סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:30
יום המסחר בתל אביב ננעל בעליות שערים. ת"א 35 עלה ב-1.3%, ת"א 90 הוסיף לערכו 2.2% ומדד הביטוח קפץ בקרוב ל-4%. מדד ת"א בנקים 5 עלה בכ-2%.
מחזור המסחר הסתכם בכ-2.87 מיליארד שקל.
בלטו לחיוב מניות שיכון ובינוי , קרסו נדלן , מספנות ישראל , דוניץ ואל על .
מנגד, מטריקס , אורמת , סאפיינס , מג'יק ואנרג'יאן ננעלו בירידות.
16:44
במסגרת עונת הדוחות, אפריקה מגורים דיווחה כי הכנסות ממכירת דירות הכוללות את חברות האקוויטי בשנת 2024 הסתכמו בכ-1.017 מיליארד שקל, לעומת כ-1.027 מיליארד שקל אשתקד. עוד דווח כי הרווח הנקי בשנת 2024 הסתכם בכ-218 מיליון שקל, לעומת כ-171 מיליון שקל אשתקד.
15:56
פתיחת המסחר החיובית בוול סטריט נותנת רוח גבית גם למדדים המרכזיים בת"א. מדד ת"א 35 עולה ב-1.4%, ת"א 90 מזנק ב-2%. בקרב המדדים הענפיים, ת"א בנייה עולה ב-3% ות"א בנקים 5 קופץ ב-2.5%.
או פי סי אנרגיה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנה כולה. ההכנסות בשנת 2024 גדלו בכ-9% לכ-2.78 מיליארד שקל, בהשוואה לכ-2.55 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד. הרווח הנקי בשנת 2024 גדל בכ-17% לכ-197 מיליון שקל, לעומת רווח נקי של כ-169 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. מטעם החברה נמסר כי הגידול נובע בעיקר מרווח חד פעמי בסך כ-176 מיליון שקל, נטו ממס כתוצאה מכך שהחברה חדלה לאחד את תוצאות מגזר האנרגיות המתחדשות בארה"ב עקב עסקת השקעת השותף. מנגד, בשנת 2024 גידול של כ-30 מיליון שקל וכ-55 מיליון שקל בפחת והפחתות ובהוצאות המימון, בהתאמה.
14:39
העליות בבורסה נמשכות ואפילו מתחזקות לאחר פרסום מדד המחירים לצרכן בארה"ב. מדד ת"א 35 עולה ב-1.4% ומדד ת"א 90 ב-1.7%. מדד הבנקים עולה ב-1.9%
בארה"ב פורסם לפני זמן קצר מדד המחירים לצרכן. האינפלציה השנתית עומדת על 2.8% לעומת צפי של 2.9% בפברואר, ולעומת לעלייה השנתית של 3% שנרשמה בינואר. ברמה החודשית, המחירים עלו ב-0.2% לעומת צפי של עלייה ב-0.3%, ועלייה של 0.5% בינואר.
במדד "הליבה", האינפלציה בשנה האחרונה היתה 3.2% לעומת צפי של 3.2% ול-3.3% שנרשמו בינואר. ברמה החודשית, מחירי הליבה היו 0.2% הצפי היה לעלייה של ב-0.3%, בהשוואה לעלייה של 0.4% בינואר.
13:40
אל על עולה בכ-5% בעקבות הדוח השנתי שפרסמה היום. חברת התעופה בניהולה של דינה בן טל-גננסיה לא הייתה יכולה לחלום על שנה חלומית יותר. החברה מסיימת את שנת 2024 עם הכנסות ורווחי שיא מבחינתה, שנבעו גם מהתייעלות גדולה שביצעה אך בעיקר ממלחמת "חרבות ברזל" ובריחת חברות התעופה הזרות מהארץ, מה שהפך את אל על בפועל לשליטה בשמי ישראל, בוודאי בקווים הרווחיים לארה"ב.
13:31
בבורסה המקומית שוררת היום אופטימיות לאור הצפי לעליות בוול סטריט והעליות באירופה. מדד ת"א 35 עולה ב-1.3% ומדד ת"א 90 ב-1.6%. מדד הבנקים עולה ב-1.7% לאחר עוד דוח מצויין של אחד מחמשת הבנקים הגדולים. היום היה זה הבנק הבינלאומי , שבשליטת צדיק בינו ובניהולו של אלי כהן, הבנק רשם רווח נקי של 2.37 מיליארד שקל בסיכום השנה שחלפה, ובסך הכל הבנקים רשמו שנה חלומית עם רווח מצרפי של 29.5 מיליארד שקל.
מידרוג העלתה היום את דירוג המנפיק ואת דירוג אגרות החוב של חברת הנדל"ן אזורים . בחברת הדירוג ציינו ששיפור בפרופיל העסקי לצד פרופיל פיננסי הולם לרמת הדירוג החדשה, כמו כן ציינו שלחברה צפוייה רווחיות מתונה ויציבה יחסית בשל תמהיל פרויקטים מגוון, אבל הזהירו שתנודתיות ואי וודאות גבוהות צפויות ללוות את הענף גם בשנה הקרובה ברקע הריבית הגבוהה והשלכות המלחמה על הביקוש וההיצע בענף
12:25
שיכון ובינוי מזנקת במסחר בעקבות הדיווח הבוקר בהמשך לדיווחים המיידיים על השהיית פעולות המכירה של הפעילות בפולין. לפני כחודש טענה שיכון ובינוי כי השותף שלה בפולין, ראיד טאנוס, רשם שעבודים לטובתו על הפרויקטים המשותפים במדינה וכי הוא פועל לממש אותם ולהעביר אותם לידיו באופן לא חוקי.
לחברה נודע אתמול כי בית משפט בפולין נעתר באופן חלקי לבקשת חברה המוחזקת במלואה על ידי השותף ביחס להחלטות תאגידיות שנקטה החברה למינוי דירקטור מטעמה ולפיטורי טאנוס מדירקטוריון תאגיד פרויקט פראגה והחליט על השהיית יכולת אכיפת ההחלטות האמורות.
שיכון ובינוי הודיעה שהיא תמשיך לפעול על מנת להגן על זכויותיה ונכסיה. החברה בוחנת יחד עם יועציה המשפטיים את האפשרויות העומדות בפניה לביטול החלטת בית המשפט. כאשר להערכת יועציה המשפטיים של החברה בפולין, נכון למועד ושלב זה, הסיכויים לכך שהחברה בבעלותו של השותף תוכר כבעלת מניות בתאגיד הפרויקט נמוכים.
מראיד טאנוס נמסר בתגובה: "ראיד טאנוס הוא היזם, המנכ"ל ומי שעומד מאחורי הצלחת פרויקטי הדיור שהוקמו ומוקמים בפולין בשותפות עם שיכון ובינוי, אשר שוויים מוערך במאות מיליוני אירו. העמדת הפרויקטים למכירה על ידי שיכון ובינוי נעשתה בחוסר סמכות ובניגוד להסכמים עם טאנוס, באופן הגורם נזק עסקי לחברות, לבעלי המניות שלהן ולטאנוס. בעלי המניות בשיכון ובינוי ראויים להסבר בנוגע לסיבות לפעולות העוינות שנקטה שיכון ובינוי, במיוחד לאחר שהגיעה למעמד איתן ומצליח בשוק הפולני במשך יותר מעשור, עם פרויקט שקרוב להשלמה שמהווה הצלחה גדולה. לאור זאת, נאלץ טאנוס לנקוט בחודשים האחרונים צעדים משפטיים להגנה על החברות ובעלי המניות שלהן, ובכלל זה רישום שעבודים על מניות כל חברות הפרויקטים. יודגש, כי מהלכים אלה אושרו על ידי בתי המשפט בפולין".
11:32
עם רוח גבית מוול סטריט ומאירופה, האופטימיות בתל אביב נמשכת - ת"א 35 עולה ב-0.8% ות"א 90 ב-1.4%. מדד הבנקים עולה בכ-0.8%.
בשוק החוב נרשמת היום יציבות. תשואת האג"ח הממשלתית ל-10 שנים עומדת על 4.35% והאג"ח לשנתיים על 4.28%. גם באג"ח הקונצרניות נרשמת יציבות.
11:05
על בד נופלת בכ-20% בעקבות הדוח השנתי שפרסמה הבוקר. הרווח הנקי של החברה ירד ברבעון הרביעי ל-6.5 מיליון שקל לעומת 12.2 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנה שעברה. החברה מציינת הרווח הושפע בין היתר מהפרשה לירידת ערך במפעל הבדים במשואות יצחק.
החברה לייצור מגבונים לחים למותגים פרטיים הכניסה השנה 1.7 מיליארד שקל, גידול של 0.5% בהשוואה לשנת 2023. הכנסות הרבעון הרביעי הסתכמו בכ-412.3 מיליון שקל לעומת כ-418.9 מיליון שקל ברבעון המקביל, ההכנסות הושפעו מירידה בשער החליפין מול תקופה מקבילה, במונחים אורגניים ההכנסות צמחו בסך של כ- 2.5%.
הרווח הגולמי ב-2024 הסתכם בכ-347.9 מיליון שקל לעומת כ-344.4 מיליון שקל, גידול של 1% בהשוואה לשנת 2023. הרווח הגולמי ברבעון הרביעי הסתכם בכ-76.7 מיליון שקל לעומת כ-91.3 מיליון שקל ברבעון המקביל.
10:32
האופטימיות בתל אביב נמשכת - ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 ב-0.7%. מדד הבנקים עולה בכ-0.8%.
10:03
המסחר בבורסה של תל אביב נפתח הבוקר ת"א 35 עולה ב-0.4% ות"א 90 ב-0.2%. מדד הבנקים עולה בכ-0.4%.
טבע עולה בכ-3% לאחר שאתמול זינקה בכ-8% וב-10% בערב בוול סטריט. הזינוק נובע מהתחזית אופטימית שהציג המנכ"ל ריצ'רד פרנסיס בוועידה של ברקליס, כולל בין היתר לשיפור ברווחיות הגולמית בשנה הקרובה.
חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה
08:09
1. שוק המניות
המסחר בבורסה המקומית צפוי להיפתח היום במגמה מעורבת, וזאת בזכות התאוששות קטנה בוול סטריט ובחוזים העתידיים שנסחרים בינתיים בעליות.
הפאניקה בוול סטריט ביומיים הראשונים של השבוע העיבה כצפוי על הבורסות מסביב לעולם, ובכלל זה גם על זו של תל אביב. אתמול מדדי המדדי בבורסה נחלשו ביותר מ־1%, בהובלת מניות הבנקים. עם זאת, לקראת סיום המסחר ועל רקע פתיחת מסחר במגמה מעורבת בארה"ב, הירידות התמתנו מעט ובנעילה, ת"א 35 ירד ב-0.6% אך מדד ת"א 90 עבר לעלייה של 0.1%. מדד הבנקים השיל 1.7% בעקבות הירידה החדה במניית דיסקונט.
דיסקונט ירדה ביותר מ־7% לאחר פרסום דוחות, שהצביעו על רווח נקי שנתי של 4.3 מיליארד שקל. המשקיעים התאכזבו ככל הנראה משיעור הצמיחה הנמוך, מחולשת תיק האשראי, ומהתחזית הצנועה.
מניית טבע זינקה בכ-8% וב-10% בערב בוול סטריט. הזינוק נובע מהתחזית אופטימית שהציג המנכ"ל ריצ'רד פרנסיס בוועידה של ברקליס, כולל בין היתר לשיפור ברווחיות הגולמית בשנה הקרובה.
שתי מניות נוספות שריכזו אתמול עניין וזינקו הן מג'יק ומטריקס . השתיים זינקו לאחר שפורסם שהראשונה צפויה להירכש על ידי החברה האחות מטריקס.
בריינסוויי העוסקת בטיפול מתקדם ולא פולשני בהפרעות מוחיות, זינקה בכ-4% לאחר שדיווחה אתמול על תוצאותיה הכספיות לרבעון הרביעי ולשנת 2024. ברבעון הרביעי של 2024, הסתכמו הכנסות החברה בכ-11.4 מיליון דולר, עלייה של 27% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
היום התפרסם הדוח הרבעוני והשנתי של הבנק הבינלאומי. הבנק שבשליטת צדיק בינו ובניהולו של אלי כהן, סיכם את השנה שחלפה עם הכנסות (ברמה השנתית) בסעיף הפסדי האשראי שלו, נתון חריג לחיוב ביחס לבנקים האחרים. הבינלאומי הודיע כי יחלק 40% מרווחיו כדיבידנד במזומן בסך של 228 מיליון שקל.
הבנק רשם רווח נקי של 2.37 מיליארד שקל בסיכום השנה שחלפה, עליה של 9.2% ביחס לשנת 2023. התשואה על ההון עמדה על שיעור של 19% בסיכום השנה והיתה הגבוהה במערכת הבנקאית.
הדוח של בינלאומי מסיים את עונת הדוחות של חמשת הבנקים הגדולים בישראל - ואלה הצביעו על רווחי שיא מצרפיים של 29.6 מיליארד שקל, וזאת לעומת רווחים מצטברים של 25 מיליארד שקל בשנה הקודמת, זינוק של מעל 18%.
גם ישראכרט בראשות תמר יסעור ובניהולו של רן עוז, מסכמת את שנת 2024 עם עליה מתונה בהכנסות וברווח הנקי, לצד קיטון בהפרשות להפסדי אשראי. ההכנסות של החברה צמחו ב-3% אשתקד והסתכמו ב-3.2 מיליארד שקל, עליה שנבעה מגידול במחזורי העסקאות בכרטיסי האשראי שהנפיקה. לצד זאת גם הגידול בתיק האשראי שהיא מעמידה לציבור סייע לחברה להגדיל את הכנסותיה.
● לאחר שמאות מיליארדים זרמו ל-500 S&P: הטלטלה עוצרת את הטרנד הלוהט
באסיה הבוקר מגמה מעורבת, ניקיי עולה ב-0.1%, מדדי שנגחאי והנג סנג יורדים ב-0.2% וב-0.7%, קוספי הדרום קוריאני עולה ב-1.5%.
החוזים עתידיים בוול סטריט מצביעים הבוקר על עליות של עד 0.3% במדדים המובילים.
אתמול, בתום יום מסחר תנודתי ננעלה וול סטריט במגמה שלילית. נאסד"ק ירד ב-0.2%, S&P 500 ירד ב-0.8%, דאו ג'ונס ב-1.1%. S&P 500 אף נושק לטריטוריה של "תיקון" (ירידה של מעל 10% משיאו האחרון), ירד ב-9.9% מאז שיאו, והצטרף בכך למדד נאסד"ק שכבר השיל כ-14% מהשיא.
התנודתיות החלה אחר הצהרים כשהנשיא דונלד טראמפ הודיע כי הורה לממשלתו להעלות את המכסים על יבוא פלדה ואלומיניום מקנדה ב-25% נוספים, ובכך להביא את סך המכסים ל-50%. אך, כשעה לפני סיום המסחר הגיעה רגיעה זמנית ויחסית, לאחר שראש ממשלת אונטריו, דאג פורד, הודיע כי הוא משהה זמנית את התוספת המתוכננת של 25% למחיר החשמל המיוצא לארצות הברית. לפיכך, המכסים שנכנסו לתוקף הלילה, יעמדו על 25%.
מניית טסלה התאוששה אתמול בין היתר מהודעה ברשתות החברתיות של הנשיא דונלד טראמפ, לצד המלצה חיובית מצד וול סטריט. טראמפ כתב אתמול בבוקר כי הוא מתכנן לרכוש רכב של טסלה וגינה את הקריאות לחרם על המותג. החברה נמצאת תחת עין הציבור בעקבות התבטאויותיו של המנכ"ל אילון מאסק בנוגע לנושאים גיאופוליטיים, וכן לאחר שמונה להוביל את יוזמת הקיצוצים השנויה במחלוקת של ממשלו של טראמפ.
במקביל, אנליסט מורגן סטנלי, אדם ג'ונאס, המליץ אתמול למשקיעים לנצל את הירידה החדה במניה כהזדמנות קנייה. מניית טסלה צנחה כ-45% מתחילת השנה, כולל ירידה של יותר מ-15% אתמול, שהייתה היום הגרוע ביותר של החברה מאז 2020.
גם המיליארדר המשקיע רון בארון ממשיך לתמוך בטסלה של אילון מאסק, "אני לא מאמין כמה זה זול, הדברים שאנחנו בוחנים," אמר בארון ל-CNBC. "חשבתי שנרוויח פי ארבעה בעשר השנים הבאות, אבל מהמחירים הנוכחיים, אני חושב שנרוויח אפילו יותר".
אורקל ירדה בכ-5% לאחר שפספסה את תחזיות הרווח וההכנסות, אך סיפקה תחזית מכירות אופטימית. תוצאות הרבעון של חברת התוכנה לענן לא עמדו בציפיות האנליסטים, אך החברה ציינה כי היא מתכננת להכפיל את קיבולת מרכזי הנתונים שלה השנה - מהלך שמעיד על צפי לצמיחה עתידית.
הבוקר פורסם ב-CNBC שחברת TSMC פנתה לאנבידיה , ברודקום ו-AMD והציעה להן להשקיע במיזם משותף שירכוש את מפעלי הייצור של אינטל. על פי ההצעה, ענקית השבבים הטייוואנית תנהל את פעילות חטיבת הייצור של אינטל, אשר מייצרת שבבים המותאמים לצרכי הלקוחות. עם זאת, לפי המקורות, TSMC לא תחזיק ביותר מ-50% מהשליטה.
השיחות נמצאות בשלב מוקדם, המקורות ביקשו להישאר בעילום שם. המאבק על עתידה של אינטל נמצא על כף המאזניים, לאחר שמניית החברה איבדה יותר ממחצית מערכה בשנה האחרונה. העסקה, אם תצא לפועל, תדרוש את אישור הממשל, שאינו מעוניין שבעלות על אינטל תעבור לידיים זרות לחלוטין.
2. שוקי האג"ח
בשוק החוב המקומי, תשואת האיגרת הממשלתית לעשר שנים ירדה ב-5 נקודות בסיס ל-4.285% ותשואת האיגרת לשנתיים נסחרה ללא שינוי. גם מדדי האג"ח הקונצרניים, תל בונד 20, 40 ו-60 נסחרו ביציבות.
בחברת הדירוג S&P מציינים כי מתחילת מרץ הסתכם היקף הנפקות אג"ח קונצרני המקומי בכ־5 מיליארד שקל. בנק הפועלים בלט בהנפקה של כ־3 מיליארד שקל. לפי S&P, מתחילת 2025 היקף ההנפקות הסתכם בכ־30 מיליארד שקל, גידול של כ־40% מול סך ההנפקות ברבעון הראשון ב־2024 וכשליש מהיקף ההנפקות בכל 2024, שהיוותה שנת שיא.
בשוק החוב של ארה"ב, איגרות החוב הממשלתיות האמריקאיות נסחרות בירידות, התשואה על אג"ח לעשר שנים עלתה ב-3 נקודות בסיס, לרמה של 4.245%. התשואה על האג"ח לשנתיים, הנחשבות לרגישות יותר לשינויים בריבית בטווח הקצר, נסחרה ביציבות, 3.9%, לאחר שאתמול נסגרה ברמתה הנמוכה ביותר מאז ה-4 בספטמבר.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
השקל נסחר הבוקר בירידה קטנה של 0.2% מול הדולר ונסחר ב-3.65 שקלים לדולר, מול האירו רושם השקל יציבות, 3.98 שקלים לאירו. אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים: "המטבעות המרכזיים ממשיכים לרשום עליות מול השקל בימים אחרונים, על רקע אי־הוודאות הגיאופוליטית, דיונים על חידוש לחימה, ואיומי החות'ים ואיראן המרחפים ברקע. עם זאת, ההערכה נותרת בעינה כי בטווח בינוני וארוך, השקל צפוי לשוב ולהתחזק מול המטבעות המובילים".
פוריה מדגיש כי ההתפתחות הבולטת ביותר בשוק המט"ח בימים האחרונים היא היחלשות הדולר מול המטבעות המרכזיים. הבוקר נסחר היורו ברמה של 1.09 דולר, עלייה חדה של כ־7% בפחות מחודש. "מגמה זו נובעת מהמשך זרימת הון מחוץ לארה"ב לכיוון שווקי אירופה והשווקים המתעוררים".
מחירי הנפט התאוששו אתמול ועלו בכ-1%. נפט אמריקאי נסחר ב-66.5 דולר לחבית ונפט מסוג ברנט ב-69.3 דולר. המחירים מתאוששים משפל של כשישה חודשים בעקבות מלחמת הסחר הגלובלית והטלת המכסים, החששות הם שזו עלולה לפגוע בצמיחה הכלכלית העולמית וכתוצאה מכך גם בביקוש לאנרגיה.
4. מאקרו
רפי גוזלן, כלכלן ראשי ב־IBI בית השקעות מזהיר כי השוק המקומי מגלם ציפיות אופטימיות מדי להתמתנות באינפלציה ולירידה בריבית. לדבריו, "בישראל מצב המשק מתאפיין בעודף ביקוש, על רקע מגבלות ההיצע. בחינת התפתחות התוצר והביקושים מתחילת המלחמה מעלה כי לעומת ירידה של כ־0.7% בתוצר נרשמה עלייה של כ־1.5% בביקושים, וזאת על רקע עלייה של כ־2% ביבוא".
להערכת גוזלן, "סיכון האינפלציה המגולם כעת בשווקים מתומחר בחסר, ובהתאם לזאת תוואי הפחתות הריבית של כ־3 הפחתות ריבית בשנה הקרובה אופטימי מדי. להערכתנו, אם תידרש התאמה בריבית ע"י בנק ישראל היא תהיה מתונה בלבד".
ביום שישי יתפרסם מדד המחירים לצרכן בישראל לחודש פברואר. הצפי הוא שהמדד הקרוב יצביע על אינפלציה שנתית של 3.7%, התמתנות קלה מול 3.8% בינואר ועדיין רמה גבוהה יחסית, הרחוקה מיעד המחירים העליון של הבנק המרכזי. הפחתת הריבית הראשונה על ידי בנק ישראל, תתרחש לפי הערכות עדכניות של השוק רק ביולי 2025.
בארה"ב, מדד המחירים לצרכן (CPI) של פברואר שיפורסם היום ישמש כמבחן האחרון לשאלה האם עליית מחירים מחודשת מהווה סיכון לכלכלה האמריקאית, בזמן שהמשקיעים ממשיכים להתלבט מתי ואם בכלל הפדרל ריזרב יוריד את הריבית ב-2025.
הדו"ח צפוי להראות כי קצב עליית המחירים התמתן בחודש השני של השנה. התחזיות מצביעות על אינפלציה שנתית של 2.9% בפברואר, מעט מתחת לעלייה השנתית של 3% שנרשמה בינואר. ברמה החודשית, המחירים צפויים לעלות ב-0.3%, נמוך מהעלייה של 0.5% בינואר.
במדד "הליבה", האינפלציה צפויה לעמוד על 3.2% בשנה האחרונה - מעט מתחת ל-3.3% שנרשמו בינואר. ברמה החודשית, מחירי הליבה צפויים לעלות ב-0.3%, בהשוואה לעלייה של 0.4% בינואר.
בנאום שנשא בשבוע שעבר, יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, הזהיר כי לחצי האינפלציה עשויים להימשך, גם אם הדו"ח של יום רביעי יעמוד בתחזיות: "הדרך להחזרת האינפלציה באופן בר-קיימא ליעד שלנו הייתה לא יציבה, ואנו מצפים שזה יימשך."
5. תחזית
מייסד קרן הגידור Bridgewater, ריי דליו, הזהיר אתמול מפני בעיה חמורה של היצע וביקוש ביחס לחוב של ארה"ב, שעלולה לגרום להשפעה משבשת באופן משמעותי על הכלכלה העולמית. זו האחרונה בסדרת אזהרות חמורות של דליו, מיליארדר קרן הגידור האמריקאית, בנוגע לחוב הגובר של ארה"ב, שעומד כעת על יותר מ-36.2 טריליון דולר.
"הדבר הראשון הוא נושא החוב - יש לנו בעיית היצע וביקוש חמורה מאוד", אמר דליו ל-CNBC, "לארה"ב יש כמות חוב למכור שהעולם לא ירצה לקנות". לדבריו, מדובר במשבר קרוב ו"ראשון במעלה בחשיבותו".
דליו ציין כי הגירעון של ארה"ב צריך לרדת מרמה צפויה של 7.2% מהתמ"ג לכ-3% מהתמ"ג. "זה עניין גדול. אתם תראו התפתחויות מפתיעות בכל הנוגע לאופן שבו יטפלו בכך", הוסיף.
כאשר נשאל האם בעיית החוב של ארה"ב עלולה להוביל לתקופת צנע, השיב דליו כי המשבר עשוי לגרום למבנה מחדש של החוב, ללחץ אמריקאי על מדינות אחרות לרכוש את החוב, או אפילו להפסקת תשלומים למדינות נושות מסוימות. "כפי שאנו רואים שינויים פוליטיים וגיאופוליטיים שנראים בלתי נתפסים לרוב האנשים, אם פשוט תסתכלו על ההיסטוריה, תראו שהדברים האלו חוזרים על עצמם שוב ושוב", אמר דליו. "אנחנו נופתע מכמה מההתפתחויות שייראו מזעזעות באותה מידה כמו אלו שראינו בעבר".
● ההיסטוריה מלמדת: 5 סיבות מדוע מוקדם עדיין לדאוג
במישור האופטימי יותר, גם כאשר הצוות שלו מעלה את הסבירות למיתון בארה"ב מ-15% ל-20%, לדיוויד לבוביץ', אסטרטג ההשקעות של ג'יי.פי.מורגן, יש מסר מרגיע ללקוחות בוול סטריט: התכוננו לקנות בירידות.
מניות הטכנולוגיה ירדו לשפל של שנתיים, מה שגרם למשקיעים לחפש מקלטים בטוחים מחשש שמדיניות הסחר והפיסקלית של הבית הלבן תוביל לכאב כלכלי. עם זאת, לבוביץ', מרגיע את המשקיעים: "למרות שעלויות הסיכון עלו, שוק האשראי עדיין לא נשבר, והנתונים הכלכליים - לפחות לעת עתה - מצביעים על המשך צמיחה".
אמנם החשש ממיתון גבר, אך לדעת לבוביץ', דווקא הנכסים היקרים והספקולטיביים ביותר הם אלו שסופגים את עיקר הירידות. מתוך אמונה שהכלכלה האמריקאית תצליח להתמודד, הוא ממליץ לקנות מניות טכנולוגיה ופיננסים בארה"ב ברגע שה-S&P 500 יירד מתחת ל-5,500 נקודות - כ-2% מתחת לרמת הסגירה של יום שני.
"ייתכן שלמגמת הירידות הנוכחית יש עוד לאן להמשיך, אבל אנחנו בהחלט לא בורחים מהשוק", אמר לבוביץ', שמנהל הקצאת ההשקעות ב-3.6 טריליון דולר. "המסר משוק האשראי הוא שהכלכלה עדיין מתפקדת, וזה מנוגד למה שאפשר היה להסיק רק מתוך תנודות הריבית או שוקי המניות."
"ציפינו שהממשל יתחיל עם מדיניות הסחר וההגירה, כלומר עם החלקים הקשוחים יותר של האג'נדה, לפני שיחליף את המקל בגזר", הוא הוסיף. "זה שוק מבולגן במיוחד כרגע".
בשבועות האחרונים, לבוביץ' וצוותו המליצו למשקיעים לצמצם חשיפה למניות לטובת אג"ח בתשואה גבוהה. בתוך תיק המניות, הם הרחיבו את הפיזור מחוץ לארה"ב - ומצאו הזדמנויות בסין וביפן ואף סגרו את פוזיציות השורט שלהם באירופה.