הבורסה בת"א | סיקור שוטף

תל אביב ננעלה בירידות חדות: המספרים מאחורי יום המסחר השלילי ביותר זה שנה וחצי

מדד ת"א 35 צנח בקרוב ל-4%, וסיכם את היום הגרוע ביותר שלו מאז ה-8 באוקטובר 2023 • טאואר צללה במעל 10%, טבע במעל 5% • מדד הביטוח נפל בכ-5%, מדד הבנקים איבד כ-4.3% • מכסי טראמפ גררו מפולת אדירה בשווקים - בוול סטריט נמחקו מעל 6 טריליון דולר • מאסק: ארה"ב צריכה להגיע למצב של אפס מכסים מול אירופה • הבנקים הגדולים מעריכים שארה"ב תיכנס למיתון

ירידות חדות בבורסה המקומית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ירידות חדות בבורסה המקומית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

15:55

בעקבות המפולת בוול סטריט והשפעת תוכנית המכסים של טראמפ על השווקים, הבורסה המקומית ננעלת היום בירידות חדות: מדד ת"א 35 ירד בכ-3.9% לשפל של כשלושה חודשים, וסיכם את היום הגרוע ביותר שלו מאז ה-8 באוקטובר 2023. מדד ת"א 90 ירד בכ-3.5%, גם הוא לשפל של כשלושה חודשים.

בלט לשלילה מדד הביטוח, שצנח בכ-5%. מדד הנפט ירד בכ-4.6%, בעוד מדדי הבנקים והטכנולוגיה נפלו בכ-4.3%.

את הירידות הובילו המניות הדואליות, בפרט בסקטור השבבים: טאואר צללה בכ-10%, בעוד נובה וקמטק איבדו יותר מ-4%. פריון נטוורק צללה בכ-9%, נאייקס במעל 7% ודלק קבוצה בכ-6%.

בין המניות הבודדות במדד ת"א 125 שסגרו את יום המסחר עם עליות קלות: דנאל , ארגו פרופרטיז , דלתא גליל , אל על והבורסה לניע בתא .

מחזור המסחר הסתכם בכ-1.97 מיליארד שקל.

15:00

בשעה זו, מדד ת"א 35 צונח בכ-4.1%, בעוד מדד ת"א 90 מאבד כ-3.7%. טאואר ופריון נטוורק ממשיכות להוביל את הנפילות, עם ירידות של כ-11% וכ-10%, בהתאמה. מדד הביטוח צולל כעת בכ-5%, מדד הטכנולוגיה צונח בכ-4.8%, ומדד הבנקים נופל בקרוב ל-4%.

שתי המניות הבודדות במדד ת"א 125 שרושמות כעת עליות קלות: דלתא גליל , שצנחה ביום חמישי האחרון בכ-10%, והבורסה לניע בתא .

14:20

מדד ת"א 35 יורד כעת בכ-4%, בעוד מדד ת"א 90 משיל מערכו כ-3.6%. מדד הביטוח צולל בכ-5%, מדד הטכנולוגיה מאבד כ-4.5% ומדד הבנקים נופל בכ-3.5%.

מניית פריון נטוורק צוללת כעת בקרוב ל-10%. המניה הייתה במומנטום שלילי עוד לפני הטלטלות האחרונות בשווקים. בשנה האחרונה, המניה נפלה ב-65%, בעקבות שינויים שביצעה מיקרוסופט, שהייתה לקוחה מרכזית של חברת האדטק הישראלית. כתוצאה מהשינויים, פריון, המנוהלת על־ידי טל יעקובסון, נאלצה להפחית תחזיות. על רקע החולשה במניה, החברה הודיעה ביום חמישי שעבר על אימוץ תוכנית זכויות לבעלי המניות - במילים אחרות, תוכנית "גלולת רעל". החברה דיווחה שהדירקטוריון אימץ תוכנית שנועדה לאפשר לבעלי המניות לממש את פוטנציאל הערך המלא של השקעתם, ולהפחית את הסבירות שגוף, אדם או קבוצה ישיגו שליטה או השפעה משמעותית על החברה, באמצעות עסקאות בשוק הפתוח או צבירות מניות בדרך אחרת. התוכנית בתוקף לשנה.

לפי הודעת החברה, "הנהלת ודירקטוריון פריון מאמינים שמחיר המניה כיום אינו משקף את הערך הפנימי, את הצמיחה בטווח הארוך ואת הפוטנציאל של החברה. שחקנים באקוסיסטם של האדטק, עם הבנה וידע עמוקים בנוגע לטכנולוגיה, ההיצע והטאלנט של החברה, עשויים לראות אותה כיעד רכישה אטרקטיבי. אימוץ תוכנית הזכויות נועד למנוע אפשרות של השתלטות אופורטוניסטית על החברה, במחיר שמעריך אותה בחסר ובלי לפצות באופן הוגן את בעלי המניות".

התוכנית קובעת שפריון תנפיק זכות אחת לכל בעל מניה אחת, וניתן יהיה לממש את הזכות אם בעל מניות כלשהו יגיע להחזקה של 13% או יותר בפריון. הזכות היא לרכישת חצי מניה נוספת בסנט אחד בלבד, כך שאם תמומש, היא תדלל משמעותית את החזקת הגוף שיגיע ל-13% ותייקר את היכולת שלו להשתלט על החברה. תוכנית דומה אומצה בעבר בחברת הדפסות התלת-ממד סטרטסיס, ומנעה ניסיונות השתלטות עליה.

פריון נפלה ב-13.3% בשני ימי המסחר האחרונים, והחברה נסחרת בנאסד"ק ובת"א בשווי 375 מיליון דולר, שפל של כמעט חמש שנים.

13:40

בשעה זו, מדד ת"א צונח בכ-3.7%, בעוד מדד ת"א 90 נופל בכ-3.3%. בולטים לשלילה מדדי הטכנולוגיה והנפט, שנופלים במעל 4%. מדד הבנקים צונח בכ-3.3%. מניות השבבים הדואליות, טאואר , נובה וקמטק , ממשיכות להוביל את הירידות.

המניה היחידה במדד ת"א 125 שעולה כרגע קלות היא דלתא גליל , לאחר שצללה בכ-10% ביום חמישי האחרון.

עד לפני הסערה הגדולה שפקדה את בורסות העולם בשבוע שעבר, התמרק שוק ההון הישראלי לקראת גל צפוי של הנפקות ראשוניות (IPO) לאחר שנתיים של יובש. התוצאות הכספיות של שנת 2024 כבר פורסמו וההערכות היו שעל בסיסם ינסו להנפיק בת"א עשרות חברות, בעיקר מתחומי הנדל"ן היזמי, שירותים, תעשייה ביטחונית וקמעונאות. חברות שמשקפות כלכלה ריאלית, עם תזרים ורווח, שיתומחרו בשווי של מאות מיליוני שקלים ואף יותר.

אלא שהירידות החדות בשווקים בימים האחרונים (גם בת"א) צפויות, על פי ההערכות, להשפיע לשלילה על מהלכי ההנפקה שכבר החלו לקדם מספר חברות, בהן קבוצת שירותי הרכב שלמה של משפחת שמלצר, קבוצת הנדל"ן אמפא של משפחת נקש ושלומי פוגל, זרוע הנדל"ן של רמי לוי , סונול נדל"ן של דודי ויסמן, דלק נכסים של להב אל.אר ועוד ועוד. חתם וותיק אומר לגלובס כי "בשוק מניות שיורד 3%-4% בלתי אפשרי להנפיק מניות. המשקיעים רצים לחוף מבטחים, ולכן מעדיפים בימים כאלה לקנות אג"ח של ממשלת ישראל. זה קורה כמובן גם בוול סטריט (בה נודע בסוף השבוע על הקפאת תוכנית ההנפקה של איטורו, פלטפורמת המסחר הישראלית). הם רוצים קרקע יציבה, וזה אומר שגם מבחינת החברות, גיוסי אג"ח אטרקטיביים יותר מהנפקת מניות".

"בשוק כזה אי אפשר להנפיק מניות": סימני השאלה מעל גל ההנפקות בת"א

12:40

הבורסה בתל אביב אדומה: מדד ת"א 35 צונח כעת בכ-3.3%, בעוד מדד ת"א 90 נופל בכ-3%. בולט לשלילה מדד ת"א ביטוח, שמשיל מערכו כ-4.2%. מדדי הנפט והטכנולוגיה מאבדים שניהם קרוב ל-4%.

על אף הירידות החדות, נדמה כי התגובה של הבורסה המקומית מתונה לעומת הנפילות ביתר השווקים בעולם. כתוצאה מהירידות, מדדי הדגל מחקו את העליות שרשמו מתחילת השנה. למשל, מדד ת"א 35, שעלה ב-2.2% עד הבוקר, עבר לתשואה שלילית של 1.1% מתחילת 2025. עדיין לא נורא במרחק של שנה מהיום, עלייה של 22% (מול תשואה שלילית של 2.5%- ב-S&P 500 על פני שנה).

אז איך קורה שתל אביב הפכה לחוף מבטחים בעולם סוער? הסבר אפשרי הוא שהבורסה המקומית, כמאמר הקלישאה, היא "וילה בג'ונגל", גם בהקשר של המניות. תל אביב היא בדרך-כלל "מקומית מאוד", אולי אפילו יותר מדי, אבל בעתות משבר זהו יתרון.

עיקר החברות שמניותיהן נסחרות בתל אביב הן מתחומי הפיננסים והנדל"ן, שהם סולידיים יותר. כל מאמצי הנהלת הבורסה, לאורך כמה עשורים, להוביל לרישום מניות של חברות הייטק ישראליות שנסחרות בנאסד"ק גם אצלנו, לא כל-כך צלחו. ישנן מניות בודדות כמו נייס וכמה שרידים של גל ההנפקות משנות ה-90. בדרך-כלל זה מצער, אבל דווקא בזמני משבר כאלה זה משחק לטובת הבורסה בתל אביב.

חזי שטרנליכט, פרשנות | הבורסה בתל אביב כמעט "מפהקת" מול העולם. אלה הסיבות

12:00

הירידות החדות שנרשמו בפתיחת יום המסחר מתמתנות מעט: בשעה זו, מדד ת"א 35 נופל בכ-3%, בעוד מדד ת"א 90 צונח בכ-3.3%. מדד הביטוח נופל בקרוב ל-4%, ואחריו צונח מדד הטכנולוגיה בכ-3.7%. מדד הבנקים משיל מערכו כ-2.5%.

מובילות את הירידות כעת: טאואר , פריון נטוורק , נאייקס , פריורטק וטבע .

11:24

מדד ת"א 125 צבוע באדום מתחילת יום המסחר, ויורד כעת בכ-3.5%. עם זאת, ב-3 מניות הנסחרות בו: שופרסל , סאפיינס , ושפיר , נרשמות עליות.

11:10

הנפילות בת"א מקיפות היום את כל הסקטורים בבורסה, כאשר מתוך 125 המניות הגדולות בבורסה, רק שלוש מניות עולות. ובכל זאת, ניתן למצוא הבדלים בין הסקטורים השונים. כך, סקטורים כמו מזון ונדל"ן מניב בישראל שומרים על עמידות ויורדים הרבה פחות, בעוד חברות השבבים, הבנקים וחברות הביטוח מובילות את הירידות.

כך, שופרסל , מניית הקמעונאית הגדולה בישראל, עולה ב-1.7% ורמי לוי יורדת ב-1.6%. גם יצרנית המזון שטראוס שומרת על ירידה של 1% בלבד.

במקביל, גם מניות תחום הנדל"ן המניב בישראל מצליחות לשמור על ירידות יחסית נמוכות, וזאת ככל שהחברה חשופה בעיקר לפעילות בישראל, וממילא תיפגע פחות מהמכסים, אם בכלל. כך, מליסרון (קניוני עופר) ומבנה יורדות בשיעור של 0.8% בלבד, אמות ואיירפורט סיטי יורדות בכ-1.4%. מניית הקניונים הגדולה ביותר, עזריאלי קבוצה , נמצאת במינוס 1.7%, אך פעילותה מורכבת גם מתחומים נוספים, כמו דאטה סנטרס, ומניית ביג במינוס 2.1%.

מנגד, מי שמובילים את הירידות הם חברות בדיקות השבבים נובה וקמטק (וחברת האם שלה פריורטק ), כמו גם היצרנית טאואר , שנפגעת יותר מכולם, שכן פעילותה נמצאת לא מעט בסין. נובה וקמטק יורדות כעת בשיעור של כ-6% וטאואר צונחת בכמעט 12%.

גם דלק קבוצה צוללת ביותר מ-5%, זאת עקב הנפילה במחירי הנפט בעולם בסוף השבוע בשיעור של יותר מ-10%.

ב'דרבי' בין הבנקים לחברות הביטוח, שוב מוצאות את עצמן האחרונות עם נפילות חזקות יותר, שנובעות מהחשיפה הגבוהה של פעילותן לשוק ההון. הפניקס , החברה הגדולה ביותר מאבדת 3.5% מערכה, אך זה עוד מצב טוב ביחס למנורה מבטחים שמוחקת 5.1% משוויה, הראל עם מינוס 3.7%, כלל שצונחת ב-6% ומגדל ב-7%. לפי שעה, שני הבנקים הגדולים - לאומי ופועלים - יורדים כעת ביותר מ-4%, בעוד דיסקונט ומזרחי טפחות יורדים ב-3.2%-3.6%, ואילו הבנק החמישי בגודלו, בינלאומי , יורד רק ב-2.2%.

מבין מניות הבנייה, בולטת לחיוב דמרי , שיורדת רק ב-0.6%, אך הגדולות האחרות, כמו אשטרום , שיכון ובינוי , אאורה , ישראל קנדה ואחרות יורדות בין 2.5% ל-5%.

מדד תל גוב-כללי, שכולל את כל אגרות החוב של ממשלת ישראל, נסחר בעליה של 0.2%, ומגלם תשואה לפדיון של 3.44%. מדד תל גוב-שקלי 10+, שכולל את אגרות החוב הארוכות ביותר לפדיון של ממשלת ישראל (והמסוכנות ביותר עבור המשקיעים בשל כך), עולה ב-0.6%, עלייה חדה יחסית למדד אג"ח, והוא מגלם תשואה לפדיון של 4.57%. המשקיעים "נוהרים" לאג"ח שיציעו להם תשואה סולידית גבוהה יחסית, מעלים את מחירן, וכך יורדת התשואה לפדיון (מפלס הסיכון) הגלום בהן.

10:30

בשעה זו, מדד ת"א 35 יורד בכ-3.7%, בעוד מדד ת"א 90 נופל בכ-4.5%. מדד ת"א ביטוח צונח בקרוב ל-5%, מדד הנפט נופל בכ-4.7%. מדד הבנקים נופל בכ-4.2%.

מניות השבבים הדואליות בולטות בירידות: טאואר מובילה את הירידות כעת, וצוללת בכ-12%. נובה נופלת במעל 6% וקמטק בקרוב ל-6%. מניית חברת הנפט נאוויטס נופלת במעל 8%, על רקע הירידות החדות במחירי הנפט. עוד בולטות לשלילה טבע ודלק קבוצה , עם ירידות של 6.5% וכ-7%, בהתאמה.

בין המניות הבודדות שרושמות עליות קלות כעת: סאפיינס ושופרסל .

10:10

מלחמת הסחר הגיעה לתל אביב: מדד ת"א 35 ומדד ת"א 90 צונחים כעת שניהם בקרוב ל-4%, בהובלת המניות הדואליות. בולט לשלילה מדד ת"א נפט וגז, שצולל בכ-5.4%; אחריו, בולטים לשלילה מדד הטכנולוגיה ומדד ת"א ביטוח, שנופלים במעל 4%.

בין המניות הבודדות שבולטות לחיוב כעת: דלתא גליל , לאחר שביום חמישי האחרון צללה בכ-10%.

10:05

פתיחת המסחר בבורסה בת"א מתעכבת בכמה דקות (פתיחה אנגלית), שנובעת מכך שמניות טבע , נובה וגם טאואר נופלות כרגע ביותר מ-7%, מה שמפעיל אוטומטית השהיית מסחר. המסחר ייפתח ב-10:06, בנפילות של כמעט 4% במדד ת"א 35.

9:10

יניב פגוט, סמנכ"ל המסחר בבורסה לני"ע, התייחס הבוקר לטלטלה בשווקים לקראת פתח יום המסחר: "הבורסה בתל אביב נמצאת כעת בעמדת מגיבה לאירוע חיצוני, בניגוד למשברים פנימיים שידענו בשנים האחרונות. ההשפעה ניכרת בעיקר דרך מניות דואליות וירידה בתיאבון הסיכון. מי שסבור שמדובר באירוע מתמשך עם השלכות מיתון עולמיות, יבחר לשנות את תיק ההשקעות שלו, אך חשוב לזכור שמדובר בהחלטות של הנשיא טראמפ, שהוא יכול להפוך במהירות - במיוחד בעידן בו אמירה אחת של מנהיג עשויה לשנות את כיוון השווקים".

"אם תתפתח מלחמת סחר כוללת, נצפה לעוד תגובות - בעיקר מהצד האירופי. בטווח הקצר, נראה עלייה במחירים, קושי בהפחתת ריבית, ולחצים פוליטיים להמשך התמריצים. עם זאת, אני מעריך שבתוך זמן קצר נגיע לשלב יציב יותר בו המכסים יתאזנו, יהיו הישגים למדיניות האמריקאית, והשוק יתייצב. הבורסה הישראלית, שמתאפיינת בחברות מקומיות ובחשיפה נמוכה יחסית למכסים, עשויה אף למצוא הזדמנויות חדשות".

"בשורה התחתונה - חשוב להקפיד על פיזור השקעות ולא לבצע מהלכים חפוזים. על אף התנודתיות בטווח הקצר, אין לי ספק שבטווח הארוך השווקים יתאוששו. שוק המניות בישראל אינו בלב הסערה, והראלי האחרון באג"ח הממשלתיות אף תומך בירידת עלויות הגיוס - תזכורת לכך שגם במשבר, יש יתרונות למי שפועל בשיקול דעת".

7:30

1. שוק המניות

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה שלילית.

בליל יום רביעי האחרון, אותו כינה "יום השחרור", הטיל הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ מכסים כמעט על כל שותפת סחר של ארה"ב בשיעור של 10%־54%. תוכנית המכסים עליה הכריז הייתה אגרסיבית מהצפוי, וגררה מפולת אדירה בשווקים, בעוד שמלחמת הסחר הלכה והסלימה: סין הודיעה כי תטיל תוספת מכס של 34% על כל היבוא מארה"ב החל מה-10 באפריל, וקנדה - שוק היצוא הגדול ביותר של ארה"ב לרכבים - הודיעה כי תטיל מכסי תגמול בגובה 25% בתגובה לצעדים של טראמפ.

ביום שישי האחרון, מדד הדאו ג'ונס איבד 5.5% - הירידה החדה ביותר מאז מגפת הקורונה ביוני 2020 - וירד ב-14% מהשיא; ה-S&P 500 צנח ב-6%, גם הוא בירידה הגדולה ביותר מאז יוני 2020 - והתרחק ב-17% מהשיא. הנאסד"ק צלל ב-5.8% - ירידה של 22% מהשיא, בדצמבר האחרון - ונכנס לשוק דובי. בשני ימי המסחר האחרונים בוול סטריט יחד, הנאסד"ק צנח בשיעור של כ-11.6%, ה-S&P 500 נפל בכ-10.8% והדאו ג'ונס צלל בכ-9.5%. כך, בשני ימי המסחר הללו נמחקו 6.4 טריליון דולר בשווי השוק של המדדים בארה"ב - המחיקה הדו-יומית הגדולה בהיסטוריה.

מניות הטכנולוגיה רשמו ירידות חדות ביום המסחר האחרון, עם פגיעה משמעותית בסקטור השבבים: אנבידיה ירדה במעל 7%, אינטל איבדה מעל 11%, AMD נפלה במעל 8%, TSMC השילה מעל 6%, ברודקום ירדה במעל 5%. גם מניות הבנקים הגדולים בארה"ב בלטו לשלילה, כאשר גולדמן זאקס , ג'י.פי מורגן צ'ייס , סיטיגרופ , מורגן סטנלי ו-וולס פארגו נעלו את יום המסחר בירידות של מעל 7%.

פול מרינו, סמנכ"ל הכנסות בחברת ההשקעות האמריקאית Themes ETF's, התייחס לנפילה של מניות הטכנולוגיה: "השווקים מחוץ לארה"ב, לרבות של מדינות מתפתחות, רשמו ירידות מתונות יותר בהשוואה לשוק המניות האמריקאי, וזאת לאור השווי הנמוך יותר של שווקים אלה והרמות הגבוהות שבו נסחרו המניות בארצות הברית לפני המפולת. חברות שנסמכות על ייבוא סחורות ייפגעו במידה הגדולה ביותר מהמכסים. המניות עם המכפילים הגבוהים ביותר צפויים גם כן להיפגע מתמחור מחדש, לאור המכסים. מגזרי הטכנולוגיה, האנרגיה והשבבים חשופים במידה הגדולה ביותר לירידת ערך בנסיבות החדשות".

גם באירופה, הבורסות צללו: הדאקס והפוטסי נפלו שניהם בשיעור של קרוב ל-5%, בעוד הקאק השיל מערכו כ-4.3%. באסיה, הניקיי איבד כ-2.7%, וההנג סנג השיל מערכו כ-1.5%.

ההשפעה של הירידות החדות בוול סטריט לא הגיעה במלוא עוצמתה לישראל, עליה הוטל מכס בגובה 17%, אך הבורסה המקומית ננעלה ביום חמישי האחרון במגמה שלילית: מדד ת"א 35 ירד בכ-0.6%, כאשר מדד ת"א 90 השיל מערכו 1.4%.

המניות הדואליות צפויות להכביד על המסחר היום בתל אביב, ובפרט מניות השבבים טאואר , קמטק ונובה . גם אלביט מערכות וטבע , שירדו בוול סטריט בכ-5% ובכ-7%, בהתאמה, צפויות לגרור מטה את המדדים.

תוכנית המכסים של טראמפ עוד לא מאחורינו, והיא צפויה ללוות את השווקים בתקופה הקרובה. הנשיא האמריקני הציב יעד של שבוע לכניסת המכסים לתוקף, ובשוק מעריכים שמדובר ב"זמן פציעות" לשינויים ומשא ומתן בין המדינות. ככל שהתוכנית הפדרלית תשתנה, השווקים יגיבו בהתאם, ונראה שהתנודתיות בשוק תימשך.

בינתיים, אתמול (ש'), נרשמה התנגדות לתוכנית המכסים של טראמפ מכיוון לא צפוי - אילון מאסק. מאסק ציין כי בעתיד, הוא חושב שהסחר בין ארה"ב לאירופה צפוי להיות חופשי לחלוטין ממכסים: "בסוף היום, אני מקווה שזה מוסכם כי גם אירופה וארה"ב צריכות לנוע, באופן אידיאלי, לתפיסתי, למצב של אפס מכסים, מה שיוצר בפועל אזור מסחר חופשי בין אירופה ואמריקה".

2. שוקי האג"ח

הטלטלה הגיעה גם לשוק החוב, שהפך למקלט עבור המשקיעים שברחו מהמניות בוול סטריט. תשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב ירדה משמעותית מאז הכרזת המכסים של טראמפ, ועומדות כעת על 4%. זוהי הרמה הנמוכה ביותר מאז אוקטובר. הירידה בתשואה משקפת את הביקוש הגובר לאגרות החוב עצמן, הנחשבות לנכס בטוח.

התשואה הגיעה לשיא של מעל 4.8% מוקדם יותר השנה, על רקע התקוות שטראמפ יעביר רפורמות להפחתת מס ורגולציה על הסקטור העסקי.

גם התשואה על האג״ח לשנתיים ירדה בקרוב ל-6 נקודות בסיס, והיא עומדת על 3.64%.

ומה לגבי הורדת ריבית? בשוק האג״ח מתמחרים שהיא תחל כבר ביוני הקרוב ובצורה אגרסיבית. על פי חוזי האג״ח, עד סוף השנה הריבית תרד בנקודת אחוז שלמה - לרמה של 3.5% ברף העליון.

אלא שליו"ר הפד, ג'רום פאוול, יש תוכניות משלו. בנאום שנשא ביום שישי בערב (שעון ישראל), הדגיש כי הוא מצפה שהמכסים של טראמפ יגרמו לעליית האינפלציה ויצמצמו את הצמיחה, וציין שהבנק המרכזי עומד בפני "תחזית מאוד לא ודאית". הוא ציין שקובעי המדיניות מוכנים להמתין עם שינוי הריבית עד שיקבלו פרטים נוספים על השפעת המכסים.

"אנחנו במצב טוב כדי להמתין לבהירות לפני שנשקול התאמות כלשהן בעמדת המדיניות שלנו. מוקדם מדי לומר מה יהיה המסלול המתאים למדיניות המוניטרית״, אמר פאוול.

בשורה התחתונה, התשואה ל-10 שנים צנחה מרמה של 4.25% ל-4% כעת בשל חששות שמלחמת סחר עלולה להעלות מחירים ולהאט את הכלכלה למיתון. הבנק הגדול בארה״ב, ג'י.פי מורגן, העלו ביום חמישי את ההסתברות השנה למיתון בארה״ב ל-60%.

בבנק ההשקעות יוליוס בר כתבו כי אף שטרם התבררה כל התמונה אחרי "יום השחרור", שוק האג"ח צפוי לשקף זאת בתנודתיות בימים ובשבועות הקרובים. "אנו ממשיכים להחזיק בעמדה לפיה יש לנקוט בגישה מדודה יותר כלפי סיכון האשראי בשלב זה, תוך בחירה סלקטיבית בחשיפה לאפיקים מסוימים. סוגיית המח"מ בתיק ההשקעות הופכת למורכבת יותר, על רקע העלייה בסיכוני ירידה לצמיחה, ועלייה לאינפלציה".

3. שוקי הסחורות והמטבעות

לאחר תקופה בה איבד גובה מול סל המטבעות, מדד הדולר (דולר אינדקס) עלה ביום שישי ב-0.8%. באופן מסורתי, מהווה הדולר גם הוא מקלט בטוח עבור המשקיעים בתקופות משבר, אלא שבשבועות האחרונים הוא נחלש. בסך הכל מתחילת השנה איבד הדולר כ-5% מול סל המטבעות.

מול השקל, המטבע האמריקאי דווקא התחזק מתחילת השנה בצורה משמעותית, וכך גם בסוף השבוע האחרון. נכון ליום שישי, שער הדולר עומד על 3.74 שקלים - הרמה הגבוהה ביותר מאז נובמבר. מתחילת השנה התחזק הדולר בקרוב ל-3% מול השקל.

באופן מסורתי, יש קשר בין התנודות בוול סטריט לשער הדולר-שקל. כשהשווקים בעולם עולים גם החשיפה למט"ח עולה. כשמוסדיים לא רוצים להגדיל חשיפה הם מוכרים מט"ח, וכך גם להיפך - כשהשווקים יורדים והגופים צריכים להגדיל ביטחונות (חלק מהחשיפה היא באמצעות חוזים עתידיים), הם רוכשים דולרים וכך גורמים לעליית שער הדולר מול השקל. עם זאת, שוק המט״ח הוא שוק עמוק ומשוכלל המושפע ממספר רב של גורמים ועל כן יכולים להיות הסברים נוספים לפיחות - כמו, למשל, המתיחות הפנימית ואי־ודאות בנוגע לזירה הגיאופוליטית.

בשוק הסחורות, מחירי הנפט רשמו בסוף השבוע ירידות חדות של מעל 6%: מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד על כ-62 דולר, בעוד חבית נפט מסוג ברנט עומד על כ-65.6 דולר.

4. מאקרו

השבוע, תתפרסם החלטת הריבית של בנק ישראל, והקונצנזוס היא שהריבית תישאר ללא שינוי, 4.5%. בהראל כתבו השבוע כי "הפוקוס בהחלטה יהיה על נאום הנגיד והתחזיות המעודכנות כשאנו צופים שתחזית האינפלציה תעודכן קלות כלפי מעלה לאור הפיחות בשקל".

בשבוע שעבר, ארגון ה־OECD העריך שהצמיחה בישראל תגיע השנה ל־3.4% ותעלה ל־5.5% ב־2026. לפי ה־OECD, "בעוד שהושגה הכלה של האינפלציה, עדיין נותרו לחצים. הן האינפלציה הכוללת והן אינפלציית הליבה נותרו מעט מעל לטווח היעד 1%-3% של בנק ישראל. המדיניות המוניטרית צריכה להישאר הדוקה כדי לרסן את האינפלציה".

בנוסף, יפורסמו השבוע כמה נתוני מאקרו חשובים ברחבי העולם, בראשם נתוני תעסוקה ומדד המחירים לצרכן בארה"ב. בישראל, יפורסמו נתוני מכירות רשתות השיווק בדצמבר 2024 עד פברואר 2025, מדד אמון הצרכנים למרץ וסקר הערכת מגמות בעסקים למרץ.

ביום שישי, יפורסמו דוחות הבנקים הגדולים שנחשבים מסורתית כאלה שפותחים רשמית את עונת הדוחות (במקרה זה לרבעון הראשון של השנה), כשהבנקים ג'יי.פי מורגן ו־וולס פארגו ידווחו, כמו גם חברת ההשקעות בלקרוק.

5. תחזית

ההערכות כי ארה"ב תיכנס השנה למיתון הולכות וגוברות. בין היתר, היו אלו ברקליס, בנק אוף אמריקה ו-UBS שהזהירו כי כלכלת ארה"ב עומדת בפני סיכון גבוה יותר להחליק למיתון השנה אם המכסים החדשים של טראמפ יישארו בתוקף.

תרחיש האימים לכלכלה שצופים הבנקים הגדולים, ויש גם סיבות לאופטימיות
הבנקים הגדולים: ארה"ב בדרך למיתון, והאם וול סטריט נגעה בתחתית?

הבנק הגדול בעולם במונחי שווי שוק, ג'יי.פי מורגן, מעריך כי כלכלת ארה"ב תיכנס למיתון עוד השנה. "אנו צופים כעת שהתמ"ג הריאלי יתכווץ תחת משקולת המכסים. לשנה המלאה (רבעון 4 מול רבעון 4) אנו צופים צמיחה ריאלית שלילית של -0.3%, ירידה מ-1.3% קודם לכן" - כך כתב ביום שישי הכלכלן הראשי של הבנק לארה"ב, מייקל פרולי, בהודעה ללקוחות. הוא הוסיף כי ״ההתכווצות החזויה בפעילות הכלכלית צפויה לדכא גיוס עובדים ועם הזמן להעלות את שיעור האבטלה ל-5.3%". שיעור האבטלה הנוכחי עומד על 4.2%.

ברקליס ו-UBS הזהירו שכלכלת ארה"ב עלולה להיכנס לטריטוריית התכווצות, בעוד שאנליסטים אחרים חוזים צמיחה כלכלית נמוכה בטווח של בין 0.1% ל-1%.

בנוסף, גופים פיננסים כולל ברקליס, גולדמן זאקס ו-RBC הקנדי קיצצו את תחזיות היעד שלהם בנוגע ל-S&P 500 לסוף השנה. UBS הורידה את המלצתה ל"ניטרלי" מ"אטרקטיבי".

חברת המחקר הבריטית קפיטל אקונומיקס קיצצה את יעד המדד שלה ל-S&P 500 ל-5,500, הנמוך ביותר בין סוכנויות הברוקרים הגדולות.