החמצת פייסבוק והמכירה רגע לפני הזינוק: הפספוסים של מנהלי ההשקעות

שבעה מנכ"לים ומנהלי השקעות בכירים שמנהלים מיליארדי שקלים, חושפים את הרגע שבו הזהירות גברה על ההזדמנות - או ההתלהבות על שיקול הדעת ● להיות אמיצים, לא להתעלם מנכסים רק כי קשה לנתח אותם, ובעיקר - לא להיתקע בעבר: הלקחים שלמדו מי שמכירים את השוק הכי טוב, ובכל זאת טעו

נתנאל אריאל 07:50

החרטות של מנהלי ההשקעות / צילום: Shutterstock

החרטות של מנהלי ההשקעות / צילום: Shutterstock

07:50

שוק ההון מלא ברגעים שבהם צריך להחליט: לפעול או להמתין, להעז או להיזהר. לעיתים, דווקא כשכל הנתונים פרוסים על השולחן, משהו עוצר אותנו. לא מדובר בטעויות טכניות או בחוסר ידע; אלה יכולים להיות פחד, זהירות יתר, התלהבות גדולה מדי או פשוט תחושת אי־ודאות. אבל לא רק משקיעים מתחילים טועים, אלא גם מנהלי השקעות מקצועיים. מי שמכיר את השוק לעומק יודע: לא כל הזדמנות נראית ככזו בזמן אמת, ולא כל החלטה מתקבלת ברגע הנכון.

לקראת יום הכיפורים, זמן של חשבון נפש אישי ומקצועי, ביקשנו ממנהלי השקעות בכירים לשתף אותנו ברגעים שדווקא לא הצליחו להם. לא כדי להכות על חטא, אלא כדי להבין מה אפשר ללמוד מאותה החמצה, ואיך היא יכולה להפוך עבורכם לכלי עבודה חשוב לעתיד. כל אחד מהם מספר על ההחלטה שלא התקבלה בזמן, על ההזדמנות שחלפה - ועל התובנה שנשארה. בסופו של דבר, גם ההחלטה שלא התקבלה בזמן היא חלק מהמקצוע - ולעיתים, גם חלק מהצמיחה האישית.

למרות ההפסד לא מכרתי מניות, אולי כי אני פגועת אגו 

אביבית מנה קליל, מנכ"לית משותפת באופנהיימר

אביבית מנה קליל / צילום: רמי זרנגר

 אביבית מנה קליל / צילום: רמי זרנגר

שנים העסיקה אותי המחשבה איך לא נולדה חברה ש"משבשת" את עולם תיווך הבתים והדירות בארה"ב. עמלת התיווך שם גבוהה מאוד (כ־6%) ונגבית מהצד המוכר, ואז, לרוב, הברוקר המוכר חולק את העמלה עם המתווך של צד הקונה. בשנת 2011 הונפקה החברה המשבשת הראשונה Zillow, שהציעה פלטפורמת חיפוש דירות אלקטרונית והשוואת מחירים. ב־2017 הונפקה Redfin, שהציעה חיסכון בעמלות, נגישות אונליין וכלי ניתוח שוק. אחריהן הצטרפה (דרך ספאק) OpenDoor. החברה הציעה וגם מציעה היום קניית נכסים ישירות מהמוכרים במחיר קרוב לשוק, ואז מכירתם מחדש.

ואני עוקבת מהצד ומתלהבת - הנה נולדות החברות שמצליחות לנפץ את המודל. ואז בשיא בועת ההנפקות של שנת 2021 הונפקה חברת Compass. חברה שמנסה להיות ה־UBER של שוק הנדל"ן, המשלבת פלטפורמה טכנולוגית עם מתווכים עצמאיים. ואני, כאנליסטית שחיכתה לשיבוש הזה שנים, נמשכתי בהתלהבות יתר. רכשתי מניות מיד אחרי ההנפקה במחיר 21 דולר, בלי בדיקות מעמיקות. היום, אחרי שהמניה הספיקה לזנק במאות אחוזים מהשפל, היא עדיין נסחרת סביב 8 דולר בלבד. עדיין לא מכרתי. כי אני מאמינה גדולה בחברה, ואולי גם כי אני פגועת אגו.

הלקח: אסור להתלהבות לנהל החלטות

גם כשנדמה לך שאת מכירה את השוק ויודעת לזהות את המהפכה, אסור לתת להתלהבות לנהל את ההחלטה. סבלנות, בדיקה מעמיקה וריסון יחסכו הרבה אכזבות.

לא הסתערנו בזמן על הבורסה בת"א בתקופת הקורונה

ירון פרידמן, מנהל יחידת המחקר, בנק הפועלים

ירון פרידמן, מנהל יחידת המחקר בבנק הפועלים / צילום: ענבל מרמרי

 ירון פרידמן, מנהל יחידת המחקר בבנק הפועלים / צילום: ענבל מרמרי

תחילת 2020. מה שהתחיל כשמועה על וירוס מסתורי בסין כבר הפך למגפה גלובלית, והווירוס איים להתפרץ בישראל. הבורסה, כמו תמיד, זיהתה את המשבר, ומאמצע פברואר ועד אמצע מרץ איבדו המדדים המרכזיים כמעט שליש מערכם. כשהחלו להצטבר המקרים של חולי הקורונה בארץ וכשהוכרז הסגר הראשון, אפילו הופעלו מנתקי זרם בבורסה המקומית (הפסקת מסחר קצובה בעת ירידה חדה במדדים).

כבעל ניסיון של 20 שנה בשוק ההון, התגובה הראשונה שלי הייתה "לא לעשות כלום", ולא למהר להמליץ על מכירת מניות גורפת, אבל התחושה הייתה כבדה ולכן גם לא המלצנו "קדימה הסתער" על הבורסה. לא יכולנו לנחש שתוך שבוע בלבד מתחילת הסגר הראשון הבורסה המקומית תמהר לשנות כיוון, ולצאת לאחד ממרוצי התיקון החיוביים המרשימים שנראו כאן. מירידות של כ־35% עם הופעה ראשונה של סימני המגפה בישראל, מדד ת"א 125 החל במסע עליות של כ־30% בתוך חודש וחצי. אמנם לקח לשוק זמן למחוק את הירידות במלואן (רק בינואר 2021 חזרו לרמות טרם המשבר), אולם המסע החיובי של הבורסה נמשך גם לתוך השנה העוקבת, ואת 2021 חתמה הבורסה ברמות שיא במדדים, הגבוהות בכ־30% מהרמות ערב המגפה.

הלקח: להיות אמיץ כשהשאר מפחדים

וורן באפט נוהג לומר שכשכולם מפחדים - צריך להיות אמיץ. הוא צודק. כשכל העולם עמד מלכת, תרתי משמע, רמת הפאניקה הייתה גדולה. דווקא אז זה היה הזמן הנכון להקשיב לשכל הישר ולא לפחדים, ולהסתער על שוק המניות. כמנהלי השקעות אבל גם מנהלי סיכונים, קשה להקשיב לכלל הזה. אבל למדנו שגם במצבי קיצון כמו מגפה עולמית, מי שמוכן לסבול את התנודתיות והסיכון, יכול לצאת מהמשבר עם לא מעט אחוזי תשואה בתיק ההשקעות. את הכלל הזה יישמנו במשברים הבאים, כמו ב־7 באוקטובר ובעיקר עם פרוץ המערכה מול איראן ביוני האחרון, כשבחרנו לשמור על קור רוח ולא לחשוש מהנעשה בבורסה.

שוכנעתי שההשקעה מסוכנת מדי והחמצתי רווח גדול

מורן סיטון, מנכ"ל חברת התכנון הפיננסי ארבע עונות מקבוצת אי.בי.אי

מורן סיטון, מנכ''ל חברת התכנון הפיננסי ארבע עונות / צילום: יח''צ

 מורן סיטון, מנכ''ל חברת התכנון הפיננסי ארבע עונות / צילום: יח''צ

בימי המשבר הפיננסי הגלובלי ב־2008, בנקים ומוסדות פיננסיים קרסו בזה אחר זה. מצאתי את עצמי, בן 33 בלבד, משווק השקעות צעיר באי.בי.אי - מול הזדמנות יוצאת דופן. אג"ח צמוד של בנק מזרחי טפחות נסחרה אז בתשואה חריגה של 8%-7%, בזמן שניתן היה לקחת הלוואה שקלית בריבית של 3%-2% בלבד. הפער היה ברור, הארביטראז' זעק. אלא שכאשר ביקשתי להשקיע, היועץ בבנק - באופן אירוני, יועץ ממזרחי טפחות - הזהיר שמדובר בצעד מסוכן.

למרות זאת לקחתי הלוואה, אלא שהעזתי להשקיע באותה אג"ח רק מחצית מהסכום שתכננתי. אמנם הרווחתי לא מעט על ההשקעה אך לא בסכום ההשקעה המקורי שתכננתי, כך שזו הייתה החמצה לצד הצלחה.

הלקח: ניצול הזדמנויות דורש תעוזה

זו החלטה שמלווה אותי עד היום כתזכורת וכלקח לכך שהזדמנויות גדולות נולדות דווקא מתוך עיוותי שוק ומצבי קיצון, ושכדי להרוויח מהן באמת לא מספיק רק לזהות אותן - צריך גם את התעוזה והנחישות לנצל אותן בתבונה.

נמנענו מלהמליץ לרכוש זהב בגלל היעדר נתוני ביקוש, והוא סגר שנה נהדרת

שמואל בן אריה, מנהל השקעות ראשי שוק מקומי, פיוניר ניהול הון

שמואל בן אריה / צילום: שרון גולדברג

 שמואל בן אריה / צילום: שרון גולדברג

הזהב, שנהנה בדרך כלל מתדמית סולידית ונתפס בעיני המשקיעים כ"חוף מבטחים" בזמנים של חוסר יציבות בשוקי ההון, עלה בשנה האחרונה בקרוב ל־50%. כאנשי מקצוע בשוק, אנחנו רגילים לנתח נתונים המתייחסים לביקוש, היצע ולדוחות רווחים. ביחס לזהב, לא קיימים נתוני ביקוש ברורים בענף התכשיטנות, או בתחום הנדל"ן היוקרתי. גם רמות ההיצע הגלובלי אינן ידועות במדויק. בהיעדר נתונים אלה האנליסטים נמנעו השנה מלהמליץ ללקוחות על החזקה בזהב.

השיח סביב השמירה על ערך הכסף מתמקד לרוב באינפלציה (50% בעשור האחרון), אך ערך הכסף נשחק הרבה יותר. הסיבה היא לא רק עליית מחירים ישירה, אלא גם הוספת "הוצאות חדשות" שהפכו עם הזמן להכרחיות בחיינו. אז ניתן לשמור על ערך הכסף באמצעות מניות של חברות יצרניות ש"דוחפות" את רמת החיים כלפי מעלה, למשל מיקרוסופט או גוגל, או בהשקעה במדדים רחבים כמו ה־S&P 500, או בהשקעה בנדל"ן.

אלא שבדיעבד הסתבר, כי דווקא הזהב היה השנה אחד הכלים היעילים ביותר לשמירה על ערך הכסף. שרשרת זהב שנרכשה ב־1990 שמרה על ערכה גם ב־2000 וגם ב־2025.

הלקח: לא להתעלם מנכסים "קשים" לניתוח

גם אם יש נכס שאני לא יודע איך לנתח אותו, או לא יכול לסווג אותו כנייר ערך, גם אם אני לא יודע לנתח היצע וביקוש - אם אני מבין שזה מה שיכול לשמור על כח הקנייה אסור להתעלם ממנו ואני צריך לחשוב האם וכיצד להיחשף אליהם.

התמקדנו במחיר המניה במקום בשיפור העסקי, ופספסנו את העלייה באלביט

גיא אלמוג, מנהל ייעוץ ההשקעות, בנק ירושלים

גיא אלמוג / צילום: רמי זרנגר

 גיא אלמוג / צילום: רמי זרנגר

כדי להצליח בהשקעות צריך לרוב סבלנות יתרה. פעמים רבות דווקא לאחר ניתוח מעמיק נראה שהמניה, סקטור או מדד חייבים לעלות - בעוד השוק חושב אחרת בטווח הקצר. דוגמה כזאת היא אלביט מערכות, מניה שדשדשה מפתיחת המלחמה בין רוסיה לאוקראינה בשנים האחרונות, המשיכה לדשדש בפרוץ חרבות ברזל - עד לפריצה משמעותית בספטמבר 2024.

אלביט היא חברה מעולה שלרוב מתומחרת בתמחור גבוה, בנוסף שנראה שמכירות של גופים זרים שכנראה נבעו ממניעים שאינם כלכליים הכבידו מאוד על מחיר המניה.

בעוד שהפעילות העסקית המשיכה להשתפר, נסגרו חוזים נוספים וצבר ההזמנות המשיך לגדול - לצד שיפור ברווחיות התפעולית. למרות כל אלו, מחיר המניה לא זז. בשוק החלו לצוץ שאלות. למה המחיר לא זז? מה אנחנו מפספסים? מדובר בחברה ותיקה ומוערכת, עם ניסיון אדיר, גידול משמעותי בביקושים ומוצרים מעולים שכבר מוכחים את עצמם בשדה הקרב.

ההתמקדות שלנו הייתה לנסות להבין מה הספקולציה במקום להתמקד בעיקר - הפעילות העסקית של החברה - ולהבין שהעלייה הגדולה כבר מעבר לאופק. כאמור, בספטמבר 2024 החלה מניית אלביט לזנק, ומחיר יותר מהוכפל בשנה שחלפה מאז.

הלקח: להתמקד בעיקר

במבט לאחור על מקרה אלביט היינו צריכים להסתכל על הפעילות העסקית, על הגידול בהזמנות ולא לנסות לנחש מדוע המחיר לא עולה. בהשקעות אי אפשר להצליח כל הזמן וחשוב להבין שלאף אחד אין כדור בדולח, אך יש חשיבות גדולה לנתח הצלחות ובעיקר כישלונות. להיות חכם בדיעבד זה קל, אבל חשוב לנתח את חוסר ההצלחה ולנסות להשתפר. 

נבהלנו מאי הוודאות בשוק הקריפטו ומכרנו בהפסד - ורגע אחרי זה התחיל הזינוק

כנרת פרזון, מנכ"לית חברת הפינטק פיורד AI

כנרת פרזון / צילום: יוליה קושנר

 כנרת פרזון / צילום: יוליה קושנר

ההחמצה התרחשה סביב ההשקעה בתעודת הסל BLOK, המתמחה בחברות מתחום הבלוקצ'יין. נכנסנו אליה במרץ 2022, ממש אחרי שהשוק ספג מכה קשה בעקבות נפילת FTX והתרסקות של מטבעות נוספים. באותה תקופה הסנטימנט בשוק היה בעייתי, האופק לא היה ברור, והחלטנו לצמצם חשיפה לתחום. זה ניהול סיכונים טבעי ומושכל שמתקבל בכל ועדת השקעות מקצועית.

יצאנו מהתעודה בנובמבר 2022, לאחר שמימשנו הפסד שהסתכם בכ־20% עד 30% על הנייר. אלא שמאותו רגע, BLOK פתחה בעליות חדות שפשוט לא היה ניתן לחזות, בניגוד לכל הדעות וההערכות: בתוך שנה זינקה ביותר מ־100% ומאז ועד היום נסקה ביותר מ־320%.

הלקח: לא לזלזל בטרנדים מתפתחים

זה היה הפספוס הגדול שלנו. אחת הבעיות המרכזיות בניהול השקעות היא לדעת מתי לצאת ולממש הפסד מבלי לפספס את התנועה חזרה למעלה. במקרה הזה, בעיקר בגלל האופק הלא ברור של התחום, בחרנו לממש הפסד, אך בדיעבד זו הייתה החמצה כואבת.

מהחוויה הזו למדתי שיעור חשוב ברמה מקצועית: אסור לזלזל בטרנדים מתפתחים גם כשהם נראים מסוכנים או לא ברורים. כמנהלי השקעות אנחנו נדרשים לאזן בין ניהול סיכונים קפדני לבין שמירה על גמישות מחשבתית ופתיחות לחדשנות. פעמים רבות דווקא בתחומים החדשים והלא ודאיים נולדות ההזדמנויות הגדולות, ולכן חיוני לא לפחד להיחשף אליהם בצורה מחושבת.

חשבתי שפייסבוק היא "פלופ" ולא קניתי מניות בהנפקה

 יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק

יובל אייזנברג, מנכ''ל בית ההשקעות אם אס רוק / צילום: רמי זרנגר

 יובל אייזנברג, מנכ''ל בית ההשקעות אם אס רוק / צילום: רמי זרנגר

לפני כ־15 שנה, כשהעולם ציפה להנפקה ההיסטורית של פייסבוק, הייתי בטוח שמדובר ב"פלופ". חשבתי שזו חברה חמודה, רשת חברתית נחמדה, אבל לא משהו טכנולוגי אמיתי עם עתיד. כשהמניה ירדה בימים הראשונים אחרי ההנפקה, התחושה שלי התחזקה. זו הייתה הגישה של עוד הרבה מנהלי השקעות בשוק ההון.

אבל המציאות טפחה על פני - פייסבוק הפכה לאחת החברות הגדולות והמשפיעות בעולם. זו הייתה נקודת עיוורון מקצועית, אבל אני לא מתייחס לכך כפספוס, אלא כאירוע מעצב שסייע לי לקבל הרבה החלטות טובות בהמשך.

הלקח: פספוס נקודתי אינו טעות אסטרטגית

התובנה שלי היא שמותר לטעות. החוכמה היא לא להיתקע בתחושת החמצה, אלא להבין שטעויות הן חלק מהדרך. גם אם פספסת את העליות הראשונות, זה לא סוף העולם. אפשר להיכנס מחדש וליהנות מההמשך.

הגישה הנכונה היא לא להלקות את עצמך על מה שלא עשית, אלא לבחון כל החלטה בעיניים נקיות: האם היא נכונה, האם צריך לשנות כיוון, והאם ניתן לנצל את ההזדמנות בהמשך. המקרה של פייסבוק הפך מבחינתי, עם השנים, ל"שכר לימוד". פספוס נקודתי אינו טעות אסטרטגית. השוק תמיד מציע הזדמנויות חדשות - והכישלון האמיתי הוא להיתקע בעבר.

צרו איתנו קשר *5988