תוכן שיווקי

כתבה זו נכתבה והופקה על ידי כותבי תוכן מקצועיים בשיתוף גורם מסחרי.

כתבות התוכן השיווקי בגלובס כוללות מידע ענייני בעל ערך מוסף לקורא, תוך שמירה על שקיפות מרבית כחלק מהקוד האתי של גלובס.

רכבת, שיתוף פעולה קהילתי ותב"ע זמינה: כך ייראה מרכז הפיתוח החדש בהייטק הישראלי

בין המועמדות להקמת הקמפוס הבא של אנבידיה, אזור שגיא 2000 בעמק יזרעאל בולט בזמינות התכנונית, בגישה התחבורתית ובתפיסה אזורית שיתופית • "אפשר להוציא היתרים מחר בבוקר", אומרת ראשת המועצה האזורית - שלומית שיחור רייכמן • "אנחנו במסלול ירוק – לא צריך לחכות, רק להחליט ולהתחיל לבנות"

שגיא 2000 / צילום: אלון לויטה
שגיא 2000 / צילום: אלון לויטה

הכתבה בשיתוף המועצה האזורית עמק יזרעאל

עד לפני כמה שנים, האפשרות להקים מרכזי פיתוח משמעותיים מחוץ לגוש דן נתפסה כרעיון תיאורטי בלבד. אלא שמאז, השוק השתנה. גל ההתרחבות של חברות ההייטק, יוקר המחיה במרכז, התעצמות התשתיות והשאיפה לצמיחה בפריפריה - כל אלה שינו את המפה. יותר ויותר חברות בוחנות כיום את האפשרות לפרוץ את הגבולות הגיאוגרפיים המוכרים, והצפון הפך לפתע לא רק לחלום - אלא לאופציה ריאלית.

בתוך מגמת ההתרחבות צפונה, בולטת בימים אלה כוונתה של אנבידיה להקים קמפוס ענק נוסף בישראל - ככל הנראה מהגדולים שהוקמו כאן אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה. לפי מסמך ה-RFI שפרסמה החברה, היא מחפשת קרקע רציפה בגודל של 70-120 דונם, באזור שבין זכרון יעקב בדרום-מערב לקריית אתא בצפון, ובין מגדל העמק במזרח לחיפה במערב - בשטח שכולל גם את אזור התעשייה שגיא 2000. האזור, המשותף למועצה האזורית עמק יזרעאל ולעירית מגדל העמק, משתרע על פני כ-1,100 דונם ומציע שילוב של זמינות תכנונית, גישה תחבורתית טובה ושיתופי פעולה בין־רשותיים.

עמק יזרעאל, המועצה האזורית השנייה בגודלה בישראל, ממוקמת בדיוק בלב הגיאוגרפי של האזור. עם 45 אלף תושבים ותושבות מתפרשת על פני 350 אלף דונם, ולצידם 26 רשויות שכנות - אזוריות, מקומיות ועירוניות - מדובר בלוקיישן אסטרטגי שמחובר לחיפה, לעפולה ולמרכז הארץ בתוך פחות משעה. "העמק מתכנן לתמוך ב-5,000 עובדות ועובדי הייטק נוספים. כבר היום הרבה מהאוכלוסייה שלנו מועסקת בהייטק", אומרת ראשת המועצה, שלומית שיחור רייכמן, אשר נבחרה לתפקיד בבחירות האחרונות ולדבריה, הקדנציה הראשונה שלה בתפקיד מגלמת רוחות של שינוי והתחדשות באזור. "אחת המטרות שלי היא לספק תעסוקה איכותית לתושבות ותושבי האזור, שלא יבלו שעות על גבי שעות בפקקים. זה יכול להביא תנופה אדירה לא רק לעמק - אלא לכל הצפון".

שלומית שיחור רייכמן, ראשת מועצה אזורית עמק יזרעאל / צילום: ענת חרמוני
 שלומית שיחור רייכמן, ראשת מועצה אזורית עמק יזרעאל / צילום: ענת חרמוני

אחת הדרישות הבולטות של חברות בבחירת מיקום לקמפוס חדש היא נגישות תחבורתית - תחנות רכבת, צירי נסיעה מרכזיים וקרבה למוקדי אוכלוסייה. במובן הזה, עמק יזרעאל נהנה ממיקומים שמחברים את כל הקצוות: תחנת רכבת העמק סמוכה לאזורי התעשייה ומחברת תוך 45 דקות לתל אביב ו־20 דקות לחיפה. לצידה - קווי אוטובוס נרחבים, צירי תנועה ראשיים, נגישות לכביש 6, וקרבה לנמל חיפה ולמנחת מגידו. "במונחים של תנועה - אנחנו בדיוק במרכז", אומרת שיחור רייכמן. "קרוב למוקדי תעסוקה, קרוב למרכזי אוכלוסייה, עם תשתית קיימת ורכבת שעוברת ליד - זה לוקיישן שקל להגיע אליו מכל מקום".

לפרטים נוספים על שגיא 2000 ויצירת קשר הקליקו>>

"אנחנו במסלול ירוק - תכנונית וסמכותית"

לא מעט רשויות מקומיות בצפון מחזיקות ב"שאיפה שקטה" להפוך לביתו של הקמפוס הבא. אבל השאלה האמיתית איננה רק איפה יש קרקע - אלא היכן אפשר להתחיל לבנות. וכאן מתחילה להסתמן הבחנה ברורה: בין מקומות שמציעים חזון לעתיד רחוק, לבין אזורים שכבר מוכנים לתחילת תהליך. במתחם שגיא 2000, התכנון כבר מאחור - תב"ע מאושרת, תשתיות קיימות, ושטח פנוי שממתין לכניסה של גוף משמעותי. כ-120 דונם זמינים כיום לפיתוח, עם אופק ברור להתרחבות עתידית. "זה חלק מהיתרון - לא צריך לחכות שנים, אפשר להתחיל לזוז מהר", אומרת שיחור רייכמן.

גם ברמה הפורמלית, המסלול קצר ויעיל. "אישרנו תוכנית ל-1,000 דונם, ובדרך להכפיל אותה. אנחנו במסלול ירוק - תכנונית וסמכותית", היא אומרת. "אני יו"ר הוועדה המרחבית. אני יודעת בדיוק איפה עומדות התוכניות של כל האזור - ואצלנו הכל כבר מאושר. אפשר להוציא היתרים כמעט מיידית, בלי תלות בגורמים חיצוניים. מעבר לכך, מדובר באזור עדיפות לאומית - נתון שמאפשר ליהנות מהקלות כלכליות ותמריצים ממשלתיים, מה שהופך את ההשקעה כאן לא רק אסטרטגית, אלא גם משתלמת".

מעבר לזמינות הקרקעית והתכנונית, המועצה מדגישה גם ערכים שמעסיקים היום יותר ויותר חברות גלובליות: קיימות, שוויון והובלה בתחומים חברתיים. "אנחנו ראשונים בארץ בניצול אנרגיה סולארית ביחס לגודל האוכלוסייה," אומרת שיחור רייכמן. "הקמנו את תאגיד האנרגיה הראשון מסוגו, ואנחנו ממשיכים להשקיע בפתרונות ירוקים ובתשתיות מתקדמות - מגישה לצינור גז ועד קרבה לשנאי של חברת החשמל". גם בפן החברתי, היא אומרת, יש לעמק יזרעאל במה להתגאות: "הנהלות המועצה מאוישות ברובן בנשים, יש לנו יו"ריות ועדים, ומחויבות עמוקה לגיוון ולשוויון מגדרי".

שגיא 2000 / צילום: אלון לויטה
 שגיא 2000 / צילום: אלון לויטה

קהילות חזקות ומגוונות ב"עמק של חלוציות"

היכולת להציע מענה רחב, מתקדמת עוד צעד קדימה כשמדובר בגמישות מחשבתית. בעמק יזרעאל לא מסתפקים בהמתנה - אלא פועלים מראש כדי להבין מה יידרש מהשטח: החל משאטלים מותאמים מתחנות רכבת מרכזיות או ממוקדי תעשייה קיימים, ועד פתרונות תחבורה רכה כמו שבילי אופניים או קורקינטים. "אנחנו בודקים עכשיו איפה אנשים רוצים לגור, מה מושך אותם בצפון, ואיך אפשר לתמוך בהם - גם בתחבורה, גם בדיור וגם בקהילה," אומרת שיחור רייכמן. "הגישה שלנו היא גישה אזורית - אנחנו פועלים יחד עם מגדל העמק, חיפה והסביבה מתוך מטרה משותפת, לא תחרותית. זה סוד החוסן שלנו - שאנחנו יודעים לפעול בשיתוף".

אבל הקרקע, הקרבה והנגישות הן רק חלק מהסיפור. באזור כמו עמק יזרעאל, התמיכה לא נגמרת בגבול אזור התעשייה - אלא ממשיכה אל תוך הקהילה. "אנחנו יודעים לעטוף את מי שמגיע - לא רק תכנונית, אלא גם אנושית", אומרת שיחור רייכמן. "הקהילות כאן חזקות, מחבקות, מגוונות. אפשר למצוא מענה לכל צורך - גדול כקטן - והתחושה היא של חיבור אמיתי, לא של עוד נקודה על המפה".

החזון שמובילה המועצה מתבסס על ערכים שהולכים הרבה אחורה - אבל מדברים מאוד את ההווה. "זה עמק של חלוציות", היא אומרת. "פה נולדה ההתיישבות העובדת - נהלל, הקיבוצים, בתי ספר בני מאה שנה. ומי שפועל ברוח חלוצית חדשה, ירגיש שהדנ"א שלנו מדבר את אותה שפה".

לפרטים נוספים על מינהלת שגיא 2000 ויצירת קשר הקליקו>>

הכתבה בשיתוף המועצה האזורית עמק יזרעאל

צרו איתנו קשר *5988