הבורסה בת"א | סיקור שוטף

נעילה מעורבת בת"א; אופקו הלת' עלתה בכ-4%, קמטק ירדה ב-4%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.5% • השקל נחלש מול המטבעות הזרים בסוף השבוע האחרון • בבורסה בתל אביב מחכים בדריכות לדוחות הבנקים הגדולים לאומי והפועלים בשבוע הקרוב • בוול סטריט התדמית המושלמת של אנבידיה נסדקה לראשונה זה שנים • הביטקוין מסכם חודש אדום במיוחד • וגם: בהפניקס מעריכים כי שוק המניות המקומי אטרקטיבי על פני שאר השווקים הגלובליים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

15:55

יום המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 ירד ב-0.5%, ות"א 90 הוסיף לערכו 0.1%. בלט לשלילה מדד הבנייה שירד ב-1.2%. ת"א ביומד בלט לחיוב ועלה ב-1.3%.

מחזור המסחר הסתכם בכ-788 מיליון שקלים.

בלטו לחיוב מניות אופקו הלת' , אל על , פוקס , נקסט ויז'ן  ומנורה מבטחים .

מנגד, קמטק , תדיראן גרופ , נייס , אקרו  ופריורטק  ננעלו בירידות.

14:44

הירידות בתל אביב מתמתנות מעט לאחר שדווח במצרים על הצעה חדשה לעסקת ביניים בין ישראל לחמאס שעשויה להביא להתקרבות בין הצדדים, על רקע המשבר סביב שלב ב' בהסכם שחרור החטופים.

מדד ת"א 35 יורד ב-0.7%, ות"א 90 משיל מערכו כ-0.5%. גם הירידות במדד הבנייה התמתנו וכעת הוא יורד בכ-0.9%. 

14:07

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות, מתייחס בשיחה עם גלובס למגמה השלילית שנרשמת בשוק המניות המקומי: "ירידות השערים היום בבורסה לניירות ערך אינן חדות, אך חשוב לציין כי הן נרשמות בהמשך לירידות שאפיינו את השוק בימים האחרונים. ניתן לייחס זאת לשחיקה בסנטימנט בשוק, נוכח הקשיים המדווחים סביב המשך הליך שחרור החטופים, וכן לסנטימנט השלילי בשוקי ארה"ב, שמשפיע על השוק בין השאר דרך ירידה של המניות הדואליות. החששות מעבר לים מהשפעת מלחמת הסחר המתפתחת ימשיכו להעיב על השווקים שם ויותירו את רישומם גם על השוק המקומי.

"חשוב לציין כי הירידות היום הן רוחביות וכל המדדים העיקריים , ת"א-35, ת"א-90 ות"א-125 וכן מניות הבנקים יורדים בשיעור דומה של כ-0.8%. גם מניות הנפט והגז יורדות בשיעור דומה, אך כאן מדובר בתיקון לעליות שערים חזקות בתקופה האחרונה. חלק מהחולשה היום מיוחסת שוב למניות הבנייה, שממשיכות את הירידות הגבוהות, יחסית, מחודש פברואר".

13:44

הירידות בתל אביב ממשיכות על רקע המשבר סביב שלב ב' בהסכם שחרור החטופים ולצד הירידות החדות במניות הדואליות. מדד ת"א 35 יורד ב-0.9% ות"א 90 נסחר בשיעור דומה. 

חברת טראלייט  דיווחה היום כי חתמה באמצעות שותפות הבת בי-לייט (50%) על הסכם למכירת חשמל לחברת בזק-ג'ן, בסכום מצטבר של כ-750-850 מיליון שקל. מטעם החברה נמסר כי במסגרת ההסכם, בי-לייט תעמיד לרשות בזק-ג'ן את מלוא קיבולת האגירה של שמונה מתקני האגירה שבי-לייט פועלת להקים עם קיבולת אגירה של כ-330 מגה-וואט שעה, וכן חשמל ממתקני אגירה נוספים של בי-לייט שיצורפו להסכם. שבעה ממתקני האגירה ממוקמים בצפון הארץ ואחד באזור ירושלים.

11:56

חברת הפינטק נאייקס  מרכזת עניין לאחר הודיעה היום על רכישת החברה הברזילאית UPPay, ספקית של פתרונות תשלום דיגיטליים וטלמטריה למכונות קפה אוטומטיות בשירות עצמי. מטעם החברה נמסר כי היקף הרכישה, המשקף שווי חברה של 32.75 מיליון ריאל ברזילאי (כ-5.57 מיליון דולר), ישולם במזומן מתוך קופת החברה ויכלול רכיב Earnout של עד 2.75 מיליון ריאל ברזילאי (כ-חצי מיליון דולר ). 

11:11

הירידות בתל אביב מתחזקות. מדד ת"א 35 יורד ב-1% ות"א 90 משיל מערכו 0.8% מערכו. בקרב המדדים הענפיים, בולט לשלילה מדד ת"א בנקים 5 שיורד בכ-1% ומנגד, ת"א ביומד עולה ב-1.1%.

מנגד, בשוק החוב המקומי נרשמת מגמה חיובית כאשר תשואות האג"ח הממשלתיות יורדות. התשואה ל-10 שנים יורדת ב-5 נקודות בסיס ונסחרת סביב 4.26%. התשואה לשנתיים יורדת ב-7 נקודות בסיס ועומדת על 4.13%.

10:24

ירידות קלות בתל אביב. מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 משיל מערכו 0.1%. 

נופר אנרג'י  מרכזת עניין לאחר שדיווחה הבוקר כי חתמה על הסכם מימון פרויקטלי מול בנק אירופאי בהיקף של כ-86.5 מיליון אירו. ההסכם נחתם עבור פרויקט Stendal , מתקן אגירה בגרמניה בקיבולת של כ-209 מגה-ואט שעה בבעלות מלאה של החברה, אשר נמצא בתהליכי הקמה מתקדמים וצפוי להתחבר לרשת החשמל בתחילת 2026.

עוד נמסר מטעם החברה כי בהתאם להסכם יועמדו לחברת הפרויקט מסגרות מימון לטווח ארוך בסכום כולל של כ-71 מיליון אירו, וכן מסגרת ערבויות בסך של כ-16 מיליון אירו, לתקופת מימון של 7 שנים ממועד ההפעלה המסחרית. תנאי הריבית הינם Euribor 6 חודשים בתוספת מרווח בשיעור של בין 2% ל-2.1% במהלך תקופת ההפעלה.

10:05

יום המסחר בתל אביב נפתח במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 יורד ב-0.6% ות"א 90 נסחר סביב רמות הבסיס.

בולטות לחיוב מניות אופקו הלת' , בית שמש , עמרם , אלביט מערכות  וג'י סיטי .

מנגד, קמטק , נייס , פריון נטוורק , ופריורטק  נסחרות בירידות.

08:35

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוקי המניות 

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת. ביום חמישי האחרון, המסחר בבורסה המקומית ננעל במגמה מעורבת: מדד ת"א 35 ירד בכ-0.1%, ומדד ת"א 90 עלה בכ-0.2%. בלט לחיוב מדד ת"א רשתות שיווק, שטיפס בכ-1.6%.

אחד ההבדלים הדרמטיים בין וול סטריט לתל אביב מסתתר במניות האלה 

בסיכום חודש פברואר, מדד ת"א 35 עלה בכ-0.5%, מדד ת"א 125 עלה בכ-1.3%. בקרב המדדים הענפיים, בלטו לחיוב בחודש החולף מדד ת"א-נפט וגז שעלה בכ-13.7%, מדד ת"א ביטוח ושירותים פיננסיים שהוסיף לערכו כ-6.8% ומדד ת"א בנקים-5 שעלה בכ-4.8%.

החודש שהחוסכים במסלול ה-S&P 500 היו רוצים לשכוח: מה עשו קופות הגמל בפברואר? 

עוד עולה מנתוני הבורסה כי הציבור הישראלי הגדיל את החשיפה שלו למניות בת"א וביצע רכישות נטו בסך כ-1.9 מיליארד שקל, לעומת כ-1.8 מיליארד שקל בלבד בחודש הקודם. משקיעי חוץ רכשו מניות בהיקף של כ-0.5 מיליארד שקל בפברואר, סכום דומה לרכישות בחודש לפני.

בשבוע הקרוב יתפרסמו מספר דוחות כספיים בולטים בבורסה בתל אביב, בראשם דוחות הבנקים הפועלים  ולאומי . לפי תחזית של לירן לובלין, מנהל מחלקת המחקר באי.בי.אי, חמשת הבנקים הגדולים בישראל צפויים להציג רווח נקי מצרפי של 30 מיליארד שקל ב-2024 - שיא כל הזמנים וצמיחה של כ-10%. עם זאת, תוצאות הרבעון הרביעי כנראה יהיו פחות טובות מרבעונים קודמים, שיושפע מתרומה שלילית של המדד ומהוצאה חד-פעמית של בנק הפועלים בסך 600 מיליון שקל לתוכנית פרישה מרצון.

גם הבורסה לניירות ערך  תדווח, וכך גם החברות הדואליות נאייקס , לייבפרסון , קמהדע  וארבה רובוטיקס , ורשת הקמעונאות גולף .

בוול סטריט, בסיומו של יום מסחר הפכפך ותנודתי ביום שישי האחרון, המדדים המרכזיים ננעלו בירוק בוהק. מדד הדאו ג'ונס ננעל בעליות של 1.4%. S&P 500 והנאסד"ק הוסיפו 1.6%. על רקע המגמה, המשקיעים טולטלו לאחר פגישתם הקשה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא אוקראינה ולודימיר זלינסקי, בסופה סולק זלינסקי מהבית הלבן. 

כזו ביקורת לא שמענו הרבה זמן על המשקיע האגדי וורן באפט 

בסיכום חודש פברואר, הנאסד"ק בלט בירידות. במהלך החודש החולף נפל ב-4%, רק בשבוע האחרון ירד ב-3.5%. זה החודש הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז אפריל 2024. מדד ה-S&P 500 ירד ב-1% בשבוע האחרון, ובכ-1.4% בכל פברואר. לעומתם, הדאו הציג ביצועים טובים יותר, עם עלייה של 1% במהלך השבוע, אבל במהלך החודש כולו הציג ירידה של 1.6%.

אנבידיה  סגרה ירידה של כ-9% בחמשת ימי המסחר האחרונים זאת לאחר דוחותיה הכספיים שפרסמה ביום רביעי האחרון. למעשה, לראשונה מזה זמן רב נראה שהתדמית של אנבידיה מתחילה להיסדק. ובכל זאת, שני בנקי השקעות שהגיבו לדוחות הותירו את ההמלצות ומחירי היעד לאנבידיה ללא שינוי: באופנהיימר ההמלצה היא "תשואת יתר" במחיר 175 דולר - פרמיה של 33%, וגם בקנטור ההמלצה היא "תשואת יתר", במחיר יעד של 200 דולר - פרמיה של 52%.

בקנטור ציינו כי "למרות חששות מההאצה ב-Blackwell (השבב המתקדם ל-AI), אנבידיה בהחלט סיפקה את הסחורה עם תחזית גבוה ב-1.1 מיליארד דולר מהקונצנזוס לרבעון שמסתיים באפריל".

בהקשר זה, באופנהיימר העריכו שהדוחות הבאים יסמנו את התחתית ברווחיות הגולמית, וצופים שיפור עד ל-75% בסוף השנה. "אנבידיה נשארת במיצוב הטוב ביותר ב-AI", ציינו באופנהיימר. אוראל לוי, שותף בקרן הגידור ANEK Capital, מוסיף כי "ההכנסות ברבעון היו מעל הצפי, אבל יחסית צפוי לאור מה שאנבידיה הרגילה אותנו ברבעונים האחרונים, צמיחה של 89% ל-39.3 מיליארד דולר". הוא ציין שבשיחת הוועידה אמר ג'נסן הואנג המנכ"ל שהביקוש ל-AI רק בתחילתו, גם אם זה עוד לא בא לידי ביטוי בהוצאות של חברות הענן.

בוול סטריט שיא עונת הדוחות כבר מאחורינו, אך בשבוע הקרוב יפורסמו מספר דוחות כספיים בהן חברת אבטחת הסייבר קראודסטרייק שפורסמה בגלל תקלת הענק בה שכונתה "התקלה הגדולה בעולם", Zscaler ו-Okta, רשתות הקמעונאות טרגט וקוסטקו וכן חברות השבבים מארוול וברודקום.

2. שוקי האג"ח

בשוק החוב המקומי, בשבוע האחרון התשואה ל-10 שנים עלתה בכ-2 נ"ב לרמה של 4.32%.

בסיכום החודשי של הבורסה נכתב כי איגרות החוב הצמודות והלא צמודות עלו בחודש פברואר בשיעור ממוצע של כ-0.8%, כאשר האג"ח הצמודות והשקליות לטווח ארוך בלטו בעליות חזקות - מדד תל גוב שקלי לעשר שנים ומעלה עלה ב-1.5% ומדד תל גוב צמודות ל-15 שנים ומעלה עלה ב-1.3%.

בשוק החוב האמריקאי, התשואה ל-10 שנים ירדה בכ-18 נ"ב לרמה של 4.24% בשבוע החולף. החוזים העתידיים מתמחרים כעת סבירות של 70% להורדת ריבית ביוני. השוק צופה לפי שעה שתי הורדות ריבית ב-2025.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

ביום שישי האחרון, הדולר התחזק ב-0.62% אל מול השקל ועמד על 3.599 שקלים. גם האירו התחזק מול השקל ונסחר סביב 3.73 שקלים.

מתחילת שנת 2025, הדולר נחלש ב-2.8% ביחס לשקל, והאירו נחלש בשיעור מתון יותר, של 2.3%. נזכיר, שבשנת 2024 הדולר התחזק ב-0.6% והאירו נחלש ב-5.4% ביחס לשקל.

זה היה שבוע גרוע במיוחד עבור משקיעי הביטקוין. אחרי שנה פנומנלית ב-2024, 2025 פחות מאירה פנים לקהילת הקריפטו. המטבע המוביל צנח ב-9% מתחילת השנה וב-14% מתחילת החודש. בין היתר בשל חשש של המשקיעים שטראמפ לא ימלא את הבטחותיו עבור הקהילה המבוזרת. הבוקר (א'), מחיר הביטקוין עומד על כ-86 אלף דולר.

סילביה יבלונסקי מנכ"לית ומנהלת השקעות ראשית בחברת ההשקעות האמריקאית Defiance התייחסה למגמה: "הביטקוין ממשיך לאבד גובה. ברמה הטכנית, ישנן כמה רמות קריטיות. 82,000 היא רמה טכנית חשובה ששבירה מתחתיה עשויה להאיץ את הירידות. 80,000, הממוקמת בקרבת הממוצע הנע ל-200 יום, עשויה לספק תמיכה. אף שיש הטוענים כי הביטקוין מתפקד לעיתים כנכס מקלט בטוח, כדוגמת הזהב, לפי שעה המטבע הדיגיטלי מתנהג כנכס סיכון, הנע בקורלציה עם יתר נכסי הסיכון כמו מניות, והוא גם מפגין תנודתיות גבוהה המאפיינת נכסים מסוכנים.

"גם הפריצה לבורסת הקריפטו ByBit והגניבה של ביטקוין בשווי של 1.2 מיליארד דולר פגעה בסנטימנט כלפי המטבע הדיגיטלי, והאיצה את הירידות. אירועים מעין אלה פוגעים באמון המשקיעים. האירוע המשמעותי השבוע יהיה דו"ח התעסוקה, מאחר והוא יספק תמונת מצב לשוק התעסוקה בתקופה מאוד רגישה שבה הנתונים הכלכליים מתחילים להעיד על חולשה במשק האמריקאי".

4. מאקרו

בארה"ב, מדד מחירי ההוצאה הצרכנית (PCE), שפורסם בשישי, הצביע על התמתנות באינפלציה, כאשר המדד הראשי ומדד הליבה מציגים רמה שנתית של 2.5% ו-2.6% בהתאמה.

בשבוע הקרוב, הפרסום המרכזי בארה"ב יהיה דוח התעסוקה ביום שישי. ויולטה טודורובה אנליסטית מחקר בחברת Leverage Shares מעריכה כי: "הדוח צפוי להצביע על תוספת של 170 אלף משרות חדשות בפברואר, לעומת 143 אלף משרות בינואר. הקיצוצים במגזר הפדרלי אינם צפויים עדיין להתבטא בדו"ח, מאחר שהמפוטרים במרביתם עדיין נמצאים בתקופת הפיצויים. שיעור האבטלה צפוי להישאר ברמה של 4%. עם זאת, ניתן לזהות עלייה במספר דורשי העבודה השבועיים, והדבר עשוי להעיד על סדקים בשוק התעסוקה".

עוד ציינה כי השבוע גם צפוי הנשיא לחדש את מכסי המגן על קנדה ומקסיקו, וכן להוסיף מכסים על סין. מכסי המגן הללו מעלים חששות כלכליים וגאו-פוליטיים. "בסופו של דבר, ההתייקרויות הנובעות ממכסי המגן מתגלגלות אל הצרכן והדבר עשוי ללבות את האינפלציה וגם לגרום לשיבושים בשרשרת האספקה", הסבירה.

עוד יתפרסמו בארה"ב מדדי מנהלי הרכש של ISM בתעשייה ובשירותים. בנוסף, במהלך השבוע צפויים לנאום מספר בכירי פד, כולל נאום של יו"ר הפד, ג'רום פאוול, ביום שישי.

בשאר העולם יפורסמו בין היתר מדד המחירים לצרכן בגוש האירו לחודש פברואר ושיעור האבטלה לחודש ינואר. כמו כן תתפרסם החלטת הריבית של הבנק המרכזי של אירופה.

בישראל, נתוני מאקרו שיפורסמו בשבוע הקרוב כוללים את השכר הממוצע לשכיר בדצמבר ואת הרכישות בכרטיסי אשראי בנובמבר 2024 עד ינואר 2025. 

5. תחזית

מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס מעריך כי שוק המניות המקומי אטרקטיבי יחסית לשווקים הגלובליים, כאשר בפברואר המשיך להפגין ביצועים עודפים בהשוואה לשאר הסביבה הגלובלית: "זאת על רקע רמת התמחור הנוחה, צפי להקלה בתנאים הפיננסיים בהמשך השנה, והמשך התאוששות הפעילות הכלכלית", הסביר בסקירתו.

שטרית מרחיב ומסביר כי: "ברמת הפעילות הכלכלית, המדד המשולב של בנק ישראל עלה בחודש ינואר ב-0.6%, ושיקף את השיפור בפעילות מאז הפסקת האש בצפון. כמו כן, לאחר פרסום נתון הצמיחה לרבעון האחרון של 2024, בבנק ישראל עדכנו כלפי מעלה את נתוני שלושת החודשים הקודמים. לאחר שנתוני התוצר הצביעו על התכווצות של כ-0.7% בתוצר בהשוואה לערב המלחמה, המדד המשולב בינואר משקף התכווצות של כ-0.3% בהשוואה לערב המלחמה. בהנחה ולא נראה התדרדרות כזאת או אחרת ברמת הפעילות הכלכלית בפברואר -מרץ, המדד המשולב מאותת על המשך צמיחה ברבעון הראשון של השנה, בקצב של כ-5% במונחים שנתיים.

"בגזרת הריבית, בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי בפעם התשיעית ברציפות, ברמה של 4.50%. בבנק הדגישו לחיוב את השיפור בסביבת המאקרו, הכולל ירידה בפרמיית הסיכון, התחזקות השקל, שיפור נוסף בפעילות הכלכלית ואת זה שהאינפלציה
צפויה להיכנס לתוך היעד במחצית השנייה של השנה. עם זאת, בתקופה שבה בנקים מרכזיים מקבלים החלטות בהתאם לנתונים, וחברי הוועדה ניצבים מול מדד מחירים שמצביע על אינפלציה שנתית של 3.8%, אין עדיין מרחב להתחיל לאותת על מועד
להפחתות ריבית. במילים אחרות, כשזה מגיע לתזמון, בבנק ישראל נוקטים בגישה זהירה ויבחרו להמתין ולבחון את מדדי המחירים".

"בחודשים הקרובים, הצפויים להישאר יחסית גבוהים ברמה החודשית, לפני שיפתחו דיון ברור יותר על אפשרות להפחתת ריבית. מבחינת תמחור השווקים, המשקיעים מגלמים שתי הפחתות ריבית עד סוף השנה, כשהראשונה צפויה לצאת לדרך עם תחילת
המחצית השנייה של השנה".