המלון הנטוש צובה, מלון הנסיכה אילת, קולנוע אורות באר שבע/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, מיכאל יעקובסון, ויקימדיה
המושג "פיל לבן" מקורו, כך מתברר, בנדירותם של הפילים האסייתיים הלבקניים בטבע: היותם נדירים כל כך - ויפים במיוחד, בעיני רבים - גרמה לאדם לשמור עליהם מכל משמר ולוודא שלא ייפגעו - עד שהפכו ללא מועילים בהשוואה לאחיהם, הפילים "הרגילים".
אולי בשל הממדים הגדולים והצבע הלבן של מבנים מרכזיים רבים, עם השנים הפך המושג הזה לאחד המושגים הרווחים בהקשרים נדל"ניים. כשמבנים כאלו הפכו מנכס יוקרתי וחשוב למבנה עזוב ומוזנח, בלב המרחב הציבורי, הם קיבלו את הכינוי "פילים לבנים".
ברחבי הארץ ישנם, על פי ההערכות, עשרות ואף מאות "פילים לבנים", ביניהם כאלו אשר עומדים ריקים ונטושים כבר עשרות שנים.
ברוב המקרים מדובר בנכסים שהפוטנציאל הנדל"ני שלהם גדול, ויש כאלו אשר טוענים כי הפיכתם לשמישים ופיתוחם היא אחת הדרכים להתגבר על משבר הדיור ועל המחסור בנכסים כיום. למרות זאת, גורמים שונים לאורך השנים מונעים את פיתוחם ואת השתדרגותם לטובת כלל הציבור.
אחת החברות ששמה חוזר בכתבה זאת היא נצבא, שבבעלותה לא מעט נכסים אשר ממתינים שנים על שנים לשינוי.
החברה, שרכשה בשנת את 2003 את נכסי אגד שכללו תחנות אוטובוסים עם שטחים נרחבים בלב הערים, מחזיקה ב"פילים לבנים" גדולים ומשמעותיים מאוד בכמה וכמה ערים ברחבי הארץ - ולא רק בתחנות אוטובוס.
נראה כי כל עוד אין גורם אשר מחייב את נצבא להשלים את הפיתוח ואת התכנון המחודש (כפי שאירע עם המלון הענק שהיא בונה בדרך בגין בתל אביב), היא נוטה להשאיר את המצב על כנו, לעתים גם עשורים.
מקום: רחוב ש. בן ציון 49
שטח: כשלושה דונם
שנת הקמה: שנות ה־40 של המאה הקודמת
שנת סגירה: 2019
בעלות כיום: פרטית
קולנוע חן, רחובות / צילום: לפי סעיף 27 א'
המצב כיום: הקולנוע סגור, בית הקפה במקום פעיל.
תוכניות לעתיד: קולנוע חן הוא אחד הוותיקים שבבתי הקולנוע ברחובות, ואחד המפורסמים שבהם. בתחילה היה קולנוע פתוח ("קיצי") ובהמשך נבנה לו גג. הקולנוע כולל שתי קומות, והשטח הבנוי שלו כ־1,825 מ"ר בסך הכול. הוא הפסיק לפעול לאחר כ־70 שנות פעילות, בשל התחרות הגדולה בענף, ומאז מנסים גם תושבים וגם פרנסי העיר לקדם תוכנית לשינוי ייעוד בו.
אחת התוכניות המקודמות עבורו היא שינוי ייעוד למגורים, ולגלובס נודע כי לאחרונה אף הוכנה עבור הבעלים חוות דעת שמאית שהעריכה את שווי המתחם בכ־22 מיליון שקל. עיריית רחובות בוחנת בימים אלו אפשרויות גם להפעלה מחדש של המקום כבית קולנוע, ייתכן כי על ידי רשת בתי הקולנוע "לב".
לדברי עו"ד נעם קולודני, המייצג את בעלי המתחם, מדובר ב"הזדמנות יוצאת דופן עבור יזמים, להוביל פרויקט עירוני חדשני ולשלב מגורים מודרניים במרכז העירוני של רחובות. הפרויקט נמצא במקום אסטרטגי ובעל פוטנציאל נדל"ני משמעותי, בסמוך למרכז תחבורה ראשי, לרחוב הרצל המרכזי, לקניון רחובות ועוד. נכונותם של מוסדות התכנון לבחון שינוי ייעוד למגורים חשובה ומבורכת, הן עבור בעלי הנכס והן עבור כלל תושבי השכונות הסמוכות".
מקום: על כביש 395, בין צובה לגבעת יערים
שטח: 6,000 מ"ר בנויים
שנת הקמה: 1985
שנת סגירה: לא נפתח מעולם
בעלות כיום: מוטי לוי
המלון הנטוש, צובה / צילום: איל יצהר
המצב כיום: נטוש
תוכניות לעתיד: המלון ליד קיבוץ צובה שבהרי ירושלים תוכנן במקור כמוסד בריאות. משפחת בן חיים הירושלמית היא שהחלה בבנייתו, אך נקלעה לקשיים כלכליים והעבודות הופסקו. למעשה, המבנה מעולם לא אוכלס. ב־2005 רכשה אותו חברת בוני התיכון במטרה להשמישו, אך הדבר לא קרה - וב־2017 רכש אותו ממנה היזם מוטי לוי.
גם לוי מנסה לקדם את הפיכת המבנה למלון, ואף נראה כי הגיע לסיכום עם רשת המלונות פתאל, שהכריזה ביולי 2024 שתהפוך את המקום למלון בן 180 חדרים (חלק מהם חדרי ספא) תחת מותג הרודס הידוע, כשוכרת של המבנה ל־25 שנה. בסוף 2024 התוכנית הופקדה, אבל נראה שגם היוזמה הזו "תקועה" בינתיים, ולא מתקדמת לכדי מימוש.
מקום: מול כיכר צה"ל, בסמוך לעיר העתיקה
שטח: 2.2 דונם
שנת הקמה: 1996
שנת סגירה: 2008
בעלות כיום: חברת דייבס
מלון פנינת ירושלים / צילום: חיה אנגל
המצב כיום: נטוש.
תוכניות לעתיד: מלון "פנינת ירושלים", אשר בעת הקמתו נקרא מלון "פנינת דן" (אז היה שייך לרשת המלונות דן), נמצא בנקודה מצוינת בעיר מבחינה תיירותית, בסמוך לעיר העתיקה, לרחוב יפו ועוד.
למרות זאת, כבר בראשית דרכו נתקל בקשיים - הן בקידום התוכניות להקמתו והן מרגע הפעלתו. כבר בשנת 2000 הוצא צו פירוק נגד החברה שהחזיקה בו בזמנו, והוא המשיך לפעול תחת כונס נכסים לזמן מה. ב־2007 הוא נמכר לחברת דייבס, אך אף שאושרה לו תוכנית חדשה ב־2012, שכללה את הריסתו - הוא לא נהרס. העירייה ניסתה לקדם שוב את הריסתו, אך ללא הצלחה.
לפני כשש שנים אושרה תוכנית חדשה למתחם, שכללה את הריסתו ובנייה של מלון חדש עם 150 חדרי מלון ו־20 יח"ד, ובימים אלו מקודמת במקומה תוכנית חדשה, המבטלת את שטחי המגורים, מוסיפה חדרים עד 220 בסך הכול, ומאפשרת גם הקמת 300 מ"ר של שטחי מסחר. התוכנית כעת בדיונים בוועדה המחוזית ירושלים.
מקום: דרך השלום, שכונה ג'
שטח: 720 מ"ר
שנת הקמה: 1955
שנת סגירה: 1960
בעלות כיום: י.י.ח.מ. השקעות ונכסים
קולנוע אורות, באר שבע / צילום: מיכאל יעקובסון
המצב כיום: נטוש.
תוכניות לעתיד: מבנה קולנוע אורות, שתוכנן על ידי האדריכל הנודע יעקב רכטר ז"ל, הוא לא רק מקום בילוי ותיק שבמשך שנים משך אליו תושבים מכל האזור, אלא גם מבנה מעניין בעל מראה מיוחד.
לא במקרה, התוכנית להתחדשות מתחם "אורות", אשר מציעה הריסת 112 יח"ד וחנויות קיימות והקמת 737 יח"ד חדשות במקומן, כוללת גם שימור של המבנה: התוכנית כוללת הוראות ל"העצמת והחייאת המרחב הסובב את קולנוע אורות, וחיזוקו כמרכז שכונתי בעל מאפיינים עירוניים ותרבותיים משמעותיים".
על אף שבאר שבע אינה מתאפיינת בהתחדשות עירונית בהיקפים משמעותיים עד כה, תוכנית זו מתקדמת יחסית ואושרה כבר בינואר 2024, למרות התנגדות בין היתר של אחת מיזמיות התוכנית, חברת הכשרת הישוב.
מקום: החוף הדרומי, סמוך למעבר הגבול טאבה
שטח: 17 דונם
שנת הקמה: 1992
שנת סגירה: 2015
בעלות כיום: נצבא
מלון הנסיכה, אילת / צילום: ויקימדיה
המצב כיום: לא פעיל, בשיפוצים.
תוכניות לעתיד: מלון הנסיכה באילת היה בשיאו אחד המבוקשים ביותר בישראל, עם 419 חדרים ונקודה מצוינת על חוף הים הדרומי של העיר. אלא שתהפוכות השנים, ובעיקר מהלומות שחווה ענף התיירות (אחת הגדולות שבהן - סביב האינתיפאדה השנייה בראשית שנות ה־2000), הביאו את המלון למצב קשה, והוא נקלע לבעיות כלכליות רבות עד שנסגר.
במהלך הדרך גם חווה שריפה שדחתה את פתיחתו המחודשת ב־2019, והקורונה עשתה את שלה גם היא, וכיום המלון אינו פעיל, כבר כעשור למעשה. לאחרונה נשמעות - ולא בפעם הראשונה, יש לציין - חדשות טובות מהכיוון הזה: עבודות נעשות במלון בימים אלו, במטרה להכשירו סוף־סוף לפתיחה המחודשת. מחברת נצבא נמסר כי השיפוצים מתבצעים "בקצב גבוה ועל ידי עשרות פועלים", במטרה להעמידו ולהכינו לפתיחה מוקדם ככל הניתן, אם כי המועד המדויק אינו ידוע ובוודאי יידרשו כמה חודשים עד שיוחלט על תאריך הפתיחה המחודש.