סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:31
במחזור מסחר ער למדי (מעל 3 מיליארד שקל) ננעל הערב המסחר בת"א בעליות שערים די חדות כשמדד ת"א 35 שעלה ב-1.6% שובר את שיאו בפעם ה-11 השנה. ת"א 90 עלה ב-1.7% ומדד הבנקים זינק ב-2.8% לשיא כל הזמנים. בלט גם מדד הביטוח בעלייה של מעל 4%.
מניית ארית תעשיות זינקה בכ-10%, בשוק מעריכים שהזינוק נובע מהמתיחות הבטחונית בין הודו לפקיסטן, בלטו גם מניות הביטוח הפניקס , הראל השקעות וכלל . טבע שנסחרה ברוב שעות היום בעליות ננעלה בעלייה מתונה. החברה דיווחה היום על דוחות רבעוניים שעלו על הצפי ובתוך כך על מהלך פיטורים דרמתי.
16:15
על רקע העליות בחוזים העתידיים בוול סטריט, העליות בת"א מתחזקות - מדד ת"א 35 עולה ב-1% ומדד ת"א 90 ב-1.3%.
טבע פרסמה לפני זמן קצר את דוחות הרבעון הראשון. החברה יוצאת למהלך פיטורים דרמתי והמניה מזנקת הן בת"א והן בוול סטריט.
ההכנסות ברבעון הסתכמו ב-3.9 מיליארד דולר, צמיחה של 2% לעומת הרבעון המקביל, והרווח הנקי Non-GAAP למניה הסתכם ב-52 סנט. זאת, בהשוואה לתחזיות האנליסטים שציפו להכנסות של כ-4 מיליארד דולר ורווח של 46 סנט למניה. לפי כללי החשבונאות המקובלים (GAAP), טבע רשמה ברבעון רווח של 214 מיליון דולר, לעומת הפסד ברבעון המקביל.
טבע מעדכנת כלפי מטה את התחזית השנתית שלה בשורת ההכנסות וצופה כי יעמדו על 16.8-17.2 מיליארד דולר לעומת תחזית קודמת שעמדה על 16.8-17.4 מיליארד דולר. עם זאת, תחזית הרווח עלתה כלפי מעלה וטבע צופה כי רווח נקי Non-GAAP יעמוד על 2.45-2.65 דולר למניה (תחזית קודמת עמדה על 2.35-2.65 דולר למניה).
14:44
העליות בת"א מתחזקות. מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-0.9%. מדד הביטוח בולט לחיוב עם קפיצה של כ-3%. מדד ת"א בנקים 5 מוסיף לערכו 1.2%.
13:26
אפולו פאוור קופצת בשעה זו בכ-7%. החברה, העוסקת בפיתוח טכנולוגיות לתחום האנרגיה הסולארית, דיווחה כי חתמה על הסכם בלעדיות עם וולטה סולאר למכירת פאנלים גמישים המיוצרים במפעל החברה למתקנים ביתיים בישראל, עד סוף שנת 2026. עוד דווח מטעם החברה כי במהלך תקופת הבלעדיות תתאפשרנה נקודות יציאה לכל אחד מהצדדים במידה ווולטה לא ביצעה רכישות בכמויות הולכות וגדלות, המוגדרות בהסכם, בהיקף כספי מינימלי מצטבר של כ-2 מיליון שקל עד לתום תקופת הבלעדיות. במידה ועמדה וולטה בהסכם בהיקף הרכישות הנ"ל, תוארך תקופת הבלעדיות בשנה נוספת.
12:13
בשוק המט"ח המקומי, השקל ממשיך להפגין חוסן מול המטבעות הזרים. בשעה זו, הדולר נחלש ב-0.6% מול השקל ועומד על 3.586 שקלים, הרמה הנמוכה ביותר מזה כחודשיים. גם האירו נחלש מול השקל ועומד על 4.07 שקלים.
יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות מסביר מה עומד מאחורי המגמה: "חיבורם של מספר גורמים גוררים להיצע מט"ח משמעותי. פעילות יצואנים הציפייה להרחבת הסכמי אברהם והאפשרות של הסדרה בצל ביקור הנשיא טראמפ תורמים לעודפי ההיצע והיחלשות הדולר מול השקל".
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות, מעריך כי התחזקות השקל קשורה לגורמים גלובליים: "העליות בחוזים העתידיים בארה"ב לנוכח הדיווחים על שיחות הסחר בין ארה"ב לסין גורמים למוסדיים להקטין חשיפה למט"ח וכתוצאה מכך השקל מתחזק. בכל הנוגע למגמה מול האירו, השקל נחלש עד לאחרונה מול המטבע האירופי בשל ההסלמה במלחמת הסחר ככה שהתקדמות בשיחות מייצרת את האפקט ההפוך".
עוד מנחם מציין את החלטת הריבית של הפד הערב בה הריבית צפויה להיוותר על כנה אך להערכתו, הנגיד פאוול צפוי לאותת על הפחתות ריבית בהמשך השנה, מה שמחליש את דולר מעט מול המטבעות הזרים.
11:48
המגמה החיובית בת"א נמשכת. מדד ת"א 35 עולה ב-0.4%. ת"א 90 מוסיף לערכו 0.5%. מדד הביטוח בולט לחיוב וקופץ בכ-2%. מנגד, ת"א ביומד משיל מערכו 0.4%.
ארית תעשיות ממשיכה במגמה החיובית וקופצת כעת ביותר מ-5%. על רקע המגמה, בתחילת השבוע החברה דיווחה כי גייסה 97.6 מיליון שקל מהגופים המוסדיים כלל ביטוח, מור וקרן הגידור ואר, בהקצאת מניות בהיקף של 4.5% ממניותיה.
10:47
מניית טבע נחלשת במסחר, לקראת פרסום הדוחות לרבעון הראשון בהמשך היום. תחזית האנליסטים צופה הכנסות של קרוב ל-4 מיליארד דולר ורווח נקי Non-GAAP של 46 סנט למניה. למרות הירידות היום, טבע נסחרה בתקופה האחרונה במגמה חיובית וסגרה תשואה חודשית של כ-13%. במבט קדימה טבע צופה הכנסות שנתיות של 16.8-17.4 מיליארד דולר ורווח נקי של 2.35-2.65 דולר למניה.
10:25
אחרי כמה שבועות של "רגיעה", מתחדש המרוץ לרכישת חברת כרטיסי האשראי כאל, כאשר שני גופים בולטים במשק הגישו לבנק דיסקונט , בעלי חברת האשראי (72%), הצעה. חברת הביטוח הראל השקעות , שבשליטת משפחת המבורגר, חוברת לחברת יוניון השקעות ופיתוח של ג'ורג' חורש, וביחד הם הגישו הצעה לרכישת החזקות דיסקונט בכאל - כך עולה מדיווח של הראל הבוקר (ד') לבורסה.
10:05
יום המסחר בת"א נפתח בעליות שערים. מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ות"א 90 עולה בשיעור דומה.
בולטות לחיוב מניות שוב אנרגיה , דמרי , ארגו פרופרטיז , הפניקס וישראל קנדה .
מנגד, טבע , סאפיינס , איביאי השקעות , טאואר ותדיראן גרופ נסחרות בירידות.
08:24
חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב
1. שוקי המניות
יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת. אמש (ג'), המסחר ננעל במגמה מעורבת: מדד ת"א 35 עלה בכ-0.8% וננעל בשיא כל הזמנים, על 2,569 נקודות. מדד ת"א 90 נסוג בכ-0.1%. בקרב המדדים הענפיים, בלט לחיוב מדד הבנקים, שהתקדם בכ-0.8%. מנגד, בלטו לשלילה מדד ת"א מניב חו"ל, מדד הביטוח ומדד הביומד, עם ירידות של עד 2%.
הבורסה הישראלית שברה אמש את שיא כל הזמנים. זאת, ברקע המצב הגאו-פוליטי המתוח, הטיל החות'י שפגע בתחילת השבוע בנתב"ג וגיוס המילואים הנרחב לקראת מה שנראה כמו העמקת הפעילות המבצעית ברצועת עזה. ת"א 35, שבר את שיא כל הזמנים שלו בפעם ה-10 מתחילת השנה, כשטיפס לרמה של 2,566 נקודות (נכון לשעות הצהריים) - כשהוא משלים עלייה של יותר מ-7% מתחילת 2025 ועוקף את השיא הקודם שנקבע בחודש ינואר. בוול סטריט המדדים עדיין נמצאים בירידות של 3% עד 8% מתחילת השנה, וכמובן שמתחת לשיא האחרון שנקבע בחודש פברואר.
שרשרת ביטולי הטיסות של החברות הזרות, בעקבות נפילת טיל ששוגר מתימן בשטח נתב"ג בתחילת השבוע, יצרה בלבול ותסכול בקרב לא מעט ישראלים שהתכוונו לטוס לחו"ל. עם זאת, יש גם מי שמרוויחים מהמהלך, לפחות בינתיים, ואלו הם המשקיעים במניות חברות התעופה הישראליות אל על וישראייר , שממשיכות לטוס ואף מגדילות את היצע הטיסות שלהן.
● כל הסימנים מעידים: משבר התעופה הגדול עוד לפנינו
כך, מניית אל על זינקה מתחילת השבוע (שלושה ימי מסחר) בכ-12% תוך שהיא מוסיפה לשוויה כ-500 מיליון שקל (נסחרת בשווי של 6.5 מיליארד שקל). עלייה חדה אף יותר נרשמה במניית ישראייר שזינקה מתחילת השבוע ב-15% ונסחרת כעת לפי שווי שוק של 645 מיליון שקל.
עוד ריכזה עניין מניית חברת שמיים שצללה בכ-25%. על רקע המגמה, החברה רשמה ביקוש נמוך בהנפקה, במסגרתה גייסה כ-1.5 מיליון שקל בלבד. הירידה ביומיים האחרונים מגיעה בצל זינוק של כמעט 500% במחיר המניה בחודש האחרון, בעקבות השינוי האסטרטגי שעברה והכניסה של משקיעים חדשים ובראשם משפחת היהלומנים מולדבסקי שרכשה כ-5% מהחברה אשר מפתחת תוכנה שמכוונת לתחקור אירועים בטיחותיים במוסדות רפואיים.
● מנכ"ל קבוצת הפיננסים מזהיר: אל תנסו לתזמן את השוק, במיוחד לא דרך הפנסיה
מעבר לים, דווח הבוקר כי סין הודיעה רשמית על שיחות עם ארה״ב בנושא המכסים: בכירים מארה"ב ומסין צפויים לפתוח בשיחות השבוע בניסיון להפחית את ההסלמה במלחמת הסחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם. סגן ראש ממשלת סין, ה לי-פנג, ישתתף בשיחות שיתקיימו בשווייץ בין 9 ל-12 במאי, כך הודיע משרד החוץ הסיני.
בתוך כך, המסחר באסיה מתנהל הבוקר (ד') במגמה חיובית: הניקיי עולה ב-0.1%, שנגחאי הוסיפה 0.6% לערכה, ההנג סנג עולה ב-0.5% והקוספי מוסיף לערכו 0.3%.
גם החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים הבוקר במגמה ירוקה על רקע החדשות.
ב-UBS סבורים כי שוק המניות של ארה"ב צפוי להמשיך לזכות לתמיכה. לפיכך, משקיעים יכולים לשקול אסטרטגיות של כניסה הדרגתית לשוק ושימור הון. מארק האפלה, מנהל ההשקעות הראשי בבנק מסביר כי "אף שאנו צופים היחלשות במגמות במהלך החודשים הקרובים, כאשר מוצרי יבוא עם מכסים יקרים יותר יתחילו להופיע על המדפים, אנו מאמינים שהשווקים צפויים להתעלם מהחולשה הכלכלית בטווח הקצר, לנוכח סימנים להתקדמות במשא-ומתן המסחרי. אנו צופים חזרה לצמיחה שנתית בהכנסות בשיעור של 10% בשנת 2026".
● החשיפה לדולר ושיטת המיסוי: מה כדאי לדעת על קרן מחקה מדד
אמש (ג'), המסחר בוול סטריט ננעל במגמה שלילית: מדד הנאסד"ק ירד בכ-0.9% הדאו ג'ונס נסוג בכ-1% וה-S&P 500 איבד מערכו כ-0.8%.
מניית חברת הספנות הישראלית צים צנחה בקרוב ל-10%, לאחר הכרזת טראמפ על כך שארה"ב חתמה על הסכם עם החות'ים, במסגרתו ארה"ב תעצור את ההפצצות בתימן, תמורת התחייבות מצדם לעצור את תקיפת ספינות הסחר. המנייה נפלה בעיקר בשל חשש שהחות'ים לא יעמדו בהסכם, ושתקיפת ספינות - בעיקר ישראליות - תגבר, מכיוון שמדובר במטרה עליה הצהירו החות'ים בפומבי. בסך הכל, המנייה נפלה ביותר מ-40% מתחילת השנה.
מניית סולאראדג' זינקה במעל 10%, לאחר ש תוצאותיה הכספיות לרבעון הראשון של 2025 הכו את תחזיות האנליסטים, ולאחר ששיפרה את התחזיות שלה. סולאראדג' רשמה ברבעון הכנסות שהתקרבו ל-220 מיליון דולר, משמעותית מעל תחזיות האנליסטים ל-204 מיליון דולר, וטווח התחזית שהחברה מסרה בעבר בעצמה, 195-215 מיליון דולר.
ריכזה עניין גם מניית חברת התוכנה פלנטיר , שצללה במעל 10%, לאחר פרסום תוצאותיה הכספיות, והיא מסכמת את יום המסחר הגרוע ביותר שלה מזה שנה. זאת, על אף שהכנסות החברה ברבעון הראשון של 2025 עקפו את תחזיות האנליסטים, ועמדו על 884 מיליון דולר, לעומת הצפי שעמד על 863 מיליון דולר. החברה גם הרימה את תחזית ההכנסות שלה לשנה כולה, אך אנליסטים מציינים כי המשקיעים ציפו ליותר, וכן מצביעים על הירידה השנתית של החברה בהכנסות משווקים בין-לאומיים, כגורמים לירידות.
מנכ"ל אנבידיה , ג'נסן הואנג מעריך כי שוק הבינה המלאכותית של סין יגיע ככל הנראה לכ-50 מיליארד דולר בשנתיים-שלוש הקרובות, וכי החמצה שלו תהיה "הפסד אדיר". הואנג אמר שהיכולת למכור לסין תחזיר הכנסות, מסים ו"תיצור הרבה מקומות עבודה כאן בארה"ב. "אנחנו רק צריכים להישאר זריזים", אמר הואנג בראיון ל-CNBC. עוד הוסיף כי "לא משנה מה תהיה המדיניות של הממשל האמריקאי, מה שיהיה לטובת המדינה שלנו, אנחנו נתמוך".
בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מעריכים כי הגיע תורן של המניות האירופיות לבלוט על פני המניות בארה"ב, לאחר שנים ארוכות של תשואות עודפות מצד השוק האמריקאי. בגולדמן מציינים כמה סיבות לשינוי: ראשית, אירופה מתחילה ליישם מדיניות פיסקלית מרחיבה יותר; שנית, גוברים הספקות לגבי פוטנציאל הצמיחה העתידי של מניות הטכנולוגיה האמריקאיות הגדולות; שלישית, מלחמות הסחר החדשות אמנם מזיקות לאירופה, אך ככל הנראה מזיקות אף יותר לארה"ב: הן מייצרות אי-ודאות שפוגעת בצמיחה ומגבירות את הלחץ האינפלציוני בארה"ב. באירופה לעומת זאת, ההשפעה על האינפלציה צפויה להיות פחותה.
2. שוקי האג"ח
בשוק החוב המקומי, תשואות האג"ח הממשלתיות ירדו קלות אמש (ג'). התשואה ל-10 שנים ירדה ב-7 נקודות בסיס ונסחרה סביב 4.29%. התשואה לשנתיים עמדה על 3.99%.
עיתון פייננשל טיימס דיווח כי סין מתרחקת מאגרות החוב האמריקאיות. נכון להיום, אג"ח אמריקאיות הן בסיס מרכזי של יתרות המט"ח של סין, שמסתכמות בכ-3.2 טריליון דולר. לפי העיתון, "יותר ויותר כלכלנים בכירים בבייג'ין מזהירים שהאמינות של החוב האמריקאי כבר לא מובטחת. טראמפ מערער את אמון המשקיעים כשהוא מאיים על הבנק המרכזי, מחריף מלחמות סחר ומפזר רעיונות כמו 'הסכם מר-א-לאגו' - תרחיש שבו יציע לממשלות (כמו סין) להמיר את אג"חיהן באג"ח ל-100 שנה ללא ריבית, בתמורה להקלות במכסים. כלכלנים סינים רואים בכך למעשה חדלות פירעון מסוכנת, שעלולה לעלות לסין ביוקר".
אג"ח אמריקאיות ל-10 שנים נסחרות הבוקר (ד') בתשואה שנתית של 4.3%. אג"ח לשנתיים עומדת על 3.8%.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
השקל הפגין יציבות יחסית מול המטבעות האחרים, למרות המתיחות הביטחונית. הבוקר, שער הדולר-שקל נסחר סביב 3.6 שקלים, ושער האירו-שקל עומד על 4.08 שקלים.
לאחר כמה ימים של ירידות, הזהב חזר למומנטום חיובי. המתכת הנוצצת מתקרבת הבוקר ל-3,390 דולר לאונקיה, פחות מ-50 דולר מהשיא.
בשוק הנפט, לאחר ירידה חדה במחירי החביות בפתיחת השבוע בעקבות הכרזת ארגון מדינות הנפט אופ"ק פלוס להגדיל את כמות ההיצע בשוק, המגמה נרגעה. מחיר חבית עולה הבוקר בכ-1%: נפט מסוג ברנט נסחר ב-62 דולר לחבית ונפט גולמי ב-59 דולר לחבית.
במקביל, הביטקוין מתקרר מעט ונסחר הבוקר סביב רמה של 96 אלף דולר מטבע. זאת, לאחר שביום שישי האחרון מחירו כבר הגיע ל-98 אלף דולר.
4. מאקרו
הפדרל ריזרב צפוי להותיר היום (ד') את הריבית ללא שינוי, אך ייתכן שזהו המפגש האחרון שבו ההחלטה כה צפויה וברורה, כך מעריכים בסוכנות הידיעות רויטרס. "המכסים שהטיל טראמפ מטילים צל של אי-ודאות על התחזית הכלכלית: הם פגעו באמון הצרכנים והעסקים, צמצמו את הייצור וגרמו לזינוק ביבוא שתרם לירידה מפתיעה בתמ"ג האמריקאי ברבעון האחרון (0.3%-). חברות כמו מקדונלדס , ג'נרל מוטורס ואפל , הזהירו מירידה ברווחים".
ברויטרס מדגישים כי הפד מעריך שהמכסים יובילו גם לאינפלציה וגם לעלייה באבטלה, אך לא ברור באיזו מידה. עם זאת, הנתונים אינם מעידים על קריסת הכלכלה: הצריכה הפרטית עדיין צמחה ב-1.8% ונוספו 177 אלף משרות באפריל, "מעל התחזיות". המשקיעים יעקבו בעיקר אחרי דברי יו"ר הפד ג'רום פאוול במסיבת העיתונאים לאחר הודעת הריבית.
נזכיר כי טראמפ ממשיך לתקוף את פאוול ומגביר את הלחץ הציבורי על הבנק המרכזי להוריד ריבית במהרה. בראיון בתחילת השבוע (א') בתוכנית "Meet the Press" של רשת NBC, כינה טראמפ את פאוול "stiff" - מונח גנאי שמשמעותו אדם נוקשה וחסר גמישות - ואמר כי הוא סבור שפאוול נמנע מהפחתת ריבית ממניעים אישיים: "הוא לא אוהד שלי, הוא פשוט לא מחבב אותי". הקרע בין טראמפ לפאוול אינו חדש. כבר במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ, הוא ניסה ללחוץ על הבנק המרכזי להוריד ריבית, ולעתים אף רמז על רצונו לפטר את פאוול - מינוי שלו עצמו מ-2018. אך אז, כמו היום, חוק הפדרל ריזרב מ-1913 אינו מעניק לנשיא סמכות מובהקת להדיח את יו"ר הפד, אלא רק בשל "עילה מוצדקת" - ניסוח שנתון לפרשנות משפטית. עד כה, אף נשיא לא הדיח יו"ר פד מכהן.
שיאו צ'ואי, כלכלנית בכירה בבנק ניהול העושר פיקטה מציינת כי "אנו ממשיכים לצפות שהפד יתחיל להוריד ריבית ביולי, בסך כולל של 100 נקודות בסיס (1.00%) השנה. השווקים מתמחרים באופן מלא הורדה עד יולי ו-79 נקודות בסיס מתומחרות לשנה זו. אף שישיבת ה FOMC- עשויה להיות נטולת אירועים מיוחדים, הנשיא טראמפ עשוי להמשיך ולבקר את הבנק המרכזי, בטענה שפאוול תמיד מאחר בפעולותיו. איננו צופים שטראמפ יפטר את פאוול לפני סיום כהונתו במאי 2026, אף שמועמדים מסוימים לתפקיד יו"ר החלו לאחרונה למתוח ביקורת על פעולות הפד".
עוד בהמשך היום צפויים להתפרסם בגוש האירו מדד מנהלי הרכש ונתוני המכירות הקמעונאיות.
בישראל, נירה שמיר, הכלכלנית הראשית בבנק דיסקונט, מציינת כי השכר הממוצע במשק מוסיף לעלות בקצב מהיר יחסית, תוך האצה במגזר העסקי. "השכר עלה בחודשים דצמבר 2024-פברואר 2025 בקצב שנתי של 3.7%, בהשוואה לשלושת החודשים שקדמו להם, כאשר במגזר העסקי מדובר על כ-6% (לעומת כ-4% בחודשים קודמים). על פי אומדנים ראשונים לחודש מרץ, נראה כי חלה האצה בעליית השכר. יתרה מכך, באפריל עודכן שכר המינימום בשיעור של 6.25%, לפיכך, צפויה להערכתנו האצה נוספת בשכר, שעשויה לחלחל לאינפלציה". שמיר הוסיפה כי הצריכה הפרטית בישראל המשיכה להפגין איתנות ברבעון הראשון, עם גידול בקצב שנתי של כ-6% ברכישות בכרטיסי אשראי (לעומת רבעון קודם), לאחר עליה של כ-13.5% ברבעון האחרון אשתקד.
5. תחזית
במארקטוואצ' ציינו הבוקר מספר מניות שכ-70% מהאנליסטים של FactSet שוריים לגביהן ומעריכים כי הן יש להן פוטנציאל אפסייד ניכר ביחס למחיר היעד הממוצע ב-12 חודשי הבאים.
רוב השמות ברשימה הן מניות מתחום הבינה מלאכותית. גם מניית אנבידיה , מופיעה ברשימה ומדורגת במקום הראשון עם פוטנציאל אפסייד של 40%. אנליסטים רואים פוטנציאל גדול למניה, למרות חששות לגבי תעריפים או קיצוץ אפשרי בהוצאות על בינה מלאכותית. הירידות במניית ענקית השבבים בחודשים האחרונים הובילו לירידה במחיר היעד של האנליסטים שצפו אפסייד של כ-10% בלבד בתחילת נובמבר, אך כעת מחיר היעד עלה בחדות.
מניה נוספת שנמצאת ברשימה היא חברת האם של גוגל, אלפאבית . להערכת FactSet, החברה צברה רווחים יציבים ברבעון הראשון, והראתה חוזק מתמשך בעסקי הפרסום שלה כשהיא ממשיכה לבנות ולהוביל את שטח האחסון בענן, עסק עם רווחים גבוהים. אנליסטים מעריכים כי בממוצע גוגל תעלה בכ-23%.
גם מניית ספקית התוכנה והחומרה טרימבל מופיעה ברשימה. למרות שמניה ירדה לאחרונה ל-64 דולר, אנליסטים של FactSet מאמינים שהיא אמורה להיסחר קרוב יותר ל-85 דולר - אפסייד של כ-33%.