סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
15:40
הירידות בת"א ממשיכות. מדד ת"א 35 משיל מערכו 0.6% ות"א 90 יורד ב-0.9%. בולט לשלילה מדד ת"א ביטוח שמשיל מערכו יותר מ-2%. מדד ת"א בנקים 5 יורד כעת ב-0.9%.
במסגרת עונת הדוחות, נקסט ויז'ן דיווחה הבוקר כי ההכנסות ברבעון הראשון של 2025 הסתכמו בכ-36 מיליון דולר, צמיחה של כ-33% ביחס להכנסות ברבעון המקביל אשתקד, אז הסתכמו לכ- 27.2 מיליון דולר. במקביל דיווחה החברה כי הרווח הנקי גדל ברבעון הראשון של 2025 לכ-20.6 מיליון דולר, המהווים כ-57% מסך ההכנסות, צמיחה של כ 41.4% בהשוואה לרווח נקי של כ-14.5 מיליון דולר ברבעון המקביל.
13:54
משרד הביטחון חתם עם חברת אלביט מערכות על עסקה בשווי כ-200 מיליון ש"ח לרכישת מערכות הגנה מתקדמות עבור מסוקי האפאצ'י והבלקהוק של חיל האוויר. המערכות החדשות כוללות טכנולוגיות לזיהוי, שיבוש ונטרול איומים וכן מערכות להטיית טילים.
13:28
איי.סי.אל (לשעבר כימיקלים לישראל) המייצרת אשלג דשנים, פוספט ועוד, דיווחה ברבעון הראשון של 2025. החברה הציגה צמיחה בהכנסות אך ירידה קלה ברווחיות לעומת הרבעון המקביל אשתקד. החברה דיווחה על הכנסות של 1.8 מיליארד דולר, עליה של כ-6% לעומת הרבעון המקביל אשתקד.
הרווח התפעולי עמד על 185 מיליון דולר ירידה של 8.9% בהשוואה לרווח תפעולי של 203 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד הרווח התפעולי המתואם הסתכם ב-208 מיליון דולר לעומת 215 מיליון דולר.
הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ברבעון הראשון הסתכם ל-91 מיליון דולר, ירידה של 16.5% לעומת 109 מיליון דולר אשתקד, כאשר הרווח הנקי המתואם ברבעון הסתכם ל-110 מיליון דולר לעומת 118 מיליון דולר אשתקד.
הרווח נקי המיוחס לבעלי המניות היה 91 מיליון דולר, ירידה של כ-16.5% לעומת 109 מיליון דולר בשנה שעברה. הרווח הנקי המתואם עמד על 110 מיליון דולר לעומת 118 מיליון דולר. EBITDA מתואם היה 359 מיליון דולר, לעומת 362 מיליון דולר ברבעון המקביל. הרווח מדולל למניה עמד על 0.07 דולר, לעומת 0.08 דולר בשנה שעברה. הרווח המדולל למניה המתואם נותר ללא שינוי - 0.09 דולר.
12:56
כמה ימים לאחר שחברת התרופות טבע זכתה להעלאת דירוג מצד מודי'ס, החברה יוצאת למהלך של מחזור חוב. המהלך - שהיה צפוי, על רקע הסכומים הגבוהים שהיא נדרשת להחזיר בשנתיים הבאות - יכלול הנפקת חוב חדש בהיקף 2 מיליארד דולר, במטרה לשלם לבעלי סדרות אג"ח קיימות שנועדו לפירעון ב-2026-2027.
מדובר באג"ח הנקובות בדולרים בריבית של 3.15%, ועוד מספר סדרות של אג"ח צמודות ליעדי קיימות בדולרים ובאירו, שטבע הנפיקה לפני מספר שנים במסגרת מהלך קודם של מחזור חוב, הריביות שלהן נעות בין 3.75%-8.125%, והן מיועדות לפירעון בין 2027-2031. טבע תערוך מכרז לרכישת האג"ח מידי המחזיקים כשאת עיקר הסכום היא מקצה לסדרת האג"ח המיועדת לפירעון ב-2027.
מודי'ס העלתה בשבוע שעבר את דירוג החוב לטבע מ-Ba2 ל-Ba1 - דירוג שכבר מתקרב לדירוג השקעה, עם אופק חיובי.
11:29
בעקבות החלשות הדולר מול המטבעות הזרים בעולם, השקל מתחזק מולו ב-0.3% ונסחר כעת ב-3.53 שקלים לדולר, מול האירו נסחר השקל ביציבות, 3.977 שקלים לאירו.
אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים כתב הבוקר ש""השווקים הפיננסיים מגיבים לתנודתיות בעקבות הורדת דירוג האשראי של ארה"ב על ידי סוכנות מודי'ס, שהוכרזה לאחר סגירת המסחר ביום שישי. עם זאת, חשוב לציין כי הורדת דירוג עשויה להוות זרז להורדת ריבית מצד הפדרל ריזרב, מהלך שעשוי להפחית מעט את נטל החוב הגבוה של ארה"ב. הורדת ריבית כזו יכולה דווקא לתמוך בשווקי המניות והאג"ח, בשל הפחתת עלויות המימון והעלאת האטרקטיביות של ההשקעות הסחירות. במקביל, היורו והפאונד מתחזקים קלות מול הדולר, כאשר גם השקל נחלש ביחס לשלושתם, בהתאם למתאם הידוע בין שוקי המט"ח לשוקי ההון הגלובליים"
"עם זאת", מציין פוריה, "אין שינוי בהערכות לטווח הארוך, לפיהן השקל צפוי להמשיך ולהתחזק מול המטבעות המובילים, לאור נתוני יסוד כלכליים חזקים בשוק המקומי".
10:33
מדד ת"א 35 נסחר בירידה קלה כעת - משפיעים עליו מניות הבנקים שעולות ב-0.5% ומנגד איי.סי.אל וחברת האם שלה (חברה לישראל) מעיבות עם ירידה של כ-3%.
איי.סי.אל (לשעבר כימיקלים לישראל) המייצרת אשלג דשנים, פוספט ועוד, דיווחה ברבעון הראשון של 2025 על הכנסות של 1.8 מיליארד דולר, עליה של 1.8% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. הרווח התפעולי עמד על 185 מיליון דולר ירידה של 8.8% בהשוואה לרווח תפעולי של 203 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ברבעון הראשון הסתכם ל-91 מיליון דולר, ירידה של 16.5% לעומת 109 מיליון דולר אשתקד, כאשר הרווח הנקי המתואם ברבעון הסתכם ל-110 מיליון דולר לעומת 118 מיליון דולר אשתקד.
10:04
בעקבות המגמה השלילית בבורסות בעולם, המסחר בבורסת תל אביב נפתח הבוקר בירידות - ת"א 35 יורד ב-0.4 ות"א 90 ב-0.1%. בולט לשלילה מדד המניות הדואליות שיורד ב-0.7%. מדד הבנקים הוא המדד הענפי היחיד שירוק כעת - עולה בכ-0.3%.
הבנקים פועלים ודיסקונט פרסמו את דו"חות הרבעון הראשון, בנק הפועלים סיכם רבעון ראשון עם עלייה של 25% ברווח הנקי ל-2.42 מיליארד שקל בהשוואה לרווח של 1.93 מיליארד שקל ברבעון המקביל ב-2024 - בזכות עלייה ברווחי המימון. התשואה להון טיפסה ל-16.4%, לעומת 14.6% ברבעון המקביל.
לעומתו, דיסקונט סיכם את הרבעון עם ירידה בתוצאות, כאשר הרווח הנקי ברבעון הראשון עמד על 1.04 מיליארד שקל, לעומת 1.05 מיליארד שקל ברבעון המקביל, ירידה של 1.3%. בניטרול מס מיוחד, הסתכם הרווח הנקי ברבעון בכ- 1.11 מיליארד שקל. התשואה להון עמדה על 13% לעומת 14.6% ברבעון המקביל אשתקד - ובניטרול המס עמדה על 14%.
בשנה האחרונה מניות שני הבנקים עשו חייל, כאשר מניית פועלים הוסיפה כ-76% ודיסקונט כ-67% לעומת מדד הבנקים שעלה בכ-74%.
08:39
שניים מהבנקים הגדולים במדינה דיווחו הבוקר על תוצאות הרבעון הראשון.
הרווח הנקי של בנק הפועלים עלה ב-25% והציג שיפור ניכר בתשואה על ההון, עמדה בתום הרבעון הראשון על 16.4%, עליה למול 14.6%. דירקטוריון הבנק הכריז על חלוקה של 40% מהרווח הנקי לרבעון הראשון לציבור בעלי המניות.
בנק דיסקונט בניהולו של אבי לוי חתם את הרבעון הראשון של השנה עם רווח נקי של מיליארד שקל, בדומה לנתון שנרשם ברבעון המקביל אשתקד.
הבנק הודיע על מדיניות חלוקת רווחים חדשה, החל מהרבעון השני. במקום לחלק 40% מהרווח הנקי, כפי שהוא עושה בגין הרבעון שחלף. החל מהרבעון השני הוא יוכל לחלק עד מחצית מהרווח הנקי (50%) כדיבידנד.
08:11
1. שוק המניות
המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת, הירידות הבוקר בשווקים בעולם יעיבו על המסחר בת"א, מנגד אצלנו נתוני הצמיחה הטובים והתקווה להגעה לעסקת שחרור חטופים יוסיפו רוח גבית.
אתמול בזכות העליות בסוף השבוע בוול סטריט וההתקדמות של צוות המו"מ בדוחה, ננעל המסחר בת"א בעליות - ת"א 35 ו־ת"א 90 עלו ביותר מ־1%, מבין המדדים הענפיים בלטו מדד ת"א-תקשורת וטכנולוגית מידע שעלה ב-2%, מדד ת"א-מניב חו"ל, 2% ומדד ת"א-ביטוח, 1.8%.
מניות שבלטו אתמול במסחר:
מניית הבורסה לניירות ערך זינקה במעל 7% נוספים והשלימה זינוק של כ־30% בחודש האחרון. בשבוע שעבר הבורסה הציגה דוחות רבעוניים חזקים עם עלייה של 40% ברווח הנקי הרבעוני ל־35.8 מיליון שקל. נייס זינקה במעל 5% והתאוששה מהירידה החדה בשבוע שעבר בעקבות הדוח הרבעוני.
מניית עשות עלתה ב-3.7% בעקבות הדוח הרבעוני: החברה צמחה ב-25% ברבעון הראשון - בעקבות השיקום וההתעצמות של צה"ל. הרווח התפעולי של עשות, יצרנית מערכות ההינע לכלי רכב משוריינים ומטוסים, צמח ב-35% ברבעון הראשון. צבר ההזמנות גדל ב-4% ברבעון הראשון, והחברה צופה לגידול מהותי בהכנסותיה השנה.
דוראל אנרגיה עלתה ב-3.5% לאחר שהודיעה שהחברה המוחזקת של דוראל, Doral LLC, חתמה על הסכם מימון עם קונסורציום בנקים עם עבור פרויקטים באינדיאנה שהספקם הכולל 1.1 גיגה־ואט. החברה חתמה במקביל על הסכם עם שותף מס שישקיע 250 מיליון דולר, תמורת הטבות המס וחלק מהתזרים בפרויקט סולארי באינדיאנה, שהספקו 360 מגה־ואט.
● מסתער על מניות בת"א ומשקיע דרך מדדים בחו"ל: כך פועל מוביל שוק הגמל
באסיה ירידות הבוקר בעקבות הורדת דירוג החוב התופח של ארה"ב ע"י סוכנות הדירוג מודי'ס, ניקיי יורד ב-0.5%, הנג סנג ב-0.7%, שנגחאי ללא שינוי וקוספי הדרום קוריאני יורד ב-0.5%.
בנוסף צמיחת המכירות הקמעונאיות בסין הואטה בחודש אפריל, כך על פי נתונים שפרסם ביום שני הלשכה הלאומית לסטטיסטיקה, מה שמצביע על כך שצריכה נותרה דאגה עבור הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. המכירות הקמעונאיות עלו ב-5.1% בהשוואה לשנה הקודמת באפריל, נתון נמוך מהתחזיות של אנליסטים שציפו לצמיחה של 5.5%, בחודש הקודם המכירות גדלו ב-5.9%.
גם החוזים העתידיים בוול סטריט מגיבים בירידות של כ-0.5% להורדת הדירוג.
בוול סטריט יפתח אחר הצהריים המסחר כשברקע המשקיעים ממתינים לבהירות בנוגע למלחמת הסחר ומעכלים את הורדת דירוג החוב של ארה"ב ע"י סוכנות הדירוג מודי'ס. ראה הרחבה בהמשך.
שוקי המניות ביצעו התאוששות חדה מאז שארה"ב וסין הסכימו בתחילת השבוע שעבר על "הפסקת אש" בת 90 ימים במלחמת הסחר, מה שהפחית את חששות המשקיעים מהסלמה במתיחות הסחר העולמית והגברת הסיכון לכלכלה. הנשיא דונלד טראמפ אמר ביום שישי האחרון כי ממשלו ישלח מכתבים למדינות רבות המפרטים את שיעורי המכס החדשים, ככל הנראה במהלך השבועיים-שלושה הקרובים. מכתבים אלו יהוו תחליף למשא ומתן סחר עם מדינות שבהן לארה"ב אין מספיק זמן לקיים פגישות.
מדד S&P 500 עלה ביום שישי בפעם החמישית ברציפות ורשם עלייה שבועית חדה, כאשר המשקיעים התעלמו מנתוני סנטימנט הצרכנים המאכזבים והחששות המתמשכים מאינפלציה. מדד הדאו ג'ונס ננעל בעליות של 0.8% והעבירה אותו לטריטוריה חיובית לשנת 2025, ה-S&P 500 התרומם בכ-0.7%, הנאסד"ק הוסיף לערכו 0.5%.
בשבוע החולף, ה-S&P 500 זינק ב-5.3% והדאו עלה ב-3.4%. נאסד"ק קפץ ב-7.2% בשבוע זה. הממוצעים העיקריים עלו למרות שמדד סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן הגיע לרמתו השנייה הנמוכה ביותר שנרשמה אי פעם.
● המיליארדרים שמהמרים נגד המניה הלוהטת והמשקיעה המפורסמת שמאמינה בחברת נשק ישראלית
שבוע מצוין במיוחד עבר על מניות הטכנולוגיה הודות להפשרת המתיחות הגלובלית ולביקורו של הנשיא דונלד טראמפ במזרח התיכון. מניות טסלה ואנבידיה זינקו ב-17% ו-16% בהתאמה השבוע, כאשר המתיחות בין ארה"ב לסין נרגעה וסבב העסקאות של טראמפ במזרח התיכון הציב עסקאות טכנולוגיות במוקד. מטא עלתה ב-8%. אפל טיפסה ב-6% ומיקרוסופט ב-3%.
וולמארט הקמעונאית הגדולה בעולם הודיעה על העלאת מחירים, "שיעור המכסים עדיין גבוה מידי, לא תהייה לנו ברירה אלא להעלות מחירים לאחר ששיבושי האספקה גרמו להתרוקנות של המדפים". בתגובה, טראמפ תקף את החברה: "וולמארט צריכה להפסיק לנסות להאשים את המכסים כסיבה להעלאת מחירים. הם צריכים, כמו שאומרים, 'לאכול את המכסים' ולא להעמיס על הלקוחות הנאמנים כלום. אני אעקוב, וכך גם הלקוחות שלכם!!!'".
מניית חברת התרופות נובו נורדיסק ירדה לאחר שמנכ"ל החברה, לארס פרוירגארד יורגנסן, הודיע כי יפרוש מתפקידו. עם זאת, יורגנסן יישאר בתפקידו "לתקופה כדי לתמוך במעבר חלק להנהגה חדשה", בזמן חיפושי המנכ"ל שיחליפו.
● המיליארדים שנמחקו והתביעה: מניית האוטוטק שסיבכה את גיל אגמון
2. שוקי האג"ח
בשוק החוב המקומי, מדדי האג"ח הממשלתיים והקונצרניים נסחרו בירידות קלות ביום ראשון.
מודי שפריר, אסטרטג ראשי, שווקים פיננסים בבנק הפועלים ציין בסקירתו השבועית כי "מדד המחירים לצרכן של חודש אפריל אמנם היה גבוה מהערכתנו (שהייתה גבוהה מההערכות השוק), אך הוא תואם את גישתנו כי סביבת האינפלציה בישראל עדיין גבוהה, ובהמלצתנו מהשבוע שעבר לחזור ולהגדיל את ההחזקה באגרות החוב הצמודות לאורך העקום, ולתת עדיפות לאחזקת האפיק הצמוד על פני השקלי". נזכיר כי ביום חמישי פורסם מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל שבישר על קצב אינפלציה שנתי של 3.6% - גבוה מהציפיות המוקדמות.
במיטב, לעומת זאת, הצביעו על סיכון בשוק האג"ח: "ציפיות האינפלציה הגלומות בשוק האג"ח שנמצאות מתחת לשנתיים עד לטווח של 5 שנים אינן תואמות את סביבת האינפלציה הנוכחית והצפויה בחודשים הקרובים". לכן, להערכתם, היתרון לאג"ח צמודות מדד קיים דווקא בטווחים אלו.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
השקל המשיך להפגין עוצמה גם בסוף השבוע האחרון כאשר הדולר נחלש מול השקל ביום שישי ונסחר סביב רמה של 3.55 שקלים - שפל של 3 חודשים. גם האירו נחלש מול השקל ועמד על 3.96 שקלים לאירו. אחת הסיבות המרכזיות להתחזקות השקל היא המסכים הירוקים בוול סטריט: ככל ששוק המניות האמריקאי מתחזק, הגופים המוסדיים בישראל נדרשים לאזן את החשיפה שלהם לדולר ולכן מוכרים דולרים ובכך מחזקים את השקל. הבוקר השקל נסחר בינתיים ביציבות.
בשוק המטבע העולמי, מדד הדולר נחלש ב-0.3% ל-100.6 נקודות. הירידה של הדולר בשוק המטבע העולמי מעלה שאלות בנוגע למעמדו כמטבע רזרבי וכנכס מקלט בטוח, אך בנק אוף אמריקה מעריך כי בטווח הקצר הדולר עשוי להתחזק בשל סנטימנט שלילי מוגזם ועונתיות. הדולר האמריקאי ירד בכ-7% מאז תחילת השנה, למרות שמדדי המניות האמריקאיים מחקו את ההפסדים שלהם. אך בטווח הארוך, המבנה הכלכלי והחששות סביב החוב הממשלתי האמריקאי ומדיניות אי-הוודאות דוחפים את המשקיעים לשקול מחדש את חשיפתם לנכסים אמריקאים לא מגודרים, דבר שעלול להוביל להיחלשות ממושכת של הדולר.
"הדולר החזק משפיע לרעה על חברות רב-לאומיות (MNCs) אך עשוי לסייע לחברות מקומיות קטנות יותר (SMID), כאשר הדולר נחלש, החברות האמריקאיות המייצאות עשויות לראות עלייה של כ-3% במכירות על כל ירידה של 10% בערכו של הדולר", כתבו בבנק אוף אמריקה.
בבנק מציינים מספר מניות שהראו מתאם שלילי מובהק לדולר (DXY), כמו Freeport-McMoRan, Newmont, HCA Healthcare ו-AMD. "לעומת זאת תחומים כמו חומרי גלם וטכנולוגיה נהנים במיוחד מהיחלשות הדולר בשל חשיפתם הגבוהה לשווקים זרים. תחום האנרגיה שהראה בעבר מתאם שלילי עם הדולר, הפך לפחות רגיש לשינויים בו בשנים האחרונות, בין היתר בשל עצמאות אנרגטית גוברת של ארה"ב".
4. מאקרו
בשבוע שעבר פורסם מדד המחירים לצרכן - המחירים עלו ב-1.1% ומעל התחזית. סעיף הנסיעות לחו"ל תרם כ-0.7% לעליית המדד, מעל הצפי. בסעיף הדיור ובסעיפי השירותים השונים כגון אחזקת דירה, חינוך, בריאות גם נרשמו עליות גבוהות מהתחזית. מנגד, הלבשה, מזון ופירות וירקות היו נמוכים מהתחזית. במיטב מציינים ש" סביבת האינפלציה בישראל גבוהה גם בנטרול השפעות הממשלה. במיוחד היא בולטת בסעיפים שמשקפים את הכוחות הכלכליים המקומיים (שירותים, דיור)".
אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של החברה צופה ש"מדד מאי יעלה ב-0.2%. הוא יושפע מהירידה במחירי הדלק מחד ומהעלייה במחירי התחבורה הציבורית מאידך. במאי צפויה גם לבוא לידי ביטוי השפעת התייקרויות המזון. מחירי הטיסות לחו"ל צפויים לרדת לאחר הזינוק באפריל. כמו כן, צריכים לקחת בחשבון ששע"ח הממוצע של השקל מול הדולר והאירו במאי היה בינתיים נמוך בכ-3% ביחס לאפריל. מדד יוני צפוי להישאר ללא שינוי ויולי לעלות בכ-0.5%, בעיקר בגלל הסיבות העונתיות התחזית לאינפלציה ב-12 החודשים הבאים עומדת על 2.7%".
אתמול פורסמו בישראל נתוני הצמיחה לרבעון הראשון של השנה שעלו ב־3.4% בחישוב שנתי (0.8% בחישוב רבעוני) - מעל הציפיות המוקדמות. התוצר לנפש עלה ב־2.2% בחישוב שנתי, נתון מעודד לאחר הירידות שנרשמו במהלך 2024. עם זאת, ההוצאה לצריכה פרטית צנחה ב־5% בחישוב שנתי. הצריכה הפרטית לנפש נפלה בשיעור גבוה אף יותר, עם ירידה של 6.1% בחישוב שנתי.
בהמשך השבוע, צפויים להתפרסם בישראל נתוני התעסוקה והאבטלה לחודש אפריל. בארה"ב יתפרסמו השבוע נתוני המכירות של דירות יד שנייה, ומכירות של דירות חדשות לחודש אפריל. עוד יתפרסמו בארה"ב מדד מנהלי הרכש של חודש מאי. הנתון יפורסם גם במדינות נוספות כגון בריטניה, גוש האירו ויפן.
בארה"ב, חברת הדירוג מודי'ס הורידה ביום שישי את דירוג האשראי של המדינה ברמה אחת ל-Aa1 מטריפל A, הדירוג הגבוה ביותר האפשרי, תוך שהיא מציינת את הנטל הגובר של מימון הגירעון התקציבי של הממשל ואת העלות התופחת של גלגול חוב קיים בסביבת ריביות גבוהות. מודי'ס הייתה האחרונה מבין שלושת חברות דירוג האשראי הגדולות ששמרה על דירוג מושלם לארה"ב. פיץ' קיבלה החלטה דומה ב-2023, ו-S&P עשתה זאת כבר ב-2011.
"הורדת הדירוג משקפת את העלייה שנמשכת יותר מעשור ביחס החוב הממשלתי ותשלומי הריבית", מסרה חברת הדירוג בהודעה. ההחלטה צפויה במידה מסוימת להעלות את התשואה שמשקיעים דורשים כדי לקנות אגרות חוב של ממשלת ארה"ב. כלומר, לדרוש פרמיית סיכון גבוהה יותר.
בתגובה להורדת הדירוג, שר האוצר סקוט בסנט הפחית בחשיבותן של החששות לגבי החוב הממשלתי של ארה"ב וההשפעה האינפלציונית של המכסים על חברות כמו וולמארט, באומרו כי ממשל טראמפ נחוש להפחית את ההוצאות הפדרליות ולצמוח את הכלכלה.
כשנשאל על הורדת דירוג האשראי של המדינה על ידי מודי'ס ביום שישי במהלך ראיון של NBC עם קריסטן וולקר, אמר בסנט: "מודי'ס הוא אינדיקטור מפגר - כך כולם חושבים על סוכנויות דירוג האשראי." "לא הגענו לכאן ב-100 הימים האחרונים," אמר ביום ראשון. "זו תוצאה של ממשל ביידן וההוצאות שראינו בארבע השנים האחרונות שאותן ירשנו," הוסיף. "אנחנו נחושים להוריד את ההוצאות ולצמוח את הכלכלה."
5. תחזית
בתי השקעות מובילים בוול סטריט מפנים את מבטם אל השווקים המתעוררים שם הם רואים סוף סוף, לאחר שנים רואים תשואות טובות יותר. ביניהם מורגן סטנלי, בנק אוף אמריקה, פרקלין טמפלטון ו-AQR קפיטל מנג'מנט.
מייקל הרטנט מבנק אוף אמריקה מכנה אותן "שוק השוורים הבא". AQR חוזים כי המניות בשווקים המתעוררים יניבו תשואה במטבע מקומי של כמעט 6% בשנה במהלך חמש עד עשר השנים הקרובות, וזאת בהשוואה לתשואה של 4% במניות ארה"ב בדולרים.
למרות ההתאוששות של S&P 500 בשבועות האחרונים, המדד נותר כמעט ללא שינוי מתחילת השנה עד לסגירת יום שישי, בעוד שמדד מקביל בשווקים המתעוררים עלה ב-10%. העלייה הזו מעוררת תקוות לכך שסוף סוף תם עידן של עשור וחצי של הבטחות שלא מומשו - במהלכו זינק מדד המניות האמריקאי ביותר מ-400% לעומת עלייה זעומה של 7% במניות מדינות מתפתחות.
בין הסיבות לשינוי המגמה: דולר חלש, ביצועים תנודתיים של S&P 500 ושאלות לגבי מעמדן של אג"ח האוצר האמריקאיות כנכסים בטוחים, כל אלה גורמים למשקיעים להסיט את מבטם מחוץ לארה"ב על רקע התגברות מלחמת הסחר של הנשיא דונלד טראמפ.
גם החששות מהתרחבות החוב והגירעון, שהובילו את חברת הדירוג מודי'ס להוריד ביום שישי את דירוג האשראי של ארה"ב, מוסיפים לרוח הנגדית המאתגרת את המשך העליונות של השוק האמריקאי.
חלק מהמשקיעים שמחפשים חלופות לשוק האמריקאי פנו אל הין היפני, אג"ח גרמניות והאירו, אך אלו שמוכנים לקחת קצת יותר סיכון מתחילים לשקול מחדש את ההרגל של משיכת כספים משווקים מתעוררים והעברתם לארה"ב ברגעי לחץ.
"סיכון הפיחות של הדולר האמריקאי הוא קריאת השכמה למשקיעים," אמרה כריסטי טאן, אסטרטגית השקעות בפרנקלין טמפלטון, שממליצה על חוב של מדינות מתפתחות כחלופה לאג"ח אמריקאיות. "אנחנו סבורים שהייחודיות של ארה"ב הסתיימה לעת עתה."
"סוף סוף יש לנו את הטריגר," אמרה ג'יטניה קנדהארי, סגנית מנהלת ההשקעות במורגן סטנלי, שהכריזה לפני שנתיים כי עידן השווקים המתעוררים הגיע, כשעברה מהשקעה במניות ארה"ב למניות שווקים מתעוררים. הפעם היא בטוחה יותר: על פי הממוצעים ההיסטוריים, היחלשות הדולר עשויה לתרום לשליש מתשואות מניות השווקים המתעוררים, לדבריה. לאחר שלא הצליחה להשיג את ביצועי השוק האמריקאי בשנתיים האחרונות, הקרן שלה הניבה 17% השנה - ועקפה 97% מהקרנות המתחרות, על פי נתונים של בלומברג.
כעת קנדהארי מחפשת לעומק מניות בתחום הבנקאות, החשמל, הבריאות והביטחון שיש להן חשיפה לביקוש המקומי ולכן הן פחות פגיעות למכסים גבוהים.
ב-AQR, המנהל כריס דוהני מפנה את תשומת ליבו לחברות בשווקים המתעוררים עם שווי שוק קטן יותר, בהנחה שהן צפויות להציג ביצועים טובים בטווח הבינוני והארוך.
תזרימי ההון לקרנות סל (ETFs) הרשומות בארה"ב ומשקיעות בשווקים מתעוררים, כמו גם בקרנות הממוקדות במדינות ספציפיות, הסתכמו ב-1.84 מיליארד דולר בשבוע שהסתיים ב-9 במאי - יותר מכפול מהשבוע הקודם, לפי נתוני בלומברג.
עם זאת, תנודתיות בשווקים, תהפוכות פוליטיות ומשברים מקומיים הם חלק בלתי נפרד ממאפייני הנכסים בשווקים המתעוררים, והעליות השנה עלולות להיעצר. הצמיחה ברווחים ביעדים מסוימים בשווקים מתעוררים אינה עקבית ביחס לארה"ב ולשווקים מפותחים אחרים, ועלויות העסקה הגבוהות מרתיעות חלק מהמשקיעים.
עד כה, המעבר משוקי ארה"ב לשווקים מתעוררים עדיין לא בא לידי ביטוי בנתוני תזרימי ההון הרחבים, בעוד שהביקוש לנכסים אירופאיים דווקא כן ניכר, כך לדברי גבריאלה סנטוס, אסטרטגית השווקים הראשית לאמריקה בג'יי.פי.מורגן, אבל אם הדולר ימשיך להיחלש, "השלב השני יכול לחלחל לשווקים המתעוררים בצורה חיובית," אמרה.
בהשוואה לשווקים מתעוררים גדולים מסוימים, ארה"ב מוגבלת יותר ביכולתה לתמוך בכלכלה על רקע חוב מתמשך שמתקרב ל-30 טריליון דולר. מדינות כמו הודו והפיליפינים כבר נקטו צעדים אגרסיביים בהפחתת ריבית, בעוד שהבנק הפדרלי חושש מהפחתה חדה שעלולה להצית מחדש את האינפלציה.
"הבסיסים הכלכליים של שווקים מתעוררים מרכזיים הם חזקים יותר, מתאפיינים בחוב חיצוני נמוך ויחס חוב-תוצר נוח," אמרה כריסטי טאן מפרנקלין טמפלטון, כשהיא מציינת את טורקיה, סעודיה, דרום קוריאה ומספר מדינות אסייתיות. "פרופיל החוב הנמוך הוא יתרון משמעותי, במיוחד בהשוואה לארה"ב."