הבורסה בת"א | סיקור שוטף

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק ב-2%, תדיראן גרופ קפצה ב-7%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% • הדולר הגיע לשפל של 9 חודשים, מחק את כל העליות שלו מול השקל מתחילת השנה • מחיר הביטקוין נסוג מעט אך יש שמעריכים כי מחירו יטפס ל-200 אלף דולר • וגם: דוח התעסוקה בארה"ב הפתיע את הצפי, מה תהיה ההשפעה על החלטת הפד בשבוע הבא?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

16:00

נעילה ירוקה בבורסת ת"א. מדד ת"א 35 עלה ב-1% ות"א 90 הוסיף לערכו 1.1%. בלט לחיוב מדד ת"א בנקים 5 שקפץ בכ-2%.

מחזור המסחר הסתכם בכ-1.08 מיליארד שקל.

בלטו לחיוב מניות תדיראן גרופ , ריטיילורס , פרשקובסקי , אלקו  ומספנות ישראל .

מנגד, קרסו מוטורס , איידיאיי ביטוח , וואן טכנולוגיות , קמטק  וטאואר  ננעלו בירידות.

בשוק החוב המקומי, התשואה לפידיון של אג"ח ממשלתי ל-10 שנים ירדה ב-8 נקודות בסיס לרמה של 4.48%, שפל של 9 חודשים. התשואה לשנתיים ירדה ל-4.23%. 

15:33

נופר אנרג'י  דיווחה על עסקה עם תאגיד אנרגיה גלובאלי ענק, אשר מתחייב לשלם לחברה דמי שימוש חודשיים בסך כולל של כ-85 עד 95 מיליון אירו ל-7 שנים עבור זכות שימוש בפרויקט האגירה של החברה לצורך מסחר בחשמל. מטעם החברה נמסר כי ההסכם יספק תזרים הכנסות גבוה, מובטח ויציב המנוכה מסיכוני שוק עבור פרויקט Stendal בגרמניה, מתקן אגירה בהקמה בבעלות מלאה של נופר אנרג'י בקיבולת של 209 MWh, אשר החברה צפויה לסיים את הקמתו בסוף 2025.

14:09

עליות בת"א. מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ות"א 90 עולה בשיעור דומה. מדד ת"א בנקים 5 מטפס בכ-1.5%.

מניית צילו-בלו  מזנקת בשעה זו ב-19% לאחר שדווח ביום חמישי האחרון כי בעלי מניות צילו בלו, שהם ברובם הגופים המוסדיים השתלטו על החברה כחלק מהסדר החוב שביצעה, אישרו לחברות בשליטתם של תשובה וזבידה הקצאה של מניות שתוכל להוביל אותם בשני שלבים להחזקה של 47% בחברה בתמורה להזרמת 110 מיליון שקל. 

12:25

חברת שירותי ה-IT מטריקס  מודיעה על רכישה שלישית תוך כמה שבועות: החברה רוכשת 70% מהחברות גב מערכות וגב אקספרט מחיפה, המספקות מגוון שירותי IP. חלק מהפעילות של גב יוחרג מהעסקה כך שלאחר השלמת הרכישה גב תעסיק 850 עובדים, שיהיו חלק מ-12,500 עובדי מטריקס בסה"כ. הרכישה מתבצעת בתמורה ל-45.5 מיליון שקל. החברות הנרכשות ייצרו ב-2023 הכנסות של 159 מיליון שקל, רווח תפעולי של 13.4 מיליון שקל ורווח נקי של 10.5 מיליון שקל. מטריקס רכשה לאחרונה את Alacer מארה"ב ואת אורטק מישראל.

11:20

העליות בת"א ממשיכות. מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-0.8%.

ווישור גלובלטק  העוסקת בביטוח כללי דיגיטלי ושולטת באיילון, מרכזת עניין הבוקר לאחר שדיווחה כי בעלי השליטה בקבוצת הביטוח האמריקאית Financial Services Inc AmTrust קיבלו היתר אחזקה מרשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון. מטעם החברה נמסר כי ההיתר מאפשר להם להחזיק בהון המניות של ווישור גלובלטק, והמבטחים הנשלטים על ידה, איילון חברה לביטוח ו-ווישור חברה לביטוח, כאשר שיעור ההחזקה של קבוצת ההחזקה בחברה לא יעלה על 15%.

10:25

העליות בת"א מתחזקות. מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-1%. בולט לחיוב מדד ת"א מניב חו"ל שקופץ ב-1.9%. מדד ת"א בנקים 5 מוסיף לערכו 1.6%.

שיכון ובינוי  מרכזת עניין לאחר שדווח כי דידי פז, מנכ"ל שיכון ובינוי אנרגיה, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו לאחר כהונה של כשנתיים וחצי בתפקיד. מטים החברה נמסר כי מועד סיום הכהונה ייקבע בהמשך, בהתחשב בהתקדמות ההליך למינוי מנכ"ל חדש.

10:05

יום המסחר בת"א נפתח בעליות שערים. מדד ת"א 35 עולה ב-05% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-0.4%. בקרב המדדים הענפיים ת"א בנקים 5 בולט לחיוב ועולה ב-0.8%, מנגד, ת"א ביומד משיל מערכו 0.7%.

בולטות לחיוב מניות נובה , חברה לישראל , בית שמש , מלם תים , ופרשקובסקי .

מנגד, קמטק , טבע , טאואר , פריורטק  ותורפז  נסחרות בירידות.

08:20

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוקי המניות 

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת.

בסוריה דווח הלילה על קריסתו של משטר אסד לאחר שהמורדים הסורים השתלטו על דמשק. אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים, מתייחס להשלכות של האירועים על הכלכלה הישראלית: "נפילת משטר אסד מהווה התפתחות דרמטית במזרח התיכון, ולה השפעות מנוגדות. מחד, משטר אסד היווה חלק בלתי נפרד מ"ציר הרשע" בראשות איראן, ונפילתו היא מכה משמעותית נוספת לציר. מאידך, השקט היחסי בגבול עם סוריה נשמר מזה עשרות שנים, וגם המורדים אינם ידידי ישראל. בשורה התחתונה, נראה שמדובר בהתפתחות חיובית, אך כן כזו היוצרת כרגע חוסר ודאות".

ביום חמישי הבורסה בתל אביב סיכמה יום מסחר תנודתי ומדדי ת"א 35 ו-90 ננעלו ללא שינוי, מדד הבנקים עלה ב-0.4%.  בסיכום שבועי מדד ת"א 35 עלה השבוע ב-2.6% ומדד ת"א 90 ב-3.6%. בלטו מדד הבנייה ומדד מניב חו"ל שעלו ב-6.4% וב-5.4% בהתאמה, גם מדד הביטוח בלט בעלייה שבועית של 5%. 

ההשקעה הכי טובה של ביל אקמן השנה: "מנקודת מבט עסקית, ישראל היא המקום הכי טוב בעולם להיות בו כרגע" 

בסקירה השבועית של הבורסה בת"א ציינו כי חודש דצמבר נפתח באופטימיות בבורסה, במגמה חיובית והושפע מעליות השערים בשוקי חו"ל כשברקע התבטאויות שהגיעו מצד הנשיא הנכנס, מר דונאלד טראמפ, בנוגע להחזרת החטופים.

מי שבלטה במיוחד בתל אביב בימים האחרונים היא מניית קליל , המייצרת חלונות ושאר מוצרי אלומיניום לבית. מאז יום שלישי שעבר, ערב הפסקת האש עם חיזבאללה, מניית החברה קפצה בכ-33%. צורי דבוש יו"ר קליל ובעל השליטה בחברה אמר בשיחה עם גלובס כי "מחיר מניה הוא אינדיקטור כלפי העתיד ולא ההווה. כך שנראה שאנשים מבינים שהמלחמה כנראה לקראת סיום. מי שיהנה מסיומה, בצורה המירבית, זה גם מי שנפגע הכי הרבה - סקטור הבנייה".

עוד בלטה לחיוב ביום חמישי מניית ארית תעשיות  שזינקה במעל ל-37% לאחר שקיבלה הזמנה לאספקת מרעומים ב-200 מיליון דולר בהודו. ארית תספק את המרעומים לצבא הודו ב-10 השנים הקרובות, כחלק מהסכם רב־שנתי שנחתם בין שותפתה ההודית BEL לצבא הודו. ארית ו-BEL האריכו את הסכם שיתוף הפעולה המסחרי ביניהן עד סוף 2034, ומעריכות שיתמודדו על מכרזי מרעומים נוספים בהודו. מתחילת השנה המניה עלתה בכ-94%.

במקביל ריכזה עניין חברת הבנייה למגורים צילו-בלו  (בעבר: חנן מור) שדיווחה ביום חמישי האחרון כי הסתיימה הצבעה לאישור הקצאת מניות החברה  ליצחק תשובה ושותפו, מנהל העסקים הראשי בחברה דודו זבידה. 

בעלי מניות צילו בלו, שהם ברובם הגופים המוסדיים השתלטו על החברה כחלק מהסדר החוב שביצעה, אישרו לחברות בשליטתם של תשובה וזבידה הקצאה של מניות שתוכל להוביל אותם בשני שלבים להחזקה של 47% בחברה בתמורה להזרמת 110 מיליון שקל.  ההצעה אושרה ברוב גדול על ידי בעלי המניות, מה שמבטא את התמיכה הרחבה והאמון הגדול שרוחשים בעלי המניות להנהגה החדשה. 

בסיכום השבוע מדד ת"א 35 ות"א 90 סוגרים עוד שבוע חיובי, ובדרך לסכם שנה פנומנלית: מתחילת השנה מדד ת"א 35 עלה ביותר מ-24% ומדד ת"א 90 זינק ב-29.2% - קצת מעל S&P 500 (שעלה ב-28.4%) וגם מדד המניות הקטנות ראסל 2000 (20%).

מדדים ענפיים נוספים שבלטו מתחילת השנה הם מדד ת"א ביטוח שקטף את המקום הראשון בטבלת התשואות עם 54% ב-2024 ודחף את מדד ת"א רשתות-שיווק למקום השני עם תשואה של 49% מתחילת השנה. במקום השלישי מככב מדד ת"א בנייה עם עלייה של 44% ובמקום הרביעי מדד ת"א בנקים 5 עם עלייה נאה של כ-39% עד כה.

מפספסים 5 שנים ברצף: מה שוות התחזיות של מנהלי ההשקעות הגדולים בעולם? 

בצד השני של העולם הדרמה בקוריאה הדרומית וההכרזה על ממשל צבאי למשך מספר שעות, לא טלטלו את הבורסה המקומית. המדד הדרום קוריאני KOSPI ירד בכ-2% בימים שלאחר הכרזת הנשיא. גם בצרפת נראה שהמשקיעים לא מתרגשים מדרמה שלטונית. לראשונה זה 62 שנה הממשלה נפלה בהצבעת אי-אמון, והכאוס הפוליטי רחוק מפתרון. ובכל זאת, המדד המוביל, CAC 40 דווקא עלה ב-0.6% ביום שישי האחרון.

בוול סטריט, המסחר ננעל במגמה מעורבת ביום שישי האחרון. דאו ג'ונס נחלש ב-0.3%, S&P 500 הוסיף 0.3% והנאסד"ק התקדם ב-0.8%.

בסיכום שבועי, מדד ה-S&P500 עלה ב-1% לרמה של 6,090 נק', שיא כל הזמנים בפעם ה-57 מתחילת השנה. מדד הנאסד"ק עלה ב-3.3% ואילו הדאו-ג'ונס ירד ב-0.6%.

חברה נוספת שמקווה ליהנות בקרוב משינוי במומנטום זו סולאראדג' . חברת טכנולוגיות אגירת האנרגיה הסולארית שהתרסקה מתחילת השנה בכמעט 85%, הודיעה ביום חמישי על מינוי מנכ"ל חדש - שוקי ניר, כיום סמנכ"ל השיווק. ניר יידרש להתמודד עם השחיקה בהכנסות, המעבר להפסד ואובדן נתחי השוק של החברה. אבל המשקיעים נראו מעט אופטימיים במסחר המוקדם, כשגילמו עלייה של כ-1.5% במניה.

הוא לא כותב דוחות למשקיעים, ולא רוצה שינהלו לו את הזמן. המשקיע שמנהל לבד 2.4 מיליארד דולר 

ובזמן שמנכ"ל אחד נכנס, מנכ"ל אחר יוצא. רביב צולר, המנכ"ל של ICL  זה 6 שנים הודיע על פרישתו מהחברה. והביא לירידה של כ-2% במניה.

חברת השבבים ברודקום  קפצה ב-5.3%, אחרי שהשיקה בסוף השבוע האחרון שבב חדש לתחום הבינה המלאכותית (XDSiP). אנבידיה  נחלשה ב-1.8% ו-AMD  צנחה ב-2%.

ברקע אישור בית המשפט הפדרלי את החוק שעשוי לחסום את טיקטוק בארה"ב, מניות הרשתות החברתיות קפצו: סנאפ  טיפסה ב-2.1%, מטא  הוסיפה 2.4% ורדדיט  זינקה ב-6.3%.

2. שוקי האג"ח

בשוק החוב המקומי, המגמה הייתה חיובית במהלך המסחר ביום חמישי. התשואה לפידיון של אג"ח ממשלתי שקלי ל-10 שנים עלתה בשיעור זניח השבוע ועמדה על כ-4.55%, לעומת 4.5% בתום השבוע שעבר, זאת בשונה מהתשואה לפידיון של אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים שירדה השבוע לרמה של 4.14%.

מתן שטרית, כלכלן ראשי בקבוצת הפניקס מציין כי בשוק הריביות המקומי, ההסתברות להפחתת ריבית בחודש מאי הקרוב עומדת על כ-50%, כשבמבט שנה קדימה מתמחרים 2 הפחתות ריבית במצטבר. עוד הוא מציין כי: "ההתפתחויות הביטחוניות בישראל ממשיכות לתמוך במגמת הירידה של פרמיית הסיכון. בשבוע האחרון מחיר ה-CDS ל-5 שנים ירד בכ-6 נ"ב לרמה של 104.8 נ"ב, הרמה הנמוכה ביותר מאז 11/10/23".

בסיכום שבועי, איגרות החוב הממשלתיות השיקליות הארוכות ירדו בשיעור של כ-0.4% והקצרות עלו בכ-0.1%. איגרות החוב הממשלתיות הצמודות לטווח הארך ירדו בשיעור של 0.5% בעוד שהצמודות לטווח הקצר בינוני ירדו עד כ-0.4%.

בשוק איגרות החוב הקונצרניות הסתיים שבוע המסחר כאשר המדדים על איגרות החוב השיקליות והצמודות עלו בשיעור ממוצע של כ-0.2%. יוצא דופן היה מדד All Bond-דולר שהשיל כ-1.6%, בהשפעת היחלשותו של הדולר אל מול השקל.

נירה שמיר, הכלכלנית הראשית בבנק דיסקונט, כתבה על האג"ח הממשלתיות בארה"ב, וציינה כי מינוי סקוט בסנט לשר האוצר האמריקאי תמך באופטימיות בשוקי הריביות והאג"ח, מכיוון שהוא נתפס כידידותי יותר לשווקים ותומך בצמצום גירעון הממשלה והטלת מכסים הדרגתית. "המינוי הפחית את החששות מפני הרחבה פיסקלית משמעותית, והוביל לירידה חדה בתשואות לכל אורכו של העקום והמשך השתטחות העקום, בניגוד לקונצנזוס אחרי הבחירות, לפיו מדיניות טראמפ תוביל לעלייה באינפלציה, ולכן לסביבת ריבית גבוהה יותר ותשואות גבוהות יותר", כתבה שמיר.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

השקל התחזק מתחילת השבוע הן מול הדולר והן מול האירו, כאשר ביום השישי מגמת התיסוף של המטבע המקומי מול המטבעות הזרים נמשכה. ההתחזקות השבועית של השקל הובילה לכך שהדולר מחק את כל העלייה שלו מתחילת השנה ביחס למטבע המקומי. נכון ליום שישי, הדולר נסחר ב-3.58 שקלים לדולר, שפל של 9 חודשים, לעומת כ-3.63 בתחילת השנה הנוכחית.

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות התייחס למגמה: "שער החליפין שקל דולר רשם התחזקות חדה ומתמשכת ונראה כי הגיב בעוצמה לירידה במפלס החששות הביטחוני (אם כי האירועים בסוריה עוד יצטרכו להיבחן) ולאופק המדיני המסתמן גם בחזית הדרום. למעשה, ביום שישי ירד השער לראשונה זה 9 חודשים מתחת לרף פסיכולוגי של 3 שקלים ו-60 אגורות והתחזק ב-5% במהלך החודש וחצי האחרונים. זאת, שעה שכנגד האירו הדולר התחזק דווקא בשיעור של 2%.

"להתפתחות זו חשיבות רבה. ראשית היא משקפת את ירידת הסיכון המיוחס למשק הישראלי בחו"ל. שנית היא הופכת כדאית יותר השקעה של תושבי חוץ בישראל גם משיקולי מטבע (נהנים מהמרת השקעות לש"ח שמתחזק), מה שעשוי לתת רוח גבית מחו"ל לשוק ההון המקומי. שלישית היא משככת לחצי מחירים דווקא בתקופה שמס הערך המוסף עולה וכך גם מחירים במשק כמו בשוק המזון.

"לבסוף, ככל שהתיסוף יימשך, או ששער השקל - דולר יתבסס ברמות הנוכחיות, הסיכוי שהורדת הריבית תוקדם ותתבצע עוד במהלך המחצית הראשונה של 2025 יגדל. זה עדיין לא התרחיש המרכזי - אך ברור כי סבירותו עולה. לכך תסייענה גם הורדות הריבית המתמשכות מעבר לים. יש לזכור כי הותרת הריבית על כנה כאן שעה שהריביות בחו"ל יורדות עשויה להוות בפני עצמה גורם להתחזקות נוספת של השקל, מה שעלול להכביד על הייצוא.

"התחזית הכלכלית שיפרסם בנק ישראל בחודש ינואר הקרוב ודאי תשקף זאת. בנק ישראל תמיד לוקח בחשבון את כיוון השקל ועוצמתו בזמן שחולף בין הודעות ריבית.
מבחינה כלכלית תומך תיסוף של השקל, כל עוד הינו עקבי יותר ותנודתי פחות, בחברות התעשייה המייבאות חומרי גלם ותשומות ייצור; והורדה של הריבית, אם וכאשר, תשפר עוד את מצבן".

מנחם מסכם ומדגיש כי "עדיין, יש לקחת בחשבון התפתחויות מקומיות כמו חזרת החקיקה המשפטית לסדר היום הפוליטי והכלכלי וכמובן מעקב צמוד אחר מה שקורה כעת בסוריה".

לאחר שחצה את רף ה-100 אלף דולר למטבע, הביטקוין נסוג קלות בסוף השבוע האחרון והבוקר (א') סביב 99.4 אלף דולרים. 

סילביה יבלונסקי מנכ"לית ומנהלת השקעות ראשית בחברת ההשקעות האמריקאית Defiance מתייחסת למגמה: "הפריצה מעל רף 100 אלף דולר היא ציון דרך עבור הביטקוין. האימוץ הגובר של הביטקוין מעיד על האמון המתחזק של המוסדיים והעניין של הקמעונאים במטבע הדיגיטלי. נראה כי חלק מההון שמחכה מחוץ לשוק, בהיקף של 7 טריליון דולר, זורם אל הקריפטו. סביר להניח כי נראה כעת מידה של מימוש רווחים ותיקון, ואז שוב מגמת עלייה.

"יש שורה של גורמים שמחזקים את מעמדו של הביטקוין כנכס פיננסי גלובלי, החל מאימוץ גובר של הביטקוין כאמצעי תשלום, אימוץ ותמיכה ממשלתית, כמו גם חברות טכנולוגיה ובינה מלאכותית כמו מיקרו-סטרטג'י, שרוכשות ביטקוין במיליארדי דולרים. היקפו של שוק הקריפטו נאמד בכ-3.73 טריליון דולר, כאשר 105 מיליארד מגיעים מתעודות סל של ביטקוין, כ-5.5% משווי השוק של הביטקוין. כחצי מיליארד דולר בממוצע נכנס לתעודות הסל הללו ביום . בקצב כזה הביטקוין בדרך הבטוחה ל-200 אלף דולר למטבע".

4. מאקרו

הבנק המרכזי באירופה יפרסם את החלטת הריבית שלו ביום חמישי הקרוב והכלכלן הראשי של בנק יוליס קיסר סבור כי אירופה פספסה את המומנטום של הורדות הריבית. לדבריו, על רקע כישלון העבר בהקשר של האינפלציה, יש כיום הססנות בהתאמת המדיניות המוניטרית למציאות החדשה, והעיכוב גורם לכך שה-ECB יצטרך להוריד את הריבית במשך זמן ארוך יותר ובאופן עמוק יותר מאשר אם היה פועל בצורה נועזת מלכתחילה. בהתאם, ביוליוס בר מעדכנים את תחזית הריבית שלהם ל-12 חודשים קדימה, מ-2.25% ל-1.75%, ואת תחזית התשואה ל-10 שנים על אג"ח גרמניות (Bunds) מ-2.6% ל-2.3%. כיום, הריבית בגוש האירו עומדת על 3.5%.

להערכתו, גוש האירו עומד בפני כמה רוחות נגדיות, והוא מזכיר את ההתכווצות הממושכת בפעילות התעשייתית שמתחילה להשפיע על התעסוקה ועל תחזית ההכנסה של הצרכנים, ואת הגידול בעלויות העבודה ביחס לאזורים אחרים. "התגברות על אובדן התחרותיות במחירים בינלאומיים תוביל לדפלציה, שכן משמעת עלויות תהיה המנוף המרכזי. שמירה על מדיניות פיסקלית הדוקה והמשך חוסר הוודאות הפוליטית והמסחרית יחמירו את הכוחות הללו על ידי דיכוי הביקוש המקומי", מעריך קול.

במקביל, בשבוע הקרוב יתפרסמו כמה נתוני מאקרו בולטים בעולם, וכן מספר החלטות ריבית של בנקים מרכזיים בקנדה ובשוויץ. לצד זאת, מדד המחירים לצרכן בארה"ב יתפרסם ביום רביעי הקרוב: לפי הקונצנזוס, המדד צפוי לעלות ב-0.3% בנובמבר ולהשלים עלייה שנתית של 2.7%.

בישראל יתפרסם מדד אמון הצרכנים וכן סחר החוץ - ייבוא וייצוא של סחורות, שניהם לחודש נובמבר.

5. תחזית

בסוף השבוע האחרון פורסמו נתוני התעסוקה בארה"ב לחודש נובמבר כאשר תוספת המשרות הייתה גבוהה מהמצופה - בחודש שעבר נוספו 227 אלף משרות, לעומת תחזית של 202 אלף. לפי הנתונים, שיעור האבטלה עלה לרמה של 4.2%, וקצב עליית השכר השנתי עומד על 4% - ללא שינוי ביחס לחודש שעבר.

יוני פנינג, אסטרטג ראשי, חדר עסקאות מזרחי טפחות התייחס לנתונים והסביר את ההשפעה על מתווה הריבית העתידי של הפד ועל שער הדולר-שקל:

"לכאורה מדובר במספר גבוה במעט, ביחס להיסטוריה האחרונה של הנתון הזה. אבל הציפייה פה הייתה במובן מסוים לתיקון של הנתון החלש יותר שראינו באוקטובר, בתוספת המשרות - 12 א' משרות בלבד, על רקע ההוריקנים שמיתנו את כלל הפעילות הכלכלית במדינה, במהלך החודש. סך התוספת הנוכחית, זו של נובמבר, יחד עם אוקטובר היא נמוכה, ואפשר להגיד משמעותית, מזו הנדרשת כדי לאזן את הכלכלה.

"ובנוסף בהקשר הזה, בנוסף לעובדה ששיעור האבטלה בארה"ב עלה ב-0.1% משמעותיים ל-4.2%, ככל שנמשיך לראות את הכלכלה האמריקאית מוסיפה כמויות כאלה של משרות, ולהערכתנו זה יהיה המצב, אז כנראה שנתחיל לראות גם את שיעור האבטלה נע צפונה מהרמות האלה. יחד עם מגמת ההתמתנות במספר המשרות הפנויות, זה כנראה גם אומר התמתנות בקצב הצמיחה של השכר, ומכאן ללחצים אינפלציוניים פחותים.

"לפי שעה, נתוני המועסקים הקרים מנוטרלים במעט על ידי הפתעה קלה כלפי מעלה בשכר השעתי. אבל יותר מזה, מדד המחירים לצרכן של נובמבר, אשר יפורסם ביום רביעי בשבוע הקרוב, ישמש כנראה כאבן הבוחן המהותית החסרה לניתוח הכלכלה האמריקאית, לקראת החלטת הריבית בשבוע העוקב. אם לא תהיה פה הפתעה מהותית, כנראה שנזכה להורדת ריבית שלישית של הפד ב-2024.

"בפרט, הנתון שפורסם לא משנה מהותית את הציפיות להודעת הריבית בארה"ב, שממשיכות לנוע סביב 70% וקצת, להורדת ריבית נוספת, בעוד פחות משבועיים. הורדה כאמור, תשים את ריבית הפד האפקטיבית על רמה נמוכה מזו אצלנו. זולת מספר הזדמנויות במהלך גל העלאות הריבית האחרון, מדובר בתופעה שלא נצפתה מאז תקופת היעדר הגז הטבעי במשק הישראלי, לפני כעשור. המצב הזה צפוי במקביל למהלך המרשים של השקל בשבועות האחרונים. וסביר שימשיך לתמוך במטבע המקומי".