הריבית בבנקים המסחריים מבוססת על הריבית שקובע בנק ישראל – בתוספת של כ-1.5% (ריבית פריים). מדי חודש, כאשר בנק ישראל מפרסם את שיעור הריבית החדש, הבנקים המסחריים מעדכנים את שיעורי הריבית שהם מעניקים על פיקדונות או נוטלים על אשראי, בשקלים שאינם צמודים למדד.
מדי חודש מכריז בנק ישראל על הריבית בישראל לחודש הבא – כאשר הריבית מהווה את אחד הכלים בהם משתמש הבנק כדי להשפיע על הפעילות הכלכלית במשק. ב
שנים האחרונות, בדומה לנעשה בבנקים מרכזיים אחרים בעולם, שומר בנק ישראל על סביבת ריבית נמוכה למדי – שניתן להגדירה כאפסית (0.25%, נכון לפברואר 2020). סביבת הריבית הנמוכה הנוכחית החלה לאחר המשבר הכלכלי של 2008 – אז נקטו בה הבנקים, בדגש על הבנק הפדרלי האמריקאי והבנקים המרכזיים באירופה, במטרה לעודד חברות ליטול הלוואות.
לריבית נמוכה יש שתי השפעות מרכזיות על שוק ההון – ראשית, מאחר שריבית נמוכה על פיקדונות בבנקים הופכת אותם לאפיק חיסכון שאינו אטרקטיבי, רוב החוסכים יעדיפו שלא להפקיד כסף בבנק, אלא להשקיע באפיקים אחרים ובהם שוק המניות והנדל"ן.
שנית, כאשר הריבית שגובים הבנקים מלקוחות הנוטלים אשראי נמוכה מאוד, עלות ההלוואות נמוכה – כלומר, נוצר מצב שבו "הכסף זול", ולחברות קל יותר להרחיב את פעילותן, כך שהפעילות הכלכלית כולה עולה, והמשק אמור לחזור לפסים של צמיחה. בחלק מהמדינות אף נקבעה ריבית שלילית.
למרות התקופה המתמשכת של סביבת ריבית אפסית, נכון לינואר 2020, בבנק ישראל לא צופים העלאה של הריבית בטווח הקרוב; למעשה, לפי הבנק, ההערכה היא כי הריבית אף עשויה לרדת השנה, לשיעור של 0.1%. זאת, בהלימה לנעשה ברחבי העולם, כאשר במדינות רבות הריבית מוסיפה להיות נמוכה מאוד.