צוחק מי שצוחק אחרון? בעדכון המדדים הקרוב בבורסה בת"א שיתקיים בחודש מאי, חברת הביטוח מנורה מבטחים תיכנס כמעט בוודאות למדד המוביל, ת"א 35, לנוכח היותה החברה בעלת השווי ה־20 בבורסה כיום. זאת אחרי ש"הפסידה" בעדכון הקודם שהתרחש באוקטובר האחרון לחברת הבנייה י.ח דמרי .
● מכה לאנרג'יאן? מכירת שדות גז במיליארד דולר בסכנה; המניה נפלה בת"א
● אחרי שנת השיא: מנכ"לית אל על מכרה מניות ב-8 מיליון שקל
בסיבוב הקודם הצליחה חברת הנדל"ן למגורים הגדולה בבורסה בת"א, שנושאת את שמו של בעל השליטה והמנכ"ל יגאל דמרי, לנצח את מנורה ולהיכנס למדד הדגל אחרי שני מהלכים גדולים שביצעה ברגע האחרון - גיוס של 350 מיליון שקל בהקצאה פרטית למוסדיים שהקפיץ את שווי החברה בסכום זה, וכן מכירת קרקע בחדרה ליזם פרטי תמורת 181 מיליון שקל. כניסתה של דמרי למדד התרחשה אחרי שהמניה השלימה זינוק של 63% בשנה שלפני ועד "המועד הקובע", והפכה לאחת מ־35 החברות הגדולות בישראל.
לפני כחמישה חודשים, כאשר דמרי חגג את ההישג, הוא בוודאי לא פילל כי בתוך זמן כה קצר הוא ייאלץ להיאבק על הישארותו במדד הדגל של הבורסה. אלא שהזינוק האדיר שרשמו מניות ענף הביטוח מאז, הפך את המשימה לקשה הרבה יותר.
כל חברות הביטוח הנסחרות בת"א הכפילו כמעט את שוויין בחצי השנה האחרונה (מדד הביטוח עלה ב־92% בתקופה זו לעומת 22% "בלבד" במדד הבנייה). כך מגדל, חברת הביטוח עם התשואה החלשה ביותר, זינקה בלא פחות מ־83%. מנגד, מניית דמרי השלימה מאז עלייה של 4% בלבד, כאשר משווי השיא שאליו הגיעה בתחילת השנה, היא הספיקה לאבד כמעט 16%.

את מי תצטרך לנצח?
התוצאה היא שחברת הבנייה לא תלויה לגמרי בעצמה. על פי מתודולוגיית המדדים שמורכבת משני שלבים, כל חברה שנמצאת במיקום 30 ומעלה בשווי השוק שלה תיכנס למדד, וכל מי שמיקומה 40 ומטה תיפלט ממנו. לאחר הסינון הזה אם לא יהיו במדד 35 חברות, ייכנסו לתוכו חברות שנמצאות לפי הסדר במיקומים 31־39 מבחינת שווי שוק, ואינן כלולות כיום במדד. מצד שני אם יהיו יותר מדי חברות, אזי החברות מהמקום ה־35 ומטה יצאו מהמדד.
על פי סמארטבול, תוכנה המספקת חיזוי שינויי מדדים בזמן אמת, מי שצפויות להיכנס למדד הן כאמור מנורה, שנמצאת במיקום 20 וכן מגדל, שותפות הנפט נאוויטס וכלל ביטוח, שתופסות כרגע את מקומות 28־30 בשווי בבורסה, ותלויות בעיקר בעצמן. במקרה שכך אכן יקרה, כל 5 חברות הביטוח הגדולות ייכללו במדד לצד חמשת הבנקים הגדולים.
נכון לעכשיו דמרי עם שווי שוק של כ־6.5 מיליארד שקל נמצאת במקום ה־40, וחייבת להשתדרג במיקום אחד לפחות מבחינת השווי כדי לשרוד את הסינון הראשוני. זה כולל בין היתר להישאר מעל חברת נדל"ן נוספת, איירפורט סיטי (שווי של 6.2 מיליארד שקל), שעשויה "להיאבק" בה על ההישארות במדד הדגל של הבורסה. שתי החברות שצפויות נכון לעכשיו להיפלט בכל מקרה מהמדד הן חברת האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס וחברת התוכנה סאפיינס.
לא רק שיקולי יוקרה
לכניסה או הישארות במדד ת"א 35 יש חשיבות מבחינת היוקרה של החברה והסחירות, שכן על פי נתוני הבורסה 70% מהמסחר מתנהל במניות שנמצאות במדד הדגל ורק כ־22% מהמסחר במניות הכלולות בת"א 90, המדד השני בחשיבותו.
בכל החברות, ודמרי לא חריגה בכך, מקפידים להגיד ש"לא עובדים בשביל המדדים" אלא לשם הצלחת החברה, וכי המטרה בגיוס ההון שביצעה טרם העדכון הקודם הייתה לשמור על יחס מינוף טוב, בשל רכישת הקרקע של חנן מור בשדה דב ביותר ממיליארד שקל. ובכל זאת גם הם מודים שהכניסה למדד הדגל עמדה גם היא לנגד עיני החברה, ומסבירים שהייתה הזדמנות להיכנס למדד לנוכח שווי השוק שהיה ממש קרוב, ובדמרי החליטו לנצל זאת.
מנוע התשואה מבית שמש
חודשיים וחצי עברו מתחילת השנה וכבר יש כמה מניות מבין 125 הגדולות בבורסה בת"א שייצרו למשקיעים בהן תשואות פנומנליות. במקום הראשון ניצבת מנועי בית שמש, יצרנית ומשפצת חלקי המנועים למטוסים שבשליטת קרן פימי של ישי דוידי (25.9%), עם תשואה של כ־90% מתחילת 2025 המשקפת לה שווי של 5.1 מיליארד שקל. הגופים המוסדיים כלל ביטוח, מור, מיטב וילין לפידות, שרכשו מניות בית שמש מידי פימי באוגוסט האחרון תמורת 178 מיליון שקל, מורווחות על השקעתן יותר מ־150% בתוך פחות משנה.
בשלוש השנים האחרונות התשואה של מנועי בית שמש היא במקום השני במדד (שנייה רק לנקסט ויז'ן) עם 826%. מדובר בהחלט בתשואה חריגה שמגיעה על רקע הרנסנס בתחומי התעופה והביטחון, לצד מהלכי התייעלות שננקטו בחברה בשנים האחרונות.
השבוע (ג') זינקה המניה בעוד 6% אחרי שהודיעה כי החברה הבת חישולי כרמל חתמה על עסקת ענק להארכת הסכם קיים עם לקוח. ההסכם הוארך בסכום של 530 מיליון דולר עד סוף שנת 2040, כלומר ל־16 שנים נוספות, "מול לקוח של החברה וחישולי כרמל, שהוא אחד מיצרני מנועי התעופה המובילים בעולם".
ההסכם יחליף את ההסכם המקורי שהיה עד סוף שנת 2028, אשר בו נותרו לחברה לספק עוד הזמנות בהיקף כספי של 56 מיליון דולר.
במקום השני במונחי תשואה מתחילת השנה נמצאת נקסט ויז'ן , החברה הביטחונית שמייצרת מצלמות מיוצבות למזל"טים ורחפנים, שהניבה יותר מ־60% למשקיעים. החברה היא גם שיאנית התשואה לשלוש השנים האחרונות בבורסה, עם כמעט 1,000%, כשרק ארית תעשיות , חברה ביטחונית נוספת, מציגה תשואה גבוהה ממנה באותו פרק זמן (1,813%), הנאבקת על כרטיס כניסה למדד ת"א 90 בעדכון הקרוב.
המשותף למניות הללו הוא כמובן הקשר שלהן לתעשייה הביטחונית, שפורחת על רקע המלחמות בארץ ובין רוסיה לאוקראינה. מי שעוד מככבת מתחילת השנה היא מובילת התחום הביטחוני, אלביט מערכות , שהשלימה זינוק של מעל 50%. מעט אחריהן נמצאת מניית חברת התעופה אל על , שממשיכה ליהנות ממחירי הטיסות הגבוהים, ואחריה חברת הביטוח הפניקס עם תשואה של כמעט 40% מתחילת השנה. אם היינו ממשיכים את הרשימה עוד קצת היינו פוגשים שלוש חברות ביטוח: הראל , אי.די.אי (ביטוח ישיר) ומנורה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.