הבורסה בת"א | סיקור שוטף

הבורסה בתל אביב ננעלה בירידות חדות; מדד הביטוח נפל במעל 4%

המדדים המובילים רשמו ירידות חדות של מעל 2%, וסיכמו את היום הגרוע ביותר שלהם מאז אפריל • נייס איבדה מערכה כ-8%, לאחר שחזרה עם פער ארביטראז' שלילי מוול סטריט • הנשיא טראמפ הכריז על מכסים על האיחוד האירופי, מקסיקו וקנדה • בוול סטריט, תפורסם השבוע שורה של דוחות בנקים, ובארה"ב ובישראל יפורסמו מדדי המחירים ליוני • השקל המשיך את ההתחזקות מול האירו והדולר, והביטקוין שבר שיאים

בורסת תל אביב. תעשיית הקרנות המסורתיות בישראל נמצאת בקריסה / צילום: טלי בוגדנובסקי
בורסת תל אביב. תעשיית הקרנות המסורתיות בישראל נמצאת בקריסה / צילום: טלי בוגדנובסקי

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

15:55

לאחר מספר שבועות במהלכם הבורסה בת"א נהנתה ממומנטום חיובי, בעקבות המערכה המוצלחת נגד איראן וההתפתחויות במשא ומתן סביב עסקת חטופים, המדדים המובילים ננעלו ביום ראשון בירידות חדות.

מדד ת"א 35 נחלש בכ-2.3%, לאחר שהגיע לשיא בסוף השבוע שעבר, וכך רשם את הירידה היומית הגדולה ביותר שלו מאז ה-6 באפריל - אז הבורסה המקומית ספגה את ההדף מהמפולת שנרשמה בשווקים שמעבר לים, עקב ההכרזה על תוכנית המכסים האגרסיבית של הנשיא טראמפ. מדד ת"א 90 סגר גם הוא את הירידה היומית הגדולה ביותר שלו מאז ה-6 באפריל, ונסוג בכ-2.4%.

היום הכי גרוע מאז אפריל: מה עומד מאחורי הירידות בבורסת ת"א?

בקרב המדדים הענפיים, בלט לשלילה מדד הביטוח, שנפל בכ-4.6%, לאחר שסיכם עלייה של מעל 7% בשבוע שעבר. אחריו, בלטו לשלילה מדדי הבנייה והפיננסים, שנפו שניהם בכ-3.2%.

מחזור המסחר הסתכם בכ-1.88 מיליארד שקל.

הירידות החדות נרשמו, בין היתר, בשל המניות הדואליות, שחזרו מוול סטריט עם פער ארביטראז' שלילי, ובראשן מנייתה של חברת התוכנה נייס , שצנחה במעל 7%. מנגד, מניית החברה הביטחונית ארית תעשיות הייתה בין הבודדות במדד ת"א 125 שסיימה את היום בטריטוריה חיובית, והשלימה עלייה של קרוב ל-20% בששת ימי המסחר האחרונים.

המניות שהובילו את הירידות בסיום יום המסחר: נייס , וואן טכנולוגיות , אלקטרה נדלן , קבוצת אקרשטיין ורבוע נדלן .

בין המניות הבודדות שעלו במדד ת"א 125: קרסו מוטורס , אורמת , ארית תעשיות , נופר אנרג'י ופז אנרגיה .

15:10

ירידות חדות בתל אביב: מדד ת"א 35 נופל כעת בכ-2%, בעוד שמדד ת"א 90 מאבד מערכו שיעור דומה. בקרב המדדים הענפיים, בולטים לשלילה מדד הביטוח ומדד הבנייה, שנחלשים בכ-3.5% ובכ-2.7%, בהתאמה.

יוסי ברנע, מנכ"ל טקטונה, הפועלת בתחום הבלוקצ'יין והנכסים הדיגיטליים, התייחס לרצף העליות של הביטקוין, וציין כי "הזינוק במחיר הביטקוין מאותת על התבססות מעמדו כאמצעי השקעה לגיטימי גם בקרב גופים מוסדיים גדולים. ככל שמחזורי המסחר גדלים ויותר משקיעים מוסדיים נחשפים לנכס דרך מכשירים מפוקחים כמו קרנות סל, כך גם גדלה הנזילות בשוק, והביטקוין מתבסס כנכס עוגן בתיקי השקעות גלובליים".

על רקע עליית מחיר הביטקוין לשיא של כל הזמנים ביום שישי, ברנע מציין כי "קרנות הסל (ETF) על ביטקוין 'ספוט' בארה"ב הגיעו בסוף השבוע האחרון לשיא נכסים של יותר מ־158 מיליארד דולר - הרמה הגבוהה ביותר מאז שהקרנות הושקו - עם גיוסים של מעל מיליארד דולר ביומיים בלבד, ברצף הגיוסים היומי החזק ביותר עד כה. גם בקרנות הסל על את'ריום 'ספוט' נרשם שיא חדש בגיוסים - עם יותר ממיליארד דולר במהלך 6 ימי המסחר האחרונים בארה"ב".

לדברי ברנע, "על רקע חוסר־הוודאות בשוקי ההון והביקוש לאלטרנטיבת השקעה שאינה צמודה לדולר, גובר העניין בביטקוין ובמטבעות קריפטו אחרים כמכשיר גידור פיננסי. במקביל, ההתפתחויות הרגולטוריות בארה"ב ובאירופה מחזקות את האמון של שחקנים מוסדיים בשוק הקריפטו, ופותחות פתח לזרימת הון נוספת להשקעות בנכסים דיגיטליים".

14:20

הירידות החדות בתל אביב נמשכות: מדד ת"א 35 יורד כעת בכ-1.7%, בעוד מדד ת"א 90 נחלש בכ-1.9%. מדד הביטוח משיל מערכו 3.7%, כאשר מדדי הבנייה והפיננסים רושמים ירידות של כ-2.7% וכ-2.2%, בהתאמה.

קיסטון הודיעה על חלוקת דיבידנד רבעוני בסך 20 מיליון שקל. מתחילת השנה, חילקה החברה 60 מיליון שקלים; זאת, תחת מדיניות חלוקת הדיבידנד הרבעונית, עליה הכריזה החברה לפני שלוש שנים.

13:30

בשעה זו, מדד ת"א 35 ומדד ת"א 90 נופלים שניהם בכ-1.9%. בקרב המדדים הענפיים, בולט לשלילה מדד הביטוח, עם ירידה של כ-3.6%, ולאחריו בולטים לשלילה מדדי הבנייה והפיננסים, עם ירידות של כ-2.5%.

אחרי מיטב ואלטשולר שחם גם בית ההשקעות מור רוצה להיכנס לתחום הצומח של אשראי חוץ בנקאי, ועושה זאת דרך הסכם לרכישת השליטה (56%) בחברת טקלנד, בעלת רישיון מורחב למתן אשראי, תמורת 10 מיליון שקל. בנוסף התחייב מור להעמיד תוספת מימון של עד 5 מיליון שקל לפעילותה השוטפת של טקלנד וכן וערבות של עד 50 מיליון שקל כדי לאפשר לה לקבל אשראי מגורמים מממנים.

טקלנד, מציינת מור, "פיתחה פלטפורמה טכנולוגית המאפשרת חיתום ומתן אשראי לעסקים בישראל". החברה טרם החלה פעילות עסקית משמעותית ומור צופה כי היא תחל להעמיד הלוואות "במהלך השנה הקרובה, לרבות הלוואות מזנין בתחום הנדל"ן". בעלי טקלנד הוא רפי גמיש (43), שימשיך להחזיק ב-44% ממניותיה לאחר ההשקעה של מור. גמיש, המשמש כמנכ"ל המכללה למנהל בראשון לציון (שבה למד בעבר), ימשיך לשמש כנושא משרה פעיל בטקלנד לתקופה של לפחות שלוש שנים.

מור מכניס רגל לתחום האשראי החוץ בנקאי באמצעות מנכ"ל המכללה למנהל

12:40

הירידות החדות בתל אביב נמשכות: מדד ת"א 35 נופל בכ-1.9%, בעוד מדד ת"א 90 משיל מערכו כ-1.6%. מדד הביטוח בולט לשלילה, עם ירידה של 3.5%, כאשר אחריו בולטים לשלילה מדדי הבנייה והפיננסים, עם ירידות של כ-2.3%.

המניות שמובילות את הירידות במדד ת"א 125 בשעה זו: נייס , קבוצת אקרשטיין , משק אנרגיה , טלסיס ותדיראן גרופ .

המניות שרושמות כעת עליות: קרסו מוטורס , אורמת , ארית תעשיות , נקסט ויז'ן ונופר אנרג'י .

12:05

בשעה זו, מדד ת"א 35 יורד בכ-1.8%, בעוד מדד ת"א 90 נופל בכ-1.6%. מדד הביטוח נופל בכ-3.2%, בהובלת הפניקס , כלל עסקי ביטוח ומנורה , שרושמות ירידות של מעל 3%.

מדד הבנייה בולט גם הוא לשלילה, עם ירידה של 2.2%, בהובלת קרדן נדלן , רוטשטיין , ישראל קנדה ושיכון ובינוי .

11:35

ירידות חדות בתל אביב: מדד ת"א 35 נופל בכ-1.8%, בעוד מדד ת"א 90 משיל מערכו כ-2%. בקרב המדדים הענפיים, מדד הביטוח מאבד כעת כ-3.2%, בעוד מדד הבנייה יורד בכ-2.5%. עוד בולטים לשלילה מדד רשתות השיווק, שיורד בכ-1.9%, כמו גם מדד הטכנולוגיה והבנקים, שנופלים בכ-1.6% ובכ-1.2%, בהתאמה.

בשעה זו, ישנן רק שש מניות במדד ת"א 125 שנסחרות בטריטוריה חיובית: ארית תעשיות , אורמת , קרסו מוטורס , נופר אנרג'י , תורפז ונקסט ויז'ן .

11:00

נמשכות הירידות החדות בתל אביב: מדד ת"א 35 נופל בכ-1.5%, בעוד מדד ת"א 90 נסוג בכ-1.7%. בקרב המדדים הענפיים, מדדי הביטוח והבנייה בולטים לשלילה, עם ירידות של 2.4% ו-2.2%, בהתאמה. מדד הבנקים נחלש כעת בכ-1.2% ומדד רשתות השיווק משיל מערכו כ-1.8%.

בשוק החוב המקומי, מדדי התל בונד הקונצרניים נסחרים ביציבות, בעוד שמדד תל גוב-שקלי 10+ משיל מערכו כ-0.6%.

10:25

ירידות חדות בתל אביב: מדד ת"א 35 ומדד ת"א 90 נופלים בכ-1.5% ובכ-1.6%, בהתאמה. בקרב המדדים הענפיים, בולט לשלילה מדד הבנייה, שנופל בכ-2%. במקביל, מדד הביטוח משיל מערכו כ-1.7%, מדד הבנקים נחלש בכ-1.4% ומדד הטכנולוגיה נופל בשיעור דומה.

מניית יצרנית המרעומים ארית תעשיות היא בין הבודדות במדד ת"א 125 שנסחרות כעת בטריטוריה חיובית. המניה מטפסת כעת במעל כ-2.6%, ומשלימה נכון לעכשיו עלייה שבועית של מעל 20%. גם מניית נקסט ויז'ן , המייצרת ומפתחת מצלמות מתקדמות לרחפנים ולכלי טיס, עולה כעת במעל 1%.

10:05

פתיחה אדומה בתל אביב: מדד ת"א 35 יורד בכ-1.5%, בעוד מדד ת"א 90 מאבד מערכו גם הוא כ-1.5%. בקרב המדדים הענפיים, בולטים לשלילה מדדי הביטוח והבנייה, עם ירידות של כ-1.7%. מדד הטכנולוגיה נופל בכ-1.3%, בהובלת המניות הדואליות.

מניית חברת התוכנה נייס , שחזרה מוול סטריט עם פער ארביטראז' שלילי, נופלת כעת בתל אביב בכ-7%. מניית נייס נחלשה בשני ימי המסחר האחרונים של השבוע ב-9.9% וננעלה במחיר של כ-154.8 דולר, המשקף לחברה בניהולו של סקוט ראסל שווי שוק של כ-10.6 מיליארד דולר. הירידות הגיעו ללא דיווח מצד החברה, וללא שינוי בהמלצות אנליסטים. מניית נייס מתקשה להתרומם כבר תקופה, ומאז השיא של סוף 2021, היא איבדה כמחצית משווי השוק שלה.

נייס הדואלית מספקת פתרונות טכנולוגיים לתחום ניהול קשרי לקוחות וכן לניהול סיכונים. לפי ממוצע תחזיות האנליסטים, נייס אמורה לדווח על צמיחה של 7.7% בהכנסות ברבעון השני, לרמה של כ-716 מיליון דולר, ולרשום רווח נקי (Non-GAAP) של 2.99 דולר למניה, עלייה מ-2.64 דולר למניה ברבעון המקביל ב-2024. רוב האנליסטים (14 מתוך 18) חיוביים בנוגע למניה, ומחיר היעד הממוצע גבוה ב-37.9% מהמחיר הנוכחי. עם זאת, על המניה מעיבים חששות המשקיעים מהשפעה שלילית של AI על השוק בו היא פועלת. לאחרונה דווח שחברת ורינט, שפועלת גם היא בשוק הפתרונות לניהול קשרי לקוחות, עשויה להימכר לקרן ההשקעות Thoma Bravo, מהלך שאם ייצא אל הפועל עשוי להשפיע לטובה גם על הסנטימנט כלפי מניית נייס.

מניות נוספות שבולטות לשלילה בפתח יום המסחר: אשטרום , מספנות ישראל , דוראל אנרגיה , דמרי ואנרג'יאן .

בין המניות הבודדות שבולטות לחיוב במדד ת"א 125: לפידות קפיטל , ארית תעשיות , אורמת , מקס סטוק ונקסט ויז'ן .

8:20

1. שוקי המניות

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת.

הבורסה בתל אביב נהנית כבר מספר שבועות ממומנטום חיובי, בשל הצלחת התקיפה באיראן והצפי לעסקת חטופים. יום חמישי אמנם הסתיים בירידות קלות, אך ברמה השבועית, המדדים המובילים, ת"א 35 ות"א 125, עלו ב-0.5% וב-0.3%, בהתאמה, כאשר מדד תל אביב 35 שבר שיא נוסף.

במהלך החודש האחרון, זינקה הבורסה ביותר מ-10%, תוך שהיא משלימה קפיצה של 28% מתחילת 2025 - הרבה יותר מתשואה שנתית ממוצעת - ומנפצת את כל התחזיות המוקדמות של האנליסטים המקומיים.

במשאל ההשקעות הגדול של גלובס, נרשמה תמימות דעים באשר לשאלה האם עליות השערים בבורסה המקומית יימשכו. המשתתפים העריכו באופן גורף כי המגמה החיובית בתל אביב תימשך. עם זאת, מרבית המנהלים הדגישו כי למרות שהכיוון הכללי צפוי להיות מעלה, קצב העליות עשוי להיות נמוך משמעותית מזה שנרשם במהלך המחצית הראשונה, תוך שאף עשויים להיות גלי מימושים בדרך.

מניית ארית תעשיות בלטה לחיוב בשבוע החולף, עם עלייה של 17%; מנגד, נאייקס , שהודיעה על פיטורי עובדים, ואל על , שנאלצת להתמודד עם תחרות גדולה יותר, עקב חזרת חברות התעופה הזרות, ירדו ב-13% וב-10%, בהתאמה.

מספר מניות דואליות מרכזיות חוזרות לתל אביב עם פער ארביטראז' שלילי. מניית נייס , שירדה ביום שישי ב-5% בנאסד"ק, חוזרת עם פער שלילי של 7.3%; מניית טבע , שנחלשה גם היא ביומיים האחרונים בניו יורק, חוזרת עם פער שלילי בשיעור של 1.9%. לעומת זאת, באלביט מערכות ובאורמת , פערי הארביטראז' חיוביים.

בוול סטריט, על אף שמדדי הנאסד"ק וה-S&P 500 הגיעו לשיאים חדשים במהלך השבוע החולף (הדאו ג'ונס התקרב גם הוא לשיא), הוא ננעל בירידות קלות. המשקיעים יעקבו בעיקר אחר ההתפתחויות בגזרת מדיניות הסחר של ארה"ב, לאחר שהנשיא טראמפ הודיע לאורך השבוע על הטלת מכסים על עשרות מדינות החל מה-1 באוגוסט, ביניהן שותפות סחר מרכזיות. במהלך סוף השבוע, באופן ספציפי, הכריז טראמפ כי החל מאוגוסט, יוטלו מכסים בגובה 30% על האיחוד האירופי, כמו גם מכסים בגובה 35% על קנדה ומכסים בגובה 30% על מקסיקו.

ענקית השבבים אנבידיה עשתה היסטוריה בשבוע החולף, כאשר זכתה להיות החברה הראשונה ששווי השוק שלה חצה את רף 4 טריליון הדולר. באשר לשאלה האם מניית החברה עדיין שווה קנייה לאחר הראלי - מרבית האנליסטים מאמינים שכן.

עונת הדוחות לרבעון השני תתחיל לתפוס תאוצה, עם שורה ארוכה של דוחות בנקים, ביניהם ג'יי.פי מורגן , וולס פארגו , סיטיגרופ , בנק אוף אמריקה , גולדמן זאקס ומורגן סטנלי . כמו כן, יפורסמו דוחות של חברות מתחומים נוספים, כגון חברת ההשקעות בלקרוק , חברות התרופות ג'ונסון אנד ג'ונסון ונוברטיס , חברות השבבים ASML ו־TSMC , חברת הסטרימינג נטפליקס וחברת האשראי אמריקן אקספרס .

2. שוקי החוב

במהלך סוף השבוע, שוק החוב האמריקאי הגיב לחדשות על הטלת מכסים נוספים עם עלייה בתשואות האג"ח הממשלתיות - בפרט ארוכות־הטווח. תשואת האג"ח לעשר שנים עלתה ביום שישי האחרון בכ-7 נקודות בסיס, לרמה של 4.41%; תשואת האג"ח ל־30 שנה עלתה בכ-9 נקודות בסיס, לרמה של 4.95%; ותשואת האג"ח לשנתיים עלתה בכ-2 נקודות בסיס, לרמה של 3.89%.

בלומברד אודייר ציינו בשבוע שעבר כי תשואות האג"ח ל-10 שנים צפויות לרדת בהמשך השנה, ככל שהצמיחה תיחלש והפד יחל בפעולה. יתרה מכך, לדבריהם, הביקוש של משקיעים זרים מוגבל כיום, משום שתשואות האג"ח האמריקאיות אינן אטרקטיביות, לאחר גידור למטבעות זרים.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

התחזקות השקל ביחס לדולר ולאירו נמשכה גם בשבוע החולף, בהמתנה לעדכונים על אפשרות להפסקת אש בעזה. מתחילת חודש יולי, הדולר נחלש ב-2% ביחס לשקל והאירו נחלש ב-2.3%. מתחילת השנה, הדולר כבר נחלש ב-9.4% לעומת השקל, בעוד שהאירו התחזק מול השקל בשיעור של 1.8%.

מחירי הנפט רשמו עליות נאות של מעל 2.5%. מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי נעמד על 68.5 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג ברנט נעמד על 70.4 דולר. ב-CNBC דווח כי עליות המחירים נרשמו, בין היתר, על רקע הערכה של סוכנות האנרגיה הבין־לאומית, לפיה שוק הנפט הגלובלי הדוק יותר מכפי שנראה - כאשר הביקושים נתמכים על־ידי פעילות שיא בקיץ, שמטרתה לספק את הדרישות מענפי התיירות והפקת האנרגיה. הסוכנות העלתה את התחזית שלה לגידול בהיצע השנה, ובמקביל קיצצה את תחזיתה לגידול בביקוש, מה שמעלה את האפשרות שהשוק נמצא בעודף היצע.

סנדיפ ראו, אנליסט בחברה ההשקעות Leverage Shares, מתריע מפני הסלמה מסוכנת בזירת הסחר העולמית, ולדבריו, שוק האנרגיה עומד לפני שבוע תנודתי במיוחד: "טביעת שתי ספינות - מכלית הנפט Eternity C ונושאת המטען Seven Seas - בידי החות'ים בתימן, והירי הסמלי לעבר נתב"ג, מעידים שהמתיחות במצרי הורמוז רחוקה מסיום". לדבריו, כ-25% מאספקת הנפט הימי ו-20% מגז ה-LNG העולמי עוברים באזור זה, מה שהופך כל איום לבעל השפעה ממשית. הביטוחים לשיט כבר הוכפלו, וחוזי נפט כמו "פאתח דובאי" וחוזי GME עומאני, מגיבים בהתאם.

ראו הוסיף: "ההשוואה לתקופת 'מלחמת המכליות' של שנות ה-80 אינה מוגזמת, והלחץ על מחירי ברנט צפוי לעלות, במיוחד אם לא תוזרם כמות מספקת של נפט רוסי חלופי למזרח הרחוק".

הביטקוין המשיך לשבור שיאים בסוף השבוע, ועלה לכ-118 אלף דולר. בשבוע שעבר, אנליסט פלטפורמת ההשקעות איטורו, סיימון פיטרס, העריך שמחיר המטבע ימשיך לעלות, משום שהביטקוין משמש "כגידור מפני שחיקת ערך הכסף, בזמן שבנקים מרכזיים ממשיכים במדיניות מוניטרית מרחיבה, ממשלות מרחיבות את החוב וכמות הכסף במשק רק הולכת ותופחת", והוסף כי הביקוש לנכסי קריפטו עולה מצד משקיעים מוסדיים.

"קשה שלא להיות אופטימיים כלפי ביטקוין בנקודת הזמן הנוכחית, אבל חשוב לזכור שגם הסיכון לירידות או לתיקון בטווח הקצר עדיין קיים. לפני השקעה בביטקוין מומלץ לבחון את טווח ההשקעה ולוודא שאתם מוכנים להחזיק את הנכס לאורך זמן", הוא מדגיש.

יש לזכור כי הביטקוין ומטבעות קריפטו אחרים נהנים גם מרגולציה תומכת יותר מצד ממשל טראמפ. ב-Yahoo Finance העריכו בשבוע שעבר שסיבה נוספת לעליית מחיר הביטקוין, הוא מהלך של שורט סקוויז - סוחרים שהימרו על ירידות נאלצים לרכוש חזרה את המטבע כשהוא עולה, ובכך מאיצים את הראלי. עוד ציינו שם, כי בניגוד לשיא מול הדולר, הביטקוין לא נסחר כיום בשיא מול האירו והפאונד הבריטי.

4. מאקרו

בערב יום שלישי הקרוב, יפורסם בישראל מדד המחירים לצרכן לחודש יוני. יוני פנינג, אסטרטג ראשי במזרחי טפחות, מציין בסקירתו השבועית כי התגברות ההיצע בענף התעופה צפויה לדחוף מטה את האינפלציה באופן משמעותי בהמשך הדרך:

"אנו מצפים לעלייה קלה במדד מחירי הטיסות החודש, בסדר גודל של אחוזים בודדים, ועלייה משמעותית יותר, ביולי", כתב פנינג. "עם זאת, כולל התחזקות השקל, פוטנציאל ההתמתנות בסדרה נותר משמעותי מאוד. ואם נכליל פה גם את המשמעות הנגזרת של מחירי הטיסות לחו"ל על החופשות בארץ, להערכתנו, יש פה פוטנציאל להתמתנות של כ-0.6%-0.7% במדד כולו, מהסעיפים האלה בלבד, בהתחשב בשער החליפין הנוכחי, שתבוא כנראה לידי ביטוי במדדי ספטמבר והלאה".

פנינג התייחס בסקירתו גם למדד אמון הצרכנים של הלמ"ס שפורסם לחודש יוני: "למרות ההערכות הרווחות לאופטימיות צרכנית בשלב הנוכחי, נראה כי מבצע "עם כלביא" הביא לפסימיות ראויה לציון. על פי הלמ"ס, מדד אמון הצרכנים רשם ירידה של כ-4 נק', במהלך יוני, לאחר התמתנות קלה במאי, והגיע לרמת 27- נק' - קרוב לשפל של השנה האחרונה, ורחוק באופן בולט מהרמות של טרום 'חרבות ברזל'. עיקר הירידה החודש נרשמה בסעיפי הנכונות לבצע רכישות גדולות בשנה הקרובה. אבל הרבה מזה היה אחרי עליות בחודשים האחרונים, והפסימיות החודש בלטה בסעיפים כמו רכב וריהוט, שניתן אולי להסביר על־ידי פסימיות ברורה במהלך 'עם כלביא'".

פנינג הוסיף: "אל מול זה, סקר הערכת המגמות בעסקים הצביע על פסימיות מסוימת במהלך יוני, לעומת הרמות של מאי, באופן רוחבי יחסית, ובצורה בולטת בענפי המלונאות והבינוי. במקרה השני, הקבלנים דיווחו גם על מגבלה משמעותית, כתוצאה ממחסור בעובדים, שנעריך שיצאו מהמדינה בשלב כזה או אחר, לאור ההסלמה ביוני. למרות הירידה, אנחנו מצפים להתאוששות מהירה יחסית גם בצד ההיצע, כאשר על־פי הסקר, ציפיות המנהלים לפעילות הכלכלית בחודש יולי חיוביות במגזרי התעשייה, המסחר קמעונאי והשירותים".

עוד ביום שלישי, יפורסם מדד המחירים לצרכן לחודש יוני בארה"ב. בהמשך השבוע, יפורסמו גם נתוני שוק התעסוקה האמריקאי.

בין נתוני המאקרו המרכזיים הנוספים שיפורסמו בעולם: התמ"ג והייצור התעשייתי בסין לרבעון השני, מדד המחירים לצרכן והסנטימנט הכלכלי בגוש האירו, ומדד המחירים לצרכן ושיעור האבטלה בבריטניה.

5. תחזית

בטור שפרסם אתמול מייקל סנטולי, פרשן בכיר ב-CNBC, הוא התייחס לאקלים הנוכחי בשווקים שמעבר לים, ועסק בשאלה האם עכשיו, כאשר התנודתיות ירדה משמעותית, ניתן לחשוש פחות מפני מפלות.

"בעוד שאנו מגיעים לאמצע הקיץ ומתפוגגת הטראומה של המכירה בעונת האביב, השווקים לוחשים, 'אל דאגה'", כתב סנטולי. "כאשר המדדים המובילים נמצאים בטריטוריית שיא, הביטקוין פורץ קדימה בזמן שהמסחר בזהב מנומנם, ונרשמות נסיגה חדה בתנודתיות השוק ונפילה בהפרש בין אג"ח הקונצרניות לממשלתיות - יקום ההשקעות אומר לכם להירגע". סנטולי ציין גם את האדישות היחסית של המשקיעים להתפתחויות בסוגיית המכסים, ותהה האם נבון מצד המשקיעים להתייחס אליהם כבלוף, לאחר הריבאונד הגדול שנרשם בחודש אפריל, או שמא הדבר דווקא חושף אותם לסכנה שעלולה להתממש מכיוון אחר.

בעוד שלדבריו, האיתותים החיוביים המתקבלים מן השווקים בהירים ומשמעותיים, סנטולי מציע גם לשים לב לתופעות שעלולות לגרור מטה את השווקים בזמן הקרוב. הוא מציין כי במהלך 25 השנים האחרונות, החל מתאריך ה-15 ביולי, התשואה הממוצעת של ה-S&P 500 בשלושת החודשים העוקבים הייתה הגרועה ביותר - כך לפי חברת הפיננסים Bespoke Investment Group.

סנטולי מביא גם את התייחסותו של ג'ון קולובוס, אסטרטג בחברת הפיננסים Macro Risk Advisors, לאקלים בשווקים: "אני ממשיך להאמין שהשוק יעבור נסיגה עמוקה יותר או 'אגרוף לבטן' מאוחר יותר הקיץ. אני חושב כך בעקבות שתי סיבות מרכזיות: המומנטום בטווח הבינוני טרם נקנה יתר על המידה, והמחזורים/עונתיות מעידים על כך שלא צפויות רוחות נגדיות עד אוגוסט. עד אז, יש עדיין חלון הזדמנויות לראלי של הכל".