בחודש שעבר משרד התחבורה תכנן לקיים כנס בנושא בטיחות בדרכים בהשתתפות ראשי רשויות, שרים, נשיא המדינה וכן ראש הממשלה. בשיאו של הכנס, אמורים היו השרים להתחייב לפעול בנושא הבטיחות בדרכים. שרת התחבורה, כך נודע לגלובס, התכוונה להכריז על תוכנית לאומית בעלות של 350 מיליון שקל מדי שנה.
● המאבק שתוקע פרויקטים תחבורתיים קריטיים בשווי מיליארדי שקלים
● עוד צעד בדרך להקמת המטרו: הממשלה תבחר את מנהלת הגוף שיברור בסכסוכים
● פרויקט אגרות הגודש מתקדם: חברות התשתית מסתערות על המכרז
ישראל מדממת בכבישים
מאחר שאנחנו נמצאים כבר במחצית השנייה של השנה, התוכנית הייתה אמורה לקבל עשרות מיליוני שקלים עד לסוף השנה כדי שניתן יהיה להניע אותה כבר כעת. ואולם, בעקבות המלחמה עם איראן, הכנס נדחה למועד לא ידוע - ואיתו נדחו גם ההבטחות והכסף.
ככל הנראה הכנס יתקיים רק בשבוע הבטיחות הלאומי בחודש נובמבר. בינתיים, ישראל מדממת בכבישים. מתחילת השנה נהרגו 245 בני אדם בתאונות דרכים, רק אחוז אחד פחות מהתקופה המקבילה אשתקד. השנה שעברה הסתיימה בשיא של 17 שנה במספר ההרוגים ושמונה בני אדם נהרגו רק מתחילת השבוע.
בשונה ממדינות העולם המערבי, לישראל אין תוכנית לאומית מתוקצבת בתוקף, אף שתוכניות שכאלה הביאו להורדה משמעותית במספרי ההרוגים בתאונות במקרים רבים באירופה.
התוכניות שהוצאו לפועל בשני העשורים האחרונים מבוססות על מודל של עיר בטוחה. מטרת התוכניות לצמצם במחצית את מספר ההרוגים בתוך עשור, וחלק מהמדינות אף עמדו ביעדים אלו. הן כוללות טיפול הוליסטי בבטיחות לרבות אכיפה דיגיטלית, שינוי התכנון העירוני והתבססות על תחבורה ציבורית, חינוך והסברה.
מודל מוכח, תקציב מזערי
כאמור, בישראל אין תוכנית לאומית מתוקצבת. האחרונה הייתה בשנת 2005 בעלות של 550 מיליון שקל בשנה, שהיום הם שווי ערך לכ־970 מיליון. התוכנית שעל השולחן כעת צנועה בהרבה וכוללת כאמור 350 מיליון שקלים בלבד. גם יעדיה צנועים יותר וכוללים הורדה של 5% במספר ההרוגים בכל שנה.
לעת עתה הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, האמונה על תכלול המאבק, נאלצת להסתדר עם תקציב של 60 מיליון שקל בשנה, מחציתו מופנה לכוח אדם ולמנהלה ועשרות מליונים מועברים לרשויות מקומיות - כך שתקציב הפעילות נותר מזערי. בכל אופן, כתוצאה מביטול הכנס המתוכנן התוכנית נותרה במגירה והתקציבים לא הועברו.
ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "המאבק בתאונות הדרכים הינו משימה לאומית ראשונה במעלה שמשותפת למשרדי התחבורה, ביטחון לאומי, משפטים, כלכלה, האוצר והרלב"ד. המאבק בתאונות הדרכים איננו תלוי בקיומו של כנס כזה או אחר, אלא יחד עם הפעילות הרבה המתבצעת למיגור תאונות הדרכים, לטיפול במוקדי סיכון, להגברת האכיפה, להחמרת הענישה ולצמצום הבירוקרטיה המשפטית. בימים אלה מגובשת תוכנית במטרה להדק את שיתוף הפעולה בין הגורמים הרלוונטיים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.