הבורסה בת"א | סיקור שוטף

עליות בת"א; קמטק קופצת בכ-6%, נופר אנרג'י יורדת ב-13%

ת"א 35 עולה ב-1.1% • הפסקת האש באיראן דחפה את השקל למעלה, הורידה את מחירי הנפט ואת פרמיית הסיכון המגולמת בתשואות אג"ח ממשלת ישראל • הראל: "ירידה בפרמיית הסיכון תומכת בהפחתת ריבית מוקדמת יותר - כבר בספטמבר" • מניות השבבים הישראליות שזכו להמלצה חיובית מקנטור • וגם: האנליסט שמציין מניות טכנולוגיה מעניינות מחוץ לארה"ב

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock
בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

15:17

מגמה חיובית בת"א. מדד ת"א 35 עולה ב-1% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.3%. בולט לחיוב מדד הביומד שקופץ בכ-2.5%.

יוניון אנרג'י, שבשליטת איש העסקים אהרון פרנקל השלימה הקצאת כ-48.3% מניות מאחזקותיה במאגר הגז תמר פטרוליום לחברת האנרגיה הלאומית של אזרבייג'ן "סוקאר". העסקה שבעקבותיה תחזיק סוקאר בכ-10% מהמאגר, מוערכת בסך 1.25 מיליארד דולר.

העסקה, שנחשפה בגלובס, נחתמה לפני כחצי שנה מול קבוצת יוניון אנרג'י, והושלמה כעת לאחר קבלת אישורי מועצת הנפט ורשות התחרות. במסגרת ההסכם, סוקאר תחזיק בכ-10% מהמאגר, לפי המתווה הבא: כ-7% אמצעות אחזקתה (כ-48.3%) במניות יוניון אנרג'י, וכ-3% נוספים דרך מניות תמר פטרוליום - חברת השקעה ציבורית שבה רכשה סוקאר כ-17.9% מפרנקל, שבטרם המכירה החזיק בכ-24.99% מהאחזקות בחברת ההשקעה. בכך, סוקאר, מצטרפת ליתר השותפות שכוללות את שברון האמריקאית (25%) ומובאדלה האמירותית (11%).

13:49

בשוק החוב המקומי, מדדי התל בונד הקונצרניים נסחרים בעליות קלות. מדד תל גוב שקלי 10 + עולה בכ-0.3%

בשוק החוב הקונצרני, מגדלי הים התיכון רשמו הצלחה בהנפקת אגרות החוב, עם ביקושים גבוהים בסך של כ-830 מיליון שקל שנרשמו בשלב המוסדי, מתוכם גייסו כ-350 מיליון שקל.

13:27

המדדים בת"א חזרו להיסחר במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ות"א 90 יורד ב-0.2%.

זמן לא רב לאחר סיומו של מבצע "עם כלביא", ובבנק ברקליס כבר מעלים את מחירי היעד למניות ארבעת הבנקים הגדולים בארץ שהם מסקרים: לאומי , הפועלים , מזרחי טפחות ודיסקונט . זאת משום שלדברי האנליסטים טאבי רוזנר וכריס ריימר מברקליס, הבנקים בארץ הפכו לפחות מסוכנים. בסקירה שכותרתה "אפסייד עתידי עם פוטנציאל מופחת סיכון", מציינים בברקליס כי לאחר הסכם הפסקת האש עם איראן, הם מעריכים שהסיכונים הגיאופוליטיים ירדו והם רואים אפסייד עתידי פוטנציאלי "לכל רוחב הבנקים" הישראלים. הם מעריכים כי למניות שלהם יש עוד פוטנציאל לעלות בין 14% ל-27%.

13:03

המסחר בת"א עבר לעליות. מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.1%. בולט לחיוב מדד הביומד שעולה ב-2.3%, ומנגד, ת"א קלינטק משיל מערכו 1.2%.

12:16

נופר אנרג'י ממשיכה במגמה השלילית ויורדת כעת בכ-13%, זאת לאחר שנדב טנא ושחר גרשון, המנכ"לים המשותפים של ענקית האנרגיה המתחדשת, שבעל המניות הגדול בה הוא עופר ינאי (28%), הודיעו הבוקר (רביעי) על כוונתם לסיים את תפקידם עד ל-25 בדצמבר השנה. יו"ר החברה ינאי מסר כי החברה תחל בקרוב בהליך למציאת מנכ"ל חדש שיחליף אותם.

בכוונת ינאי להיכנס לנעלי טנא וגרשון, ולהגביר את המעורבות שלו בתקופה האחרונה. ככל הידוע ישנו מועמד להחלפת השניים, והודעה על זהותו אמורה להתפרסם בתקופה הקרובה. על כל פנים המשקיעים, שמכירים את טנא וגרשון מעבודתם האינטנסיבית בניהול החברה בשנים האחרונות, קיבלו את הודעתם ברוח שלילית את ההודעה ושולחים את מניות נופר לירידה של כ-12%, לאחר שעלתה בכ-26% (לאחר הירידה) בשנה החולפת. שווי השוק הנוכחי של החברה עומד על כ-3.5 מיליארד שקל.

10:55

המגמה המעורבת בת"א נמשכת. מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ות"א 90 משיל מערכו 0.6%.

מניית אלוט הדואלית נסחרת בירידות חדות לאחר שחברת הטכנולוגיה הישראלית הודיעה על גיוס בדיסקאונט. החברה מגייסת 40 מיליון דולר בהנפקת מניות במחיר של 8 דולר, לעומת מחיר הנעילה אתמול שהיה 9.61 דולר. אלוט מתכננת להשתמש בכ-31.4 מיליון דולר מהסכום שגייסה כדי להחזיר חוב - אג"ח להמרה שהנפיקה ב-2022 לבעלת המניות בחברה לינרוק לייק (Lynerock Lake). במקביל, לינרוק לייק תמיר חלק נוסף של החוב למניות.

10:23

מגמה מעורבת בת"א. מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ות"א 90 משיל מערכו 0.5%.

נופר אנרג'י יורדת בחדות לאחר שהחברה דיווחה כי נדב טנא ושחר גרשון, המכהנים כמנכ"לים משותפים, הודיעו כי ברצונם לסיים את תפקידם בחברה. עוד נמסר מטעם החברה כי סיום הכהונה צפוי להיכנס לתוקפו ביום 25.12.2025, וכי החברה החלה בהליכי איתור מנכ"ל אשר מינויו צפוי לבוא לאישור בתקופה הקרובה.

10:06

יום המסחר בת"א נפתח בירידות שערים קלות. מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ות"א 90 משיל מערכו 0.3%. בולט לחיוב מדד הביומד שמטפס ב-0.7% ומנגד, ת"א ביטוח משיל מערכו 0.9%.

מניות קמטק , פריורטק , אקרו , נובה ואלביט מערכות נסחרות בעליות.

מנגד, נופר אנרג'י , וואן טכנולוגיות , הבורסה לניע בתא ופתאל החזקות נסחרות בירידות.

08:27

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוקי המניות

הבורסה תיפתח היום בעליות קלות על רקע הפסקת האש עם איראן, שנכנסה לתוקף אתמול. עם זאת, הימשכות המלחמה ברצועת עזה עשויה להכביד על המסחר. הבוקר הותר לפרסום אירוע קשה בח'אן יונס, שבו נהרגו 7 חיילים.

אמש (ג'), יום מסחר ירוק במיוחד נרשם בבורסת ת"א על רקע הכרזת הפסקת האש בין איראן לישראל. מדד ת"א 35 עלה ב-1.3%, ות"א 90 הוסיף לערכו כ-2.3%. את העליות הוביל מדד הביטוח שזינק בכ-5.5%. במקביל, מדד ת"א בנקים 5 עלה ב-2.8%. מנגד, מדד ת"א נפט וגז השיל מערכו 3.6%, על רקע הירידות החדות במחירי הנפט שצללו ב-5%.

ההזדמנויות שמזהה מנהל ההשקעות שהימר על ת"א לפני כולם

בתוך כך, הפסקת האש וירידת מחירי הנפט היוו "חדשות רעות" למניות הביטחוניות ולמניות האנרגיה. את הירידות במניות הביטחוניות הובילו נקסט ויז'ן וארית תעשיות . בין מניות האנרגיה בלטו בירידות מניות נאוויטס ודלק .

על רקע הירידות במניית נקסט ויז'ן, אמש דווח כי לאחר שעלתה ביותר מ-100% בשנה האחרונה, בחרו בכירי החברה למכור מניות בהיקף של יותר מ-146 מיליון שקל לשורה של גופים מוסדיים. במסגרת העסקה שבוצעה מחוץ לבורסה במחיר של 115 שקל למניה, מכר יו"ר החברה, חן גולן, מניות בהיקף כולל של כ-20 מיליון שקל. אליו הצטרפו שני מייסדי החברה (לצידו של גולן) בוריס קיפניס (סמנכ"ל הטכנולוגיות) ומיכאל גרוסמן (מנכ"ל החברה), אשר מכרו מניות תמורת כ-18.6 ו-20 מיליון שקל בהתאמה.

אמש (ג') נמשכו המהלכים של מימושים בחברות הפועלות בענף הבנייה - לאחר זינוק של עשרות אחוזים שרשמו מניות נדל"ן ותשתיות בזמן המלחמה עם איראן. זאת לנוכח הנחת המשקיעים שלאחר המלחמה אותן חברות ייהנו מתנופת ביקושים. בסה"כ עמד היקף מכירת המניות בימים האחרונים על יותר מ-630 מיליון שקל במספר חברות נדל"ן ותשתיות.

החוסן של הבורסה וההזדמנויות: 5 תובנות על המלחמה

עודד צוק, מנהל השקעות במגדל ניהול תיקי השקעות, מתייחס ליום שלאחר המלחמה: "בדרך כלל בסיומה של מלחמה נרשמת צמיחה במשק, הנתמכת בהשקעה גדולה הנדרשת להתבצע בין היתר בתשתיות שונות שנפגעו - מבני מגורים, כבישים, מוסדות שנפגעו. נוסף לכך, ניתן להעריך שהרבה אנשים ירגישו נוח יותר לפעול במשק המקומי בסיום המלחמה, כך שהצריכה הפרטית עשויה לגדול, ההגירה לישראל עשויה להתגבר, דירוג האשראי של ישראל עשוי לעלות והשקעות זרות עשויות להתרחב - מגמות שיתמכו גם הם בצמיחת המשק".

צוק מציין את מניות הבנקים והנפט והגז בתל-אביב ואומר, כי "אלה שני ענפי פעילות המציגים תשואות נאות לאורך שנים בלי קשר למצב הביטחוני, ואני מחזיק בהם כעוגן באפיק המנייתי". נוסף להם, צוק מציין גם את תחום הנדל"ן למגורים שלדבריו נוסף לצורך העשוי לגדול בדירות חדשות ובשיקום דירות לאחר המלחמה, אשר תרם לזינוק במניות הענף בשבוע החולף, גם קצב הגידול בישראל מבטיח לו ביקושים גבוהים יחסית.

הבוקר (ד') באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים במגמה מעורבת. ניקיי עולה ב-0.2%, בורסת שנגחאי מוסיפה לערכה 0.3%, ההנג סנג מוסיף לערכו 0.8% והקוספי יורד ב-0.1%.

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים הבוקר בעליות קלות.

אמש בוול סטריט, הפסקת האש בין איראן לישראל צבעה את המדדים בארה"ב בירוק. בסיום המסחר נאסד"ק קפץ ב-1.4%, S&P 500 הוסיף לערכו 1.1% והדאו ג'ונס עלה ב-1.2%.

אנבידיה ריכזה עניין לאחר שדווח כי מנכ"ל החברה, ג'נסן הואנג, מכר 100,000 מניות של יצרנית השבבים בימי שישי ושני האחרונים. כך עולה מדיווח לרשות ניירות ערך האמריקאית (SEC). שווי מכירת המניות עומד על כמעט 15 מיליון דולר במחיר הפתיחה של יום שלישי. העסקאות כוללות את המכירה הראשונה בתוכניתו של הואנג למכור עד 600,000 מניות של אנבידיה עד סוף 2025. זוהי תוכנית שהוכרזה במרץ, והיא תהיה שווה 873 מיליון דולר במחיר הפתיחה של יום שלישי.

מייסד אנבידיה עדיין מחזיק ביותר מ-800 מיליון מניות אנבידיה. להואנג שווי נקי של כ-126 מיליארד דולר, מה שמדרג אותו במקום ה-12 במדד המיליארדרים של בלומברג. המנכ"ל בן ה-62 מכר גם הוא מניות אנבידיה בשווי של כ-700 מיליון דולר בשנה שעברה, במסגרת מכירת מניות מתוכננת מראש.

גם אלפאבית (גוגל) ריכזה עניין לאחר שדווח כי ענקית הטכנולוגיה עלולה להתמודד עם שינויים בשירותי החיפוש המקוונים שלה בבריטניה לאחר שרגולטורים העלו חששות בנוגע לדומיננטיות של ענקית הטכנולוגיה. רשות התחרות והשווקים של בריטניה הודיעה אמש (ג') כי היא מתייעצת בנוגע להצעה להעניק לגוגל "מעמד של שוק אסטרטגי", ייעוד במסגרת כללי תחרות חדשים לחברות טכנולוגיה המחזיקות בכוח מושרש בשוק מסוים.

על רקע המגמה החיובית בוול סטריט, מניות השבבים נסחרו במגמה חיובית, כאשר מדד SOXX העוקב אחר המניות מהתחום, עלה בכ-4%. בתוך כך אינטל , AMD , מארוול , ARM , וטייוואן סמיקונדקטור נסחרו בעליות.

גם מניות השבבים הישראליות נסחרו במגמה חיובית לאחר שבנק ההשקעות קנטור עדכן את מחירי היעד שלו למניותיהן של חברות קטנות ובינוניות בתעשיית ציוד השבבים, ביניהן נובה וקמטק . נובה מומלצת בהמלצת "תשואת יתר" ומחיר היעד עולה מ-250 דולר ל-300 דולר, פרמיה של 28.2% על המניה. לדברי פריסקו, התזה על נובה נותרת "שורית" והוא מצפה שהיא תהיה "מנצחת ברורה" בשוק בטווח הארוך. המלצתו על קמטק היא "נייטרלי", ומחיר היעד עולה מ-70 דולר ל-80 דולר, פרמיה של 6.9%. בקמטק הוא צופה צמיחה גבוהה משמעותית ב-2026 - להערכתו היא תהיה 10%, בעוד שהקונצנזוס הוא כ-7%.

2. שוקי האג"ח

בשוק החוב, פרמיית הסיכון של ישראל ירדה בעקבות הפסקת האש, ואיגרות החוב עלו לאורך כל עקום התשואה, ובעיקר בטווח הארוך, הרגיש יותר לשינויי ריבית. מדדי התל גוב שקלי ל-5 ול-10 שנים עלו במעל 1%. בשוק האג"ח הקונצרניות נסחרו מדדי התל בונד (20, 40 ו-60) בעליות קטנות יותר, של עד 0.3%.

בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות ירדו קלות אמש (ג') וזאת למרות הצהרותיו של יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, כי אינו ממהר לדחוף להורדת ריבית, לאור השפעת שינוי מדיניות המכסים בארה"ב. הבוקר (ד'), תשואות האג"ח האמריקאיות נסחרות ביציבות כאשר התשואה ל-10 שנים עומדת על 4.29% והתשואה לשנתיים נסחרת סביב 3.79%.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

השקל הוסיף והתחזק ביום ג' בכ-2% מול הדולר ונסחר בסביבות 3.4 שקלים לדולר, מה שאומר זינוק של מעל 5% בחודש האחרון. אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים, התייחס למגמה: "תחזיתנו נותרת בעינה: גם בטווח הבינוני והארוך, אנו מעריכים שהשקל צפוי להמשיך ולהתחזק מול המטבעות המרכזיים".

הבוקר (ד'), השקל נסחר ביציבות מול המטבעות הזרים. שער הדולר-שקל עומד על 3.4 שקלים ושער האירו-שקל נסחר סביב 3.94 שקלים.

בשוק הסחורות, מחירי הנפט המשיכו לצלול אמש ב-5% על רקע הפסקת האש בין איראן וישראל והתפוגגות החשש מפגיעה בהיצע הנפט הגלובלי. עם זאת, הבוקר מחירי הנפט בכ-1.5%. מחירה של חבית מסוג ברנט עמד על 66 דולרים, ומחירה של חבית מסוג WTI נסחר סביב 65 דולרים.

4. מאקרו

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, אופטימי לאחר הפסקת האש. "עם ירידה בפרמיית הסיכון של ישראל נראה השלכות חיוביות בתחום האג"ח והמניות, לצד המשך התחזקות של השקל. בגזרה המאקרו-כלכלית נראה ירידה באינפלציה הצפויה (התחזקות המטבע וירידה במחירי הדלק)". בתוך כך קליין מציין כי "אינפלציה נמוכה וירידה בפרמיית הסיכון של מדינת ישראל תומכות בהפחתת ריבית מוקדמת יותר - ספטמבר נראה סביר - ובהפחתות ריבית נוספות במהלך 2026".

בכל הנוגע לגירעון, להערכת קליין הוא אומנם יעלה אבל עדיין נישאר בתחום הנסבל. "להערכתנו, הגירעון השנה יעמוד על כ-6% מהתוצר - גבוה בכאחוז מהתחזית הקודמת שלנו. גם בשנים הבאות יישאר הגירעון ברמה גבוהה יחסית לתוואי הרצוי, וידרוש מהממשלה התאמות פיסקאליות".

בהמשך היום (ד') צפויים להתפרסם נתוני מכירות הבתים בארה"ב.

5. תחזית

בזמן שהשווקים הבינלאומיים מדביקים את הפער למניות האמריקאיות, טים סימור מחברת Seymour Asset Management, מעריך כי כדאי לבחון גרסה גלובלית של מניות טכנולוגיה מעניינות. בראיון ל-CNBC מציין סימור את הביצועים המרשימים שרשמו השווקים הגלובליים לרבות המניות האירופאיות וסבור כי ישנם מספר דברים מבניים שהופכים לרוח גבית לשווקים הבינלאומיים, כולל הערכות שווי של מניות טכנולוגיה אמריקאיות לעומת מקבילותיהן הגלובליות, זרימת משקיעים זרים שמתחילה להעדיף את השווקים המקומיים על פני ארה"ב.

סימור מציין כי ישנן מניות טכנולוגיה כמו שבע המופלאות שנסחרות בארה"ב, וקלות להשקעה, שלדעתי סוף סוף זוכות לקצת יותר תשומת לב וחלק מזה הוא פונקציה של אותן מגמות נושאיות רחבות היקף סביב בינה מלאכותית ומרכזי נתונים".

בין המניות שסימור מציין אפשר למצוא מניית סאפ שהלערכתו מעניינת להשקעה לאור המהלכים שהיא מקדמת בתחום הבינה מלאכותית, מרכזי נתונים ואבטחה". סאפ מהווה שילוב בין CrowdStrike ו-Salesforce להערכת סימור, שמזכיר שלפני שהחברות הללו הוקמו, SAP הייתה מובילה עולמית." בנוסף סימור מזכיר גם את חברת סימנס בחיוב.