למרות הניסיונות של המפקח על הבנקים לצנן את מבצעי מכירת הדירות, המשכנתאות שהעמיד בנק לאומי צמחו בקצב מהיר של 10% בתוך שנה, כפי שעולה מהדוח שפרסם הבנק לרבעון הראשון של השנה. קצב זה היה גבוה גם ביחס לאשראי שהעניק לעסקים, ללקוחות פרטיים ולענפים שונים.
● בזק עשויה להיפרד מגרעין השליטה: אלפי העובדים צפויים להרוויח מהאקזיט
● מנכ"ל אלביט: "ההזדמנויות בחו"ל רק עכשיו מתחילות לבוא לידי ביטוי"
לאומי בניהולו של חנן פרידמן דיווח ביום שלישי על תוצאותיו, ובין היתר ההכנסות מריבית (נטו) עלו ב־6.6% ביחס לרבעון המקביל ל־4 מיליארד שקל, עלייה אותה מייחסים בבנק לגידול בתיק האשראי. אך זה קוזז בחלקו עם שחיקה במרווחי האשראי וכן עקב תשלומי הריבית בגין הפיקדונות.
הפעילות המוגברת בשוק ההון באה לביטוי בדוחות לאומי, בדומה למגמה בבנקים האחרים, בין היתר בגידול בעמלות התפעוליות ואחרות לסך של מיליארד שקל ־ עלייה של 9% מהתקופה המקבילה. גביית העמלות בתחום ניירות ערך זינקה בכ־16% לסך של 190 מיליון שקל, שהיווה כמעט 20% מסך העמלות שגבה ברבעון.
כמו כן נרשם גידול בעמלות בגין פעילות בכרטיסי אשראי בשיעור חד של 14%, ומעסקי המימון (11%), וכן מהפרשי המרה של מטבע חוץ (16%), על רקע חזרת הנסיעות של הישראלים לחו"ל (עד להתפתחויות האחרונות שהבריחו חברות תעופה מנתב"ג).
לרווח הנקי ברבעון המקביל תרמה מכירה של משרדי המטה של הבנק בתל אביב, שהקפיצה את הרווח באופן חריג. בנטרול אותה עסקת נדל"ן עלה הרווח הנקי של לאומי ב־12% ברבעון הראשון השנה ל־2.4 מיליארד שקל. התשואה על ההון עמדה על 15.4%, מעט נמוכה מזו שנרשמה אשתקד (בנטרול עסקת המקרקעין) ברמה של 15.6%.
הביקוש למשכנתאות נותר גבוה
כאמור האשראי לדיור שהעמיד לאומי צמח ב־10% בשנה האחרונה עם תיק משכנתאות שעמד על 148.3 מיליארד שקל בסוף הרבעון. אחריו בקצב הצמיחה היה האשראי למגזר העסקי עם שיעור דומה (9.9%) לסך של 143.3 מיליארד שקל. האשראי לענפים אחרים - עסקים קטנים, מגזר מסחרי ולקוחות פרטיים, צמח בקצב נמוך יותר של 3.4%־3.8%.
בהיבט תיק האשראי כולו, לאומי רשם צמיחה מתונה יותר מזו שהציגו הבנקים הפועלים ודיסקונט השבוע, שהייתה מעל ל־2%, בעוד אצל לאומי היא הסתכמו ב־1.6%. בבנק הגדירו זאת כ"צמיחה אחראית ושמרנית בתיק האשראי תוך התמקדות בסגמנטים האסטרטגיים". בסיכום הרבעון, לדברי הבנק, תיק האשראי העסקי (כולל נדל"ן) גדל בשיעור של 4.2%, התיק המסחרי בשיעור של 0.8% ותיק המשכנתאות גדל בכ־1.2%. בתוך שנה גדל האשראי לציבור נטו ב־8% והסתכם ב־462.8 מיליארד שקל.
נזכיר כי בסוף חודש מרץ הטיל המפקח על הבנקים, דני חחיאשווילי מגבלות על המערכת הבנקאית בהקצאת אשראי לפרויקטי דיור (מבצעי "20/80" ודומיהם) וכן במתן הלוואות בלון לקבלנים. מדובר בהלוואות שבהן הקרן משולמת במלואה בסוף התקופה, שמטרתן להציע סבסוד דירות לרוכשים על ידי הקבלנים, כשבפועל הן מגבירות את הסיכון של הקבלנים עצמם מול הבנק המלווה. בראשית השבוע כינס המפקח חחיאשווילי מסיבת עיתונאים לקראת דוחות הבנקים, ובה הסביר כי נקט בצעדים אלה מתוך חשש שהמבצעים הללו "יוצאים משליטה", וההוראה החדשה של הפיקוח באה מתוך חשש להתגברות הסיכון.
במערכת הבנקאית אמרו בעקבות דברי המפקח כי למרות נתונים שהתפרסמו לאחרונה, עדיין לא מזהים קיפאון בשוק הדיור, ונראה שהציבור ממשיך לקנות דירות. "התרבות בישראל הייתה תמיד שהציבור קונה דירה ורוצה לגור בה. הוא גם חושב שזו השקעה טובה" אמר גורם במערכת. "מבחינת דיפולטים (כשלי פירעון של הלוואה), הנתונים מראים שהמשכנתא היא ההלוואה הראשונה שמשק הבית משלם".
"הפתעה לטובה": הפסדי האשראי הצטמצמו
נתון חשוב אחר נוגע להוצאות הבנק בגין הפסדי אשראי. אלה הצטמצמו דרמטית (ב־75%) ביחס לרבעון המקביל ל־55 מיליון שקל. זאת, בניגוד למגמה שעלתה מדוחות הבנקים המתחרים הפועלים ודיסקונט. הוצאות אלו הסתכמו ברבעון הראשון ב־0.05% מהיתרה הממוצעת של האשראי לציבור, שיעור נמוך ביותר. ברבעון המקביל עמד שיעורן על 0.21%, אשר דומה לשיעור שמוצג כיום (0.2%־0.3%) בקרב הבנקים המתחרים.
בלאומי ציינו כי ההוצאה בגין הפסדי אשראי הייתה כולה קבוצתית וקוזזה בחלקה עם הכנסות מגבייה (ריקברי של חובות).
בכל מקרה הסביבה העסקית, כך מתרשמים גורמים במערכת הבנקאית, למרות המלחמה המתמשכת בעזה ובגזרות נוספות, ממשיכה להפגין עוצמה מרשימה. "הכלכלה הישראלית מפתיעה לטובה", אמר גורם בנקאי. "ברבעון הראשון נרשמה צמיחה של התוצר בקצב של כ־3.4% במונחים שנתיים. בבנקים רואים צמיחה משמעותית בפעילות בכרטיסי אשראי של הציבור, וכן צמיחה בפעילות ההייטק. מדדי איכות האשראי משתפרים והחובות הבעייתיים יורדים. הבנקים אף רשמו הכנסה מגבייה של חובות אבודים (ריקברי)".
באשר למניות הבנקים, אלו הפכו פופולריות ביותר בשנים האחרונות, כשרק מתחילת השנה עלו במעל ל־20%. מניית לאומי עלתה ב־2025 עד כה ב־26% לשווי שוק של כ־81 מיליארד שקל. הבנק השני במונחי שווי שוק הוא בנק הפועלים (74 מיליארד שקל), שבשנה החולפת הוסיפה מנייתו 78%. שתי מניות הבנקים הגדולים היו שיאניות התשואה בענף בבורסה בת"א.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.