לו"ז חדש ושאפתני לפתיחת הרכבות הקלות בגוש דן: הקו הירוק יפוצל, וחלקו הדרומי מראשון לציון עד דרום תל אביב ייפתח יחד עם הקו הסגול בשנת 2028.
● בלעדי | מסמך רשמי חושף: אין תקציב להארכת הקו האדום לראשון לציון
● בלעדי | התקלה ברכבת הקלה שיצרה בור של 60 מיליון שקל והאיום ממשרד התחבורה
● תשלום בכניסה לגוש דן: המכרז ההיסטורי יוצא לדרך. כך זה יעבוד
בערב יום ראשון התכנסה ועדת ההיגוי של הרכבת הקלה בגוש דן בהשתתפות נציגי משרד התחבורה והאוצר וחברת נת"ע. באותה ישיבה הציגה נת"ע בראשות המנכ"ל החדש איתמר בן מאיר את השפעות המלחמה על הפרויקטים בגוש דן, והציגה לוחות זמנים חדשים לפתיחת הפרויקטים.
כזכור, הקו האדום בגוש דן החל לפעול בשנת 2023 לאחר שנים של עיכובים, והוא נוסע מפתח תקווה דרך בני ברק, רמת גן ותל אביב ומסתיים בבת ים. אל הקו האדום יצטרפו שני קווים נוספים שנמצאים כעת בעבודות - הקו הסגול מבקעת אונו לתל אביב - קו שכולו מעל הקרקע, והקו הירוק שייסע בכיוון דרום-צפון מראשון לציון וחולון דרך דרום תל אביב ובמנהרה מתחת לרחוב אבן גבירול ועד להרצליה.

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא
במקור, הקווים כולם אמורים היו להיות מוכנים לפי תוכניות העבודה של נת"ע עד לשנה הנוכחית, אלא שבמרוצת השנים חלו עיכובים רבים בעבודות על כל הרשת. מאוחר יותר נקבע כי הקו הסגול ייפתח בשנת 2027, והקו הירוק בשנת 2028 אבל אז חלה התפתחות שאיש לא צפה.
המלחמה טרפה את הקלפים
ביצוע שני הקווים ביחד פורסם באותו מכרז, אבל שרת התחבורה מירי רגב בקדנציה הראשונה שלה לא אפשרה לפנות מבנים בכפר שלם, ונטען כי הדבר נעשה מסיבות פוליטיות ולנוכח הקשרים העבותים של חלק מהתושבים לליכוד, באופן שהוביל את משרד האוצר להורות לחברת נת"ע לא לפתוח את מעטפות המכרז עד לפינוי כפר שלם, כדי להימנע ממצב שבו צריך להעביר על פי המכרז את השטח לזכיין מבלי שהוא פנוי, באופן שהיה משית על המדינה חובת פיצויים כלפיו. בסופו של דבר מעטפות המכרז נפתחו בדחייה של שנה ,שגררה גם דחייה של שנה בפרויקטים.
את הקו הסגול מקימה שפיר הנדסה יחד עם חברות הרכבות הספרדית כאף, ואת הקו הירוק מקימות החברות אלקטרה, דן ואלסטום. העיכובים בפתיחת המעטפות גם אפשרו לנת"ע לצמצם פערים בעבודות לפינוי השטח לפני מסירתו לקבלן. בהתאמה, גם מועד פתיחת הקווים נדחה ללוחות הזמנים הדומים לאלו שנת"ע מקדמת גם היום. הקרקע נמסרת כשהיא מפונה מתשתיות בשלב המכונה "אינפרא 1" ונמסרת לקבלן במקטעים.
פרוץ המלחמה טרף את הקלפים. הברזל כבר לא מגיע מסין ומטורקיה בקלות כבעבר, הפועלים הזרים נשלחו מכאן, הממשלה מסרבת להעסיק עובדים פלסטינים שהחזיקו כ-80% מהעובדים בענף התשתיות, ועובדים רבים גויסוי למאות ימי מילואים בתחומי ההנדסה. אלו הצטרפו לעיכובים שצברה נת"ע במשך שנים בחפירת מנהרות הקו הירוק ובפינוי תשתיות במקטעי הקו הסגול. בשיאה של המלחמה נדמה היה שהקווים נדחים אל שנת 2030, ויש הסבורים כי אלו עדיין לוחות הזמנים הריאליים.
בנת"ע מתחייבים: תקציב הפרויקטים לא יגדל בעקבות הלו"ז החדש
לפני מספר חודשים מונה לנת"ע מנכ"ל חדש, איתמר בן מאיר, שלפני כן שימש גם כמנכ"ל חברת נתיבי איילון. פעמים רבות כשנכנס מנכ"ל חדש לחברת תשתית, מיד כל הפרויקטים נדחים. כך הוא יכל לקנות לעצמו זמן ולהאשים את קודמיו, ובוודאי כשמדובר בתקופת מלחמה לזכות בלגיטימציה ציבורית למהלך כזה ועל רקע העובדה שחברות התשתית מנסות לטשטש לוחות זמנים ולא לנקוב בהם.
אלא שבן מאיר בחר אחרת. לוחות הזמנים שהוא מציב שאפתניים מאוד ודומים ללוחות הזמנים שהתעצבו בשנים האחרונות. כך, הקו הסגול יצטרף לקו האדום באמצע שנת 2028 כולל הארכה של שלוש תחנות אל גבעת שמואל. בסוף אותה שנה נת"ע מתחייבת לפתוח את חלקו הדרומי של הקו הירוק מראשון לציון וחולון ועד לרחוב לוינסקי בתל אביב, חלקו השני של הקו שבו מבוצעות פעולות חפירה והנדסה מורכבות יותר מדרום תל אביב ודרך המנהרה הנחפרת מתחת לאבן גבירול, ועד להרצליה, ייפתח באמצע שנת 2030 במה שמגלם כשנתיים איחור, ובהתאם (פחות או יותר) לשיח בשוק לנוכח השפעות המלחמה.
בד-בבד בחברה מתחייבים שתקציב הפרויקטים לא יגדל בעקבות לוחות הזמנים החדשים ויישאר דומה לבעבר, בעלות שנאמדת בכ-30 מיליארד שקל לשני הקווים יחד.
ואולם בעוד שהקו הסגול נבנה על קרקע יציבה, ומרבית מקטעיו כבר הועברו לזכיין - בקו הירוק המצב אחרת. העבודות על שלב אינפרא 1 עוד נמשכות, והמקטעים לא נמסרו כולם. גם בסגירה הפיננסית של הזכיין חלו עיכובים של כחצי שנה, עד שבסופו של דבר הושג מימון מבנקים לפרויקט, באופן שעיכב את תחילת העבודות. גורמים בממשלה לא מרוצים מהתקדמות הזכיין בו, ויש חשש לעמידה בלוחות הזמנים השאפתניים של החברה.
גורמים בשוק גם יכולים להיזכר בתקופה שבה מנכ"ל נת"ע הקודם חיים גליק דבק בעמדתו שהקו האדום ייפתח בנובמבר 2022, תאריך שאיש לא חשב שהוא ריאלי, והעיכובים רק הצטברו, ובסופו של דבר הקו נפתח באוגוסט 2023. סביר להניח כי הדוגמה הזו גם הועלתה אתמול בזמן ישיבת וועדת ההיגוי שבה הוצגו לוחות הזמנים החדשים, ובוודאי נשאלת השאלה האם הנהלת נת"ע הנוכחית תצליח לעמוד ביעדים השאפתניים שקבעה לעצמה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.