מנכ"ל רכבת ישראל, משה (שיקו) זנה, התפטר לפני זמן קצר מתפקידו במסגרת ישיבת דירקטוריון החברה. ההתפטרות מגיעו לאחר עימותים של זנה מול ועד עובדי הרכבת וכן לנוכח מתחים מול משרדי הממשלה ובמיוחד מול משרד האוצר - כל אלה הפכו לעימותים תקשורתיים בתקופה האחרונה. אתמול (ג') ביקר זנה במטה משרד התחבורה, שם דווקא ניסו לשכנע אותו להישאר בתפקיד אך ללא הצלחה.
● "חוסר איזון וזילות": יו"ר הוועדה המייעצת לרפורמה ברשות החברות מתנער מתוכנית אמסלם
● בלעדי | המאבק שתוקע פרויקטים תחבורתיים קריטיים בשווי מיליארדי שקלים
● פרשנות | החזון ל-300 מיליון נוסעים לא יתממש אם רכבת ישראל תמשיך לנהל את עצמה
זנה נכנס לתפקידו מיד לאחר פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", כשדירקטוריון הרכבת לא הסכים להאריך את כהונת המנכ"ל הקודם בעקבות פרוץ המלחמה.
לפי גורמים הבקיאים במהלך, זנה פרש היום (ד') בישיבת הדירקטוריון את הישגיו כפי שהוא רואה אותם, ובהם הפעלה רציפה של החברה למרות מצבי החירום הלאומיים; ביצוע תוכנית להארכת רכבות; מינוי 50 מנהלים בכירים; שינוי מבני בחברה לאחר סגירת חברות-הבת שלה; וכן שיפור ממשקי החברה עם חברות אחרות.
במכתב ההתפטרות שלו, אשר הגיע לידי גלובס, הודה זנה לבכירי משרד התחבורה וכן ליו"ר דירקטוריון רכבת ישראל משה שמעוני. מהתודות נעדרו אנשי רשות החברות הממשלתיות ומשרד האוצר. "אני מסיים את תפקידי בתחושת גאווה מקצועית אישית ולאומית על שניתנה לי הזכות לעמוד בראש אחד הגופים הציבוריים המרכזיים במדינת ישראל", כתב.
קודם לכן זנה כיהן כמנכ"ל נמל אשדוד לאחר שמילא קריירה צבאית, כשבתפקידו האחרון שימש כראש מספן הציוד בחיל הים.
לפי גורמים שנכחו היום בישיבה, בדירקטוריון הרכבת פעלו בימים האחרונים להניא את זנה מהחלטתו, ויו"ר הדירקטוריון שמעוני ציין את מחויבותו של המנכ"ל למצוינות, לערכיות וליחסי אנוש.
עימותים עם הוועד ומתחים מול האוצר
ואולם למרות האווירה החמה והמכובדת, להתפטרותו של זנה קדמו כאמור עימותים מול ועד העובדים של רכבת ישראל, שלא הצליח לפעול יחד עם אף אחד מהמנכ"לים של החברה קודם לכן.
מעבר לכך, גם במשרד האוצר וברשות החברות לא רוו נחת מתפקוד הארגון בחודשים האחרונים. ברכבת מסבירים כי המלחמה כפתה עליהם עיכובים, אולם בממשלה סבורים כי הדבר נעשה גם לנוכח אופן ניהול החברה וחוסר היכולת לפעול מול העובדים.
כך נדחו לשנים ארוכות פרויקטי הדגל של הרכבת, ובהם פרויקט חשמול המסילות שאמור היה להסתיים בסוף השנה שעברה, פרויקט החלפת מערכות האיתות, הקמת מסילה לאורך כביש 431 וכן פרויקטים רבים נוספים.
בנוסף, בממשלה סבורים כי לא נעשתה עבודה מספקת לקידום תוכנית החומש החדשה של הרכבת שתוקצבה כבר בשנת 2022, וכי מרבית הפרויקטים שלגביהם נרשמים עיכובים כעת שייכים לתוכנית החומש שקדמה לה.
בין לבין גם דווח על עימות בין זנה לבין סמנכ"ל הכספים הקודם של הרכבת, על רקע ציון נכשל שקיבלה החברה במדד הנוגע למוסר תשלומים לקבלנים.
מנגד, במשרד התחבורה דווקא היו מעדיפים לראות את זנה ממשיך בתפקידו, וזאת בין היתר לאור מערכת הבחירות המתקרבת וחוסר היכולת למנות מנכ"ל במהלכה והמורכבות בתהליך הזה עד לבחירות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.