הבורסה בת"א | סיקור שוטף

עליות קלות בנעילת הבורסה; מניית הפניקס קפצה בכ-7%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.2% • היום יתפרסם מדד המחירים לצרכן בישראל, צפוי לעלות ב-0.1% וב-2.9% בחישוב שנתי • זריקת עידוד להייטק הישראלי: גוגל במגעים לרכישת וויז ב-23 מיליארד דולר • ההתנקשות בטראמפ הקפיצה את שער הביטקוין • מיטב: "היסטורית, בתחילת מחזורי הורדת ריבית בארה"ב, מדד S&P 500 עדיף על פני מדדי המניות הקטנות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock
הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

17:30

יום המסחר בתל אביב ננעל בעליות קלות. מדד ת"א 35 עלה ב-0.2% ות"א 90 הוסיף לערכו 0.3%. בלט לחיוב מדד ת"א ביטוח שקפץ בכ-1.5%.

מחזור המסחר הסתכם בכ-2.1 מיליארד שקלים.

בלטו לחיוב מניות הפניקס , אקויטל , פריורטק , פרשקובסקי  ואייאיאס .

מנגד, איסתא , מיטרוניקס , שיכון ובינוי  ואנרג'יקס  ננעלו בירידות.

17:03

לקראת סיום יום המסחר, המדדים המרכזיים נסחרים לפי שעה במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ות"א 90 עולה ב-0.4%. 

בשוק המקומי ממתינים למדד המחירים לצרכן לחודש יוני שצפוי להתפרסם היום בשעה 18:30. מרבית הכלכלנים מעריכים כי קצב האינפלציה השנתי יעלה מ-2.8% ל-2.9%.

15:25

המסחר בבורסה המקומית מתנהל עתה במגמה מעורבת -  מדד ת"א 35 יורד בכ-0.1% בעוד מדד ת"א 90 עולה ב-0.1%. מדד הבנקים ללא שינוי, מדד הביומד עולה ב-1%. 

בשוק החוב נרשמו היום ביקושים. תשואת איגרת החוב הממשלתית ל-10 שנים ירדה ב-3 נקודות בסיס ל-4.72% ותשואת האיגרת הממשלתית לשנתיים ל-4.457%. במיטב מציינים שאחת המגמות החזקות ביותר בשנה האחרונה היא גידול בהשקעות באג"ח הממשלתיות בהן השקיעו המוסדיים מעל 30 מיליארד, בנוסף מציינים שם שלאחרונה מתגברות גם המכירות בתעודות סל על מדדי אג"ח בישראל.

12:29

המסחר בבורסה המקומית מתנהל עתה במגמה מעורבת -  מדד ת"א 35 יורד בכ-0.1% בעוד מדד ת"א 90 עולה ב-0.6%. 

נקסט ויז'ן  מזנקת הבוקר ללא הודעה מיוחדת מצידה, אך יתכן שהסיבה היא זכייתה של קואנטום סיסטם בשני חוזים מול הצבא האוסטרלי, לאספקת מודעות מצבית משופרת והגנה על הכוחות. החברה, המספקת פתרונות מודיעין אווירי, הודיעה על זכיה בחוזה בגובה 90 מיליון דולר אוסטרלי למערכות הכטב"מים של החברה וכן חוזה לתמיכה, הדרכה תחזוקה הסנדה ולוגיסטיקה שירותית.

קואנטום משתמשת במצלמות של נקסט ויז'ן והחברה האוסטרלית היא אחת הלקוחות המרכזיים של נקסט ויז'ן.

11:26

מדד הבנקים שעבר לירידה של כ-0.2% מעביר עתה את מדד ת"א 35 לירידות של 0.1% בעוד מדד ת"א 90 עולה ב-0.6%. 

מניות שבולטות בירידה הן נאייקס , אורמת  ושופרסל . עולות ורידיס , דניה סיבוס  ואקויטל 

10:27

לעת עתה נשמרת האופטימיות שנרשמה בפתיחת המסחר - מדד ת"א 35 עולה ב-0.3% ומדד ת"א 90 ב-0.2%, מדד  הבנקים מוסיף 0.3%. 

בולטות בעלייה מניות חברה לישראל , נובה  ודלק רכב 

10:11

דיסקונט השקעות  אישרה הבוקר כי הרוכש הפוטנציאלי של אלרון ונצ'נרס  היא קבוצת אריאלי. ההודעה הזאת באה כמה ימים אחרי תום תקופת הבלעדיות שניתנה לרוכש פוטנציאלי עימו התקשרה החברה במזכר הבנות לא מחייב למכירת מלוא אחזקותיה (כ- 59.14%) באלרון ונצ'רס. בשלב זה אין כל וודאות האם המגעים יבשילו לכדי חתימת הסכם מחייב בין החברה לבין אריאלי.

דסק"ש חתמה בתחילת מאי על מזכר הבנות לא מחייב למכירת השליטה באלרון לחברת הון סיכון זרה, ששמה לא נמסר. 

אריאלי קפיטל נוסדה על-ידי אריק בנטוב ואוון רנוב והינה חברת השקעות אמריקאית, עם משרדים גם בלונדון ובתל אביב. מדובר בקרן הממוקדת בהשקעות אימפקט, ומפעילה מספר מרכזי חדשנות ותוכניות האצה בשותפות עם ממשלות, מוסדות פיננסיים, תאגידים וקרנות. 

10:05

המסחר בבורסה המקומית נפתח הבוקר במגמה חיובית - המדדים ת"א 35 ות"א 90 עולים בכ-0.2%. מדד נפט וגז עולה בכ-0.5%. 

ביולייט הודיעה הבוקר על מכירת פעילות ליפיקייר (חברה בת) לחברת ההפצה כמיפל. כמיפל שצפויה לשווק את מוצר טיפות העיניים מבוססות ננו-אמולסיה של ליפקייר הינה חברת שווק והפצה בתחום הפארם.

08:18

במסחר במטבע חוץ מתחזק כעת השקל מול הדולר והאירו בכ-0.8%, 3.61 שקלים לדולר ו-3.93 שקלים לאירו. 

08:00 

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

1. שוק המניות

בין הספקות לגבי מותו של מוחמד דף ומצב המגעים להפסקת אש, עסקת הרכישה המסתמנת של גוגל את וויז הישראלית ומדד המחירים לצרכן שיפורסם הערב, הבורסה צפויה להיפתח במגמה מעורבת עם נטיה לעליות. 

אתמול ננעל יום המסחר בתל אביב במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 עלה ב-0.1% ושבר את שיא כל הזמנים. במקביל, מדד ת"א 90 השיל מערכו 0.1%. בקרב המדדים הענפיים, בלט לחיוב מדד ת"א בנייה שעלה ב-0.8%. 

בשורה טובה לבנקים - בנק ישראל הודיע אתמול שהוא מתיר לגופים המוסדיים להגדיל את החזקותיהם במניות הבנקים עד 7.5%, במקום 5% עד כה. צעד זה עשוי להגדיל את הסחירות במניות הבנקים. אתמול המשקיעים עדיין לא התרשמו ומדד הבנקים ירד ב-0.7%. 

ניתוח | בזמן מלחמה: בורסת ת"א חזרה לרמת שיא של כל הזמנים. איך זה קרה? 

שיכון ובינוי , חברת התשתיות של נתי סיידוף, החליטה למכור את הפעילות במדינת ניגריה בתמורה ל-100 מיליון דולר. שיכון ובינוי תוציא את פעילותה מהמדינה האפריקאית והיא צפויה לרשום בדוחותיה לשנת 2024 הפסד בטווח של 220-290 מיליון שקל.

או פי סי אנרגיה  נפלה בכ-5% בעקבות הודעת החברה על כוונתה לצאת לגיוס הון של כ-750 מיליון שקל, מה שידלל את המשקיעים הקיימים.

מניבים ריט  רכשה מקרן ריאליטי 25% נוספים מ"מגדל ארמון" בחיפה, בתמורה לכ-54.5 מיליון שקל. מדובר בעסקת המשך לעסקה שנחתמה בינואר האחרון, במסגרתה רכשה מניבים 50% מהנכס בתמורה כוללת של כ-109 מיליון שקל, לפי שווי של כ-218 מיליון שקל.

באסיה נפתח הבוקר שבוע המסחר בירידות שערים - מדד הנג סנג יורד 1.4%, מדד שנחאי נסחר ללא שינוי ומדד קוספי יורד ב-0.1%. הסיבה לירידות השערים היא נתוני התוצר המאכזבים מסין, הכלכלה השניה בגודלה בעולם צמחה בקצב של 4.7% בלבד, לעומת צפי ל-5.1%. ביפן הבורסה סגורה היום לרגל חג מקומי. 

החוזים העתידיים בוול סטריט נסחרים הבוקר בעליות של כ-0.5% במדדים המובילים. שיחת היום בפתיחת שבוע המסחר בוול סטריט תהיה כנראה ניסיון ההתנקשות בנשיא לשעבר טראמפ והשפעתו על שוק המניות. 

הסיכויים לניצחון של טראמפ גוברים. איך זה ישפיע על השווקים? 

בשישי האחרון המדדים המובילים בוול סטריט נסחרו בעליות, אך בשני ימי המסחר האחרונים של השבוע המגמה הייתה מעורבת: מדד נאסד"ק נחלש ב-1.3% במצטבר, מדד S&P 500 ירד ב-0.3% ואילו מדד דאו ג'ונס עלה ב-0.7% וננעל מעל רמה של 40 אלף נקודות.

נזכיר שיום קודם לכן (חמישי) ירד בארה"ב מדד המחירים לצרכן ושם במידה רבה את החותמת על הורדת ריבית בספטמבר או אפילו בחודש הבא. באופן די מפתיע, לאחר פרסום המדד איבד מדד נאסד"ק כ-1.5% ודווקא מדד המניות הקטנות, ראסל 2000 זינק בכ-5%.

אתמול בערב פורסם שגוגל נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת Wiz הישראלית שייסד אסף רפפורט בתמורה לכ-23 מיליארד דולר, כך על פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל. אם העסקה תצא לדרך היא תהיה הרכישה הגדולה ביותר אי פעם של גוגל והגדולה ביותר של חברה ישראלית לאחר מכירת מובילאיי לאינטל ב-2017. 

ארבעת האנשים מאחורי החברה הישראלית שעתידה להימכר בסכום הגבוה אי-פעם 

חצי שנה לאחר שפיטרה 16% מעובדיה, נראה שחברת סולאראדג' בדרך לעוד סבב פיטורים משמעותי שעשוי להגיע למאות עובדים. המהלך מוסבר בניסיון להתאים את מבנה העלויות לתנאי השוק שהשתנו ולחזור לצמיחה רווחית.

מניית צ'ק פוינט  עלתה ביום שישי ב-1% ומתחילת החודש הוסיפה לערכה 4.1%. המניה נסחרת כיום בשיא כל הזמנים, מעל 171 דולר ובשווי שוק של 19.4 מיליארד דולר. צ'ק פוינט הודיעה ביום חמישי על הרחבת התוכנית שלה לרכישה עצמית של מניות (Buy Back) ב-2 מיליארד דולר.

עונת הדוחות לרבעון השני של השנה נפתחה באופן רשמי ביום שישי האחרון: בנק ווולס פארגו עקף את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות, גם סיטיגרופ  ההכנסות והרווחים עלו על התחזיות המוקדמות, כך גם לגבי ג'י.פי מורגן צ'ייס 

הכוכב של מניית אנבידיה דועך. הדוח שקובע - מה צפוי לה בהמשך?

בין החברות שיפרסמו דוחות בשבוע הקרוב - הבנקים גולדמן זאקס, בנק אוף אמריקה ומורגן סטנלי, חברת ההשקעות בלקרוק, חברות השבבים ASML ו-TSMC, נטפליקס, אמריקן אקספרס וחברת התרופות נוברטיס.

2. שוקי האג"ח

בשוק האג"ח המקומי, מדדי התל בונד הקונצרניים נסחרו אתמול סביב רמות הבסיס. התשואה על אג"ח ממשלתי ל-10 שנים עלתה קלות ל-4.74%.

בלידר שוקי הון ציינו בסקירתם השבועית כי "שוק האג"ח בישראל ימשיך להגיב להתקדמות לקראת הסכם הפסקת אש. ייסוף חד בשקל מחזיר את האטרקטיביות באפיקים השקליים, כולל הארוכים".

בשוק החוב האמריקאי, בשבוע החולף תשואות האג"ח הממשלתיות ירדו לכל אורך העקום, לאחר שהאינפלציה בחודש יוני עשתה צעד נוסף לעבר היעד ועמדה על 3% בקצב שנתי. בעקבות נתוני האינפלציה שהפתיעו לחיוב, ההסתברות להפחתת ריבית בספטמבר עלתה, ובמצטבר עד סוף השנה השווקים מתמחרים הפחתת ריבית של כ-81 נקודות בסיס (כ-2.5 הפחתות).

3. שוקי הסחורות והמטבעות 

השקל נסחר ביום שישי ברמה של 3.61 שקלים לדולר בהשוואה לרמה של 3.69 שקלים ערב ה-7 לאוקטובר. קודם לפרסום הרפורמה המשפטית, בינואר 2023, היה השקל ברמה של 3.53 שקלים. הדיווחים על התקדמות בעסקת החטופים הובילו להתחזקות השקל בכ-2% מול הדולר במהלך השבוע החולף, כעת שער הדולר הוא 3.61 שקלים, הרמה הנמוכה ביותר מאז מרץ.

כלכלני לידר שוקי הון ציינו ש"גופים מוסדיים ישראלים רכשו 4.5 מיליארד דולר במאי (לאחר מכירות נטו של 6.8 מיליארד בינואר-אפריל), והגדילו את שיעור החשיפה למט"ח ל-22.5% במאי מ-21.7% באפריל ו-19.2% לפני שנה. עלייה זו בביקוש למט"ח הושפעה ככל הנראה מפסימיות לגבי המצב הגיאופוליטי והאפשרות של הסלמה בצפון", העריכו בלידר. הסכם הפסקת אש, אם יושג, עתיד להביא להיפוך במגמה זו.

בעוד שלא בטוח כיצד יגיב שוק המניות לניסיון ההתנקשות בחייו של דונלד טראמפ, הספקולנטים כבר פועלים בנכס אחד שעשוי להרוויח מבחירה של טראמפ - הביטקוין. טראמפ התבטא בעבר בעד השימוש במטבעות דיגיטליים תוך הבטחה כי הוא ידאג שהנכסים הדיגיטליים יישארו מוגנים, והוא אף הוזמן לנאום בכנס הביטקוין השנתי שצפוי להיערך בסוף החודש בנאשוויל. הביטקוין מטפס הבוקר ב-5.5% ונסחר בכ-62,500 דולר למטבע אחד. 

4. מאקרו

מדד המחירים לצרכן של חודש יוני צפוי להתפרסם היום (ב'), ולהציג את נתון האינפלציה העדכני לחודש שעבר. הנתונים שהתפרסמו בחודש שעבר, הראו כי קצב האינפלציה השנתי במאי עמד על 2.8% - בתוך היעד שהגדיר בנק ישראל - 1%-3%. האם גם החודש האינפלציה תישאר ביעד?

 יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מעריך כי המדד צפוי לעלות ב-0.1% בחודש יוני, ולהתייצב על קצב שנתי של 2.9%.  כץ צופה כי קצב האינפלציה השנתי ירד, בין היתר בגלל ירידה עונתית במחירי הפירות והירקות, ההלבשה, כמו גם הפחתה משמעותית במחירי הדלק. לפי כץ, הנעלם הגדול הוא בעיקר מחיר השכירות.

מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים, סבור שהאינפלציה תישאר ברמתה או תרד מעט לקצב שנתי של 2.7%, זאת כיוון ש "מחירי הדלק ירדו בחדות בחודש יוני וייסוף השקל במהלך החודש צפוי להשפיע על מחירי הטיסות לחו"ל". הפער בין הערכות הכלכלנים מוסבר בכך ששפריר מעריך שרכיב הטיסות לחו"ל ירד במדד הקרוב, לעומת כץ שכאמור צופה שהוא יעלה. 

אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים צופה שמדד המחירים לצרכן יעלה ב-0.1%, בניגוד לעונתיות שלילית של כ-0.2% בחודש יוני, "מה שיוביל את האינפלציה השנתית להאיץ מ-2.8% ל-2.9%".

בינתיים, הוצאות האשראי בישראל לחודש יוני הסתכמו בכ-41.97 מיליארד שקלים, עליה של כ-5.3% מהתקופה המקבילה אשתקד, אך ירידה משיא הוצאות האשראי שנרשם בחודש מאי. הישראלים הגדילו הוצאות אצל הקמעונאיות, כאשר הוצאות ברשתות המזון, תחנות הדלק, קמעונאיות האלקטרוניקה, בתי המרקחת, רשתות האופנה והמסעדות עלו. מנגד, נרשמה ירידה חדה בהוצאות על מלונות וחדרי אירוח, וכן הוצאות על סוכנויות נסיעות, אך גידול משמעותי של כ-65% בהוצאות תעופה.

אלכס זבז'ינסקי הכלכלן הראשי של מיטב תוהה בסקירתו השבועית על איכות הקשר בין בנק ישראל למשרד האוצר - "די מוזר לראות את שני הגופים האחראים על כלכלת ישראל עם תחזיות כל כך שונות", הוא כתב, "לכאורה, קיים פער לא גדול בין התחזית לצמיחה ב-2024 של בנק ישראל שעומדת על 1.5% לבין התחזית ל-1.9% של משרד האוצר. אולם, מבט על התחזית למרכיבי התמ"ג משקף שתי כלכלות שונות".

"בנק ישראל צופה צמיחה הרבה יותר נמוכה בצריכה הפרטית של 2% לעומת תחזית של 3.3% למשרד האוצר. בנק ישראל צופה ירידה בהשקעות בנכסים קבועים של 9% לעומת ירידה של 4.6% אצל האוצר. התחזית לירידה ביצוא של בנק ישראל עומדת על 1.5% לעומת עלייה של 2.9% בתחזית של משרד האוצר. מנגד, בנק ישראל צופה גידול הרבה יותר חד בצריכה הציבורית של 8% לעומת גידול של 4.7% שצופה משרד האוצר, שאגב משפיע על הצריכה הציבורית". 

"בנק ישראל צופה אינפלציה ב-2024 של 3% לעומת 3.3% בתחזית של משרד האוצר. ל-2025 הפער בין התחזיות עוד יותר גדול, אבל הפוך. בנק ישראל צופה אינפלציה של 2.8% לעומת 2.2% בתחזית של משרד האוצר. לא רק גודל הפער בתחזיות ל-2025 אלא גם ההסבר שניתן די משונה. בנק ישראל טוען שכ- 0.8% מהתחזית לאינפלציה שלו ל-2025 נובע מהמיסים העקיפים. במשרד האוצר אמורים לדעת על זה יותר".

"יתכן ששני הגופים לא מדברים אחד עם השני או שבנק ישראל מציג תמונה מחמירה במיוחד כדי ללחוץ על הממשלה לבצע קיצוצים בתקציב".

בעולם נתוני מאקרו השבוע כוללים את הצמיחה בתמ"ג בסין לרבעון השני של השנה, נתונים על הייצור התעשייתי, המכירות הקמעונאיות ושיעור האבטלה שם. בגוש האירו יתפרסם המאזן המסחרי ובארה"ב יפורסמו נתוני מכירות קמעונאיות, נתונים על שוק התעסוקה וכן נתוני יבוא ויצוא לחודש יוני. מדדי המחירים לצרכן יתפרסמו בקנדה, בריטניה ובגוש האירו. ביום חמישי, יודיע הבנק המרכזי של גוש האירו על החלטת הריבית.

5. תחזית

איפה כדאי להיות בשוק המניות האמריקאי לקראת הורדות הריבית? לפי זבז'ינסק'י ממיטב ניסיון העבר מלמד כי בתחילת מחזורי הורדת הריבית בארה"ב, מדד S&P500 היה עדיף על פני מדדי המניות הקטנות יותר. ברמה הסקטוריאלית בלטו לטובה סקטור הטכנולוגיה, שירותי הבריאות והתעשייה.

"לקראת הורדת ריבית הפד בדקנו ביצועי המניות בחתכים שונים בתקופות של בין חודשיים לפני הורדת הריבית הראשונה ועד חצי שנה אחריה ב-6 מחזורי הורדות ריבית בארה"ב שהיו מתחילת שנות ה-90. מצאנו שבדרך כלל, תקופה זו הייתה חיובית למניות. מרבית הזמן המדדים עלו, אך לא תמיד. ב-2007 כל המדדים ירדו. בשנת 2000 S&P500 ובמיוחד נאסד"ק ירדו, אך המניות הקטנות עלו. ב-1998 קרה ההפוך". 

במיטב הישוו את התשואה הממוצעת בכל אחד ממחזורי ירידת ריבית לעומת סטיית התקן של התשואה. "מדד נאסד"ק השיג את התשואה הגבוהה ביותר, אך עם סטיית תקן גדולה מאוד. S&P500 היה עדיף על פני המדדים הקטנים יותר עם תשואה גבוהה משמעותית מהם, אך לא במחיר של סטיית תקן גבוהה". 

"ברמה הסקטוריאלית, בתוך במדד S&P500, סקטור הטכנולוגיה השיג אומנם עודף תשואה משמעותי על פני המדד הכללי S&P500, אך זאת בסטיות תקן גבוהות מאוד. סקטור שירותי הבריאות ותעשייה הציגו תוצאות לא רחוקות מהטכנולוגיה, אך בסטיית תקן הרבה יותר נמוכה. את הביצועים החלשים ביותר הציגו מניות הפיננסיים (בנקים וביטוח), החומרים, האנרגיה והתשתיות".