סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
14:25
נעילה מעורבת בתל אביב: מדד ת"א 35 עלה בכ-0.6%, מדד ת"א 90 נסוג בכ-0.2%. בקרב המדדים הענפיים, מדד הביומד בלט לחיוב, עם עלייה של כ-0.9%, בהובלת קומפיוגן וסופווייב . טבע עלתה בכ-0.7%. מדד הבנייה בלט לשלילה, עם ירידה של כ-0.8%, וכן מדד הטכנולוגיה, שננעל בירידה של כ-0.2%.
בלטו לשלילה מניות השבבים פריורטק וקמטק , עם ירידות של מעל 4% ו-5%, בהתאמה; טאואר ונובה סיימו את היום בירידות של עד 2%.
מניות השבבים רשמו ירידות, יחד עם סקטורי השבבים בשווקים שמעבר לים, על רקע דיווחים של אנבידיה ושל חברת השבבים ASML. אנבידיה על כך שמגבלה חדשה של ממשל ארה"ב על יצוא שבבים לסין, צפויה לגרום לה לפגיעה בהיקף של כ-5.5 מיליארד דולר ברבעון. המניה נפלה בכ-6% במסחר המאוחר.
מוקדם יותר היום, ענקית ציוד השבבים הדנית ASML פרסמה את דוחותיה הכספיים לרבעון הראשון, ופספסה את תחזיות האנליסטים - מה שמעיד על האטה פוטנציאלית בביקוש למוצריה. החברה דיווחה על מכירות נטו בגובה 7.74 מיליארד אירו, לעומת צפי למכירות בגובה 7.8 מיליארד אירו. עם זאת החברה עקפה את התחזית לרווח הנקי, ודיווחה על 2.36 מיליארד אירו, לעומת 2.3 מיליארד שצפו האנליסטים.
מחזור המסחר הסתכם בכ-1.41 מיליארד שקל.
מניות שבלטו לחיוב בסיום יום המסחר המקוצר: קבוצת אקרשטיין , שוב אנרגיה , אלקטריאון , אנרג'יקס , מימון ישיר .
13:35
המסחר בתל אביב עבר לעליות קלות: מדד ת"א 35 עולה בכ-0.5%, בעוד מדד ת"א 90 מטפס בכ-0.1%. מניות השבבים פריורטק , קמטק ונובה עדיין מובילות את הירידות; זאת, בעוד שסקטורי השבבים חווים חולשה ברחבי העולם, בעקבות דיווחי אנבידיה ו-ASML (ראו הרחבה מטה).
בקרב המדדים הענפיים, מדד הביומד מוביל את העליות, ומטפס כעת בכ-1%. מדד הביטוח אחריו, עם עליות של 0.8%. מדד המניות היחיד שנסחר בטריטוריה שלילית כעת הוא מדד הבנייה, שיורד בכ-0.1%.
13:10
בשעה זו, מדד ת"א 35 מתקדם בכ-0.4%, בעוד מדד ת"א 90 נסחר ביציבות. בולט לחיוב מדד הביומד, שקופץ בכ-1.1%, בהובלת קומפיוגן , סופווייב וקמהדע . טבע עולה גם היא כעת במעל 1%. מדד הבנייה בולט לשלילה, ויורד כעת בכ-0.4%.
חברת המיקרו־מוביליטי, מיה דיינמיקס , מזנקת בכ-25%, לאחר שהודיעה היום (ד') על חתימת הסכם שותפות עם חברת אלתא מערכות, חברת־בת בבעלות מלאה של התעשייה האווירית, לכניסתה כשותפה אסטרטגית בחברת מיה רובוטיקס, חברת־בת בבעלותה מלאה של מיה דיינמיקס (ראו הרחבה מטה).
12:35
נמשכת המגמה המעורבת בתל אביב: מדד ת"א 35 מתקדם בכ-0.2%, מדד ת"א 90 יורד בכ-0.3%. בולט לשלילה כעת מדד ת"א בנייה, שיורד בכ-0.7%, בהובלת אאורה ואזורים .
11:50
המסחר בתל אביב עבר למגמה מעורבת: מדד ת"א 35 עולה בכ-0.2%, בעוד מדד ת"א 90 נסוג בכ-0.1%. מניות השבבים פריורטק , קמטק ונובה עדיין מובילות את הירידות, אם כי אלו הצטמצמו מעט.
לפני שעה קלה, דווח בבלומברג כי סין פתוחה לקיים שיחות עם ארה"ב, בתנאי שממשל טראמפ יראה יותר כבוד כלפיה, וירסן את עצמו ואת אנשיו מפני הערות מזלזלות. תנאים נוספים שצוינו בדיווח הם עמדה יותר עקבית של ארה"ב, וכן נכונות לדון בחששות של סין סביב סנקציות אמריקאיות וסביב טייוואן.
בעקבות הדיווח, מחירי הנפט עולים כעת בכ-1%: מחיר חבית מסוג נפט אמריקאי עומד על כ-61.9 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על כ-65.2 דולר.
11:35
חברת המיקרו־מוביליטי, מיה דיינמיקס , הודיעה היום (ד') על חתימת הסכם שותפות עם חברת אלתא מערכות, חברת־בת בבעלות מלאה של התעשייה האווירית, לכניסתה כשותפה אסטרטגית בחברת מיה רובוטיקס, חברת־בת בבעלותה מלאה של מיה דיינמיקס. במסגרת ההסכם, אלתא, שעוסקת, בין היתר, בתחום הפלטפורמות הרובוטיות והאוטונומיה, תפתח בשיתוף פעולה עם חברת מיה רובוטיקס כלים רובוטיים טקטיים למשימות ביטחוניות, ותהיה האחראית לפיתוח מערכות השליטה מרחוק והאבזור של הכלים הרובוטיים.
כחלק מהמערך ההסכמי שנחתם בין הצדדים, אלתא מערכות תקבל אופציות ל־50% ממניות ממיה רובוטיקס, שלא בדילול מלא. בעת מימוש האופציות, אלתא תעביר למיה רובוטיקס כ־700 אלף דולר נוספים, מעבר ל־300 אלף דולר שהתחייבה להעביר עבור הזמנת שני הרובוטים הראשונים, שישמשו כתקציב נוסף למחקר ופיתוח. בה בעת, מיה רובוטיקס בוחנת גיוס הון במהלך החודשים הקרובים, לצורך האצת פיתוח אב־טיפוס.
חברת אלתא תקבל בלעדיות לתקופת מינימום של שלוש שנים עבור מכירות לשוק הביטחוני, בתמורה להתחייבות להזמנה של אלף כלים רובוטיים לפחות לאורך התקופה, וזאת לאחר הזמנה ראשונית של 20 כלים רובוטיים. כל הקניין הרוחני אשר ייווצר במהלך תקופת הפיתוח המשותפת של אב־הטיפוס יהיה שייך לחברת מיה רובוטיקס.
11:15
נמשכות הירידות בתל אביב: מדד ת"א 35 יורד בשעה זו בכ-0.6%, בעוד מדד ת"א 90 נופל בכ-1.1%. בולטים לשלילה מדדי הנפט והטכנולוגיה, כמו גם מדד הבנייה - שלושתם יורדים בכ-1.3%. מדד הביומד הוא היחיד שנמצא בטריטוריה חיובית כעת, עם עלייה של 0.3%, בהובלת סופווייב ,קומפיוגן וקמהדע .
בשוק המט"ח המקומי, השקל נחלש בשעה זו מול הדולר בכ-0.3%, ושערו עומד על 3.68 שקלים. מול האירו, השקל נחלש בכ-1%, ושערו עומד על 4.18 שקלים.
10:30
מגמה שלילית בתל אביב: מדד ת"א 35 יורד בכ-0.8%, מדד ת"א 90 נופל בכ-1.1%. בקרב המדדים הענפיים, מדד הטכנולוגיה בולט לשלילה, ונופל כעת בכ-1.5%, בהובלת מניות השבבים קמטק , פריורטק , נובה וטאואר . מדד הנפט בולט גם הוא לשלילה, ונופל בכ-1.5%.
נאוויטס וקבוצת דלק יורדות כעת בעד 3%, כאשר ברקע ירידה של כ-0.5% במחירי הנפט: מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד כעת על 61 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על כ-64.4 דולר.
חברת האסתטיקה הרפואית סופווייב עולה כעת בכ-5%, לאחר שהודיעה כי משרד הבריאות של יפן העניק לה אישור רגולטורי לשיווק מכשיר מיצוק העור שלה.
10:05
פתיחה שלילית בתל אביב: מדד ת"א 35 יורד בכ-0.6%, מדד ת"א 90 מאבד כ-0.9%. בולט לשלילה מדד הטכנולוגיה, שיורד בכ-1.1%, בהובלת מניות השבבים הדואליות נובה וקמטק . מדד הנפט בולט גם הוא לשלילה, עם ירידה של כ-1.2%.
מניות השבבים נופלות בעקבות הודעת אנבידיה מאתמול, על כך שמגבלה חדשה של ממשל ארה"ב על יצוא שבבים לסין, צפויה לגרום לה לפגיעה בהיקף של כ-5.5 מיליארד דולר ברבעון. המניה נפלה בכ-6% במסחר המאוחר.
על פי דיווח החברה, הממשל בארה"ב הודיע לאנבידיה שיידרש רישיון ליצוא מעבדים גרפיים מסוג H20 לסין ולמספר מדינות אחרות. אמנם לא מדובר במעבדים המתקדמים ביותר של אנבידיה, אך לטענת הממשל, גם הם יכולים לשמש ליצירת מחשבי-על למטרות צבאיות. מדובר במכה עבור החברה, שכן ה-H20 תוכנן לעמוד במגבלות על יצוא שבבים, שנקבעו עוד בתקופת ממשל ביידן. ההכנסות ממכירתו בלבד בשנה שעברה מוערכות בעד 15 מיליארד דולר. סין היא האזור הרביעי בגודלו של אנבידיה מבחינת מכירות, אחרי ארה"ב, סינגפור וטייוואן.
מניות נוספות שבולטות לשלילה כעת: פרטנר , ריטיילורס , פרשקובסקי ואקרו .
בין המניות הבודדות במדד ת"א 125 שנמצאות בטריטוריה חיובית: אורמת , סאפיינס , אל על , שופרסל ומבנה .
מוקדם יותר היום, ענקית ציוד השבבים הדנית ASML פרסמה את דוחותיה הכספיים לרבעון הראשון, ופספסה את תחזיות האנליסטים - מה שמעיד על האטה פוטנציאלית בביקוש למוצריה. החברה דיווחה על מכירות נטו בגובה 7.74 מיליארד אירו, לעומת צפי למכירות בגובה 7.8 מיליארד אירו. עם זאת החברה עקפה את התחזית לרווח הנקי, ודיווחה על 2.36 מיליארד אירו, לעומת 2.3 מיליארד שצפו האנליסטים.
מנכ"ל החברה, כריסטוף פוקה, אמר על התוצאות כי התחזית לביקושים "נותרה חזקה", כאשר תחום הבינה המלאכותית עודנו מנוע צמיחה מרכזי. עם זאת, הוא הוסיף כי "אי־ודאות באשר לחלק מהלקוחות" עלולה לקחת את החברה לטווח הנמוך של תחזית ההכנסות שלה לשנה המלאה. החברה מעריכה לשנת 2025 הכנסות של בין 30 מיליארד אירו ל-35 מיליארד אירו.
8:30
1. שוק המניות
יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת.
המסחר בתל אביב נסגר בעליות אתמול, כאשר ברקע מרחפת עדיין בשווקים תחושת אי־הוודאות סביב מדיניות המכסים של ממשל טראמפ. מדד ת"א 35 התחזק בכ-0.4%, מדד ת"א 90 טיפס ב-0.8%. בקרב המדדים הענפיים, בלטו לחיוב מדד רשתות השיווק, שהתקדם בכ-1.7%, כמו גם מדדי הביטוח והבנקים, שקפצו שניהם בכ-1.3%.
מנגד, בלט לשלילה מדד הטכנולוגיה, שהשיל מערכו כ-0.1%, ונגרר מטה על־ידי המניות הדואליות, ביניהן קמטק , אנרג'יאן , טבע ואלביט מערכות .
מי שבלטה במסחר היא מניית אל על , שירדה בקרוב ל-2%, בניגוד למגמה החיובית בשוק. עם זאת, מתחילת השבוע, היא מציגה תשואה חיובית של 4%, על רקע האישור שקיבלה לחזור ולחלק דיבידנדים למשקיעים החל מ-2025, שנה אחת מוקדם יותר מההסכמים מול המדינה.
כמו כן, בלטו לחיוב שפיר הנדסה ודלתא מותגים , שקפצו בכ-4% כל אחת. מניית צילו-בלו קפצה בקרוב ל-10%, לאחר שדיווחה כי התקיימו התנאים המתלים לעסקה במסגרתה תזרים 47 מיליון שקל כנגד הקצאת 40% ממניות חברת לוינסקי עופר, בראשות עופר ארביב. מחיר העסקה משקף שווי של 70 מיליון שקל (לפני הכסף) ללוינסקי עופר , העוסקת בייזום ובנייה בתחום הנדל"ן ובהתחדשות העירונית בפרט.
אמש (ג') בוול סטריט, בתום מסחר תנודתי, אך רגוע, ננעלו מדדי וול סטריט בירידות קלות. הנאסד"ק ירד ב-0.1%, הדאו ג'ונס נסוג ב-0.4% וה-S&P 500 איבד מערכו כ-0.2%. המסחר המתון עמד בניגוד חד לתנודות החדות שנרשמו בימים הקודמים. מדד הפחד (VIX), ירד מתחת לרמה של 30, לאחר שהגיע לשיא של כ-60 בשבוע שעבר.
ברקע המסחר, מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין עלתה אתמול מדרגה נוספת, כאשר דווח בצהריים בבלומברג כי סין הנחתה את חברות התעופה שלה שלא לקבל אספקות חדשות של מטוסי בואינג, במסגרת תגובה למכסים בגובה של עד 145% שהטילה ארה"ב על יבוא מוצרים סיניים. בעקבות ההודעה, מניית בואינג ירדה בכ-2%.
בהמשך היום, הנשיא טראמפ פרסם הצהרה חדשה בנוגע לסין, בה אמר כי המדינה צריכה להגיע לארה"ב, כדי לגבש הסכם סחר שיפחית את המכסים שארה"ב הטילה עליה, משום שסין זקוקה לצרכנים האמריקאים ולהוצאה שלהם. "הכדור במגרש של סין", אמר הנשיא בהצהרה שנקראה בתדרוך בבית הלבן על־ידי דוברת הבית הלבן, קרולין לוויט. "סין צריכה לעשות איתנו עסקה - אנחנו לא חייבים לעשות איתם עסקה. אין הבדל בין סין לכל מדינה אחרת, מלבד העובדה שהם הרבה יותר גדולים".
ענקיות הטכנולוגיה אפל , אמזון , מטא , מיקרוסופט ואלפאבית סיימו את יום המסחר בטריטוריה שלילית, עם ירידות של עד 2%. מנגד, טסלה ואנבידיה רשמו עליות של עד 2%.
על אף שאנבידיה סיימה את יום המסחר בעליות, המניה נפלה במסחר המאוחר בוול סטריט בקרוב ל-6%, לאחר שדיווחה כי מגבלה חדשה של ממשל ארה"ב על יצוא שבבים לסין, צפויה לגרום לה לפגיעה בהיקף של כ-5.5 מיליארד דולר ברבעון.
על פי דיווח החברה, הממשל בארה"ב הודיע לאנבידיה שיידרש רישיון ליצוא מעבדים גרפיים מסוג H20 לסין ולמספר מדינות אחרות. אמנם לא מדובר במעבדים המתקדמים ביותר של אנבידיה, אך לטענת הממשל, גם הם יכולים לשמש ליצירת מחשבי-על למטרות צבאיות. מדובר במכה עבור החברה, שכן ה-H20 תוכנן לעמוד במגבלות על יצוא שבבים, שנקבעו עוד בתקופת ממשל ביידן. ההכנסות ממכירתו בלבד בשנה שעברה מוערכות בעד 15 מיליארד דולר. סין היא האזור הרביעי בגודלו של אנבידיה מבחינת מכירות, אחרי ארה"ב, סינגפור וטייוואן.
עוד ריכזו עניין מניות בנק אוף אמריקה וסיטיגרופ , שעלו ביותר מ-4% ו-2%, בהתאמה, לאחר שעקפו את תחזיות האנליסטים לרבעון הראשון.
ביום חמישי הקרוב, יתפרסו התוצאות הכספיות של נטפליקס שזינקה אתמול בכ-5%, בעקבות הפרסום בוול סטריט ג'ורנל לפיו מנהלים בחברה שואפים להגיע לשווי שוק בן 13 ספרות (טריליון דולר) ומאמינים כי חברת הסטרימינג יכולה להכפיל את הכנסותיה עד לשנת 2030. כדי ששווי השוק של החברה יחצה את רף הטריליון דולר, המניה תצטרך לעלות בכ-150% מהשווי הנוכחי שלה, 414 מיליארד דולר.
הבוקר, החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים בירידות שערים: הדאו ג'ונס יורד בכ-0.4%, ה-S&P 500 נופל בכ-1% והנאסד"ק מאבד מערכו כ-1.8%.
באסיה, הבורסות יורדות הבוקר בחדות: הניקיי יורד בכ-1.6%, בורסת שנגחאי מאבדת כ-0.6%, ההנג סנג נופל בכ-2.7% והקוספי מאבד כ-1.2%.
2. שוקי האג"ח
בשוק הישראלי, מדדי תל גוב לאורך העקום עולים בשיעור ממוצע של 0.15%. גם בשוק הקונצרני חלו עליות, עם מדד תל בונד 20 שעולה בשיעור דומה. תשואת האג"ח לעשר שנים ירדה אתמול בכ-6 נקודות בסיס, ונעמדה על רמה של 4.31%, בעוד תשואת האג"ח לשנתיים ירדה בכנקודת בסיס אחת, ונעמדה על רמה של 4.03%.
בארה"ב, הבריחה מהאג"ח האמריקאית מתמתנת מעט ותשואת האג"ח לעשר שנים ירדה מתחת ל-4.4%. הבוקר, תשואת האג"ח לעשר שנים עומדת על 4.32%, בעוד תשואת האג"ח לשנתיים עומדת על 3.81%.
מזכיר האוצר של טראמפ, סקוט בסנט, שלח מסר מרגיע, ודחה את הספקולציות לפיהן מדינות זרות מבצעות "השלכת" אג"ח אמריקאיות מהחזקותיהן. "אני לא חושב שיש כאן 'השלכה' של אג"ח על ידי משקיעים זרים", אמר בסנט ביום שני. בסנט חזר על הערכתו כי הירידות האחרונות נובעות בעיקר מתהליך של הפחתת מינוף (deleveraging). "אין לי שום ראיה לכך שמדינות ריבוניות הן אלו שעומדות מאחורי הירידות", הדגיש. לדבריו, "אנחנו רחוקים מאוד מהצורך לנקוט פעולה", אך הוסיף כי "יש לנו ארגז כלים נרחב שנוכל להפעיל אם נרצה".
בסקירה השבועית של דויטשה בנק, צוין כי על אף הכרזתו של טראמפ על השהיית המכסים ל-90 יום, שוק החוב האמריקאי נותר מוחלש; זאת, כאשר "במקביל, אג"ח ממשלתיות באירופה וביפן דווקא נהנו מביקושים של 'מקלט בטוח', עם ירידות בתשואות של 20 נקודות בסיס ו-14 נקודות בסיס, בהתאמה". בבנק הוסיפו כי "המשקיעים ימשיכו לעקוב בדריכות אחר כל הסלמה נוספת בין ארה"ב לסין, במיוחד לאחר ההכרזה של סין ביום שישי האחרון על העלאת מכסים נוספת ואי־בהירות לגבי המכסים הסקטוריאליים. בתוך כל הטלטלה, הזהב שומר על מעמדו כהגנה מפני סיכונים. ייתכן ששוקי המניות המדוכאים יהפכו להזדמנות קנייה - ההמלצה: להעדיף מניות אירופיות על פני אמריקאיות, וכן אג"ח קונצרניות בדירוג השקעה גבוה (investment grade)".
3. שוקי הסחורות והמטבעות
בשוק המט"ח המקומי, השקל נחלש הבוקר מול הדולר בכ-0.2%, ושערו עומד על 3.68 שקלים. מול האירו, השקל נחלש בכ-0.8%, ושערו עומד על 4.18 שקלים.
אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים: "המטבעות המרכזיים נסחרים בימים האחרונים בתנודתיות גבוהה שנובעת, בין היתר, מתנועות הון מארה"ב לשווקים גלובליים, ובעיקר לשווקי אירופה - כאשר האירו נסחר כיום ברמות של כ-1.14 דולר לאירו, לעומת כ-1.02 דולר לאירו לפני פחות מרבעון. רגיעה בשווקים עשויה להוביל להתחזקות מחודשת של הדולר מול האירו, ולהפך".
בשוק הסחורות, הזהב ממשיך לבלוט ולשבור שיאים, כאשר המחיר לאונקיה הגיע ל-3,250 דולר. הזהב משמש מעין נכס בטוח עבור המשקיעים, שמעדיפים להתרחק מחוסר־הוודאות שמאפיין כעת את שוק המניות. כתוצאה מעליות השווי, בגולדמן זאקס העלו את תחזית המחיר ל-3,700 דולר לאונקיה עד סוף השנה. הבוקר, מחיר הזהב עולה בכ-1.5% ועומד על כ-3,290 דולר לאונקיה.
בשוק הנפט, רואים תנועה מעטה ויציבות יחסית. מחיר נפט גולמי עומד על כ-61.2 דולר לחבית ומחיר חבית ברנט נע סביב 64.5 דולר.
4. מאקרו
ישראל
אמש (ג'), פורסם מדד המחירים לצרכן בישראל לחודש מרץ. הקצב השנתי של האינפלציה התמתן מעט לרמה של 3.3%, כאשר עליות בולטות נרשמו בסעיפי הלבשה והנעלה (2.2%), תרבות ובידור (1.5%) ופירות טריים (1.3%). כמו כן, מהשוואת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים ינואר-פברואר 2025, לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים דצמבר 2024-ינואר 2025, נמצא כי מחירי הדירות עלו ב-0.9%. בשכר הדירה החודשי, עבור השוכרים אשר חידשו חוזה, נרשמה עלייה של 2.8%, ועבור השוכרים החדשים (דירות במדגם בהן הייתה תחלופת שוכר), נרשמה עלייה של 3.7%.
יוני פנינג, אסטרטג ראשי במזרחי טפחות, הגיב לתוצאות המדד: "אחרי ההפתעה המרעננת כלפי מטה בפברואר, מדד המחירים לצרכן עומד על חלקו העליון של מנעד הציפיות במרץ. ועדיין, דחיקה החוצה של העלייה הניכרת במרץ אשתקד מיתרגמת החודש להתקרבות עד כדי 0.3% מטווח היעד".
פנינג התייחס גם להשפעות הצפויות של מדיניות המכסים של ארה"ב על המחירים בעתיד הקרוב: "ההשפעות הדפלציוניות של המכסים, קרי, התמתנות הביקושים בארה"ב, ובעולם בכלל, עדיין איתנו. ובפרט, בניגוד בולט להלם הראשוני לאור השפעת המכסים על הדולר/שקל, חששות המכסים הביאו את מחירי האנרגיה - לדוגמה, נפט, אבל לא רק - לרמות נמוכות מאוד בראייה היסטורית. וניכר שאלה נותרים זולים בראייה היסטורית".
פנינג הוסיף: "אנו צופים כי באפריל מחירי הטיסות לחו"ל ימשיכו לעלות, וכנראה אף בצורה ניכרת, בסיוע העונתיות האופיינית לפסח. ועדיין, שחזור 'ההישג' של השנה שעברה, עם עלייה של 0.85% במדד, לא נראית סבירה. כנראה שבחודש הבא, נחזור לחלקו העליון של טווח יעד האינפלציה השנתית של בנק ישראל, או לפחות קרוב לכך. עוד קצת קדימה, ככל שהכוכבים יסתדרו, אותם מחירי נפט צפויים לקבע במאי מחירי דלק נוחים הרבה יותר בתחנה מאלה הנוכחיים, ואולי כבר להביא אותנו ממש אל תחום היעד. על רקע זה, עם מעט מזל, ייתכן שנזכה להורדת ריבית בנק ישראל כבר בהודעה של יולי, אם כי הנתון הגבוה של היום בהחלט מעלה את ההסתברות לכיוון אוגוסט".
אירופה
ביום חמישי הקרוב, תפורסם החלטת הריבית של הבנק המרכזי האירופי (ECB), כשברקע המשך מגמת ההתמתנות באינפלציה בגוש האירו. מדד הליבה ירד לאחרונה לרמה של 2.4%, מה שמחזק את הציפיות בשווקים להפחתה נוספת בריבית ברבע אחוז. כיום, עומדת הריבית בגוש האירו על 2.5%, לאחר שש הפחתות שבוצעו בשנה החולפת.
בסקירה השבועית של בנק דויטשה התייחסו להחלטת הריבית הצפויה של הבנק: "בפגישה הקודמת בחודש מרץ, הבנק המרכזי הפחית את ריבית הפיקדון מ-2.75% ל-2.50%. שינוי זה לווה בעדכון צפוי בניסוח הרשמי של הודעת המדיניות: במקום לתאר את המדיניות כ"מרסנת", הבנק הגדיר אותה כ"פחות מרסנת באופן מהותי" - מה שנתפס אז כרמז אפשרי להפסקה זמנית של הורדות ריבית. אולם מאז, ההכרזות על מכסים הדדיים על יצוא אירופי לארה"ב והעלייה באי-הוודאות הכלכלית, גרמו להחמרת הסיכונים כלפי מטה. מאז ההכרזה על המכסים, השווקים העלו את ההסתברות להורדת ריבית כבר בפגישת אפריל, וכעת מתמחרים שלוש הורדות ריבית עד סוף השנה".
אסיה
כלכלני בנק ההשקעות ברקלי'ס מזהירים כי הצמיחה הכלכלית של סין עלולה להיחלש בצורה חדה השנה, על רקע החרפת מלחמת הסחר בינה לבין ארה"ב - אך מציינים כי בייג'ינג צפויה להרחיב את התמריצים הכלכליים. לפי ההערכות, התמ"ג של סין עלול לרדת בטווח שבין 1.5% ל-3%, במיוחד לנוכח העובדה שהנשיא טראמפ הטיל מכסים מצטברים בגובה של 145% על סין.
כלכלני ברקלי'ס מציינים כי סין צפויה להרחיב את התמריצים הפיסקליים, לרבות הנפקת אג"ח ממשלתיות ארוכות במיוחד שצפויות כבר בקיץ הקרוב. "אנו צופים שהממשלה תגביר את התמריצים הפיסקליים, אך במקביל סבורים שהסלמת מלחמת הסחר תיצור השפעה דפלציונית, שכן הלחץ על היצוא יחמיר את בעיית עודף הייצור בסין", כתבו.
5. תחזית
כשברקע הטלטלות העזות שעברו על השווקים בשבוע שעבר, הבנק הגדול בארה"ב, ג'יי.פי מורגן, כמו גם בנק ההשקעות ג'פריז, הורידו אתמול את התחזיות שלהם עבור מדד ה-S&P 500.
בראיון ל-CNBC, דוברבקו לקוס, ראש אסטרטגיית השווקים הגלובליים בבנק ג'יי.פי מורגן, אמר כי חוסר היציבות בשוקי המניות צפוי להימשך עוד זמן מה. "אנחנו חייבים להגיע לשפל חדש? לא בהכרח. אבל אני חושב שהרבה מזה תלוי באיך ימשיכו להתנהל המגעים סביב הסכם הסחר", אמר לקוס. לדבריו, הבנק הוריד את תחזיתו למדד S&P 500 לסוף השנה ל-5,200 נקודות, לעומת 6,500 בתחזית הקודמת, מתוך הנחה שהמכסים ההדדיים יישארו בתוקף.
"הזמן הוא קריטי", אמר לקוס. "וככל שחולף זמן ואנחנו ממשיכים לשהות בסביבה של חוסר ודאות - יש סיכון של 'שוק בתחושת הלם' שיכול להתעצם, ואף לחלחל לנתונים הכלכליים שלנו". לקוס הוסיף כי תחזיות בסביבה שכזו הן מאתגרות, אך עדיין עשויות להימצא הזדמנויות למשקיעים. "אני כן חושב שזהו זמן שבו כדאי לחשוב על 'דיג בתחתית', כלומר חיפוש מניות במחירים נמוכים".
בנק ג'פריז הפחית את תחזיתו לסוף השנה עבור מדד S&P 500 מ-6,000 נקודות ל-5,300 נקודות, בשל עלייה בסיכונים של סטגפלציה, המשלבת אינפלציה גבוהה עם צמיחה כלכלית איטית. התחזית החדשה מבוססת על מכפיל רווח עתידי של 19 ותחזית לרווח למניה של 280 דולר בשנת 2026.
בנוסף, ג'פריס עדכן את תחזיתו למדד המניות הקטנות, Russell 2000, המייצג חברות קטנות ובינוניות, והפחית את יעד סוף השנה ל-2,200 נקודות - ירידה של כ-19% מהתחזית הקודמת. ההפחתה נובעת מהאטה בצמיחה הכלכלית ומהפחתה בתחזית לצמיחה ברווחים.
למרות התחזיות הזהירות, ג'פריס מזהה הזדמנויות השקעה במניות של חברות איכותיות עם יסודות פיננסיים חזקים, כגון אנבידיה , אלפאבית , מטא ובנק אוף אמריקה .