפושי המנכ"ל שיחליפו.

המיליארדים שנמחקו והתביעה: מניית האוטוטק שסיבכה את גיל אגמון

בשוק המטבע העולמי, מדד הדולר נחלש ב-0.3% ל-100.6 נקודות. הירידה של הדולר בשוק המטבע העולמי מעלה שאלות בנוגע למעמדו כמטבע רזרבי וכנכס מקלט בטוח, אך בנק אוף אמריקה מעריך כי בטווח הקצר הדולר עשוי להתחזק בשל סנטימנט שלילי מוגזם ועונתיות. הדולר האמריקאי ירד בכ-7% מאז תחילת השנה, למרות שמדדי המניות האמריקאיים מחקו את ההפסדים שלהם. אך בטווח הארוך, המבנה הכלכלי והחששות סביב החוב הממשלתי האמריקאי ומדיניות אי-הוודאות דוחפים את המשקיעים לשקול מחדש את חשיפתם לנכסים אמריקאים לא מגודרים, דבר שעלול להוביל להיחלשות ממושכת של הדולר.

"הדולר החזק משפיע לרעה על חברות רב-לאומיות (MNCs) אך עשוי לסייע לחברות מקומיות קטנות יותר (SMID), כאשר הדולר נחלש, החברות האמריקאיות המייצאות עשויות לראות עלייה של כ-3% במכירות על כל ירידה של 10% בערכו של הדולר", כתבו בבנק אוף אמריקה.

בבנק מציינים מספר מניות שהראו מתאם שלילי מובהק לדולר (DXY), כמו Freeport-McMoRan, Newmont, HCA Healthcare ו-AMD. "לעומת זאת תחומים כמו חומרי גלם וטכנולוגיה נהנים במיוחד מהיחלשות הדולר בשל חשיפתם הגבוהה לשווקים זרים. תחום האנרגיה שהראה בעבר מתאם שלילי עם הדולר, הפך לפחות רגיש לשינויים בו בשנים האחרונות, בין היתר בשל עצמאות אנרגטית גוברת של ארה"ב".