סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:31
המסחר בת"א ננעל השבוע בירידות קלות - ת"א 35 ירד ב-0.2% ות"א 90 ב-0.1%, בסך הכל מסתיים השבוע ביציבות יחסית, לאחר שאתמול הרוח הגבית מהשווקים באירופה ובוול סטריט הפיחה אופטימיות בתל אביב כאשר מדד ת"א 35 זינק ב-1.6% ל-3,064 נקודות ובכך שבר שיא חדש, בפעם ה-34 השנה. גם ת"א 90 עלה ב-1.9%, וכלל המדדים הענפיים ננעלו כולם בעליות, היום כאמור נרשמה הפוגה מסויימת בעליות.
גם מדד הביטוח עצר מעט כשננעל היום בעלייה קטנה אך מסכם שבוע מצויין עם עלייה של מעל 6.5%. בלטו בו מניות כלל ביטוח ומנורה שזינקו השבוע ב-9.5% ובכ-8% בהתאמה, הראל לא הרבה מאחור עם 8%.
העלייה הבולטת של השבוע היתה של מניית ארית תעשיות - 17%. נאייקס שהודיעה השבוע על פיטורי עובדים ואל על למרות שהתאוששה היום ולנוכח חזרת חברות התעופה הזרות לישראל ירדו השבוע ב-13% וב-10% בהתאמה.
16:52
המדדים המובילים עברו עתה, כ-40 דקות לפני נעילת השבוע לירידות קלות.
מניית הפניקס ממשיכה ועולה היום ב-2.5% נוספים. בשבוע שעבר עקפה חברת הביטוח את שווי השוק של הבנק החמישי בגודלו, הבינלאומי.
בשנה האחרונה עלתה המניה ביותר מ-200%, כלומר שילשה את ערכה לשווי שוק של כ-26 מיליארד שקל, כשהיא נהנית מאוד מהרוח החיובית בשוק ההון המקומי לאחר מתקפת הביפרים המוצלחת על חיזבאללה והמשך ההצלחות הצבאיות של ישראל, ובעיקר מבצע "עם כלביא".
16:39
אחרי ששלשום (ג') דיווחה חברת הנדל"ן הציבורית רותם שני על חקירה הנוגעת אליה מצד רשות ניירות ערך ורשות המסים, כעת מתברר כי מי שעומד במרכז החקירה הוא גיל מאסטי, מנכ"ל חברת-הבת רותם שני אלה, אשר על-פי החשד הונה משקיעים בעשרות מיליוני שקלים.
על-פי החשד, מאסטי פעל באמצעות חברת אלומות להציע ולמכור ניירות ערך לעשרות משקיעים תוך גיוס כספים בסך כולל של עשרות מיליוני שקלים, כל זאת שלא על-פי תשקיף כמתחייב מהוראות חוק ניירות ערך. פעילות זאת, נטען, נעשתה תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לשימוש בכספים, אשר שימשו בחלקם לטובת תשלומים למשקיעים אחרים, וכן שלא לטובת ההשקעה המובטחת.
15:43
המסחר בתל אביב מתנהל עדיין במגמה שלילית בעוד החוזים בוול סטריט יציבים - מדד ת"א 35 נסחר ללא שינוי ומדד ת"א 90 יורד ב-0.5%, מניות הביטוח יורדות מעט לאחר שאתמול השלימו זינוק של כ-90% מתחילת השנה.
חברת כרטיסי האשראי ישראכרט עולה ב-3% נוספים לאחר שזינקה אתמול בכ-5% בעקבות היתר השליטה שניתן לאישר העסקים יצחק תשובה. תשובה הוא בעל השליטה בדלק קבוצה (50%).
14:55
תמה סאגת "גלולת הרעל" בחברת האדטק הישראלית פריון נטוורק . החברה הודיעה היום על ביטול מנגנון גלולת הרעל שאומץ לפני כשלושה חודשים, ועורר את חמתם של משקיעים ישראלים - תחילה ווליו בייס ולאחרונה גם הפניקס . שני הגופים פנו באמצעות משרד עוה"ד הרצוג פוקס נאמן לחברה ודרשו לכנס אסיפה שלא מן המניין ובה להצביע על ביטול המנגנון ולקבוע שמנגנון כזה יאומץ רק באישור בעלי המניות בעתיד.
14:05
איידיאיי ביטוח יורדת כעת בכ-6% לאחר שדווח כי צור שמיר, חברת ההשקעות ששולטת בה מכרה כ-5% ממניות החברה בסכום של 148 מיליון שקל.
13:06
ירידות קלות בת"א. מדד ת"א 35 נסחר סביב רמות הבסיס ות"א 90 משיל מערכו 0.3%. מדד ת"א ביומד עולה ב-0.7% ומנגד, ת"א נפט וגז יורד ב-0.5%.
בשוק החוב המקומי, תל גוב שקלי 10 + עולה ב-0.2%. גם מדדי התל בונד הקונצרניים נסחרים במגמה דומה.
11:49
התנודתיות בתל אביב נמשכת. מדד ת"א 35 נסחר סביב רמות הבסיס ות"א 90 משיל מערכו 0.3%. מדד הביטוח מוביל את המגמה החיובית וקופץ בכ-1.2%. מדד ת"א בנקים 5 עולה ב-0.2%.
בניגוד לשוק המניות, בשוק המט"ח, התחזקות השקל שנרשמה בשבועות האחרונים, ממשיכה ללוות אותנו גם היום (ה'), כאשר השקל מתחזק מול המטבעות הזרים לרמות שלא נראו מספר שנים. הדולר נחלש מול השקל ונסחר מתחת לרמה של 3.31 שקלים, שנראתה לאחרונה רק בחודש אפריל, 2022. גם האירו נחלש מול המטבע הישראלי ונסחר סביב 3.87 שקלים.
10:43
חברת שירותי ה-IT אברא רוכשת שליטה (55%) בחברת סי אר ג'י הנדסה תמורת 13.7 מיליון שקל. החברה הנרכשת מתמחה בייעוץ טכנולוגי בתחום הנדסת מערכת רוחבית וכן בתחומי טכנולוגיית מידע וסייבר, ולקוחותיה מגיעים בעיקר מהתחום הביטחוני והצבאי. ב-2024 הכנסות החברה צמחו ב-16.7% ל-24.9 מיליון שקל והרווח התפעולי שלה גדל ב-25.5% ל-4.5 מיליון שקל. בתו כך מניית אברא מזנקת כעת בכ-10%.
10:33
מסחר תנודתי בת"א. לאחר שנפתח בירידות קלות, המסחר עבר למגמה חיובית. כעת מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.2%. גם מדד הביטוח עבר לטריטוריה חיובית ועולה כעת ב-0.9%.
10:06
יום המסחר בת"א נפתח בירידות שערים קלות. מדד ת"א 35 יורד ב-0.4% ות"א 90 משיל מערכו 0.1%. מדד הביטוח שאתמול זינק ביותר מ-6% נסחר כעת בירידות קלות של 0.4%.
בולטות לשלילה מניות טבע , נובה , ישרס , ופתאל החזקות .
מנגד, סאפיינס , תורפז , פלרם , נכסים ובנין ומלם תים .
08:53
השקל לא עוצר. המטבע הישראלי מתחזק הבוקר מול הדולר ונסחר מתחת לרמה של 3.31, הנמוכה ביותר מאז אפריל 2022. גם מול האירו השקל מתחזק ועומד כעת על 3.88 שקלים.
ערן תיבון, סמנכ"ל הכספים בחברת GMT, מתייחס למגמה בשוק המט"ח: "לאחר התחזקות של השקל בשבועות האחרונים שהגיעה בעקבות ירידת פרמיית הסיכון וסיום מבצע 'עם כלביא', השווקים דרוכים כעת בעיקר לאור פגישת נתניהו-טראמפ והמסרים הסותרים שמגיעים מוויתקוף בנוגע לעסקת השבת החטופים. באם תתברר פריצת דרך מדינית-ביטחונית בזירה הזו, נוכל לראות התחזקות נוספת של השקל, הורדת סיכון מערכתי ואפילו שינוי כיוון במדיניות הריבית כבר באוגוסט. אבל אם יתברר שהשוק תימחר תקוות שווא, צפויה תגובת תיקון חדה, התחזקות של הדולר, וחזרה ללחץ על שוק המט"ח".
האם הדולר עשוי לרדת מתחת לרף ה-3 שקלים? חלק מגורמים מרכזיים בשוק מעריכים שכן אך מציינים כי הדבר תלוי בעיקר בוודאות בהקשר הביטחוני. הפעם האחרונה שהדולר נגע ברמה הזאת הייתה בשנת 2021, אז התקרב הדולר לרף ה-3 שקלים, אך האירוע בעיקר נבע מחולשה של הדולר. במקביל, ראינו שקל חזק בזמנו, בזכות פעילות הייטק, שפרחה בתקופה שאחרי הקורונה, ובזכות השקעות זרות שזרמו לישראל.
אורי תובל, מנכ"ל תובל בית השקעות ויו"ר קרן הגידור אלמנדה קפיטל, מסביר: ״לדעתי, הכיוון של השקל מול הדולר ברור - כלפי מטה. שער הדולר משמש כיום מעין מדד לפחד ולחוסר הוודאות של השוק הישראלי. ככל שהמצב הביטחוני והמדיני מתייצב ומשתפר, הדולר נחלש בהתאמה.
"בתחילת השנה עמד שער הדולר על כ-3.65 שקלים. לאחר עסקת החטופים הדרמטית התייצב סביב רמה של 3.5 שקלים, ומיד לאחר סיומה המוצלח של המערכה מול איראן והתחושה הברורה לגבי כיוון ההתפתחויות - צלל השער מתחת לרמה של 3.4 שקלים.
"אם תושג בקרוב הפסקת אש בעזה והמערכה תסתיים, סביר להניח שנראה את הדולר מתקרב לשער של 3.2 ואף יורד מתחתיו. ובתרחיש שבו הסכמי אברהם יתרחבו גם למדינות נוספות כמו סוריה, סעודיה ואחרות - שער של 3 שקלים לדולר ואף נמוך מכך, הוא אפשרות ריאלית שאינה מופרכת כלל".
08:24
חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב
1. שוק המניות
יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת. אמש (ד'), הציפייה לעסקת חטופים מול החמאס והרוח הגבית מהשווקים באירופה ובוול סטריט הפיחה אופטימיות בתל אביב כאשר מדד ת"א 35 זינק ב-1.6% ל-3,064 נקודות ובכך שבר שיא חדש, בפעם ה-34 השנה. גם ת"א 90 עלה ב-1.9%, וכלל המדדים הענפיים ננעלו כולם בעליות.
● מנכ"ל אינסייטק בדרך לטיפול חדש בפרקינסון: "השוק כבר לא מקבל הפסדים"
הכוכב של אתמול היה ללא ספק מדד הביטוח שעלה ביותר מ-6% ובכך רשם עלייה של יותר מ-10% מתחילת החודש. בקרב מניות המדד בלטה הפניקס , שרק בשבוע שעבר עקפה את שווי השוק של הבנק החמישי בגודלו, הבינלאומי . בשנה האחרונה עלתה המניה ביותר מ-200%, כלומר שילשה את ערכה לשווי שוק של כ-26 מיליארד שקל, כשהיא נהנית מאוד מהרוח החיובית בשוק ההון המקומי לאחר מתקפת הביפרים המוצלחת על חיזבאללה והמשך ההצלחות הצבאיות של ישראל, ובעיקר מבצע "עם כלביא".
● חשיפת גלובס: בבנקים מקדמים תיקון לחוק שכר הבכירים ולהעלאת שכר המנכ"לים
מניית הבינלאומי הוסיפה באותה שנה "רק" 72%, לשווי של 24.6 מיליארד שקל. בכך הפניקס הפכה לחברה ה-11 בשווייה בבורסה המקומית, והבנק הבינלאומי ירד למקום ה-12.
עוד ריכזה עניין מניית עין שלישית שקפצה ביותר מ־7% לאחר שהחברה, המפתחת מערכות אלקטרואופטיות לזיהוי עצמים עבור רחפנים וכלי רכב, דיווחה על קבלת הזמנת המשך ממשרד הביטחון בהיקף 6.5 מיליון שקל. על ההזמנה הראשונה, שהיקפה 19 מיליון שקל, דיווחה ביוני 2024.
הבוקר (ה') באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים במגמה מעורבת. ניקיי יורד ב-0.6%, בורסת שנגחאי עולה ב-0.4%, ההנג סנג מוסיף לערכו 0.1% ומדד הקוספי עולה ב-1.2%.
החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות שערים קלות.
מלחמת הסחר עלתה שלב נוסף אתמול לאחר שהנשיא טראמפ הכריז על העלאת מכסי יבוא לארה"ב למדינות נוספות וביניהן - הפיליפינים, ברוניי, מולדובה, אלג'יריה, עיראק ולוב. טראמפ רמז על המהלך כבר ביום שלישי וכתב באתר המדיה החברתית שלו כי יפרסם לפחות 7 מכתבים חדשים המודיעים למנהיגים כי היצוא שלהן לארה"ב יעמוד בפני מכסים חדשים גבוהים החל מה-1 באוגוסט. המכתבים היום מצטרפים לשורת המכתבים ששלח השבוע למנהיגי יפן, דרום קוריאה, מלזיה, קזחסטן, דרום אפריקה, לאוס, מיאנמר, בוסניה והרצגובינה, תוניסיה, אינדונזיה, בנגלדש, סרביה, קמבודיה ותאילנד. שיעורי העלאת המכסים עבור כל מדינה נעים בין 20% ל-40%. במכתבים צוין כי ארה"ב "אולי" תשקול להתאים את רמות המכס החדשות, "בהתאם ליחסים שלנו עם מדינתכם".
למרות ההסלמה בגזרת הסחר בארה"ב, אמש (ד') בוול סטריט, יום המסחר ננעל במגמה חיובית. נאסד"ק עלה ב-1%, S&P 500 הוסיף לערכו 0.6% והדאו ג'ונס עלה ב-0.5%.
את עניין המשקיעים ריכזה אנבידיה שעלתה בכ-2% ורשמה שיא חדש כשהגיעה לשווי שוק של 4 טריליון דולר - הגבוה ביותר שנרשם אי פעם. בשבוע שעבר שברה את השיא לראשונה לאחר ששווי השוק שלה כבר הגיע ל-3.92 טריליון דולר. בכך עקפה את השיא ההיסטורי של אפל - 3.915 טריליון דולר שנרשם בסוף 2024. מיקרוסופט שנייה כעת עם שווי שוק של כ-3.7 טריליון דולר, אפל שלישית, 3.2 טריליון דולר.
גם מיקרוסופט בלטה לחיוב לאחר שקיבלה העלאת דירוג מבית ההשקעות אופנהיימר, מה שמחזק את הקונצנזוס ההולך וגדל בוול סטריט שלפיו ענקית התוכנה נמצאת בעמדה חזקה בתחום הבינה המלאכותית. האנליסט בריאן שוורץ שידרג את ההמלצה ל-Outperform (תשואת יתר) מ-Perform, בטענה כי מחיר המניה הנוכחי - 496.62 דולר - אינו משקף באופן מלא את פוטנציאל העלייה שטמון למיקרוסופט בתחום ה-AI, על אף שהמניה כבר הניבה ביצועים עודפים השנה ונמצאת סמוך לשיא כל הזמנים.
"המשך הצמיחה החזקה בעסקי ה-AI של החברה עדיין לא מגולם במלואו במחיר המניה, כמו גם האצה מחודשת בצמיחה של Azure בשנת הכספים 2026", כתב בהתייחסו לפלטפורמת מחשוב הענן של החברה. לדבריו, "ההתמקדות של המשקיעים בזרם ההכנסות מה-AI של מיקרוסופט רק תגבר כל עוד הצמיחה של Azure תישאר חזקה".
2. שוקי האג"ח
בשוק החוב המקומי מדדי אגרות חוב הממשלתיות רשמו עליות קלות מאוד, בעיקר אלו לתקופות של 5 שנים ויותר. בשוק הקונצרני, מדדי תל בונד, 20, 40 ו־60 נסחרו ביציבות.
בארה"ב לעומת זאת נרשמו ירידות באג"ח הממשלתיות, כאשר התשואה ל־30 שנה התקרבה לרמה של 5%. באגרת ל־10 שנים נרשם יום חמישי ברציפות של עלייה בתשואה, שהגיעה לשיא של שלושה שבועות (4.42%). במקביל, הנפקה אמריקאית של אג"ח לשלוש שנים בהיקף של 58 מיליארד דולר זכתה לביקוש.
הבוקר (ה'), תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב יורדות קלות.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
בשוק המט"ח המקומי, השקל התחזק בחדות ביום ד' לשיא של שלוש שנים, ושער הדולר ירד ל־3.31 שקלים. הבוקר (ה'), שער הדולר-שקל נסחר מתחת ל-3.31 שקלים. גם האירו נחלש בחדות מול המטבע הישראלי ועומד הבוקר על 3.88 שקלים.
ערן תיבון, סמנכ"ל הכספים בחברת GMT, מתייחס למגמה בשוק המט"ח: "לאחר התחזקות של השקל בשבועות האחרונים שהגיעה בעקבות ירידת פרמיית הסיכון וסיום מבצע 'עם כלביא', השווקים דרוכים כעת בעיקר לאור פגישת נתניהו-טראמפ והמסרים הסותרים שמגיעים מוויתקוף בנוגע לעסקת השבת החטופים. באם תתברר פריצת דרך מדינית-ביטחונית בזירה הזו, נוכל לראות התחזקות נוספת של השקל, הורדת סיכון מערכתי ואפילו שינוי כיוון במדיניות הריבית כבר באוגוסט. אבל אם יתברר שהשוק תימחר תקוות שווא, צפויה תגובת תיקון חדה, התחזקות של הדולר, וחזרה ללחץ על שוק המט"ח".
בשוק הסחורות התחוללה דרמה במחירי הנחושת בארה"ב, שזינקו לשיא כל הזמנים לאחר שהנשיא דונלד טראמפ הודיע על מכס של 50% על יבוא המתכת. המחירים של חוזי הנחושת נסוגו מעט ביום ד' לרמה של כ־5.5 דולר לפאונד, אך עדיין מדובר בקפיצה של כ־8% בתוך שבוע.
הביטקוין חזר להיסחר ברמה שנראתה לאחרונה בחודש מאי האחרון - 111 אלף דולר למטבע, ומטפס הבוקר (ה') בכ-2%.
4. מאקרו
אמש (ד') פורסם פרוטוקול החלטת הריבית של הפד שהתקיימה בחודש יוני, אז החליטו חברי הפדרל רזרב להותיר את הריבית על כנה. מהפרוטוקול עולה כי נרשמו חילוקי דעות בין חברי הפד לגבי מידת האגרסיביות שבה יהיו מוכנים לקצץ את הריבית, בין חששות לגבי אינפלציה המונעת על ידי מכסים לבין סימנים לחולשה של שוק העבודה וחוזקו הכלכלי של המשק האמריקאי.
עוד עלה מפרוטוקול הפגישה כי קובעי המדיניות החזיקו בעמדה של "נמתין-ונראה" לגבי תנועות ריבית עתידיות. הפגישה הסתיימה בהצבעה פה אחד של חברי ועדת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב להותיר את הריבית המרכזית של הבנק המרכזי בטווח שבין 4.25% ל-4.5%, שם היא נמצאת מאז דצמבר 2024.
עם זאת, סיכום הישיבה הצביע גם על מחלוקת גוברת לגבי האופן שבו יש להמשיך את המדיניות מכאן. "רוב המשתתפים העריכו כי הפחתה מסוימת עוד השנה תהיה ככל הנראה מתאימה", נכתב בפרוטוקול, שכן גורמים רשמיים ראו בלחצי אינפלציה המונעים על ידי מכסים פוטנציאליים "זמניים וצנועים" בעוד שהצמיחה הכלכלית וגיוסי העובדים עלולים להיחלש. עם זאת, עד כמה רחוק הפחתות הריבית יכולות להגיע היה נושא לוויכוח.
בהמשך היום (ה'), לא צפויים להתפרסם נתוני מאקרו משמעותיים מלבד שיעור האינפלציה בגרמניה.
5. תחזית
באופנהיימר מציינים כי הם חיוביים לגבי שוק הסייבר הגלובלי. להערכתם, הענף שמוערך בכ-190 מיליארד דולר ב-2024 צפוי להציג צמיחה שנתית ממוצעת של כ-13% בשנים הקרובות ולהגיע לכ-300 מיליארד דולר ב-2028, על פי חברת המחקר Gartner. בסקירה שפרסמו ציינו כי פלחי השוק המובילים בענף הסייבר הנם תחום השירותים (כ-74 מיליארד דולר), תחום אבטחת נקודות קצה (endpoint security, כ-31 מיליארד דולר) ותחום אבטחת רשתות ארגוניות (Network Security, כ-28 מיליארד דולר). "התחומים הצומחים ביותר בענף הסייבר הנם תחום אבטחת הענן (Cloud Security, כ-10 מיליארד דולר בלבד עם צמיחה מעל 25%) ותחום אבטחת דאטה (Data Security)", הסבירו.
באופנהיימר מונים מספר סיבות לצמיחה שהענף צפוי להציג: עלייה במספר ובעוצמת פריצות אבטחת מידע (כולל מתקפות על תשתיות קריטיות, הגברת הרגולציה של סודיות ופרטיות, המחייבת הקמת מערך סייבר בכל ארגון,מעבר ארגונים לסביבת הענן, לפלטפורמות דיגיטליות ולעבודה מרחוק - מגמה המרחיבה את היקף החשיפה מעבר לסביבת on-premise מסורתית ומגדילה את נקודות המגע ועוד.
עוד הם מדגישים כי "מהפכת ה-AI מציבה בהקשר זה אתגר נוסף עבור הארגונים, בשל גידול מואץ במספר בוטים ותהליכים וירטואליים בענן, שעלולים לשמש כנקודות פריצה פוטנציאלי. העלייה בחשיבות נושא הסייבר, בשילוב עם אופי מפוזר של שוק זה והעדר שחקני העל בקרב חברות הענק, מספקת רוח גבית לפעילות מיזוגים ורכישות (M&A) ענפה בתחום הסייבר. היקף עסקאות M&A במגזר הסייבר הסתכם ב 2024 בלמעלה מ-50 מיליארד דולר, כולל רכישת WIZ הישראלית ע"י גוגל בהיקף שיא של 32 מיליארד דולר. אנו צופים המשך תהליך קונסולידציה בתחום, תוך דגש על חברות צמיחה.
לבסוף הם מציינים לחיוב מספר מניות מובילות בתחום: חברת אבטחת רשתות ארגוניות פורטינט , מובילת תחום הסייבר בענן זיסקיילר , מובילת תחום אבטחה פנים-ארגונית אוקטה וכן חברת סנטינל וואן , שחקנית ישראלית בתחום אבטחת נקודות קצה. "בנוסף לחברות הנ"ל, אנו ממשיכים להמליץ על מובילות הענף פאלו אלטו , קראודסטרייק וסייברארק הישראלית", ציינו.