הכתבה מטעם קבוצת זהר דליה
תעשיית המזון עברה בשנתיים האחרונות תקופה לא קלה. מספר מותגי מזון ניצבו בפני אתגר צרכני ותברואתי שגרם להם לחשב מסלול מחדש. למרות ההקפדה על שמירה קפדנית על תקני בטיחות, היגיינה, ניקיון, והקפדה על טריות ורעננות המזון, נראה שכמה וכמה מפעלים התמודדו עם חדירת חיידקים ומזהמים.
השאלה הגדולה היא לא איך מתמודדים עם התופעות הללו, אלא איך מונעים אותן ומוודאים יישום שיפורים לתשתיות ולמערכת איכות ובטיחות המוצרים. "אחת המשימות הלאומיות שלנו היא לחזק את האמון בתעשיית המזון כולה ולא רק במותגים הגדולים", מודה אמנון ברודי, יו"ר קבוצת זהר דליה, "לכן פיתחנו תוכניות ופרוטוקולים מחמירים שניתן ליישם בכל מפעל ומפעל.
זהר דליה היא אחת מיצרניות הדטרגנטים וחומרי גלם הגדולות בישראל מזה 80 שנה. עיקר פעילותה הוא בייצור ושיווק מוצרי ניקוי, חיטוי ומיכון בתעשיית הניקיון למגזר המוסדי בישראל.
בחברה מסבירים כי התוכנית החדשה והמדוברת כוללת, בין השאר, חידושים טכנולוגיים שמטרתם שיפור ההיגיינה של העובד בכניסה וביציאה מאזורי הייצור ומניעת שינוע מזהמים בתוך המפעל ופסי הייצור. כמו כן, התוכנית כוללת מחסומים היגייניים המאפשרים בקרת מעבר עובדים באמצעות פתיחה אוטומטית של שערים, רק לאחר ביצוע שטיפת ידיים עם סבון ולאחר מכן חיטוי הידיים עם חומר חיטוי. וזה לא הכל: חידוש טכנולוגי נוסף הינו התקנת משטחי דריכה חכמים שמטרתם ללכוד לכלוך וגופים זרים על ידי הברשה של סוליות הנעליים ומניעת שינוע מזהמים אל מחלקת הייצור.
מנכ"ל זהר דליה, טל נצר , אומר כי תכנון פרוטוקול הניקיון החדש שיושם במספר מפעלי מזון בחודשים האחרונים הוא מהמורכבים בישראל. לדבריו, "אנחנו משקיעים מאמצים רבים כדי למנוע ריקולים ותקלות ייצור בכל תעשיית המזון בישראל. אני קורא לכל ארגון ועסק יצרני או לוגיסטי, ליישם את הפרוטוקול המחמיר ולמנוע פגיעה עתידית במוניטין".
תוכנית החלוקה - גרסת מפעלי המזון
על פניו נראה מובן מאליו כי כל עובד חייב לשמור על רמת היגיינה גבוהה, ובכן - לא כך הדבר. על פי הערכות, זיהומי מזון עולים לתעשיית המזון האמריקאית 15.6 מיליארד דולר בשנה, ו-48 מיליון אמריקאים חולים מדי שנה מזיהומים הנובעים ממזון. המחלות מועברות במתחמי הסעדה או מיצרני המזון - עובדה שמגדילה כמובן את מספר האנשים בסיכון. השאלה הגדולה היא איך נוקטים בצעדים מניעתיים שיבטיחו עמידה בתקני האיכות, הבטיחות וההיגיינה הנדרשים?
בזהר דליה מסבירים כי מפעלי המזון הגדולים בישראל כוללים מספר מחלקות ייצור וכל אחת מהן דורשות פרוטוקול ניקיון ותחזוקה נפרד. חלוקה לאזורי סיכון מוגדרים תמנע מעבר של מוצרים, תכשירים, ציוד ואבזור בין אזורי הסיכון ותשפר את הבטיחות הארגונית והיכולת לעמוד בתקני התברואה המחמירים ביותר.
אנטוני מחט, מנהל חטיבת המזון בזהר דליה מזה 23 שנה, מסביר כי "לפני החלוקה לאזורי בטיחות מזון במפעל, נדרש לבצע תהליך הערכת סיכונים הכולל ניטור ו-וולידציות שונות. האתגר הגדול הוא למעשה לדייק את הגדרת אזורי סיכון בטיחות המזון (High Risk & Low Risk)". לדבריו, בהיעדר פיקוח מדויק, תהליכים קדם תפעוליים כגון היגיינת עובדים, תהליכי אחזקה, ניקוי וחיטוי ועוד עלולים לגרום להתפשטות זיהום צולב.

אנטוני מחט, מנהל חטיבת המזון בזהר דליה / צילום: באדיבות קבוצת זהר דליה
האם אזורי הסיכון נוגעים גם לעובדים?
"בהחלט, אבל לא רק להם. אם ניקח מפעל לייצור מזון עם שתי מחלקות שונות ונפרדות - אחת לייצור נקניק והשניה לייצור סלטים - הרי שגם אריזות שעוברות בין המחלקות יכולות לשאת מזהמים, גם אם תהליך הייצור היגייני ומוקפד. האמור לעיל נכון גם לגבי עגלות משא שעוברות בין המחלקות ונושאות בין גלגליהן חלקיקים, שבבים מיקרואורגניזמים מזיקים".
מה רצוי שיהיה בכל אחד מאזורי סיכון?
"כדי להשלים את תהליך ההפרדה מומלץ להתקין תעלות חיטוי בערפול שמסיעות מוצרים בסניטציה מושלמת וחיסכון במים; חשוב מאוד גם להתקין שטיחי חיטוי לצמיגים, לסוליות נעליים ולעגלות, על מנת למנוע שינוע של מזהמים בין אזורי הסיכון".
"בשורה התחתונה הקבוצה עושה ימים כלילות כדי להעניק ללקוחותיה בתעשיית המזון שירות מאנשי המקצוע הטובים ביותר, שבראשם עומד אנטוני", אומרת ורד אדלר, סמנכ"לית השיווק והמכירות של זהר דליה. "בזכות המקצועיות, הידע הטכנולוגי-כימי והקשר האישי שלו עם הלקוחות, אנו ממשיכים להוביל את תעשיית המזון עם מגוון פתרונות טכנולוגיים חדשניים בשיתוף המותגים הגדולים בעולם", היא מסכמת.
לפרטים על מערך פתרונות הניקיון של זהר דליה הקליקו כאן>>