הבורסה בת"א | סיקור שוטף

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים טיפס ב-1.6%, דנאל קפצה בכ-6%

מדד ת"א 35 רשם בסיום עלייה של כ-0.5%, ת"א 90 עלה ב-0.6% ואילו מדד הנפט נסוג בכ-0.7% • ירידות בולטות רשמו בין השאר קבוצת דלק, אלביט מערכות, נאייקס, נקסט ויז'ן, חנן מור, אייסקיור וטלסיס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

17:27

נעילה חיובית בבורסה. ת"א 35 רשם בסיום עלייה של כ-0.5%, ת"א 90 עלה ב-0.6%, מדד הבנקים בלט בעלייה של 1.6% ואילו מדד הנפט נסוג בכ-0.7%. מחזור המסחר הסתכם בכ-3 מיליארד שקל.

בצד הירוק בלטו אופקו הלת'  עם עלייה של 7.6%, דנאל קפצה בכ-6%, טקטונה ב-11%, דוניץ  ב-5.9% ולייבפרסון ב-4.5%. עוד בלטו בעליות אאורה , תדיראן , מיטרוניקס , ג'י סיטי, פועלים , מגדל ונובולוג.

מנגד, ירידות בולטות רשמו בין השאר קבוצת דלק, אלביט מערכות, נאייקס , נקסט ויז'ן , חנן מור , אייסקיור מדיקל  וטלסיס.

בשוק האג"ח נרשמו עליות חדות של עד 2% באג"ח השקליות הממשלתיות לטווחים ארוכים. מדדי התל בונד המרכזיים ננעלו במגמה מעורבת.

16:10

מגמה מעורבת בבורסה. ת"א 35 יורד ב-0.1%, ת"א 90 עבר לעלייה קלה ומדד הנפט מאבד 1.4%. מדד הבנקים עולה ב-1% ומדד הביטוח מטפס ב-0.8%. מחזור המסחר מסתכם בכ-2.15 מיליארד שקל.

עליות בולטות רושמות כעת וילק , טקטונה, אירודרום , גילת, ג'י סיטי , דנאל  ופז.

מנגד, ירידות חדות רושמות קבוצת דלק, לאונרדו דיאראס , פולירם, פלסאון תעשיות , אלביט מערכות  ופוקס .

14:45

עלבד  הודיעה על הצלחה בהנפקת הזכויות והשלמת גיוס הון בהיקף של 48.3 מיליון שקל. תמורת הגיוס תשמש להמשך ביצוע תוכנית חיזוק המאזן הפיננסי ולמימוש אסטרטגיית הצמיחה.

טראקנט  הודיעה כי לאור תוצאות חיוביות בניסוי המעבדה של האביזר הקטליטי שלה לצמצום פליטות וצריכת דלק, צה"ל מתכוון לערוך ניסוי שטח נרחב, הכולל אמצעים קרביים ורכבי שטח, עם המוצר. אין כל התחייבות שצה"ל ירכוש את המוצר אף אם הניסוי יצליח, הדגישה החברה בדיווח.

13:30

הירידות בבורסה מתמתנות מעט: ת"א 35 יורד ב-0.7%, ות"א 90 נחלש ב-0.4%. מדד הנפט והגז רושם ירידה בולטת של 1.6%, ומדד הבנקים נסוג ב-0.4%, ולעומתם מדד תשתיות האנרגיה ומדד הקלינטק מטפסים בכ-0.3%.

מחזור המסחר גבוה בשל פקיעת אופציות של סוף חודש ומסתכם ב-1.58 מיליארד שקל עד כה. את המחזורים הגבוהים ביותר מרכזים הבנקים לאומי , פועלים  ודיסקונט , וגם טבע  וקבוצת דלק מרכזות עניין רב.

בתחתית מדד הדגל נמצאת שיכון ובינוי  שנופלת ב-6.5%, בהמשך לירידה בשיעור דומה אתמול. בדוח מיוחד שפרסמה אתמול חברת הדירוג מידרוג, נכתב בין היתר כי שיכון ובינוי נמצאת תחת "עלייה בסיכון האשראי לאור הגידול בהיקף החוב". 

12:25

תנאי ההעסקה של מנכ"ל מטריקס  מוטי גוטמן, אושרו על-ידי דירקטוריון החברה, לאחר שאסיפת בעלי המניות התנגדה להם. החוזה של גוטמן, המנהל את מטריקס זה שני עשורים, הוארך עד שנת 2027. זו לא הפעם הראשונה שהדירקטוריון מאשר את תנאי התגמול במטריקס בניגוד להצבעת האסיפה, וזאת בהתאם לסמכותו בחוק החברות.

רן בן אברהם מונה לתפקיד יו"ר חברת צמח המרמן . בן אברהם יחליף בתפקיד את אביו ז"ל אבי בן אברהם, מייסד חברת הבנייה והיו"ר שהלך לעולמו מוקדם יותר החודש, ויחל לכהן החל מ-1 בינואר 2023. 

11:05

המגמה השלילית בבורסה מתרחבת: ת"א 35 יורד ב-0.9%, ות"א 90 נחלש ב-1.1%. ירידות חדות במיוחד רושמות קבוצת דלק  ושיכון ובינוי  שמאבדות יותר מ-5% כל אחת.

בעלי עניין: אתי אלישקוב, מייסדת ומנכ"לית ליברה , רכשה כ-400 אלף מניות של החברה מחוץ לבורסה ב-1.28 מיליון שקל. אלישקוב מחזיקה כעת ב-45.9% מהון המניות. קבוצת חנן מור  ביצעה רכישה עצמית של אג"ח ממספר סדרות בהיקף כולל של כ-215 אלף שקל וכן של מניות חנן מור בכ-40 אלף שקל. חיים כצמן רכש מניות ג'י סיטי  בכ-150 אלף שקל. 

10:01

המסחר בבורסה נפתח במגמה שלילית: ת"א 35 יורד ב-0.8%, ות"א 90 נחלש בכ-0.1%. בקרב המדדים הענפיים, מדד בנקים יורד בכ-0.7%, ואילו מדד הבנייה עולה ב-0.3%.

נופר אנרג'י  בולטת לטובה לאחר הדיווח מהבוקר. עוד עליות רושמות גילת , קופיקס , דוניץ  ופריון .

נורסטאר  דיווחה על תוספת ריבית של 0.5% בסדרות אג"ח י"א וי"ב שלה, וזאת לאחר הורדת דירוג הסדרות ל-Baaa3 על-ידי מידרוג והשארת הדירוג תחת בחינה עם השלכות שליליות.

הפניקס  דיווחה על שינוי מבני בהפניקס סוכנויות. החברה תמזג את סוכנות הביטוח אגם לידרים אחזקות ותהפוך את איציק עוז לשותף. עוז ימיר את מניותיו באגם לידרים בכ-17% ממניות הפניקס סוכנויות וימונה ליו"ר פעיל שלה.

09:05

ארד  זכתה במכרז להקמה ותחזוקה של מדי מים מותאמים למערכת קר"מ בנתניה. בשלב הראשון החברה תתקין 2,000 מדי מים, ואם הפיילוט יעבור בהצלחה, תחל בהתקנת מערכת של 90 אלף מדים. היקף המכרז, אם כל שלביו יושלמו, הוא כ-62 מיליון שקל.

נופר אנרג'י  דיווחה על הגדלת החזקותיה בנוי נופר אירופה. החברה רכשה מקרנות נוי 12.5% מהזכויות בחברה בתמורה ל-57.3 מיליון אירו ועלתה לשליטה באמצעות החזקה ב-52.5% מהחברה.

בי-קום , בעלת השליטה בקבוצת בזק , מדווחת על הגדלת החזקתה בבזק ל-26.81% ברכישה בהיקף של 15 מיליון שקל, ומשלימה מהלך של כ-150 מיליון שקל של רכישות עצמיות (ללא השתתפות בעלי השליטה) במהלך שנת 2022. בתוך כך, בזק דיווחה כי אושרה פרישה מוקדמת ל-80 עובדים בעלות כוללת של 95 מיליון שקל, שתירשם במסגרת דוחות הרבעון הנוכחי.

07:45

5 דברים שכדאי לדעת לפני פתיחת המסחר

1. שוק המניות

הבורסה בתל אביב צפויה להיפתח בירידות, לאחר עוד ערב שלילי מעבר לים. המניות הדואליות המרכזיות יתרמו ירידה של כ-0.3% למדד ת"א 35: אופקו  עם פער שלילי של 1.7%, נייס  עם 1.3%, טבע  וקנון  1%. אלביט מערכות  היחידה במדד ששבה עם ארביטראז' חיובי, של כ-0.4%. מחוץ למדד הדגל יבלטו לרעה אייסקיור  וקומפיוג'ן  עם ארביטראז' שלילי חזק של 6.3% ו-8.5% בהתאמה, בעוד שסייברוואן  צפויה לזנק לאור פער של כמעט 14%.

אתמול המסחר בתל אביב ננעל במגמה מעורבת. ת"א 35 עלה ב-0.5%, ות"א 125 עלה ב-0.2%, ואילו ת"א 90 נשאר בטריטוריה השלילית ונחלש ב-0.4%. מדד הבנקים זינק ב-1.7%, מדדי ביומד וקלינטק איבדו יותר מ-1% כל אחד.

בוול סטריט החוזים יציבים לאחר נעילה אדומה אמש. הנאסד"ק ירד ב-1.35%, ה-S&P 500 ב-1.2%, והדאו ג'ונס ב-1.1%.

באסיה המגמה שלילית בעיקרה הבוקר: מדד ניקיי בטוקיו מאבד כ-1%, הנג סנג בהונג קונג משיל 0.9%, והקוספי בסיאול נחתך ב-1.5%.

מחר (ו') יתקיים מסחר חלקי בבריטניה, באוסטרליה ובניו זילנד בשל ערב ראש השנה האזרחית.

2. שוק החוב

בזירת המסחר באג"ח הממשלתיות המגמה אתמול הייתה מעורבת, כאשר תשואות האג"ח ארוכות-הטווח עלו קלות, ואילו הקצרות נחלשו. הבוקר תשואת האג"ח ל-10 שנים יורדת בשתי נקודות ל-3.86%, ותשואת האג"ח לשנתיים יורדת בנקודה ל-4.34%.

מסיכום השנה של הבורסה בתל אביב עולה כי המסחר באיגרות החוב הסתכם בשנה החולפת בירידות שערים במרבית המדדים המובילים, בשיעור של כ-7.5% בממוצע. התשואות עלו כתוצאה מהתגברות הציפיות להעלאת הריבית ומהעלאות הריבית בפועל, עקב העלייה בשיעור האינפלציה.

איגרות החוב הממשלתיות שקליות בריבית קבועה, ובראשן איגרות החוב ל-10 שנים, בלטו בירידה של כ-16%, זאת בדומה למגמת המסחר באג"ח ממשלת ארה"ב. יוצאות דופן הן האג"ח הקונצרניות צמודות מט"ח הכלולות במדד תל בונד דולר, שעלה בכ-6% במקביל להתחזקות הדולר ביחס לשקל בכ-10%, ואיגרות החוב הממשלתיות שקליות בריבית משתנה הכלולות במדד תל גוב משתנה שעלה בכ-1%.

היקף הגיוסים על-ידי אג"ח חברות מהציבור בשוק איגרות החוב בישראל שבר את השיא אליו הגיע בשנה הקודמת והסתכם בכ-83 מיליארד שקל בשנת 2022, בהמשך לגיוס בסך כ-78 מיליארד שקל בשנת 2021. קצב הגיוסים על-ידי חברות ענף הנדל"ן הואט מעט במחצית השנייה של השנה עקב העלייה בריבית והתייקרות עלויות המימון, ואילו גיוסי הבנקים התגברו השנה והגיעו לשיא. היקף הפדיונות היה כ-52 מיליארד שקל, ובשנת 2023 צפוי היקף הפדיונות להגיע לכ-54 מיליארד שקל.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

בשוק הסחורות מחירי הנפט הגולמי רשמו ירידות של עד 1.5%, והבוקר הם יציבים. הנפט האמריקאי עומד על 78.5 דולר לחבית, והנפט מסוג ברנט עומד על 83.1 דולר לחבית.

במט"ח, הדולר ממשיך להתחזק בשעה זו ועולה ב-0.4% לרמה של 3.53 שקלים. האירו יציב סביב 3.75 שקלים, הליש"ט ללא שינוי ברמה של 4.25 שקלים.

הכלכלן הראשי של בנק לאומי, ד"ר גיל מיכאל בפמן, מעריך כי היצע הנפט הגלובלי צפוי להצטמצם במחצית ראשונה של 2023, על רקע קיצוץ במכסות הייצור של OPEC+ יחד עם הירידה הצפויה בתפוקת הנפט של רוסיה, וזאת על אף הצפי לגידול מסוים בתפוקת הנפט של ארה"ב.

"כתוצאה מכך, עודף ההיצע בשוק הנפט צפוי לרדת, זאת גם על רקע ירידת הביקושים כתוצאה מההאטה הכלכלית. בטווח הקצר, כל עוד הצמיחה העולמית הולכת ומתמתנת, נראה כי הקבוצה תקצץ את מכסות הייצור, על-מנת למנוע ירידות חדות במחיר הנפט. עם זאת, הקיצוץ במכסות לא צפוי להיות מיידי, והקבוצה צפויה לחכות עם הצעדים עד להתבהרות ההשפעה של הסנקציות שהוטלו על הנפט הרוסי על האיזון בין ההיצע והביקוש בשוק הגלובלי.

"בעתיד הרחוק יותר, חברי OPEC+ צפויים להגדיל את קיבולת יצור הנפט שלהם, אך זאת לאחר תחילת ההתאוששות הכלכלית הגלובלית. תהליך השחרור של נפט גולמי מן הרזרבה האסטרטגית של ארה"ב מתוכנן להסתיים בקרוב, וארה"ב אף הודיעה על חידוש המלאי, לאחר שהמחיר ירד לקרוב ל-70 דולר לחבית (WTI), מה שמייצר 'רצפה למחיר'. כמו כן, היחלשות הדולר לאחרונה צפויה לתרום לעלייה של מחיר הנפט. המחיר לחבית נפט מסוג ברנט צפוי לרדת במהלך 2023, לכ-80-85 דולר לחבית", מעריכים בבנק.

בשוק הקריפטו נרשמות ירידות קלות: ערך הביטקוין 16.5 אלף דולר, וערך האת'ריום 1,196 דולר.

4. מאקרו

אתמול פורסם כי מכירות בתים בהמתנה בארה"ב צנחו ב-4% בנובמבר, כשהצפי היה לירידה של 0.8% בלבד. זוהי הרמה הנמוכה ביותר מאז אפריל 2020. מכירת בתים בהמתנה משקפת עסקאות שבהן נחתם החוזה למכירת בית קיים, אך המכירה טרם נסגרה. זו הירידה החודשית השישית ברציפות, על-פי איגוד המתווכים הלאומי (NAR) בארה"ב.

היום יפורסמו נתוני יבוא ויצוא בהונג קונג, נתוני האבטלה השבועיים בארה"ב (צפי לתוספת של 225 אלף בקשות ראשוניות לדמי אבטלה, עלייה בהשוואה ל-216 אלף בשבוע הקודם) וכן נתוני מלאי הנפט הגולמי. מחר יפורסם מדד המחירים לצרכן בספרד.

5. תחזית

שמואל קצביאן, אסטרטג שווקים בדיסקונט ברוקראז', פרסם את התחזית השנתית של הבנק, שמציגה אופטימיות ביחס לתחזיות אחריות וצופה צמיחה של כ-3% בישראל. "הסיבות לאופטימיות נובעות מתנאי רקע שעדיין חזקים יחסית, הצפי לתקציב ממשלתי מרחיב (ישפיע לטובה מהמחצית השנייה של 2023), המשך ההתרחבות בצריכה הפרטית (בקצב של מעל ל-3%) והמשך יצוא חזק של שירותי הייטק (גם אם בקצב מתון מהעבר). נזכיר גם כי הכלכלה הישראלית נטתה בעבר לצמוח יותר מהתחזיות של בנק ישראל בנקודת זמן דומה בשנים האחרונות", הוא מציין.

בבנק צופים אינפלציה של כ-3% שנה קדימה בישראל. "למעט קבוצת הבריאות, בכל הקבוצות הראשיות במדד תהיה האטה בהשוואה לקצב השינוי ב-12 החודשים לאחור. נציין כי במחירי ההלבשה וההנעלה צפויה ירידה. הקבוצות שיתרמו לעלייה יהיו הדיור, המזון והתחבורה והתקשורת. מהרמות הנוכחיות היום אנו מעריכים כי מחירי האנרגיה בסוף 2023 יהיו גבוהים יותר, אך יתכן כי בתחילת 2023 תירשם חולשה. הדולר-שקל צפוי לסיים ב-2023 ברמה של 3.25-3.35 (כשהסיכון נוטה כלפי מטה), עניין שיתמוך בהאטה בקצב האינפלציה".

באשר לריבית בנק ישראל, קצביאן מעריך כי היא צפויה לעלות במהלך המחצית הראשונה של 2023 עד לרמת שיא (במחזור הנוכחי) של 3.75%-4%. "מדיניות בנק ישראל תושפע בעיקר מהאינפלציה בישראל, אך גם מהמדיניות של הבנקים המרכזיים האחרים (בראשם הפדרל ריזרב) ומההאטה הצפויה במשק. ייתכן כי לקראת סוף 2023 בנק ישראל יפחית את הריבית, ובפרט באם יתממש תרחיש דומה בארה"ב". 

עוד 3 סיפורים שכדאי לשים לב אליהם:
1. 5 המלצות מס לסוף השנה: המוצר שמגן מאינפלציה ומתי לא משתלם לקזז הפסדים 
2. לנהל תיק של חצי מיליון שקל: "להיזהר מהפיתוי הקונצרני ולבדוק הזדמנות במניות" 
3. דיסקונט בתחתית: רווחי הבנקים בשיא, אז למה המניות שלהם צוללות?