הבורסה בת"א | סיקור שוטף

בורסת תל אביב ננעלה בירידות חדות; תשואות האג"ח הממשלתיות זינקו

מדד ת"א 35 ירד ב-2.3% ות"א 90 צלל בכ-3% • השקל התחזק מול המטבעות הזרים בסוף השבוע • בשבוע הקרוב תינתן החלטת הריבית בארה"ב, ויפורסמו דוחות של כמה מענקיות הטכנולוגיה • המשקיעים ינסו להעריך באיזה כיוון הולך הענף, והאם הבאזז וההשקעות בטרנד ה-AI כבר מאבדים קשר למציאות

ירידות חדות בבורסה המקומית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ירידות חדות בבורסה המקומית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים 

 

 

16:00

יום מסחר בתל אביב ננעל בירידות שערים חדות. מדד ת"א 35 ירד ב-2.3% ות"א 90 שיל מערכו כ-3%. בלט לשלילה מדד ת"א בנייה שירד ב-5%.

מחזור המסחר הסתכם בכ-1.2 מיליארד שקל.

בלטו לשלילה מניות ישראל קנדה , נפטא , אשטרום קבוצה , אפריקה מגורים , ורבוע נדלן .

בשוק החוב המקומי, תשואת האג"ח הממשלתית ל-10 שנים קפצה ב-15 נקודות בסיס ונסחרה סביב 4.89%. התשואה לשנתיים עלתה ב-6 נקודות בסיס ועמדה סביב 4.17%.

14:12

מדד ת"א 35 יורד בשעה זו בכ-2.2% ות"א 90 משיל מערכו כ-3%. מדד הבנייה צולל ב-4.1% ומדד ת"א בנקים 5 צולל בכ-3%.

קבוצת דלק  דיווחה לפני זמן קצר כי מידרוג מותירה על כנו דירוג A3.il באופק יציב לאגרות החוב (סדרות לז', לח' ו-לט') שהנפיקה החברה.

12:48

המגמה השלילית בתל אביב נמשכת. מניות הבנייה מוסיפות לבלוט לשלילה כשהמדד כולו צולל בכ-4.5%.

בניגוד למגמה, בקרב מניות מדד ת"א 125 בולטות לחיוב מניו אורמת טכנו , סאפיינס , אופקו הלת'  וטבע .

12:27

מדד ת"א 35 יורד בשעה זו בכ-2% ות"א 90 משיל מערכו כ-3%. מדד הבנייה צולל ב-4% ומניות הנפט והגז משילות מערכן 3%.

בשוק החוב, מדדי התל בונד 20,40,60 משילים מערכם כ-0.4%.

11:59

הירידות החדות בתל אביב נמשכות. 

בקרב מדד ת"א 125 בולטות לשלילה מניות ישראל קנדה , אלקטרה צריכה , סאמיט , דוניץ  ווילאר .

חברת נופר אנרג'י  דיווחה הבוקר (א') כי קיבלה דירוג A3 באופק יציב מסוכנות הדירוג מידרוג.

11:34

הירידות בתל אביב ממשיכות. מדד ת"א 35 משיל מערכו 1.7% ות"א 90 צולל בכ-3%. מניות הבנייה מובילות את המגמה השלילית וצוללות בכ-4%.

בשוק החוב הממשלתי, תשואות האג"ח הממשלתיות קופצות. התשואה ל-10 שנים עולה ב-9 נקודות בסיס ונסחרת סביב 4.83% והתשואה לשנתיים עולה לרמה של 4.14%.

10:36

הירידות בתל אביב מתחזקות. מדד ת"א 35 משיל מערכו 1.7% ות"א 90 צולל בכ-2.3%. 

מדד ת"א נפט וגז בולט לשלילה ויורד בכ-3.3% לאחר שאמש (ש'), דובר צה"ל אישר כי כטב"ם ששוגר מלבנון אל עבר אסדת הקידוח "כריש" יורט בהצלחה על ידי זרוע הים של ישראל. 

בניגוד למגמה השלילית, מניית אימאג'סט  מטפסת בכ-3% לאחר שדווח כי החברה, המספקת שירותי צילום לווין ופענוח נתונים לגופי בטחון, הודיעה היום (א') כי חתמה על הסכם בהיקף של 54.5 מיליון דולר לאספקת שירותי אנליטיקות מבוססות מודיעין מהחלל, עבור לקוח מהותי של החברה, לתקופה של שלוש שנים.

עוד נמסר מטעם החברה כי שירותי האנליטיקות יסופקו באמצעות פלטפורמה מבוססת ענן המיועדת לניתוח תוצרי מודיעין מהחלל באמצעות אנליטיקות מבוססות בינה מלאכותית. לצורך מתן השירותים, תשתמש החברה, בין השאר, בקונסטלציית הלווינים שלה, כולל לוויני EROS C ולווין ה-RUNNER.

ISI נמצאת בשליטת קרן פימי, ועוסקת בתחום פתרונות מודיעין מהחלל בתחום הצבאי והאזרחי. בד בבד, החברה מציעה, למשל, מערכות טכנולוגיות ושירותים המבוססים על לווייני חישה מרחוק, לרבות עיבוד וניתוח התוצרים שנאספים באמצעות לוויינים אלו לכדי תוצרים ותובנות בעלות ערך ללקוחות החברה. במהלך השנה האחרונה, לא חל שינוי משמעותי בשווי המניה - אך בחודש החולף היא עלתה בכ-14.9%.

פעילות החברה בתחום פתרונות המודיעין מהחלל, מנוהלת בשלושה קווי מוצר מרכזיים: שירותי לווין, שבמסגרתם מספקת הקבוצה ללקוחותיה שירותי תצפית מלווייני צילום ברזולוציה גבוהה מאוד; אנליטיקות ובינה מלאכותית, לצורך מיצוי המידע הרב שנאסף מהלווינים; וכן, תשתיות מודיעין מבוססות חלל, שבמסגרתן עוסקת החברה בפיתוח ואספקה של מערכות לוויינים מתקדמות המתבססות על טכנולוגיית New Space, כולל מערך קרקעי חדשני לשליטה ובקרה בלוויינים

"עסקה זו הינה אחת הגדולות בעולם לאספקת שירותי אנליטיקה מבוססת מודיעין מהחלל", מסר נועם סגל, מנכ"ל ISI. "חתימת ההסכם מבססת את קו מוצרי אנליטיקות ובינה מלאכותית כמנוע צמיחה עבור החברה".

10:04

יום המסחר בתל אביב נפתח במגמה שלילית על רקע האסון בצפון. מדד ת"א 35 משיל מערכו 1.2% ות"א 90 יורד בשיעור דומה. בולט לשלילה מדד ת"א נפט וגז שצולל בכ-2.5%. גם מדד ת"א בנקים נסחר בירידות חדות של כ-1.7%.

בולטות לשלילה מניות נפטא , סלקום , פרטנר , ניו-מד אנרג'י , ודלק קבוצה .

08:14

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב 

1. שוק המניות

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח בירידות שערים על רקע האירוע הקשה שאירע אמש (ש') בצפון בו נהרגו 12 ילדים מפגיעה ישירה במגרש כדורגל במג'דל שמס. האסון צפוי לגרור הסלמה והתלקחות בגזרה הצפונית. במקביל, גם דיווחים על קשיים בהתקדמות עסקת החטופים צפויים להעיב על פתיחת המסחר הבוקר (א') בבורסה המקומית.

"האירוע החמור בצפון מעלה את החשש מהמשך ההסלמה בגזרה הצפונית וכפועל יוצא גורם לגידול נוסף בפרמיית הסיכון של ישראל" אומר חן הרצוג, כלכלן ראשי ב-BDO, בשיחה עם כתב גלובס, אהרן כץ. מדובר בשינוי משבוע המסחר החולף, שכן רמת הסיכון של ישראל, כפי שהיא מתבטאת באג"ח ה-CDS לעשר שנים, דווקא ירדה באופן הדרגתי החל מתחילת חודש יולי. כעת רמת הסיכון עומדת על רמה של 156 נקודות (בתחילת יולי עמדה על 175 נקודות). הרצוג מוסיף כי מתקפת חיזבאללה על הישוב הדרוזי צפויה להביא גם להיחלשות השקל ולעליית תשואות האג״ח. 

רונן מנחם, כלכלן ראשי בבנק מזרחי טפחות מעריך שההמשך תלוי בהתפתחויות הביטחוניות והמדיניות. "המסחר ישקף את האפשרות שעצימות המלחמה תחריף או תתרחב בטווח הקצר". זאת כתוצאה מהאסון בצפון. מנחם שב ומזכיר כי לדינמיקה של האירוע ומידת השפעתו על הפעילות הכלכלית של המשק תהייה חשיבות רבה. "כך לדוגמא, אם וככל שחלקים נוספים של המדינה יקלעו, חלילה, למערכה, הפגיעה הכלכלית תהייה חזקה יותר וכך גם תגובת השוק. מנגד, אם האירוע לא יגרור הסלמה חדה, השווקים עשויים בהחלט להתאושש, כפי שעשו מספר פעמים מאז פרצה המלחמה". בשורה התחתונה, הוא מסכם, נוסף גורם אי וודאות שלילי למערכת שהשווקים יצטרכו להפנים ולהגיב לו. 

יממה לאחר התקיפה בצפון ולפני המו"מ ברומא, מה צפוי היום בשווקים?  

ביום חמישי האחרון, שבוע המסחר בתל אביב הסתיים ביום חמישי בירידות שערים שתודלקו על ידי מיני-מפולת שהתרחשה בבורסות וול סטריט ברביעי, שם מדדי הדגל נחלשו ב-2%-4%. את המגמה השלילית הובילו מניות ענקיות הטכנולוגיה, בעיקר אלו הפעילות בתחום הבינה המלאכותית.

מדד ת"א 35 פתח את המסחר בחמישי בירידות של כ-1%, אך אלו התמתנו בשעות הצהריים לכ-0.5%, ומדד ת"א 90 נסחר במגמה דומה.

בין המניות בלטה מניית טאואר  שפרסמה בשבוע החולף את הדוחות הכספיים שלה ועלתה ביום ה' ב-6.5%. ירדו המניות הדואליות קמטק  ובעלת המניות הגדולה בה פריורטק   כמו כן מניית נובה . מחזור המסחר היה גבוה יחסית - 3 מיליארד שקל.

הסוכן ממליץ לך להעביר את קרן הפנסיה? מה כדאי לשאול אותו ולמי זה משתלם 

את השבוע החולף סיכמה הבורסה המקומית בעליות שערים, שעמדו על כ-0.5%-1% בת"א 35 ובת"א 90. בלט מדד רשתות שיווק שטיפס בכ-2.5% בהובלת מניות טרמינל איקס והמשביר 365 שהתחזקו בכ-6% כל אחת. מדד הבנייה התחזק בכ-2%, עם עליות של כ-7% במניית אאורה וזינוק של כ-9% במניית רותם שני. 

בצד השלילי, מדד נפט וגז איבד כ-1%, עם ירידות של כ-3.5% במניית קבוצת דלק  ושל כ-2% ביחידות ההשתתפות של ניו-מד אנרג'י . עוד בלטה השבוע מניית מיטרוניקס  שקפצה בכ-14% ואל-על  שהוסיפה לערכה כ-8%, ומנגד מניות הכשרת הישוב , פריורטק וקמטק נחלשו בכ-7%-6%.

מניית צילו-בלו , לשעבר קבוצת חנן מור, צללה בכ-20% לקראת ביצוע הסדר החוב של החברה שיתקיים מחר (ב') ולאחר שדווח ביום חמישי האחרון כי חברת י.ח דמרי , שבשליטת יגאל דמרי, תרכוש את הקרקע של קבוצת חנן מור במתחם "שדה דב" בצפון תל אביב. עבור הקרקע תשלם דמרי סכום של 1.1 מיליארד שקל, כאשר השלמת העסקה כפופה לאישור בית המשפט, שכן צילו בלו המנוהלת על ידי דודו זבידה, נמצאת עדיין בפיקוח רשמי של ביהמ"ש.

הקרקע ב"שדה דב" שאותה רכש היזם חנן מור בקיץ 2021, נרכשה במחיר גבוה משמעותית מזה שנמכרה כיום - 1.5 מיליארד שקל. מדובר בקרקע להקמת 458 יחידות דיור, מלון קטן וגם שטחי מסחר צמודים. מדובר בקרקע בשטח של 7.5 אלף מ"ר שמוכרת גם כמגרש מספר 107 בפרויקט.

החלום שהתחיל בכפר דייגים בפנמה, ונגמר בקריסה ומחיקה של מעל מיליארד דולר 

בוול סטריט, שבוע המסחר התנודתי הסתיים ביום שישי בעליות שערים - מדד דאו ג'ונס עלה בכ-650 נקודות או ב-1.6% בהובלת 3M  שזינקה בכ-22% לאחר הדוח הרבעוני וביום הטוב ביותר שלה מאז 1972. S&P 500 עלה ב-1.1% ונאסד"ק ב-1%.

על רקע המגמה החיובית בוול סטריט, המשקיעים התעודדו לאחר פרסום מדד מחירי ההוצאה הפרטית שעמד על 2.5% ובישר על ירידה לעומת החודש שעבר, מה שמחזק את הסיכויים להורדת ריבית בספטמבר. הרחבה בהמשך.

בסיכום שבועי, מדד ה-S&P 500 השיל מערכו כ-0.8%, והנאסד"ק צלל במעל ל-2%. שני המדדים רשמו את שבוע המסחר הגרוע ביותר מאז חודש אפריל השנה על רקע הדוחות המאכזבים שהציגו ענקיות הטכנולוגיה גוגל  וטסלה .

בשבוע הקרוב דוחות כספיים לרבעון השני בין היתר של אפל , מיקרוסופט , אמזון פייסבוק (מטא) , וגם ענקית האנרגיה אקסון מובייל .

בין הישראליות שנסחרות בוול סטריט ויפרסמו דוחות בשבוע הקרוב נמצאות ענקית התרופות טבע (ביום ד'), חברת האינטרנט פייבר וחברת הפרסום הדיגיטלי פריון נטוורק.

2. שוקי האג"ח

ביום חמישי האחרון נסחרו מדדי האג"ח בשוק החוב המקומי במגמת עלייה, בהובלת איגרות החוב של ממשלת ישראל. ייתכן וזאת על רקע נאומו של ראש הממשלה נתניהו בקונגרס האמריקאי ערב קודם לכן, שם זכה לקבלת פנים חמה.

מדד תל גוב-שקלי 10+, שבו איגרות החוב הארוכות ביותר לפדיון של ממשלת ישראל, עלה במהלך המסחר בחמישי ב-0.3%, כאשר התשואה לפדיון בו ירדה מתחת לרף 5% הסימבולי (4.99%).

בתחילת יולי נזכיר, על רקע חשש המשקיעים מהתלקחות צבאית בצפון, כבר ביקרה התשואה לפדיון הגלומה במדד זה ב-5.5%, ומאז ירדה. מדד הסיכון של חוב ממשלת ישראל (CDS) לעשר שנים עומד כיום על 156 נקודות, ירידה מתחילת החודש אך עדיין רמה כפולה מזו שהייתה ערב מלחמת חרבות ברזל באוקטובר (86 נקודות).

בשוק החוב האמריקאי, במהלך השבוע האחרון התשואות הממשלתיות ירדו לכל אורך העקום, כאשר התשואה ל-10 שנים ירדה בכ-5 נ"ב לרמה של 4.20%. השווקים ממשיכים לתמחר הפחתת ריבית בהסתברות של 100% בחודש ספטמבר.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

ביום שישי האחרון, השקל התחזק מול המטבעות הזרים בכ-0.5%. שער הדולר-שקל עמד בסוף השבוע האחרון על 3.66 שקלים ושער האירו-שקל נסחר סביב 3.97 שקלים.

על אף התקיפה של ישראל בשבת שעברה מתקני נפט בתימן המקושרים עם החות'ים, מחירו של הנפט האמריקאי דווקא צנח בשבוע החולף ב-5.4% ועמד בשישי על 76.4 דולר לחבית.

מחיר הזהב, אינדיקטור לחששות המשקיעים מאינפלציה מוגברת, ירד גם הוא השבוע, בכ-1% לרמה של 2,370 דולר לאונקיה. מתחילת השנה עם זאת עלה מחיר המתכת ב-15%.

4. מאקרו

כאמור, ביום שישי האחרון פורסם מדד ה-PCE, מדד האינפלציה המועדף על הפד, כאשר האינפלציה השנתית האטה מ-2.6% -ל-2.5%.

יוני פנינג, אסטרטג ראשי חדר עסקאות מזרחי טפחות, התייחס לנתונים: 

"האינפלציה במדד היעד של הפדרל ריזרב חוזרת לרמת 2.5% ביוני. כבר היינו ברמות כאלה בתחילת השנה, לפני שגל עליות מחירי השירותים דחוף אותנו כלפי מעלה. מנגד, למרות שמספר סעיפי שירותים עדיין מציגים מחירים גבוהים, מחירי השכירויות, שהיו בין הגורמים העיקשים ביותר באינפלציה בארה"ב, מראים סימני ירידה. בנוסף, האינפלציה במוצרים סחירים רבים נמוכה יותר, ובמקרים רבים אף שלילית. דינמיקה זו היא המאפשרת התמתנות כללית ברמת המחירים. ולהערתנו, גם תמשיך לתת את הטון.

אם נסתכל בצורה רחבה יותר על הנתונים האחרונים מארה"ב, נתון התוצר האחרון עמד אמנם בצד הגבוה יותר של הסקאלה. אבל מדובר כזכור ברבעון השני, שהסתיים לפני קרוב לחודש. הנתון היום מדווח לאחר גל נרחב של אינדיקציות להאטת הפעילות בכלכלה האמריקאית, בתקופה האחרונה. ובמבט קדימה, חשוב לא פחות, הדשדוש במחירי הנפט, במיוחד בארה"ב, משקף להערכתנו ציפייה לביקושים נמוכים יותר בעתיד. סביר להניח כי מגמה זו תתבטא באופן משמעותי במדדי המחירים הבאים. בנוסף, התנודתיות הגוברת בשוקי המניות בארה"ב מתרחבת מעבר לחברות הטכנולוגיה, כפי שהיה עד כה, ובאה לידי ביטוי גם בחברות צרכניות מסוגים שונים, מה שמעיד על אי-ודאות רחבה יותר לגבי הכלכלה. ויותר מזה, היא צפויה למתן את אפקט העושר האמריקאי, באופן שימשיך להכביד על הצריכה הפרטית.

הודעת הריבית של הפדרל ריזרב, בשבוע הקרוב, אינה מתמחרת הסתברות גבוהה להורדת ריבית. להערכתנו, יותר משיקול של אופטימום במועד הורדת הריבית הרצוי, יש פה עניין של האופן שבו הבנק המרכזי מעביר את ציפיותיו לשוק - זה לא הזמן להפתיע. ההחלטה הבאה, בספטמבר, נסחרה בשווקים בארה"ב סביב צפי ל-1.1 הורדות טרם פרסום הנתון היום, נותרת כעת ברמות דומות.

"להערכתנו, מוקדם עדיין לדבר על הורדת ריבית מקומית בהחלטה הקרובה, בסוף אוגוסט. זו של אוקטובר, מאידך, עשויה בסבירות גבוהה להתקבל באמצע מהלך הורדות ריבית משמעותי, בארה"ב ובעולם".

כאמור, שני אירועים מרכזיים צפויים להעסיק את המשקיעים בשבוע הקרוב. ראשית, החלטת הריבית של הבנק הפדרלי בארה"ב (פד) שתינתן ביום רביעי, שלאחריה יישא הנגיד ג'רום פאוול דברים שבהם ינסו המשקיעים למצוא רמזים להמשך המדיניות המוניטרית, לנוכח נתוני מאקרו מהתקופה האחרונה שלימדו על התמתנות בקצב האינפלציה בארה"ב.

5. תחזית

טרנד הבינה המלאכותית, AI, על הכוונת של המשקיעים בשבוע הקרוב, במיוחד לנוכח פרסום הדוחות של כמה מהענקיות בתחום, אשר כפי שמזכיר שמואל קצביאן, אסטרטג שווקים בבנק דיסקונט, מניותיהן "ריכזו עניין ומשכו את השוק 'חזק למעלה' בעבר". לאחר שגוגל וטסלה פרסמו תוצאות כספיות מאכזבות למחצית הראשונה של השנה בשבוע האחרון, נראה שתוצאות ענקיות הטק ייבחנו תחת זכוכית מגדלת, על רקע ה"דיון הנרחב בשוק בשאלה האם התמחור של מניות אלו אולי כבר יקר מדי", מסביר קצביאן.

לדבריו, "ברמת השוק, השאלה היא האם ההשקעות והבאזז סביב הבינה המלאכותית מוצדקים, והמשקיעים יבקשו ללמוד עד כמה ההכנסות מפעילות ה-AI אכן יצדיקו את ההשקעות שהוזרמו אליה, ולפחות בחלק מהמניות - אם מצדיקות את התמחור הגבוה שלהן".